Μειωμένη η ικανοποίηση των τουριστών στα 4άστερα ξενοδοχεία της Ελλάδας

Την πρώτη θέση στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων της Ευρώπης βρέθηκε η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2022, με 85,5%. Με βάση τα στοιχεία του ReviewPro, τα οποία περιλαμβάνονται στο Στατιστικό Δελτίο Σεπτεμβρίου 2022 του ΙΝΣΕΤΕ, στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 83,7% και στην τρίτη η Κύπρος και η Ιταλία με 82,8%. Ακολουθούν η Ισπανία με 82,0% και η Τουρκία με 79,3% ενώ στην τελευταία θέση βρέθηκε η Γαλλία με 76,5%.

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι ο δείκτης ικανοποίησης τον Αύγουστο σημείωσε σημαντική πτώση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που είχε φτάσει στο 87%, ενώ τον Μάιο και τον Ιούνιο βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της χρονιάς, στο 87,9%.

Αυτή πτώση κατά τον Αύγουστο σημειώθηκε και το 2019 (87,9% τον Ιούνιο, 87,7% τον Ιούλιο και 86,9% τον Αύγουστο του 2019), αν και συνολικά το οκτάμηνο κινήθηκε σε χαμηλότερα επίπεδα από το φετινό. Είναι εμφανές λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια του μήνα με την υψηλότερη συγκέντρωση τουριστών, τα ξενοδοχεία δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν τα επίπεδα ικανοποίησης των προηγούμενων μηνών, κάτι που οφείλεται αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση. Ειδικά φέτος που οι ελλείψεις στο προσωπικό ήταν τεράστιες, αυτό αποτυπώθηκε και στον δείκτη ικανοποίησης.

Με βάση τα αστέρια ο δείκτης ικανοποίησης τον Αύγουστο είναι υψηλότερος στα ξενοδοχεία 5 αστέρων (87,0%). Τα 4 αστέρων υστερούν σημαντικά με 84,8%, τα 3 αστέρων έχουν 85,6%. Στα 1-2 αστέρων ο δείκτης ικανοποίησης διαμορφώθηκε σε 85,1%.

Τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία της Ελλάδας
Στους επιμέρους δείκτες (καθαριότητα, φαγητό-ποτό, τοποθεσία, εξυπηρέτηση, σχέση ποιότητας-τιμής και διασκέδαση), η Ελλάδα δεν φαίνεται να διατηρεί την πρωτιά της έναντι των ανταγωνιστών της.

Στο κριτήριο της καθαριότητας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 93,3% και ακολουθούν η Ελλάδα με 91,4% και η Ιταλία με 91,3%. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 87,9% και ακολουθούν η Ισπανία και η Κροατία με 87,7% και 87,6% αντίστοιχα. Στην τελευταία θέση βρίσκεται η Γαλλία με 83,6%.

Στην κατηγορία φαγητού-ποτού στην πρώτη θέση βρίσκεται η Τουρκία με 84,1% και στη δεύτερη θέση η Κύπρος με 84,0%. Ακολουθούν η Ελλάδα με 83,3% και η Ιταλία με 82,8%. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 80,7% ενώ στην τελευταία θέση βρίσκεται η Κροατία με 80,4%.

Στο κριτήριο της τοποθεσίας στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με υψηλή βαθμολογία 90,1%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Ιταλία και η Τουρκία με 89,0% αντίστοιχα. Η Κροατία βρίσκεται στην τρίτη θέση με 88,8%, ακολουθούμενη από την Ισπανία με 88,4%. Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Γαλλία με 88,0% και η Ελλάδα με 87,4%.

Στο κριτήριο της εξυπηρέτησης στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κύπρος με 89,4% και στη δεύτερη η Ελλάδα με 88,6%. Στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ισπανία με 87,6% και στην τέταρτη η Ιταλία με 86,9%. Ακολουθεί η Τουρκία με 86,7%. Στις δύο τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Κροατία με 82,7% και η Γαλλία με 82,3%.

Στο -1,1% έκλεισαν οι αεροπορικές αφίξεις το οκτάμηνο

Με θετικό πρόσημο έκλεισαν οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις του 8μήνου του 2022, όχι όμως και οι αφίξεις εσωτερικού που κατέγραψαν μείωση σε σύγκριση με το 2019, όπως και οι οδικές αφίξεις. Συνολικά, οι αεροπορικές αφίξεις ήταν μειωμένες κατά 1,1% και οι οδικές κατά 34,3%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το ΙΝΣΕΤΕ, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2022, ανήλθαν σε 2,8 εκατ. στα Δωδεκάνησα (+6,3%), στις Κυκλάδες σε 1,1 εκατ. (+39,8%), στην Κρήτη σε 3,5 εκατ. (+4,6%). Τέλος, στη γεωγραφική ενότητα των Ιόνιων Νήσων καταγράφηκε αύξηση 11,6% ενώ καταγράφηκαν 2,6 εκατ. διεθνείς αεροπορικές αφίξεις.

Αντίθετα οι αεροπορικές αφίξεις εσωτερικού καταγράφουν μείωση.

Στα Ιόνια Νησιά διαμορφώθηκαν σε 184 χιλ. σημειώνοντας μείωση 3,2%. Στη γεωγραφική ενότητα της Κρήτης, σημειώθηκε μείωση 7,5% ενώ καταγράφηκαν 613 χιλ. αεροπορικές αφίξεις. Στις Κυκλάδες καταγράφεται μείωση 12,9% ενώ οι αεροπορικές αφίξεις διαμορφώθηκαν σε 527 χιλιάδες. Τέλος, στα Δωδεκάνησα σημειώθηκε μείωση 14,4% ενώ καταγράφηκαν 321.000 αεροπορικές αφίξεις.

Ελληνίδα η νέα CEO του Jumeirah Group

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη καριέρα της στη διεθνή φιλοξενία, η Κατερίνα Γιαννούκα αναλαμβάνει Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Jumeirah από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Η ανακοίνωση έγινε από την Dubai Holding, την παγκόσμια επενδυτική εταιρεία με παρουσία σε περισσότερες από 13 χώρες, που είναι ιδιοκτήτρια της αλυσίδας Jumeirah.

«Μια αναγνωρισμένη επαγγελματίας στη διεθνή βιομηχανία της φιλοξενίας, η Κατερίνα Γιαννούκα μπαίνει στον Όμιλο Jumeira έχοντας με 20ετή εμπειρία στην ηγεσία επιχειρήσεων, τις λειτουργίες, την ανάπτυξη ξενοδοχείων, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τη στρατηγική συμβουλευτική».

Από το 2017 διατέλεσε Πρόεδρος Ασίας-Ειρηνικού της Radisson Hotel Group, στην οποία ηγήθηκε της υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου πενταετούς στρατηγικού και λειτουργικού σχεδίου, προσφέροντας πρωτοφανή ανάπτυξη – σχεδόν διπλασιασμό του μεγέθους του χαρτοφυλακίου ξενοδοχείων της Radisson. Πριν από αυτήν τη θέση, η Κατερίνα ηγήθηκε της ομάδας Ανάπτυξης Ασίας-Ειρηνικού και Κίνας των υπερπολυτελών Rosewood Hotels & Resorts, όπου διαδραμάτισε επίσης σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη της νέας επωνυμίας, τη λήψη εταιρικών αποφάσεων και τον στρατηγικό σχεδιασμό.

Σχολιάζοντας τον διορισμό της, ο Amit Kaushal, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, Dubai Holding, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να καλωσορίσουμε την Κατερίνα ως τη νέα Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ομίλου Jumeirah. Με τα χρόνια, η Jumeirah έγινε συνώνυμο της αριστείας, παρέχοντας στους επισκέπτες από όλο τον κόσμο μοναδικές και ασυναγώνιστες εμπειρίες.

Λαμβάνοντας υπόψη το εντυπωσιακό ιστορικό της Κατερίνας, καθώς και το υπόβαθρό της στην φιλοξενία πολυτελείας και την επιθυμία της να δημιουργήσει ανθεκτικές ομάδες και κουλτούρα, είμαι βέβαιος ότι θα βασιστεί στην απίστευτη ιστορία επιτυχίας της Jumeirah και θα οδηγήσει την επιχείρηση σε νέα επίπεδα βιώσιμης και επιταχυνόμενης ανάπτυξη σε όλο τον κόσμο».

Από την πλευρά της, η Κατερίνα Γιαννούκα, νέα Διευθύνουσα Σύμβουλος της Jumeirah Group, δήλωσε: «Είναι τιμή μου που η Jumeira Group με εμπιστεύεται και μου αναθέτει αυτόν τον βασικό ρόλο. Η Jumeirah διαχειρίζεται μερικά από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία του κόσμου και έχει επαναπροσδιορίσει την πολυτελή φιλοξενία με την εξαιρετική και υπεράνω των προσδοκιών προσφορά υπηρεσιών της. Οι ευκαιρίες για την Jumeirah είναι εξαιρετικά συναρπαστικές και ανυπομονώ να ξεκινήσω αυτό το νέο ταξίδι μαζί με ολόκληρη την ομάδα για να ξεκλειδώσουμε τις τεράστιες δυνατότητες της μάρκας Jumeirah και να εξασφαλίσουμε τη βιώσιμη θέση της στην παγκόσμια σκηνή ως την κορυφαία μάρκα φιλοξενίας πολυτελείας των Εμιράτων που αναγνωρίζεται και αναζητείται παγκοσμίως».

3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου

Tο 3ο Γαστρονομικό Φεστιβάλ Πηλίου πραγματοποιήθηκε το σαββατοκύριακο 1 και 2 Οκτωβρίου στην Πορταριά, στις εγκαταστάσεις της πρώτης πιστοποιημένης αγροτουριστικής μονάδας στη Θεσσαλία «Φάρμα Καραΐσκου».

Για δύο μέρες, η «Φάρμα Καραΐσκου» μεταμορφώθηκε σε ανοιχτή αγορά μικρών παραγωγών. Οι επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά μια ευρεία γκάμα τοπικών προϊόντων, να μάθουν τα μυστικά της τοπικής κουζίνας, να συμμετάσχουν σε βραδιές γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, να παρακολουθήσουν μουσικές εκδηλώσεις και να λάβουν μέρος σε υπαίθριες δραστηριότητες.

Το φεστιβάλ ήταν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ.

Δράσεις του Δήμου Αριστοτέλη για την ενίσχυση των ροών από Ιρλανδία

Σημαντικές προοπτικές ενίσχυσης των τουριστικών ροών, προερχόμενων από την υφιστάμενη αγορά της Ιρλανδίας έδειξε να εξασφαλίζει το πολλά υποσχόμενο ταξίδι εξοικείωσης του ιρλανδικού τουριστικού οργανισμού Travel Department.com (23 – 26.9.22).

Η επίσκεψη αποτέλεσε συνέχεια του D2D προγράμματος επαγγελματικών επισκέψεων, που ο Δήμος Αριστοτέλη πραγματοποίησε το Μάρτιο του 2022 στο Δουβλίνο με τη συνεργασία του Γραφείου Ε.Ο.Τ. Μεγάλης Βρετανίας & Ιρλανδίας. Οι product και sales managers του Travel Department ξεναγήθηκαν σε όλο το εύρος της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Συμφωνήθηκε ένταξη στο τουριστικό πρόγραμμα του Travel Department ενός 7μερου πακέτου συνδυαστικών διακοπών αναψυχής, πολιτισμού, θαλάσσιων δραστηριοτήτων και city break περιηγήσεων (Θεσσαλονίκη), το οποίο θα «τρέξει» το 2023, συμπεριλαμβάνοντας διαμονή σε τέσσερις (4) ξενοδοχειακές μονάδες της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Ένα δεύτερο, αντίστοιχης διάρκειας πρόγραμμα περιπατητικού τουρισμού, θα εκπονηθεί ειδικά για την Ολυμπιάδα και τον ορεινό όγκο, απευθυνόμενο στο ειδικό περιπατητικό κοινό της Ιρλανδίας και της Σκωτίας.

Τέλος ο Δήμος Αριστοτέλη ετοιμάζει ένα B2B πρόγραμμα επαγγελματικών συναντήσεων με τους Ιρλανδούς, αλλά και με Βρετανούς συνομιλητές κατά τη διάρκεια της διεθνούς τουριστικής έκθεσης W.Τ.Μ. (7 – 9.11.22) ενώ οργανώνει σειρά θεματικών ταξιδιών εξοικείωσης.

Six Lakes Restaurant, με άρωμα Ελλάδας

Με πανοραμική θέα την πόλη της Φλώρινας, το Six Lakes Restaurant του ξενοδοχείου The Lynx Mountain Resort (πρώην Ξενία) έχει φέρει νέο αέρα στη γαστρονομική σκηνή του ακριτικού νομού, αναδεικνύοντας τα εξαιρετικά τοπικά προϊόντα. Το εστιατόριο πήρε το όνομά του από τις περίφημες έξι λίμνες που βρίσκονται στην περιοχή.

Το μενού έχει επιμεληθεί ο σεφ Δημήτρης Τσανανάς ως εξωτερικός συνεργάτης (είναι Executive Chef στο The Met της Θεσσαλονίκης) δημιουργώντας αυθεντικά ελληνικά πιάτα. «Στόχος μου είναι κάθε πιάτο να φέρνει στον καθένα κάποια μνήμη», μας είπε ο chef που μας υποδέχτηκε με ένα ορεκτικό με χαρακτηριστικά τοπικά προϊόντα: ψητή φλωρινέλα (ένα ντόπιο τυρί με αιγοπρόβεια χαρακτηριστικά, βλήτα και τρεις σως -πιπεριά φλωρίνης, ντομάτα πικάντικη και λεμόνι.

Η αγάπη του για την ελληνική κουζίνα είναι φανερή σε κάθε μπουκιά. Ο επιτυχημένος συνδυασμός κρέμας φασολιού με γλυκόξινα κρεμμύδια, λουκάνικο και λάδι μαύρης τρούφας, ανέδυε εξαιρετικά τα αρώματα κάθε υλικού. Το ριζότο – γεμιστά κολοκυθάκια, με αυγολέμονο, χοιρινό κιμά και άνηθο έχει βαθιά γεύση, που, όπως μας εξομολογήθηκε, είναι αποτέλεσμα δοκιμών σχεδόν δέκα χρόνων. Τα μοσχαρίσια μάγουλα με μελιτζάνες, κολοκυθάκια και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας είναι το απόλυτο «κυριακάτικο» πιάτο της ελληνικής οικογένειας. Το μενού συμπληρώνει μια προσεκτικά διαλεγμένη λίστα από ελληνικές και ξένες ετικέτες κρασιών, με πολλές από αυτές να προέρχονται από τα τοπικά οινοποιεία.

Ένας σικάτος χώρος, πλημμυρισμένος με φυσικό φως και με μια υπέροχη βεράντα για τις καλοκαιρινές μέρες αλλά και άνετους καναπέδες δίπλα στο τζάκι για τον χειμώνα, το Six Lakes Restaurant είναι ανοιχτό και για τους επισκέπτες εκτός ξενοδοχείου.

Το The Lynx Mountain Resort είναι ένα πεντάστερο ξενοδοχείο, στον λόφο που δεσπόζει πάνω από την πόλη της Φλώρινας, ένα υπερσύγχρονο mountain resort στην καρδιά της φύσης. Το πρώην Ξενία, πλήρως ανακατασκευασμένο, διαθέτει 36 δωμάτια και σουίτες, ένα state-of-the-art spa, εξωτερικό Jacuzzi, πλήρως εξοπλισμένο γυμναστήριο Technogym και το καζίνο της Φλώρινας.

Ο Tsiftis φέρνει την εποχή του «γαστροκουτουκίου»

Ένα νέο concept που το ονόμασε «γαστροκουτούκι» εισάγει στην ελληνική γαστρονομική σκηνή ο Σήφης Μανουσέλης με την ομάδα του και κρίνοντας από την ανταπόκριση του κοινού, μάλλον το κατάφερε.

Ο Tsiftis είναι ένα χαλαρό στέκι στον πεζόδρομο Μιχαλακοπούλου και Σεβαστείας στα Ιλίσια, στην Αθήνα, με μενού που κάθε εβδομάδα αλλάζει και πιάτα που είναι «για τη μέση» – όπως γίνεται στα κλασικά κουτούκια. Προσφέρει comfort ελληνικές γεύσεις που κρύβουν γαστρονομικά twists (για παράδειγμα η ντοματοσαλάτα συνδυάζεται αρμονικά με φράουλα, dressing ντομάτας, ανεβατό τυρί από τα Γρεβενά και ρίγανη), με πρώτες ύλες προσεκτικά διαλεγμένες από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Στο μενού ξεχωρίζουν τα αμπελοφάσουλα με σταφύλι, αγουρίδα, ξινομυζήθρα μυρωδικά και αμύγδαλα, ιμάμ με πουρέ μελιτζάνας, κόκορας παστιτσάδα με σκιουφιχτά και λαζαρέτο Ιθάκης, μοσχαρίσια παϊδάκια στα κάρβουνα με θυμάρι, ρίγανη και καμένο λεμόνι.

Στην ανοιχτή κουζίνα του Tsiftis βρίσκεται και ο Θάνος Ζαμπούνης μετά την πολυετή θητεία του στο La Buvette των Βρυξελλών. Την ομάδα συμπληρώνουν ο Βάιος Κορομηλάς, που προέρχεται από τον χώρο του καφέ, και ο Μπάμπης Καζάνας, που βρίσκεται μέσα στην κουζίνα και εκτελεί τις συνταγές.

Cell of Life και Xplore Blue, δύο πρότυπα έργα βιωσιμότητας και αειφορίας

Το Cell of Life και το Xplore Blue, δύο καινοτόμα έργα για τον Τουρισμό, το Περιβάλλον και την Εκπαίδευση με εφαρμογές και στα ESG’s, παρουσιάστηκαν επίσημα για πρώτη φορά από την EYZHN.LIFE στο The Ellinikon Experience Park. Η παρουσίαση έγινε την Παρασκευή 23/9 στο νέο αστικό βιωματικό πάρκο της πόλης, το The Ellinikon Experience Park. Η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, τόνισε την ανάγκη να περάσουμε σε μια νέα εποχή με έργα και πρωτοβουλίες που κινητοποιούν ευρύτερα την κοινωνία (πολίτες, παιδιά και νέους, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς, κοινότητες κ.ά.) και στοχεύουν στη Βιωσιμότητα και την Αειφορία.

Ο Γιάννης Σωτηράκος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ ΖΗΝ μίλησε για την ανάγκη μετάβασης από την «Ανθρωπόκαινο» εποχή (με τον Άνθρωπο στο κέντρο) σε μια νέα εποχή όπου η Ζωή και το ΕΥ ΖΗΝ για κάθε μορφή ζωής, θα είναι στο κέντρο.

Στη συνέχεια παρουσίασε το πρώτο Cell of Life που απευθύνεται σε τουριστικούς προορισμούς, resorts, πάρκα, ξενοδοχεία, κέντρα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και λειτουργεί ήδη με επιτυχία και μεγάλη προσέλευση στο χώρο του The Ellinikon Experience Park.

Eπίσης παρουσιάστηκε η υβριδική πλατφόρμα και ειδικός εξοπλισμός του Xplore Blue για παραλίες, μαρίνες, παραθαλάσσιους προορισμούς (Xplore blue spots) και σκάφη (Xplore blue boats), μαζί με το πρώτο σκάφος Xplore Blue που είχε τοποθετηθεί στον χώρο για την εκδήλωση. Με τα δύο έργα, εισάγεται η λογική του «Smart Nature», ενώ και τα δύο αξιοποιούν την επιστήμη των πολιτών.

Ο Περικλής Τερλιξίδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του AHEDD / ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, μίλησε για το μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί μεταξύ του ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΥ και του οικοσυστήματος της EYZHN.LIFE και ειδικότερα για το πως τεχνολογίες όπως οι ΙΟΤ, ΑΙ, 5G από το Xplore Blue και Cell of Life μέσω και της επιστήμης των πολιτών (citizen science) συνεισφέρουν στην προστασία της ζωής και της βιοποικιλότητας.

Οι Γιώργος Κυλίτης και Γιώργος Τζωρτζόπουλος, Project Managers, Production & Outfitting της RAFNAR, μίλησαν για το πρώτο Xplore Blue σκάφος (Rafnar 1200 Xplore Blue version) που σχεδιάστηκε και ναυπηγήθηκε σε συνεργασία με την Xplore Blue και παρουσιάζεται μετά από περίπου 2 χρόνια σχεδιασμού, ανάπτυξης και ναυπήγησης. Με το σκάφος αυτό εισάγεται μία εντελώς νέα κατηγορία ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών που συνδυάζουν τη θαλάσσια αναψυχή με τη Βιωσιμότητα και την προστασία της θαλάσσιας ζωής.