Και ενώ σε κάποιους προορισμούς της χώρας ακόμα υποδέχονται τουρίστες από το εξωτερικό, οι ξενοδόχοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των νέων συμβολαίων για το 2023. Έχοντας στη φαρέτρα τους τις πολύ καλές επιδόσεις και την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για διακοπές στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι επιδιώκουν να πετύχουν αυξήσεις τιμών που θα μπορέσουν να καλύψουν το ήδη αυξημένο λειτουργικό κόστος που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση.
Οι τιμές στα νέα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 10% και επιλέγεται και η λύση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε περίπτωση κλιμάκωσης της ακρίβειας. Κάτι που συνήθως αντιμετωπίζεται θετικά από τους περισσότερους tour operators. Σε άλλες περιπτώσεις, ξενοδόχοι ζητούν εκ των προτέρων αυξήσεις 15% με 20%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι tour operators είναι σημαντικά πιο διστακτικοί.
Η Γερμανική αγορά
Αν και η γερμανική αγορά είναι και παραμένει η μεγαλύτερη για την Ελλάδα, ο προβληματισμός για την εξέλιξη του χειμώνα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας και άρα την οικονομική κατάσταση των γερμανικών νοικοκυριών, είναι μεγάλος. Πάντως οι γερμανικοί tour operators είναι όπως πάντα οι πρωταγωνιστές. Έχουν ήδη προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι του χρόνου οι διακοπές θα είναι πιο ακριβές (εξ ου και ο Vtours έβγαλε πακέτα σε προνομιακές τιμές για την Κρήτη για φέτος το φθινόπωρο, καλώντας του Γερμανούς να αξιοποιήσουν την ευκαιρία).
Μέχρι στιγμής οι βασικοί συνεργάτες των ελληνικών ξενοδοχείων φαίνεται να αποδέχονται αυξημένα συμβόλαια, κατά 5%-10% οι TUI, DER Touristik και Vtours, ενώ στον Alltours εκτιμούν ότι η αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη.
Η Βρετανική αγορά
Εδώ οι δύο μεγάλοι παίκτες, η TUI και η Jet2 φαίνονται πιο αισιόδοξοι για την πώληση πακέτων στους Βρετανούς. Γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει ήδη να υπολογίζουν περισσότερες αεροπορικές θέσεις στον προγραμματισμό τους για το 2023.
Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Jet2, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου να βρίσκεται αυτές τις ημέρες και πάλι στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εγχώριους φορείς και τουριστικούς επιχειρηματίες σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω, Χανιά και Ηράκλειο. Μετά την εξαιρετικά μεγάλη επέκταση του προγράμματός του που έκανε φέτος, καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ σε πτήσεις και τουριστικά πακέτα, για την επόμενη χρονιά σχεδιάζει νέες συνδέσεις με βρετανικά αεροδρόμια, πτήσεις στην Αθήνα όλο τον χρόνο και city break πακέτα για Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, για πρώτη φορά ξεκινά το πρόγραμμα για Χαλκιδική και Ρόδο ήδη από τον Απρίλιο. Έτσι, θα αυξήσει τη χωρητικότητά του στα 1,3 εκατομμύρια θέσεις για την επόμενη χρονιά.
Την ίδια ώρα, η TUI περιλαμβάνει στον σχεδιασμό της 67 πτήσεις την εβδομάδα από τα αεροδρόμια Leeds Bradford, East Midlands και Manchester προς την Ελλάδα που μεταφράζονται σε περισσότερες από 600.000 θέσεις.