Το καινοτόμο project για την ανάπτυξη του Πειραιά ως γαστρονομικού τουρισμού

Ένα σημαντικό project στον τομέα του γαστρονομικού τουρισμού πραγματοποιείται το τελευταίο διάστημα στον Πειραιά, το μεγαλύτερο λιμάνι, που διεκδικεί τη θέση του στον τουριστικό χάρτη της χώρας με ρόλο πέραν της πύλης εισόδου.

Πρόκειται για την πρώτη ολοκληρωμένη καταγραφή γαστρονομικού χαρτοφυλακίου σε αστικό προορισμό στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από την Dishcover Travel, μια βραβευμένη traveltech startup η οποία στοχεύει να επιτρέψει στους επισκέπτες μιας περιοχής να την ανακαλύψουν μέσα από τις γεύσεις της με τη βοήθεια της τεχνολογίας και παράλληλα υλοποιεί καινοτόμα projects στην τομή τουρισμού, γαστρονομίας και πολιτισμού. Το έργο, που πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Πειραιά και την Destination Pireus, προτάθηκε και επιλέχθηκε ήδη πριν μερικές εβδομάδες ως βέλτιστη πρακτική από το πρόγραμμα YETC για πρωτοβουλίες από 6 Ευρωπαϊκές χώρες που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε κάτι.

«Η σημασία του έγκειται στην ίδια τη σημασία αλλά και πολυπλοκότητα της αγοράς του γαστρονομικού τουρισμού (μέγεθος, ρυθμοί ανάπτυξης, κύριος λόγος ταξιδιού, πολλές τάσεις και συνιστώσες), με την καταγραφή του γαστρονομικού χαρτοφυλακίου να αποτελεί το απαραίτητο πρώτο στρατηγικό βήμα μεθοδολογικά», εξηγεί στο H&R ο κ. Δημήτρης Γεωργίου, ερευνητής και ιδρυτής του Dishcover Travel.

Πώς υλοποιήθηκε το έργο
Για το Dishcover Pireus καταγράφηκαν πάνω από 1.000 επιχειρήσεις, οι οποίες διακρίθηκαν σε 10 κατηγορίες και 32 υποκατηγορίες. Ακόμα, χρησιμοποιήθηκαν data analytics & sentiment analysis για να γίνει κατανοητή η αντίληψη για το επίπεδο της γαστρονομικής προσφοράς του Πειραιά, η οποία έδειξε ότι η γαστρονομία είναι από τα πολύ δυνατά σημεία της πόλης.

Ακόμα στα πλαίσια της καταγραφής με μεθόδους όπως η προφορική ιστορία, συλλέχθηκαν πάνω από 80 συνταγές και σχεδόν 70 ιστορίες και αναμνήσεις, ενώ αναλύθηκαν 15 σχετικές τάσεις και 10 καλές πρακτικές από όλο τον κόσμο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κόσμος που έχει επισκεφθεί τον Πειραιά, έχει μείνει πολύ ευχαριστημένος από το επίπεδο της γαστρονομίας του, ενώ τα τελευταία χρόνια ενισχύεται και ο κλάδος της φιλοξενίας, με πολλά εγχώρια και διεθνή brands να στρέφουν το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν στο λιμάνι.

Το Dishcover Pireaus έχει δημιουργήσει επίσης τρεις γαστρονομικές διαδρομές-περιπάτους σχετικά με το Λιμάνι, το Ρεμπέτικο και την Παραλιακή προκειμένου να διασυνδεθεί η γαστρονομία του Πειραιά με τη μοναδική ιστορία και το αφήγημά του. Το υλικό έχει ήδη ετοιμαστεί και θα λανσαριστεί σταδιακά.

Τέλος, δημιουργήθηκαν πέντε local ambassadors’ guides μια καινοτομία της Dishcover, οπότε και πέντε προσωπικότητες της γαστρονομικής σκηνής του Πειραιά μας ξεναγούν στην Πόλη μέσα από τη δική τους καθημερινότητα. Αυτά είναι ήδη διαθέσιμα ψηφιακά στο dishcovertravel.com/Piraeus.

Ανοιχτά και τον Οκτώβρη τα ιαματικά λουτρά Αιδηψού και Καϊάφα

Μετά την παράταση λειτουργίας των Ιαματικών Λουτρών Υπάτης, η ΕΤΑΔ Α.Ε. ανακοίνωσε την παράταση λειτουργίας και των Ιαματικών Λουτρών Αιδηψού και Καϊάφα και για τον Οκτώβριο.

Στοχεύοντας στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και του τουριστικού προϊόντος η ΕΤΑΔ αποφάσισε την παράταση λειτουργίας των Ιαματικών Λουτρών Αιδηψού και Καϊάφα, καθώς παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον, σύμφωνα με τις προβλέψεις και τις κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα από επισκέπτες που ενδιαφέρονται για τον Ιαματικό Τουρισμό.

Συγκεκριμένα, για το μήνα Οκτώβριο 2022 θα λειτουργούν και τις 7 ημέρες της εβδομάδας τα μεν Ιαματικά λουτρά Αιδηψού από τις 07:30 έως τις 15:30 τα δε Ιαματικά Λουτρά Καϊάφα από τις 09:00 έως τις 17:00.

Μέσα από τη λειτουργία των ιαματικών λουτρών της η ΕΤΑΔ επιθυμεί να συμβάλλει στη βιώσιμη τουριστική και περιφερειακή ανάπτυξη και προβολή και ανάδειξη της Αιδηψού και του Καϊάφα σε σημαντικό πόλο ιαματικού τουρισμού /θερμαλισμού με απώτερο στόχο τη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και κοινωνιών και τον εμπλουτισμό του ιαματικού τουριστικού προϊόντος της χώρας μας.

Η Αττική, παγκόσμιος προορισμός αειφόρου τουρισμού στην Ευρώπη

Κορυφαίος προορισμός αειφόρου τουρισμού της Ευρώπης για το 2022, αναδείχθηκε η Περιφέρεια Αττικής στον μεγαλύτερο θεσμό της τουριστικής βιομηχανίας, τα World Travel Awards, κερδίζοντας την 1η θέση ανάμεσα σε κορυφαίους προορισμούς διεθνούς εμβέλειας όπως το Baden-Württemberg, το Ντουμπρόβνικ, το Εδιμβούργο, το Funchal, το Pembrokeshire και το Αλγκάρβε.

Πρόκειται για ένα βραβείο που προτάσσει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα ενός τόπου που τον καθιστούν ελκυστικό, όλες τις εποχές του χρόνου και ταυτόχρονα υπηρετεί τις αρχές της αειφορίας.
Η ανάδειξη της Αττικής στηρίχθηκε στους εξής βασικούς πυλώνες:

  • Στον πολιτιστικό πλούτο και τη φυσική ομορφιά της περιφέρειας (μεγάλη ακτογραμμή με μαγευτικές – βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία – παραλίες, ορεινά δάση εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, πεδιάδες με φημισμένους αμπελώνες και επισκέψιμα οινοποιεία, ειδυλλιακά νησιά κ.ά.).
  • Στις σύγχρονες υποδομές της (βραβευμένο ως προς την ασφάλεια και εξυπηρέτηση Διεθνές Αεροδρόμιο, τον Πειραιά – ένα από τα κορυφαία λιμάνια της Ευρώπης, εντυπωσιακές μαρίνες σκαφών αναψυχής, πληθώρα καταλυμάτων και υπηρεσιών εστίασης, ψυχαγωγίας κ.ά.).

Στο ολοκληρωμένο σχέδιο που υλοποιεί η περιφέρεια προκειμένου να καταστεί η πρώτη «Πράσινη» και περιλαμβάνει:

  • Τη δημιουργία νέων μονάδων διαχείρισης αποβλήτων, που θα λειτουργούν ως ολοκληρωμένα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας.
  • Την ενίσχυση της ανακύκλωσης μέσω της προμήθειας εξοπλισμού που διανέμεται στους δήμους.
  • Τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κατασκευή διαδημοτικών μονάδων διαχείρισής τους σε όλη την Αττική.
  • Τη διαμόρφωση ενός επικαιροποιημένου master plan για την αντιπλημμυρική προστασία.
  • Την ενημέρωση-επικαιροποίηση των περιβαλλοντολογικών μελετών.
  • Τη διαμόρφωση ενός σύγχρονου μοντέλου πολιτικής προστασίας.

Την υποψηφιότητα της Περιφέρειας Αττικής ως «Europe’s Leading Sustainable Tourism Destination 2022», επιμελήθηκε ο Αναπτυξιακός Οργανισμός «Νέα Μητροπολιτική Αττική», που εξειδικεύεται στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ανάπτυξη σημαντικών δράσεων και έργων τοπικής αυτοδιοίκησης.

World Travel Awards 2022: Οι κορυφαίοι του ελληνικού τουρισμού

11 ελληνικά ξενοδοχεία αναδείχθηκαν ανάμεσα στα καλύτερα της Ευρώπης κατά την τελετή του ευρωπαϊκού σκέλους των βραβείων World Travel Awards 2022 που απονεμήθηκαν την Κυριακή, σε τελετή γκαλά που πραγματοποιήθηκε στο νέο ξενοδοχείο Hilton Mallorca Galatzo, παρουσία των κορυφαίων ταξιδιωτικών brand της Ευρώπης.

Πρόκειται για τα Elounda Beach Hotel & Villas, Kivotos Mykonos, Santo Maris Oia Luxury Suites & Spa, Grand Resort Lagonissi, Sani Resort, Domes Noruz Chania, Domes of Elounda, Domes Miramare, Katikies Santorini, Elounda Beach Hotel & Villas, Elounda Bay Palace αλλά και η βίλα The Magnificent Villa Sunset @ Casa Del Mar Mykonos Seaside Resort.

Η Mideast Travel Worldwide απέσπασε το βραβείο της κορυφαίας εταιρείας διαχείρισης προορισμού στην Ευρώπη και της κορυφαίας εταιρείας ταξιδιωτικού μάνατζμεντ στην Ελλάδα. Χαλκιδική και Κυκλάδες αναδείχθηκαν ως ο καλύτερος προορισμός ενδοχώρας και νησιωτικός προορισμός στην Ελλάδα αντίστοιχα ενώ το Athens-Convention & Visitors Bureau βραβεύτηκε ως το κορυφαίο τουριστικό συμβούλιο πόλης της Ευρώπης.

Τα νέα αστέρια Michelin που ανέτειλαν φέτος στην Αθήνα

Με αρκετές αλλαγές η φετινή λίστα του κορυφαίου γαστρονομικού οδηγού Michelin για την Αθήνα.

Η πιο ηχηρή αλλαγή είναι η φετινή προσθήκη του Delta Restaurant στο ΚΠΙΣΝ, που κερδίζει 2 αστέρια. Επίσης κέρδισε και το Πράσινο Αστέρι της Michelin που έχει να κάνει με τη γαστρονομία και τη βιωσιμότητα, με τον οδηγό να αναφέρει ότι το εστιατόριο εφαρμόζει μια αψεγάδιαστη προσέγγιση στη βιωσιμότητα, που βασίζεται σε ένα δημιουργικό κρεατοφαγικό μενού γευσιγνωσίας με 10 ή 14 πιάτα με vegan και χορτοφαγικές επιλογές. Να σημειωθεί μάλιστα ότι για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την πρώτη μόλις αξιολόγηση κρίνεται ένα εστιατόριο άξιο για Δυο Αστέρια MICHELIN και Ένα MICHELIN Green Star.

Οι διακρίσεις αυτές έρχονται να επιβραβεύσουν την προσπάθεια που γίνεται από τους chef του εστιατορίου Γιώργο Παπαζαχαρία και Θάνο Φέσκο να αλλάξουν το ελληνικό γαστρονομικό status quo, τις μοναδικές οινικές επιλογές του Άρη Σκλαβενίτη, που λειτουργούν ως τα απαραίτητα σημεία στίξης ενισχύοντας γεύση και επίγευση, την επιμονή του «Δειπνοσοφιστήριον» των Δημήτρη Χριστοφιλέα, Τάκη Χριστοφιλέα, Διομήδη Καψάλη και Δημήτρη Σκαρμούτσου να επιλέγουν την καινοτομία και το όραμα του Iδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) για το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) το οποίο αποτελεί ένα τοπόσημο της σύγχρονης Ελλάδας, έναν δημόσιο χώρο ανοιχτό σε όλους αλλά και πρότυπο περιβαλλοντικής βιωσιμότητας όσον αφορά τον σχεδιασμό, την κατασκευή, τη λειτουργία και το αποτύπωμα στο ευρύτερο οικοσύστημα.

Οι αλλαγές
Δύο ακόμα σημαντικές προσθήκες είναι το Soil στο Παγκράτι του Τάσου Μαντή και το The Zillers στην ταράτσα του The Zillers Boutique Hotel που κέρδισαν από ένα αστέρι.

Από τους «παλιούς», διατηρούν τα αστέρια τους το CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη (που έλαβε το αστέρι του για πρώτη φορά πέρυσι), το Botrini’s, η Hytra, το Varoulko Seaside και το Pelagos, του Four Seasons Astir Palace Athens, με τον σεφ Luca Piscazzi που επίσης πέρυσι μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα. Από την άλλη, η Σπονδή που για χρόνια ξεχώριζε με τα δυο της αστέρια, φέτος διατήρησε το ένα.

Όσον αφορά τη σχέση ποιότητας-τιμής, η οποία επιβραβεύεται με Bib Gourmand από τον οδηγό, η κατάσταση παραμένει ίδια, με το Nolan, το Οικείο και το Cerdo Negro1985 να απαρτίζουν πάλι τη μικρή λίστα.

Οι υπόλοιπες προτάσεις του οδηγού
Στις επιλογές του οδηγού έχουμε τα Okio, Aleria, Cookoovaya, Άνετον, Athénée, GB Roof Garden, Alficon, Vezene, Annie Fine Cooking, Sense και Le Pavillon, με νέες προσθήκες για φέτος τα Hervé, Μerceri, Veri Τable και Λινού Σουμπάσης και ΣΙΑ.

Το 2º EU Rice Festival πραγματοποιήθηκε στη ΔΕΘ 2022

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά διοργανώθηκε το EU RICE FESTIVAL, στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο μεταξύ των περιπτέρων 10 και 13, εντός της 86ης ΔΕΘ. Η σειρά εκδηλώσεων «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία» στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EU RICE, διοργανώνονται από την Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ) και τη Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια και με σύνθημα “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον”.

Έγινε εκτενής ενημέρωση από τους εκπροσώπους των φορέων για τη δυναμική, τη βιώσιμη πτυχή της καλλιέργειάς του ρυζιού στη χώρα, την ασφάλεια του τροφίμου, που καλλιεργείται στην Ελλάδα και την Ευρώπη, τη στρατηγική του προγράμματος να καθιερωθούν τα γεμιστά ως το ελληνικό εθνικό πιάτο με ρύζι και φυσικά η γνωριμία με όλους τους διακεκριμένους σεφ, που συμμετείχαν σε αυτό το πλούσιο σε γεύσεις διήμερο. Ξεχωριστή και η παρουσία της Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, Ντίνας Νικολάου και του διακεκριμένου Ισπανού Chef, Ruben Fenollar, που μαγείρεψε την αυθεντική παέγια της Βαλένθια ενώ συνολικά δημιουργήθηκαν 12 πρωτότυπες και ιδιαίτερα δημιουργικές συνταγές με ρύζι, από αντίστοιχους chefs.

Του Φεστιβάλ προηγήθηκε ένα διήμερο Fam Trip δημοσιογράφων, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τους ορυζώνες στη Χαλάστρα, ορυζόμυλους, να συνομιλήσουν με τους εκπροσώπους της ΕΑΣΘ και ορυζοπαραγωγούς και να γευθούν τοπικές νοστιμιές σε εστιατόρια της περιοχής. Ο εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η εταιρεία συμβούλων Novacert, με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων, ενώ την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ChefStories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρεία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων.

Πιστοποίηση ETHOS «Gold» για την εταιρεία Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια

Το Σήμα ETHOS “Gold” απέσπασε η εταιρεία Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια Α.Ε, η οποία έχει επιτύχει επίπεδο συμμόρφωσης σε σχέση με τις απαιτήσεις του Προτύπου, πάνω από 75%.

Η απονομή της Πιστοποίησης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συμμετοχής της εταιρείας στη 13η Ολομέλεια της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ. Το βραβείο παρέλαβε ο Γενικός Διευθυντής της Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, Δημήτρης Δαμπασίνας, ο οποίος σχολίασε: «Ευχαριστούμε θερμά τον φορέα Πιστοποίησης EUROCERT, ο οποίος από νωρίς μας «άνοιξε το δρόμο» για να εφαρμόσουμε τις αρχές του ESG. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω όλη την ομάδα η οποία εργάστηκε σκληρά για να επιτύχουμε αυτό το επίπεδο συμμόρφωσης».

Η Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια λαμβάνοντας το σήμα ETHOS “Gold”, επιβεβαιώνει την υπευθυνότητά της προς τους μετόχους, τους εργαζόμενους, τους πελάτες και το κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον, δεσμεύεται για τη συνεχή πρόοδό της σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο αφήνοντας θετικό αποτύπωμα στην κοινωνία και στο περιβάλλον.

Νέα εποχή για το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ

Mετά από μία δεκαετία διακοπής, το τσίπουρο επανέρχεται δυναμικά στο Κατώγι Αβέρωφ και επανακυκλοφορεί. Μετά την οινοποίηση των σταφυλιών για την παραγωγή των κρασιών Κατώγι Αβέρωφ, τα στέμφυλα αξιοποιούνται για την παραγωγή αποστάγματος.

Ακολουθώντας τις ποιοτικές προδιαγραφές που χαρακτηρίζουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της εταιρείας, το τσίπουρο αποστάζεται σε κλασματικό άμβυκα πέντε δίσκων που προσφέρει ανώτερο ποιοτικό αποτέλεσμα. Στη συνέχεια εμφιαλώνεται εξ’ ολοκλήρου στις εγκαταστάσεις του σύγχρονου αποσταγματοποιείου που κατασκευάστηκε πρόσφατα στον χώρο του οινοποιείου, αποτελώντας την ένατη επέκτασή του.

Το τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ, από την καρδιά της Ηπείρου, κυκλοφορεί με νέα ετικέτα που έχει σαφείς αναφορές στην παράδοση και την ηπειρώτικη αισθητική. Διαυγές, με καθαρό διακριτικό άρωμα και λεπτή μαλακή γεύση, συγκεντρώνει όλα τα χαρακτηριστικά που το καθιστούν αγαπητό. Κυκλοφορεί σε συσκευασίες δύο μεγεθών, 200ml και 500ml.