Στην Ελλάδα το μεγαλύτερο ξενοδοχειακό deal της Ευρώπης

Το μεγαλύτερο deal στον ευρωπαϊκό ξενοδοχειακό κλάδο, από την έναρξη της πανδημίας και μετά, ανακοινώθηκε χθες από τον ελληνικό όμιλο Sani/Ikos, ο οποίος έχει πλέον διεθνή παρουσία στη Μεσόγειο. Η GIC, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σιγκαπούρης, γίνεται βασικός μέτοχος του Ομίλου Sani/Ikos, μετά τη συμφωνία στρατηγικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν. Για τη συναλλαγή αυτή, η αξία του Ομίλου Sani/Ikos αποτιμάται στα €2,3 δισ. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του Δ’ τριμήνου 2022 και υπόκειται σε συνήθεις κανονιστικές εγκρίσεις. Η GIC θα αποκτήσει το μερίδιο που κατείχαν μέχρι τώρα επενδυτικά σχήματα, στα οποία περιλαμβάνονται η Oaktree Capital Management L.P. καθώς και οι Goldman Sachs Asset Management, Moonstone, Florac και Hermes GPE, και τα οποία είχαν δηλώσει την πρόθεσή τους για αποεπένδυση.

Η σημασία της συναλλαγής
Το ύψος της αποτίμησης του ομίλου αλλά και το προφίλ του επενδυτή καταδεικνύουν τη θέση του ελληνικού τουρισμού σε ό,τι αφορά το επενδυτικό ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο. Η GIC είναι κορυφαίο διεθνές επενδυτικό ταμείο, το οποίο ιδρύθηκε το 1981 με στόχο να διασφαλίσει το οικονομικό μέλλον της Σιγκαπούρης, προσδίδοντας προστιθέμενη αξία στις επενδύσεις της.

Η νέα στρατηγική συμμαχία θα ενισχύσει περαιτέρω τους απαιτούμενους πόρους για την υλοποίηση του φιλόδοξου 5ετούς επενδυτικού πλάνου του Ομίλου Sani/Ikos, ύψους άνω των €900 εκατ.
Ο Όμιλος, αναπτύσσει και λειτουργεί πάνω από 2.750 δωμάτια σε 10 μοναδικά, ιδιόκτητα ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Ελλάδα και την Ισπανία. Από το 2015 που δημιουργήθηκε κατόπιν συγχώνευσης, έχει τετραπλασιάσει τα έσοδά του, από 88 εκατ. ευρώ σε προβλεπόμενο αριθμό 319 εκατ. ευρώ για φέτος. Ο Όμιλος έχει εξασφαλίσει τέσσερα νέα επενδυτικά έργα (1.578 δωμάτια) για την επέκταση της μάρκας Ikos στην Ελλάδα (Κέρκυρα, Κρήτη), την Ισπανία (Μαγιόρκα) και την Πορτογαλία (Αλγκάβρε), που προγραμματίζεται να λειτουργήσουν από το 2023 έως το 2025.

Στόχος του είναι η επέκταση των Sani & Ikos Resorts και σε άλλες υψηλού προφίλ τοποθεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η εξαγορά από την GIC έρχεται καθώς αυξάνονται οι φόβοι για ύφεση σε ολόκληρη την Ευρώπη αυτόν τον χειμώνα, καθώς η ενεργειακή κρίση που προέκυψε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εξαντλήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.

Το μεγαλύτερο μέρος του πελατολογίου της Sani/Ikos προέρχεται από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αλλά το κρατικό ταμείο της Σιγκαπούρης ποντάρει στον τομέα της πολυτελείας που αψηφά την ύφεση.

Η Ελλάδα στον αστερισμό του Οδηγού Michelin

Ένα μεγάλο βήμα για την ελληνική γαστρονομία αποτελεί η συμφωνία του ΕΟΤ με τον εμβληματικό «Michelin Guide» που υπογράφηκε χθες στο Παρίσι από τον Γενικό Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, παρουσία του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια. Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ πλάνο προβολής της ελληνικής γαστρονομίας διεθνώς μέσω της Michelin.

Ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε στην υψηλή γαστρονομία που διαθέτει η Ελλάδα. Ανακοίνωσε ότι στα επόμενα δύο χρόνια η Ελλάδα θα διαθέτει τον δικό της Οδηγό, με τους ειδικούς του Michelin να ερευνούν ήδη τα εστιατόρια της Αθήνας, και να μοιράζονται τις εμπειρίες τους στις ιστοσελίδες και τα social media του οδηγού.

Ο κ. Φραγκάκης, που συντόνισε την πρωτοβουλία τα τελευταία δυο χρόνια, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει η συμφωνία για την ανάδειξη της ελληνικής γαστρονομίας σε όλο τον κόσμο. Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τα στελέχη του ΕΟΤ σε Ελλάδα και Γαλλία για τη σκληρή δουλειά, εν μέσω πανδημίας αλλά και τους δύο Έλληνες σεφ που έχουν τιμηθεί με αστέρια Michelin: τον Άγγελο Λάντο και τον Έκτορα Μποτρίνι οι οποίοι -όπως είπε- τον ενέπνευσαν να ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια.

Αργή η ανάκαμψη των αθηναϊκών ξενοδοχείων σε σχέση με τον ανταγωνισμό

Μια ιδιαίτερα ιδιόμορφη τουριστική χρονιά το 2022 για τα αθηναϊκά ξενοδοχεία. Μετά την καλή πληρότητα του Ιουλίου (89%), ο Αύγουστος, με μέση πληρότητα 82.1%, έδωσε εκ νέου αρνητικό πρόσημο στη σύγκριση με το 2019, της τάξης του -2.7%. Κάτι αναμενόμενο, αφού ο Αύγουστος είναι παραδοσιακά μήνας χαμηλών επιδόσεων για τα ξενοδοχεία της Αθήνας.

Σε σύνολο 8μήνου λοιπόν, συνεχίζονται οι απώλειες τόσο στη πληρότητα των ξενοδοχείων (-15.8%), όσο και στο έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο/RevPar (-4.9%) σε σύγκριση με το 2019, αν και η μέση τιμή δωματίου (ADR), σημείωσε θετική πρόοδο (+12.9%) – αλλά όπως πάντα όχι ανάλογη των ανταγωνιστών της Αθήνας.

Σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, η όποια θετική μεταβολή 8μήνου παρατηρείται για την Αθήνα έναντι των ανταγωνιστών της, είτε σε επίπεδο μέσης πληρότητας (27,1%), είτε σε επίπεδο ADR (21,85 %), είτε RevPar (54,8%), όπως αποδεικνύεται, υστερεί σημαντικά της εντυπωσιακής αντίστοιχης τριψήφιας μεταβολής των λοιπών ανταγωνιστών της.

Ο Σεπτέμβριος αν και πιο θετικός, σηματοδοτεί ένα δύσκολο, θολό και καθ’ όλα “χειμωνιάτικο” τοπίο για το επόμενο εξάμηνο στην Αθήνα.

Uber: Θεαματική αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Ελλάδα Ιούλιο & Αύγουστο

Εξαιρετικά αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά την τουριστική κίνηση της φετινής περιόδου προκύπτουν από τα στοιχεία της χρήσης της εφαρμογής Uber στην Ελλάδα. Την ίδια στιγμή κερδίζουν έδαφος οι αντισυμβατικοί προορισμοί σύμφωνα με τα στοιχεία της Uber.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Uber, οι χρήστες από το εξωτερικό που επισκέφθηκαν την Ελλάδα τον Ιούλιο και άνοιξαν την εφαρμογή, αυξήθηκαν κατά 127% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2019 ενώ ισόποσα αυξήθηκαν και όσοι εξασφάλισαν μια διαδρομή. Η αντίστοιχη αύξηση τον Αύγουστο ήταν 148% και 124%. Για τις μετακινήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο, οι χρήστες από το εξωτερικό αυξήθηκαν κατά 189% τον Ιούλιο και κατά 153% τον Αύγουστo.

Οι επισκέπτες από Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία και ΗΠΑ αποτελούν την κορυφαία τριάδα όσων έκαναν χρήση της εφαρμογή στην Ελλάδα.

Ο Λαιμός Βουλιαγμένης, το Καβούρι και η Βάρκιζα βρέθηκαν στις τρεις πρώτες επιλογές των χρηστών της Uber για να επισκεφθούν παραλίες της Αττικής. Η μεγαλύτερη διαδρομή που πραγματοποιήθηκε είχε μήκος 613 χλμ. και αφορούσε ταξίδι από τη Θεσσαλονίκη έως τη Χαλκιδική, την Πάργα και επιστροφή στη Θεσσαλονίκη.

Αντισυμβατικοί προορισμοί
Βασισμένη στις προτιμήσεις των επιβατών της, η Uber έχει συντάξει έναν κατάλογο με τους πιο δημοφιλείς «αντιδημοφιλείς» προορισμούς. Η «Αψίδα του Γαλερίου» στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών της Uber, ακολουθούμενη από το «Νεκροταφείο Τρένων» στην Νέα Ιωνία Θεσσαλονίκης, το «Θέατρο της Επιδαύρου» στην Παλαιά Επίδαυρο, το «Μουσείο Ελιάς και Ελληνικού Λαδιού» στη Σπάρτη και τον «Βοτανικό Κήπο Ιουλίας και Αλεξάνδρου Ν. Διομήδους» στο Χαϊδάρι.

ΣΥΡΙΖΑ: Υποβάθμιση της ειδικότητας Συνοδού Βουνού

To σοβαρό θέμα της υποβάθμισης της ειδικότητας του Συνοδού Βουνού με τον αποκλεισμό τους από τα δημόσια Ι.Ε.Κ για δεύτερη χρονιά, φέρνουν με ερώτησή τους στη Βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία της τομεάρχη Τουρισμού Κατερίνας Νοτοπούλου.

Όπως σημειώνουν, την ώρα που το Υπουργείο Τουρισμού διαφημίζει τον χειμερινό τουρισμό και την προσπάθεια επέκτασης της τουριστικής περιόδου, αφήνει εκτός την ειδικότητα του συνοδού βουνού, που μέχρι το 2019-2020 διδασκόταν σε περισσότερα από 10 δημόσια Ι.Ε.Κ. Ο «συνοδός Βουνού» είναι ο επαγγελματίας που σχεδιάζει και υλοποιεί δραστηριότητες στη φύση όπως πεζοπορία, αναρρίχηση, κατάβαση φαραγγιών, κατασκήνωση – υπαίθρια διανυκτέρευση και διοργάνωση υπαίθριων δραστηριοτήτων, χωρίς να απαιτείται χρήση τεχνικών μέσων ασφάλισης και σε πεδίο χωρίς χιόνι.

Επειδή, οι Συνοδοί Βουνού επιβάλλεται να αποκτούν ολοκληρωμένη τεχνική κατάρτιση και εκπαίδευση στο πεδίο στο οποίο θα κληθούν να συνοδεύσουν τους επισκέπτες, προκειμένου να συνεχίσουν να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ασφάλεια, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς αν θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για την εκ νέου αναβάθμιση της ειδικότητας του Συνοδού Βουνού και κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο Τουρισμού προκειμένου να αναβαθμιστεί η ειδικότητα του Συνοδού Βουνού.

The Architects of Time: Η νέα bar-restaurant άφιξη

Μια νέα εστιατορική άφιξη στην Αθήνα φιλοξενεί το κτίριο που ανήκε στον πατέρα του διεθνώς γνωστού Έλληνα συνθέτη Βαγγέλη Παπαθανασίου, στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Το The Architects of Time στεγάζεται στο ισόγειο, σε έναν χώρο που κάποτε ήταν ωρολογοποιείο, του οποίου το όνομα -και την ταμπέλα- διατήρησε.

Η Βιβή Λαμπροπούλου υπογράφει και επιμελείται ένα δημιουργικό μενού και από την ανοιχτή του κουζίνα μπορεί κανείς να δει να ετοιμάζονται μεσογειακά πιάτα για όλες τις ώρες της ημέρας, με πολλές εγχώριες πρώτες ύλες, με νησιώτικα τυριά και αλλαντικά.

Το πρωί θα βρείτε προτάσεις όπως ομελέτα φούρνου με μανιτάρια, πιπεριά, ντοματίνια και γραβιέρα Τήνου, ένα deep fried croque madame, αλμυρά pancakes με κατίκι Δομοκού, τραγανό ψιλοκομμένο παστράμι ωρίμανσης, baby ρόκα και αυγό ποσέ, open vegan σάντουιτς σε χειροποίητο ψωμί, ψητά λαχανικά, μαριναρισμένο τόφου και πέστο βασιλικού.

Το βράδυ, μπορείτε να βάλετε στη μέση πιάτα όπως τα arancini μανιταριών, μια pinsa με σάλτσα βασιλικού, κονφί ντοματίνι, γραβιέρα και χοιρομέρι Τήνου, ποικιλίες τυριών και αλλαντικών, θα βρείτε και ένα «ριζότο» με fregula, φρέσκα αρωματικά μανιτάρια και σάλτσα παλαιωμένης παρμεζάνας, αλλά και φρέσκες παπαρδέλες alfredo μεταξύ άλλων.

Στο υπόγειο του κτιρίου, στον χώρο που την εποχή του Μεσοπολέμου λειτούργησε ως καταφύγιο, σήμερα στεγάζεται το κελάρι του “The Architects of Time”, με μεγάλη ποικιλία ελληνικών και διεθνών ετικετών. Εκεί βρίσκεται και το κρυμμένο μήνυμα-μότο του μαγαζιού: “Ladies & gentlemen, we are floating in space”.

Οι δημιουργοί του The Architects of Time είναι μουσικοί και μέλη των ομάδων που έχουν διαμορφώσει το μπαρ Barrett στου Ψυρρή καθώς και το (νέο) Koursaros bar της Τήνου. Η λίστα με τις ετικέτες του μπαρ διαθέτει γύρω στα 45 ρούμια ανά κατηγορία, 35 τζιν, σκωτσέζικα, ιρλανδικά αλλά και ιαπωνικά ουίσκι.

Στην μπάρα με τη μεταλλική καμπυλωτή πρόσοψη σερβίρονται τα signature cocktails και η εκτενής λίστα ποτών, που υπογράφει ο Μάριος Ηλιόπουλος. “Chariot of Fire”, “Aphrodite’s Child” και “Blade Runner” κάποιες από τις προτάσεις-φόρος τιμής στην καλλιτεχνική διάνοια του μεγάλου συνθέτη, το όνομα του οποίου κοσμεί την μαρμάρινη πρόσοψη της εισόδου.

Τέλος, κάθε μήνα θα φιλοξενούνται έργα καλλιτεχνών και δημιουργών της πόλης, υπό την επιμέλεια της Νιόβης Κρητικού.

«Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» στο Ενετικό Λιμάνι

Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά διεξάγεται το φεστιβάλ «Ηράκλειο, Μέρες Γαστρονομίας 2022» από τις 23 έως τις 27 Σεπτεμβρίου στο Ενετικό Λιμάνι του Ηρακλείου, από τον δήμο Ηρακλείου και την Περιφέρεια Κρήτης, με τη στρατηγική συνεργασία του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου. Έχοντας δεχθεί συνολικά άνω των 15.000 επισκεπτών τα προηγούμενα χρόνια, φέτος η διοργάνωση φιλοδοξεί να σπάσει ρεκόρ επισκεψιμότητας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έναν συνδυασμό πολιτιστικών, μουσικών και γαστρονομικών δράσεων, μεταξύ των οποίων βραβευμένοι Έλληνες σεφ θα παρουσιάσουν συνταγές βασισμένες στα ποιοτικά κρητικά προϊόντα.

Οι σεφ που θα συμμετέχουν είναι την Παρασκευή 23/9 ο Μιχάλης Χάσικος και ο Στέφανος Λαυρενίδης, την Κυριακή 25/9 οι Μανώλης Παπουτσάκης, Αριστοτέλης Ζέρβας και Μαρία Καμνάκη, τη Δευτέρα 26/9 ο Τάσος Παπαδάκης και ο Γιάννης Κορνάρος και την Τρίτη 27/9 ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Χρήστος Λάπας.

Tο πενθήμερο περιλαμβάνει παράλληλες δράσεις σε όλο τον Δήμο Ηρακλείου, ενώ καθ’ όλη τη διάρκειά του θα υπάρχει έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από εμπορικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Ηράκλειο.

Στο Ισραήλ προβάλλεται η Πάρος

Με τίτλο «Μαγειρικές Περιπέτειες στην Ελλάδα: Γευσιγνωσία Πάρου» ο δημοσιογράφος Buzzy Gordon που φιλοξενήθηκε από τον Δήμο στο νησί περιγράφει στο ισραηλινό Μέσο «Y Νet Νews» τις εμπειρίες του από την επίσκεψή του και σημειώνει: «Οι Ισραηλινοί αγαπούν την Ελλάδα, για την εγγύτητα, τη φιλικότητα, τις παραλίες, τη μουσική, τα ψώνια, την ιστορία – και, φυσικά, την κουζίνα της. Αυτός ο γείτονας της ελαφρώς μεγαλύτερης Νάξου, βρίσκεται σε βολική τοποθεσία, μόλις τρεις ώρες από το αθηναϊκό λιμάνι του Πειραιά με απευθείας ταχύπλοο ή λιγότερο από μία ώρα με το αεροπλάνο».

Το άρθρο περιγράφει το νησί με την επισήμανση για τη δυνατότητα να ανταποκριθεί σε κάθε βαλάντιο είτε αφορά μεγάλες οικογένειες είτε ζευγάρια. Ειδική αναφορά γίνεται στα ξενοδοχεία και στα εστιατόρια του νησιού που προσέφεραν τη φιλοξενία τους στον δημοσιογράφο, ο οποίος με ιδιαίτερα γλαφυρό τρόπο αναδεικνύει την τοπική γαστρονομία, χωρίς να παραλείπει περιγραφές για την Παναγία Εκατονταπυλιανή και τις δυνατότητες που παρέχει το νησί για επισκέψεις σε αξιοθέατα και σε θαλάσσιες δραστηριότητες.

Το ynetnews.com θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους και δημοφιλέστερους ιστότοπους ειδήσεων στο Ισραήλ με 500.000 αναγνώστες παγκοσμίως.

Phāea Resorts: Έμπρακτη αναγνώριση των εργαζομένων της

Τους εργαζόμενους που διακρίθηκαν τον Αύγουστο, στο πλαίσιο του προγράμματος Phāea Employee-of-the-Month, ανακοίνωσε η Phāea Resorts. Το εν λόγω πρόγραμμα αναγνωρίζει έναν εργαζόμενο κάθε μήνα, με τις υποψηφιότητες να επιλέγονται, μεταξύ άλλων, βάσει της εξαιρετικής απόδοσης, της προαγωγής ενός ευχάριστου εργασιακού περιβάλλοντος, της ομαδικότητας, της ηθικής, του ενθουσιασμού και της υπευθυνότητας.

Συγκεκριμένα, για τον εν λόγω μήνα διακρίθηκαν οι Νίκη Γαβαλά, Olea Restaurant Service Agent, Blue Palace Resort, Αρσενία Παναγοπούλου, Front Office Agent, Koutouloufari Village Holiday Club, Παναγιώτης Τσολακάκης, Main Restaurant Service Agent, Village Heights Resort και Φραγκίσκος Αργυράκης, Beach & Gardens Attendant, Cretan Malia Park.

«Η Phāea Resorts εκτιμά τις προσπάθειες των ανθρώπων της να πετύχουν τους εταιρικούς στόχους και να εκπληρώσουν το όραμά του. Οι εξαιρετικοί εργαζόμενοι αξίζουν να αναγνωρίζονται τόσο ως επιβράβευση της εκπληκτικής τους απόδοσης όσο και ως πρότυπα για τους άλλους εργαζόμενους» αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.