Τα πρώτα μηνύματα για τον τουρισμό του 2023 από τους tour operators

Και ενώ σε κάποιους προορισμούς της χώρας ακόμα υποδέχονται τουρίστες από το εξωτερικό, οι ξενοδόχοι βρίσκονται ήδη στη διαδικασία διαπραγμάτευσης των νέων συμβολαίων για το 2023. Έχοντας στη φαρέτρα τους τις πολύ καλές επιδόσεις και την αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για διακοπές στην Ελλάδα, οι ξενοδόχοι επιδιώκουν να πετύχουν αυξήσεις τιμών που θα μπορέσουν να καλύψουν το ήδη αυξημένο λειτουργικό κόστος που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού και η ενεργειακή κρίση.

Οι τιμές στα νέα συμβόλαια περιλαμβάνουν αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ 7% και 10% και επιλέγεται και η λύση της ρήτρας αναπροσαρμογής σε περίπτωση κλιμάκωσης της ακρίβειας. Κάτι που συνήθως αντιμετωπίζεται θετικά από τους περισσότερους tour operators. Σε άλλες περιπτώσεις, ξενοδόχοι ζητούν εκ των προτέρων αυξήσεις 15% με 20%. Σε αυτήν την περίπτωση, οι tour operators είναι σημαντικά πιο διστακτικοί.

Η Γερμανική αγορά
Αν και η γερμανική αγορά είναι και παραμένει η μεγαλύτερη για την Ελλάδα, ο προβληματισμός για την εξέλιξη του χειμώνα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της Γερμανίας και άρα την οικονομική κατάσταση των γερμανικών νοικοκυριών, είναι μεγάλος. Πάντως οι γερμανικοί tour operators είναι όπως πάντα οι πρωταγωνιστές. Έχουν ήδη προειδοποιήσει τους καταναλωτές ότι του χρόνου οι διακοπές θα είναι πιο ακριβές (εξ ου και ο Vtours έβγαλε πακέτα σε προνομιακές τιμές για την Κρήτη για φέτος το φθινόπωρο, καλώντας του Γερμανούς να αξιοποιήσουν την ευκαιρία).

Μέχρι στιγμής οι βασικοί συνεργάτες των ελληνικών ξενοδοχείων φαίνεται να αποδέχονται αυξημένα συμβόλαια, κατά 5%-10% οι TUI, DER Touristik και Vtours, ενώ στον Alltours εκτιμούν ότι η αύξηση δεν θα είναι τόσο μεγάλη.

Η Βρετανική αγορά
Εδώ οι δύο μεγάλοι παίκτες, η TUI και η Jet2 φαίνονται πιο αισιόδοξοι για την πώληση πακέτων στους Βρετανούς. Γι’ αυτό και έχουν ξεκινήσει ήδη να υπολογίζουν περισσότερες αεροπορικές θέσεις στον προγραμματισμό τους για το 2023.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Jet2, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ομίλου να βρίσκεται αυτές τις ημέρες και πάλι στην Ελλάδα, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εγχώριους φορείς και τουριστικούς επιχειρηματίες σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ρόδο, Κω, Χανιά και Ηράκλειο. Μετά την εξαιρετικά μεγάλη επέκταση του προγράμματός του που έκανε φέτος, καταγράφοντας αριθμό ρεκόρ σε πτήσεις και τουριστικά πακέτα, για την επόμενη χρονιά σχεδιάζει νέες συνδέσεις με βρετανικά αεροδρόμια, πτήσεις στην Αθήνα όλο τον χρόνο και city break πακέτα για Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, για πρώτη φορά ξεκινά το πρόγραμμα για Χαλκιδική και Ρόδο ήδη από τον Απρίλιο. Έτσι, θα αυξήσει τη χωρητικότητά του στα 1,3 εκατομμύρια θέσεις για την επόμενη χρονιά.

Την ίδια ώρα, η TUI περιλαμβάνει στον σχεδιασμό της 67 πτήσεις την εβδομάδα από τα αεροδρόμια Leeds Bradford, East Midlands και Manchester προς την Ελλάδα που μεταφράζονται σε περισσότερες από 600.000 θέσεις.

Συνάντηση της Fraport Greece με τους τοπικούς φορείς των Χανίων

Συνάντηση με φορείς των Χανίων πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα στελέχη της Fraport Greece. Η συνάντηση, πρωτοβουλία της Fraport, έγινε μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων της Ryanair την περασμένη εβδομάδα με φορείς των Χανίων, όπου εξαπολύθηκαν αιχμές κατά της τιμολογιακής πολιτικής της Fraport.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας, αντικείμενο της συζήτησης ήταν η λειτουργία, η πορεία και η εξέλιξη του αεροδρομίου Χανίων, η βιώσιμη ανάπτυξή του, όσο και η συμβολή του στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Επίσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, οι παρευρισκόμενοι αντάλλαξαν απόψεις για θέματα, όπως η εξέλιξη της φετινής καλοκαιρινής περιόδου, οι low cost εταιρείες και το μοντέλο του βιώσιμου τουρισμού στην Κρήτη.

Ο κ. Γιώργος Βήλος, Γενικός Διευθυντής Ανάπτυξης της Fraport Greece, μεταξύ άλλων, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και στο πρόγραμμα κινήτρων που παρέχει η εταιρεία σε όλες τις αεροπορικές που θα πετούν στα Χανιά κατά τους χειμερινούς μήνες. Έστειλε έτσι ένα σαφές μήνυμα στη Ryanair που ζητά κίνητρα προκειμένου να συνεχίσει να πετά και τον χειμώνα.

«Ελευθέριος Βενιζέλος»: Κλείνει σταδιακά την ψαλίδα με το 2019

Με τον Σεπτέμβριο να είναι παραδοσιακά ο καλύτερος μήνας για τον τουρισμό της Αθήνας, το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος καταγράφει αυξημένη κίνηση. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η επιβατική κίνηση στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών προσεγγίζει το μείον 3%, κλείνοντας όλο και περισσότερο την ψαλίδα με το 2019.

Ισχυρότερη ανάκαμψη παρουσιάζει η κίνηση εσωτερικού, η οποία έχει σημαντικές προοπτικές να κλείσει για πρώτη φορά μετά την πανδημία λίγο υψηλότερα σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019. Από τον Ιούλιο η κίνηση εσωτερικού οδεύει σταδιακά προς το κλείσιμο της ψαλίδας με τα προ πανδημίας επίπεδα, σημειώνοντας πτώση 0,3% και τον Αύγουστο το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώθηκε στο -0,6%.

Αντίθετα, η κίνηση εξωτερικού εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη λίγο πιο πίσω συγκριτικά με τα νούμερα του 2019. Η συνολική επιβατική κίνηση τον Ιούλιο έκλεισε στο -4,9% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, ενώ ο Αύγουστος ολοκληρώθηκε με πτώση 6,1%.

Από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα η διαφορά σε σχέση με το 2019, χάρη στα καλά νούμερα του Σεπτεμβρίου, περιορίζεται ακόμη περισσότερο, με την επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» να διαμορφώνεται στο -13,5%.

Ως προς τις αγορές από τις οποίες διαπιστώνεται η μεγαλύτερη κίνηση και η πιο ισχυρή ανάκαμψη σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα, ξεχωρίζουν οι ΗΠΑ, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Αυστρία, το Ισραήλ, η Σερβία και ο Καναδάς. Ενδεικτικό της δυναμικής που καταγράφει η ζήτηση από την άλλη άκρη του Ατλαντικού είναι η συνέχιση των απευθείας πτήσεων της Delta Airlines από την Ελλάδα προς τις ΗΠΑ μέχρι και τις 11 Ιανουαρίου και η επανέναρξη των δρομολογίων από τις αρχές Μαρτίου.

Ο ευρωπαϊκός τουρισμός πλησιάζει τα προ πανδημίας επίπεδα

Η τουριστική βιομηχανία της ΕΕ φαίνεται να ανακάμπτει έντονα από την πανδημία COVID-19, με τα στοιχεία για το 2022 να φτάνουν πολύ κοντά στις επιδόσεις του 2019.

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2019, ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 εξακολουθούσε να είναι κατώτερος (1,01 δισ.το 2022 έναντι 1,18 δισ. το 2019), αλλά σε μικρότερο βαθμό από ό,τι το 2020 (474,7 εκατομμύρια) και το 2021 (474,7 εκατ. ευρώ). Αυτό σημαίνει μείωση κατά 14% το 2022 σε σύγκριση με το 2019, έναντι 66% το 2021 και 60% το 2020.

Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2021, την ίδια περίοδο του 2022, οι διανυκτερεύσεις σε τουριστικά καταλύματα αυξήθηκαν κατά 149%, με σημαντικές αυξήσεις και στους έξι μήνες. Ο Απρίλιος ήταν ο μήνας με τη μεγαλύτερη αύξηση, (+302%) σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2021 (44 εκατ. διανυκτερεύσεις το 2021 έναντι 177,6 εκατ. το 2022).

Τα στοιχεία για το πρώτο εξάμηνο του 2022 δείχνουν επίσης ότι ο διεθνής τουρισμός έχει ανακάμψει σημαντικά: 422,9 εκατομμύρια διανυκτερεύσεις πραγματοποιήθηκαν από ξένους τουρίστες κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αυξημένες κατά 154% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο το 2020 (170 εκατομμύρια) και κατά 401 % σε σύγκριση με το 2021 (86,4 εκατομμύρια). Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, εξακολουθεί να υπάρχει μείωση κατά 22 %, αλλά η ανάκαμψη φαίνεται να βρίσκεται σε εξέλιξη.

Τα ελληνικά εστιατόρια που ψήφισαν οι χρήστες του Tripadvisor

Ένα ελληνικό εστιατόριο είναι ανάμεσα στα 3 με την καλύτερη θέα στον κόσμο, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική πλατφόρμα στον κόσμο, Tripadvisor.

Πρόκειται για το εστιατόριο 7 Thalasses που βρίσκεται στο Ρέθυμνο, και, όπως φαίνεται, έχει αποσπάσει διθυραμβικά σχόλια από πολυάριθμους ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο, όπως φαίνεται από την απονομή των Travellers’ Choice Awards 2022 της Tripadvisor.

Στην 19η θέση της ίδιας κατάταξης εντοπίζεται το εστιατόριο Seaside Santorini στον Περίβολο.

Παράλληλα, το Mylos A La Carte Restaurant στα Κολύμπια αναδεικνύεται από τους ταξιδιώτες ως το τρίτο καλύτερο στον κόσμο για ρομαντικά ραντεβού, ενώ ακολουθεί στην 10η θέση το Lotus Eaters Restaurant στην Ελούντα και στη 14η θέση το Phos Restaurant στον Πλατύ Γιαλό της Μυκόνου.

Επιπλέον, στην κατάταξη των καλύτερων κρυφών διαμαντιών, που αφορά εστιατόρια, αναδεικνύεται το Archontiko στον Άγιο Νικόλαο ως το 13ο καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο.
Σε επίπεδο Ελλάδας, τα εστιατόρια με το καλύτερο φαγητό είναι τα εξής:

 1. Mylos A La Carte Restaurant, Κολύμπια | Κουζίνες: Μεσογειακή, Ελληνική, Ευρωπαϊκή
 2. 7 Thalasses, Ρέθυμνο | Κουζίνες: Θαλασσινά, Ελληνική, Μεσογειακή, Υγιεινή
 3. Carne, Ρόδος | Κουζίνες: Μπάρμπεκιου, Γκριλ, Steakhouse, Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή, Υγιεινή
 4. Nea Diagonios, Καλαμαριά | Κουζίνες: Μεσογειακή, Μπαρμπεκιου, Ελληνική, Σύγχρονη
 5. Terrassa Restaurant, Ελούντα | Κουζίνες: Μεσογειακή, Ελληνική
 6. La Tavola Calda, Κέρκυρα | Κουζίνες: Ιταλική, Θαλασσινά, Διεθνής, Πίτσα, Μεσογειακή, Υγιεινή
 7. Aleria, Αθήνα | Κουζίνες: Ελληνική, Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή
 8. Ελέας Γη, Κηφισιά | Κουζίνα: Ελληνική, Σύγχρονη
 9. L’aragosta | Καλαφάτης | Κουζίνες: Ιταλική, Θαλασσινά, Μεσογειακή, Ευρωπαϊκή
 10. RR – Rodostamo, Κέρκυρα | Κουζίνες: Μεσογειακή, Ελληνική, Θαλασσινά

Και τα ρομαντικά
Τα εστιατόρια της Ελλάδας που είναι ιδανικά για ρομαντικά ραντεβού είναι:

 1. Mylos A La Carte Restaurant, Κολύμπια | Κουζίνες: Μεσογειακή, Ελληνική, Ευρωπαϊκή
 2. Lotus Eaters Restaurant, Ελούντα | Κουζίνες: Θαλασσινά, Μεσογειακή, Ελληνική, Υγιεινή
 3. Phos Restaurant, Μύκονος | Κουζίνες: Διεθνής, Μεσογειακή, Ελληνική, Θαλασσινά, Ευρωπαϊκή
 4. NOA Greek Restaurant, Μύκονος | Κουζίνες: Θαλασσινά, Μεσογειακή, Ελληνική, Γκριλ
 5. Rymidi restaurant, Πύργος Καλλίστης | Κουζίνες: Ελληνική, Γκριλ, Μεσογειακή
 6. Sea View Restaurant Perivolos, Περίβολος | Κουζίνες: Θαλασσινά, Ευρωπαϊκή, Ελληνική
 7. Ariale Restaurant, Καμάρι | Κουζίνες: Μεσογειακή, Ελληνική, Ιταλική, Θαλασσινά, Υγιεινή
 8. Misteli Restaurant, Ακρωτήρι | Κουζίνες: Ελληνική, Υγιεινή, Ευρωπαϊκή, Σύγχρονη
 9. Karavaki Restaurant, Μύκονος | Κουζίνες: Θαλασσινά, Μεσογειακή, Ελληνική
 10. Barriello, Τρυπητή | Κουζίνες: Μεσογειακή, Ελληνική, Υγιεινή, Σύγχρονη.

Οδηγός ενσωμάτωσης του vegan lifestyle στις επιχειρήσεις φιλοξενίας

Πόσο προετοιμασμένες είναι οι επιχειρήσεις φιλοξενίας για τη μεγάλη άνοδο της vegan διατροφής παγκοσμίως;

Ο φιλανθρωπικός οργανισμός Vegetarian for Life, που παρέχει συμβουλές διατροφής και υγιεινής διαβίωσης σε ηλικιωμένους vegans και χορτοφάγους, δημοσίευσε έναν νέο δωρεάν οδηγό για εργαζόμενους στον τομέα της φιλοξενίας. Ο οδηγός καλύπτει θέματα του βιγκανισμού όπως το πώς να βρει κανείς vegan προϊόντα, από είδη περιποίησης μέχρι προϊόντα καθαρισμού, αλκοόλ, ακόμη και έπιπλα και κλινοσκεπάσματα, για να είναι έτοιμος να φιλοξενήσει κάθε vegan επισκέπτη στον χώρο του.

Να σημειωθεί πως ο βιγκανισμός δεν αφορά μόνο τη διατροφή, αλλά τον αποκλεισμό όλων των ζωικών προϊόντων από τη ζωή και την καθημερινότητα, όπως μέλι, γάλα, δέρμα ή μεταξωτά υφάσματα.

Ορισμένα brands στον χώρο της φιλοξενίας έχουν ήδη κάνει τα πρώτα βήματα για την ενσωμάτωση των vegan σε αυτά. Χαρακτηριστικά το Hilton στο Λονδίνο κυκλοφόρησε την πρώτη εντελώς vegan σουίτα ξενοδοχείου το 2019, με υλικά όπως φτερά και δέρμα να αντικαθίστανται με νέες εναλλακτικές επιλογές για vegan, προϊόντα περιποίησης χωρίς να έχουν δοκιμαστεί σε ζώα και ένα vegan μίνι μπαρ για τους πελάτες. Ωστόσο η μεγάλη πλειοψηφία των ξενοδοχείων και εστιατορίων δεν έχουν προσαρμοστεί ιδιαίτερα στο να γίνουν vegan friendly.

Διαβάστε τον πλήρη οδηγό εδώ.

DMO θέλουν να δημιουργήσουν τα Χανιά

Στη διερεύνηση των προϋποθέσεων δημιουργίας «Πρότυπου Τουριστικού Προορισμού Ολοκληρωμένης Διαχείρισης» & «Οργανισμού Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού των Χανίων», προχωρούν τα επιμελητήρια Χανίων, στο πλαίσιο των θεσμικών δυνατοτήτων που προσφέρει πλέον ο νέος Νόμος 4875, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού.

Ο Τουρισμός για τα Χανιά είναι με διαφορά ο πλέον δυναμικός κλάδος της τοπικής οικονομίας τους, καθώς παράγει σήμερα περισσότερο από το 50% του περιφερειακού Α.Ε.Π. και εξασφαλίζει το 25% της Απασχόλησης του τόπου, με αποτέλεσμα να βρίσκεται δίκαια στο επίκεντρο της συστηματικής μελέτης και των δυναμικών παρεμβάσεων εκ μέρους της επιχειρηματικής, οικονομικής και τεχνικής κοινότητας, όπως τονίζεται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροδρόμιο «Ιωάννης Δασκαλογιάννης», κατά το πρώτο οκτάμηνο του 2022, έχει διακινήσει 2.331.457 επιβάτες, έναντι 1.035.167 το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Παράλληλα το αεροδρόμιο Χανίων κατέγραψε διψήφια άνοδο διεθνών αφίξεων σε ποσοστό 19,8% τον Αύγουστο, έναντι του Αυγούστου του ’19, που μεταφράζεται σε 245.623 ξένους τουρίστες.

Στάσεις εργασίας σε εστίαση – τουρισμό στην Αττική στις 30 Σεπτεμβρίου

Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον επισιτισμό και τον τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα 26/09/2022 και αποφάσισε να κηρύξει στάση εργασίας στον κλάδο στην Αττική.

Οπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

 • Οι απολύσεις στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ με προειδοποίηση ώστε να μειωθεί η αποζημίωση στο 50%.
 • Η εφαρμογή της εκ περιτροπής εργασίας στο Καζίνο της Πάρνηθας για 11η χρονιά.
 • Η μη εφαρμογή των ΚΣΣΕ σε ξενοδοχεία και επιχειρήσεις εστίασης παρόλο που έχουν κηρυχτεί υποχρεωτικές από το Υπουργείο Εργασίας.
 • Η άρνηση της Κυβέρνησης να επαναφέρει το ταμείο ανεργίας στα προ μνημονίου επίπεδα, αλλά και η ανανέωση της ΚΣΣΕ των Ξενοδοχοϋπαλλήλων με ευνοϊκούς όρους για τους εργαζόμενους,
  είναι τα αιτήματα και οι λόγοι της κινητοποίησης. Όπως προαναγγέλουν, η κινητοποίηση θα είναι η αφετηρία του αγώνα με κορύφωση την μεγάλη Πανελλαδική Απεργία στις 9 του Νοέμβρη, που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα.

Καλούν σε μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας την Παρασκευή 30/09/2022 που θα έχει δύο σκέλη: 12:00 – 15:00 και 21:00 – 00:00.