«Τρέχει» και τον Σεπτέμβριο ο τουρισμός

Ακάθεκτες συνεχίζουν και τον Σεπτέμβριο οι ροές τουριστών στους μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας. Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα πρωταγωνιστούν και αυτή την περίοδο στις προτιμήσεις των τουριστών. Είναι ενδεικτικό ότι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις την τρέχουσα εβδομάδα είναι λίγο πάνω από 780.000 ενώ τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου ξεπερνούσαν τις 800.000 ανά εβδομάδα, όταν τον Αύγουστο υπήρχαν κάθε εβδομάδα σχεδόν 1.000.000 προγραμματισμένες θέσεις.

Ο Σεπτέμβρης, δεύτερος Αύγουστος για την Κρήτη
Στο 90% κυμαίνονται ακόμα και τώρα οι πληρότητες στην Κρήτη, παρά τις απώλειες από τη ρωσική αγορά. Ο Σεπτέμβριος σύμφωνα με τους ξενοδόχους είναι σαν ένας δεύτερος Αύγουστος με τις πληρότητες σε ξενοδοχεία να κυμαίνονται σε επίπεδα μεταξύ 60% με 80% σε κάποιες περιοχές και σε άλλες να ξεπερνούν το 90 ή και το 95%.

Εκτιμούν μάλιστα ότι μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου η τουριστική κίνηση θα βρίσκεται πολύ ψηλά και η τουριστική περίοδος φέτος θα λήξει μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Νοεμβρίου.

Πάνω από 4,5 εκατ. τουρίστες σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα
Στις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα, η επιβατική κίνηση του φθινοπώρου προμηνύει έναν πολύ δυνατό τουριστικά Σεπτέμβριο, υπερβαίνοντας κατά 18% την κίνηση του αντίστοιχου διαστήματος το 2019.

Ειδικότερα, το διάστημα 1-11 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 2.400 πτήσεις με 350.000 περίπου επιβαίνοντες, συμβάλλοντας στη διαμόρφωση της μέσης αύξησης της κίνησης για όλη τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου στο 17%, πάντοτε σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019. Με τις παραπάνω επιδόσεις, το πρώτο δεκαήμερο του φθινοπώρου βρίσκει το Νότιο Αιγαίο να σπάει το φράγμα των 4,5εκ. επιβατών συνολικά από το εξωτερικό.

Αναλυτικότερα, μόνο την Ρόδο, έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότεροι από 2εκ. επισκέπτες μέσω διεθνών απευθείας πτήσεων. Η Κως βρίσκεται πολύ κοντά στο 1εκ., η Σαντορίνη στις 675.000 περίπου με αύξηση άνω του 50% σε σχέση με το 2019 (!), η Μύκονος ξεπέρασε το μισό εκατομμύριο και το μικρότερο αεροδρόμιο της Καρπάθου τις 76.000.

Αυξημένες προσδοκίες και για την Αθήνα
Οι προσδοκίες ανεβαίνουν και για την Αθήνα, καθώς αυτός και ο επόμενος μήνας είναι μήνες “αιχμής” για τα αθηναϊκά καταλύματα. Τα ξενοδοχεία της Αθήνας είχαν τον Ιούλιο πληρότητα 63,3% από 46% τον Ιούλιο του 2021, μέση τιμή δωματίου (ADR) 117 ευρώ από 97 ευρώ πέρσι και έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) στα 74,5 ευρώ από 45 ευρώ πέρσι.

Οι εθνικότητες
Κυριότερες πηγές δεξαμενές ξένων τουριστών για τις δύο επόμενες εβδομάδες παραμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και ακολουθούν η Ολλανδία, η Ελβετία και η Πολωνία.

Σύσκεψη στα Χανιά με τη Ryanair

Το αναπτυξιακό πλάνο της Ryanair για τα Χανιά θα παρουσιάσουν σήμερα στο Επιμελητήριο Χανίων ο Διευθύνων Σύμβουλος της αεροπορικής εταιρίας Eddie Wilson και η Διευθύντρια Πωλήσεων, Marketing και Διεθνούς Επικοινωνίας της εταιρείας, Chiara Ravara.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται με πρωτοβουλία των τριών Επιμελητηρίων Χανίων (Επιμελητήριο Χανίων, Τμήμα Δ.Κρήτης ΤΕΕ και Τμήμα Δ.Κρήτης Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος), που εκπροσωπούν θεσμικά την Οικονομική, Επιχειρηματική και Τεχνική κοινότητα της περιοχής.

Η Ryanair, όπως αναφέρεται, διαθέτει από το 2011 πολυδιάστατη επενδυτική παρουσία στα Χανιά, έχοντας ήδη μεταφέρει 3,5 εκατομμύρια επιβάτες και υποστηρίξει περίπου 700 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα διαθέτει και τοπική βάση από το 2013, την οποία δυστυχώς πλέον υπολειτουργεί μόνο κατά τη θερινή περίοδο με τον ελάχιστο δυνατό αριθμό αεροσκαφών.

“Καθώς οι στιγμές είναι κρίσιμες και η ευθύνη όλων μας ιστορική, οι θεσμικοί φορείς της Οικονομικής, Τεχνικής και Επιχειρηματικής κοινότητας των Χανίων πιστεύουμε ότι απαιτούνται ριζοσπαστικές δράσεις, εξωστρεφείς διάλογος και εθνική συνεννόηση, για την εγγύηση του Μέλλοντος της Κοινωνίας μέσα από την Ανάπτυξη της εθνικής και περιφερειακής μας Οικονομίας”, τονίζουν τα τρία Επιμελητήρια.

«Ο βιώσιμος τουρισμός στο επίκεντρο της νέας μεγάλης καμπάνιας του ΕΟΤ»

«Το μοντέλο της βιώσιμης ανάπτυξης που θα διαφυλάττει την αυθεντικότητα και τα μοναδικά χαρακτηριστικά κάθε γωνιάς της πατρίδας μας, είναι το μοντέλο που προκρίνουμε για το τουριστικό μας προϊόν», τόνισε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, από το Συνέδριο του «My Green Mobility 2022», συμμετέχοντας στη θεματική ενότητα «Ενέργεια-Υποδομές-Χρήση».

Ο Υπουργός Τουρισμού αναφέρθηκε εκτενώς στο παράδειγμα των τριών ενεργειακά “καθαρών” νησιών μας, της Αστυπάλαιας, της Χάλκης και της Τήλου, τρία εμβληματικά projects που φάνταζαν αδύνατο να υλοποιηθούν, όπως είπε, πριν από μερικά χρόνια.

Ο Υπουργός Τουρισμού περιέγραψε τα επόμενα βήματα της στρατηγικής για την περαιτέρω αναβάθμιση του brand “Ελλάδα”, τα οποία -όπως υπογράμμισε- περνούν μέσα από τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης, την ενίσχυση του “πράσινου” αποτυπώματος των πολικών που υιοθετεί το Υπουργείο Τουρισμού, την επένδυση στην κυκλική οικονομία και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά και την ενίσχυση των έργων υποδομής σε όλη τη χώρα, με τη χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που η Κυβέρνηση έχει στα χέρια της.

Όπως προανήγγειλε, μάλιστα, ο Υπουργός Τουρισμού, σε αυτό το πλαίσιο θα κινείται και η νέα καμπάνια του ΕΟΤ, η οποία -όπως ανέφερε- θα έχει ως κεντρικό θέμα το βιώσιμο τουριστικό προϊόν.

Κεφαλονιά: Διαγωνισμός για τη Μαρίνα Αργοστολίου

Διεθνή πλειοδοτικό διαγωνισμό για την αξιοποίηση της μαρίνας Αργοστολίου στην Κεφαλονιά προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως γνωστοποίησε η εταιρεία ο διαγωνισμός αφορά στην παραχώρηση υπηρεσιών λειτουργίας λιμένος (υπηρεσίες ελλιμενισμού και άλλες υπηρεσίες) και του δικαιώματος χρήσης, λειτουργίας, διαχείρισης και εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων εντός
της χερσαίας και της θαλάσσιας ζώνης της μαρίνας Αργοστολίου.

Η μαρίνα Αργοστολίου βρίσκεται στον όρμο του Αργοστολίου, στις νοτιοδυτικές ακτές της Κεφαλονιάς. Απέχει περίπου έντεκα χιλιόμετρα από τον διεθνή αερολιμένα «Άννα Πολλάτου». Η δυναμικότητά της εκτιμάται σε 174 θέσεις με τη χερσαία δυναμικότητά της να ανέρχεται σε περίπου 110 σκάφη.

Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η διαγωνιστική διαδικασία θα διεξαχθεί σε δύο φάσεις και η καταληκτική ημερομηνία για την εκδήλωση ενδιαφέροντος έχει οριστεί η 16η Νοεμβρίου 2022.

Η διάρκεια της παραχώρησης ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 έτη, ενώ δύναται να θεσπιστεί δικαίωμα προαίρεσης του Ταμείου για την περαιτέρω παράταση της διάρκειας παραχώρησης για επιπλέον δέκα έτη, κατά το μέγιστο.

Πηγή: Build

«Il Giardino Segreto» στο ATRIUM του Alexander’s Lounge

Το αίθριο του Alexander’s Lounge, ένας «μυστικός κήπος» στον πρώτο όροφο του Ξενοδοχείου Μεγάλη Βρεταννία, αποτελεί το ιδανικό σημείο συνάντησης για κάθε στιγμή της ημέρας. Ελαιόδεντρα, δάφνες, μικρά κυπαρίσσια και λουλούδια εναρμονίζονται απόλυτα με τον κομψό περιβάλλοντα χώρο, μακριά από το θόρυβο της πόλης και ταυτόχρονα στην καρδιά του κέντρου της Αθήνας.

Ο Executive Chef Αστέριος Κουστούδης με την ομάδα του έχει δημιουργήσει το “Il Giardino Segreto”, με αυθεντικά ιταλικά εδέσματα, όπως χειροποίητη πίτσα σε διαφορετικές εκδοχές με προζυμένιο ζυμάρι, φίνα σάλτσα από βιολογικές ντομάτες και διαλεχτά διεθνή τυριά, αχνιστές πίτες με δενδρολίβανο που ταιριάζουν ιδανικά με τις σπιτικές αλοιφές του μενού και τραγανή focaccia με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι ως βάση για μπρουσκέτα. Το εκλεκτό αλλαντικό ημέρας – Jamon Iberico, Prosciutto San Daniele, σαλάμι Sbriciolona και άλλα – κόβεται επί τόπου σε λεπτές φέτες με την εντυπωσιακή κόκκινη vintage μηχανή κοπής και σερβίρεται με αγκινάρες Τήνου, ελιές και τραγανές φέτες focaccia.

Η επιλογή τυριών του μενού έχει ελληνικό άρωμα καθώς περιλαμβάνει γραβιέρα τρούφας, μανούρα Σίφνου, παλαιωμένο κασέρι Σοχού, Αρσενικό Νάξου και Σκοτύρι Ίου, σερβίρεται με τσάτνεϊ από γλυκιές και καυτερές πιπεριές, σαλάμι σύκου Ευβοίας και κριτσίνια. Τα επιδόρπια συμπληρώνουν το μενού, όπως ο baba με σιρόπι εσπεριδοειδών και κρέμα μασκαρπόνε βανίλια καθώς και η τάρτα σοκολάτας με το χειροποίητο παγωτό “Fior di Latte”.

Στη μοναδική ατμόσφαιρα του χώρου, οι βραβευμένοι bartenders του ιστορικού ξενοδοχείου ετοιμάζουν δροσιστικά cocktails που συμπληρώνουν την εμπειρία, ενώ εξαιρετική είναι και η λίστα των κρασιών και ποτών. Για τους λάτρεις των πούρων, το αίθριο του Alexander’s Lounge διαθέτει μεγάλη ποικιλία άριστα συντηρημένων πούρων.

Η κλιματική αλλαγή, στην πρώτη συνάντηση του Wine Club Thessaloniki’96

Σε λίγες ημέρες ξεκινά η 27η χρονιά του Wine Club THESSALONIKI’96, μια από τις παλαιότερες Λέσχες Φίλων του Κρασιού στην Ελλάδα. Φέτος η λέσχη συνεχίζει να ασχολείται με θέματα που απασχολούν έντονα την αμπελοοινική επικαιρότητα και ενθαρρύνουν τη συζήτηση για το παρόν και το μέλλον αμπελοοινικών περιοχών και ποικιλιών.

Στην πρώτη συνάντηση για τη φετινή σεζόν, θα συζητηθεί ένα από το πιο καίρια και καυτά ζητήματα στον αμπελοοινικό κόσμο παγκοσμίως. Η κλιματική αλλαγή, που αποτελεί μια τεράστια πρόκληση για τους αμπελώνες σε όλη την υφήλιο, με αμπελουργούς και επιστήμονες να αναζητούν τις απαιτούμενες ενέργειες για μια μακροπρόθεσμη προσαρμογή.

Την Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022, στις 20.00, με θέμα «Κλιματική αλλαγή και αμπελώνες» και οδηγό την χημικό/οινολόγο, δημοσιογράφο οίνου/συγγραφέα Μαρία Νέτσικα, τα μέλη της λέσχης θα δοκιμάσουν, τυφλά όπως πάντα, 13 σπουδαίες ετικέτες από ολόκληρη την Ελλάδα.

Οι συναντήσεις του Wine Club THESSALONIKI ’96 για τη σεζόν 2022 – 2023 θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες του The Met Hotel (26ης Οκτωβρίου 48, Θεσσαλονίκη).

Για να γίνει κάποιος μέλος του Wine Club, μπορεί να επικοινωνήσει στο 2310 888311 ή στο [email protected].

Εγκαίνια στο Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου

Σε εκδήλωση εγκαινίων που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, στην κεντρική πλατεία της Μακρινίτσας, ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος» παρέδωσε στο περιπατητικό κοινό το Μεγάλο Μονοπάτι του Πηλίου, ένα φιλόδοξο όραμα του αλπινιστή Νίκου Μαγγίτση, που έγινε πραγματικότητα με την αποκλειστική χορηγία και χρηματοδότηση του Ομίλου ΗΡΑΚΛΗΣ.

Πρόκειται για ένα έργο το οποίο εντάσσεται στις προσπάθειες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη του νομού, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στην αύξηση της απασχόλησης του τοπικού πληθυσμού, στη διατήρηση των μικρών οικογενειακών επιχειρήσεων, των αγροτουριστικών μονάδων και καταλυμάτων, αλλά και στην αύξηση των πωλήσεων τοπικών προϊόντων.

Να σημειωθεί ότι αυτή την εποχή υλοποιείται από τους Δήμους Βόλου, Ζαγοράς – Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου, το PELION ROUTES, με το Πήλιο να διεκδικεί δυναμικά τη θέση του στον χάρτη των παγκόσμιων προορισμών περιπατητικού τουρισμού.

Peloponnese Food Stories: Στο Τολό η 4η στάση

Στο λιμάνι του Τολού έγινε η 4η στάση του Peloponnese Food Stories | Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού, την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022. Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Ναυπλιέων, το Επιμελητήριο Αργολίδας, τον Σύλλογο Επαγγελματιών Τολού και τον Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου, με την υποστήριξη των Ενώσεων Ξενοδόχων Ναυπλίου και Ξενοδόχων Άργους – Μυκηνών.

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας της Πελοποννήσου το οποίο συνεχίζει το ιδιαιτέρως επιτυχημένο «γαστρονομικό δρομολόγιο» μαγείρεψε και σέρβιρε μία πληθώρα από δράσεις όπου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν.

Η θεματική εμπειρία ξεκίνησε το απόγευμα με open air έκθεση τοπικών προϊόντων με πρωταγωνιστές το κρασί, το ελαιόλαδο, το μέλι, τα γλυκά του κουταλιού καθώς και τα τυριά της περιοχής, live cooking από τους καλεσμένους chef, Χαράλαμπο Φαναριώτη, chef του 3SIXTY Grill Dining με έδρα το Ναύπλιο, Νικολέττα Ταλαγάνη, chef του εστιατορίου Maria’s Restaurant με έδρα το Τολό και Γιώργο Φασίλη, private chef από τo Κρανίδι Ερμιονίδας. Επίσης οι επισκέπτες απήλαυσαν ιδιαίτερα cocktails από τους bartenders της περιοχής, γευσιγνωσίες κρασιού, μελιού και φαγητού ενώ για τους μικρούς φίλους του φεστιβάλ οι δραστηριότητες ήταν άφθονες.