Όλη η αλήθεια πίσω από τον χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα

Έναν νέο γύρο επαφών έχει εγκαινιάσει το τελευταίο διάστημα το Υπουργείο Τουρισμού, με τον Βασίλη Κικίλια να επιδιώκει να ανοίξει τον δρόμο για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού στην Ελλάδα. Τελευταίος σταθμός του, η Αυστρία όπου παρουσίασε τις δυνατότητες για διακοπές στην Ελλάδα και το φθινόπωρο καθώς και τις θεματικές μορφές τουρισμού που μπορεί να υποστηρίξει η χώρα μας τους μήνες πέραν του καλοκαιριού. Αντίστοιχες κινήσεις έκανε ο Υπουργός πριν από λίγες ημέρες και στο Βερολίνο ενώ σχεδιάζει να συνεχίσει αυτού του είδους τις συναντήσεις και σε άλλες μεγάλες αγορές τουριστών για την Ελλάδα, επιδιώκοντας κατ’ αρχήν τη χρονική επέκταση των απευθείας πτήσεων προς τη χώρα μας.

«Καλά κάνει και συζητά ο Υπουργός για την επέκταση της τουριστικής περιόδου, έχει αντιληφθεί ότι πρόκειται για έναν τομέα του ελληνικού τουρισμού που έχει περιθώρια ανάπτυξης», τονίζει στο H&R ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης. Και σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτό μπορούν να αξιοποιηθούν και πακέτα προς την ηπειρωτική Ελλάδα η οποία έχει να επιδείξει φυσικές ομορφιές, αξιόλογες υποδομές αλλά και θεματικές δραστηριότητες.

Τι χρειάζεται για να επεκταθεί ο τουρισμός και πέραν του καλοκαιριού
Ο κ. Τσιλίδης πάντως μας υπενθύμισε ότι «χειμερινό τουρισμό πραγματοποιούσαν ξένοι ταξιδιώτες στην Κρήτη και το πρόγραμμα διεκόπη λόγω κορονοϊού», επισημαίνοντας ότι «ήδη τα γραφεία ταξιδίων που οργανώνουν τέτοια δραστηριότητα, έχουν βρει τους διαύλους επικοινωνίας με τους πελάτες που ενδιαφέρονται για ταξίδια εκτός σεζόν, διαμορφώνοντας τις τιμές έτσι ώστε αποτελούν κίνητρο για ταξίδια σε ελληνικούς προορισμούς. Όπως κάνουν άλλωστε και οι ανταγωνίστριες χώρες, Ισπανία, Τυνησία, Αίγυπτος και Τουρκία. Πριν από χρόνια, είχε τολμήσει η Ρόδος. Τελικά ο προορισμός που συνέχισε να παράγει χειμερινό τουρισμό στην Ελλάδα ήταν η Κρήτη».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας ταξιδιωτικών πρακτόρων αναφέρει τρεις βασικούς παράγοντες που πρέπει να πληροί ένας προορισμός για να προσελκύσει χειμερινό τουρισμό:

  1. Ο προορισμός πρέπει να έχει ζωντάνια: να υπάρχουν ανοιχτές επιχειρήσεις, ανοιχτοί χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος, να υπάρχει ζωή, οι τουρίστες να μπορούν να κινούνται ελεύθερα έτσι ώστε να μην νιώθουν απομονωμένοι.
  2. Τα καταλύματα θα πρέπει να είναι τέτοια που να μπορούν να φιλοξενήσουν τουρίστες και κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
  3. Οι τιμές τον χειμώνα πρέπει να είναι «κομψές». Δεν μπορεί οι υπηρεσίες να κοστολογούνται όπως το καλοκαίρι αφού οι -ως επί τον πλείστον- άνθρωποι 3ης ηλικίας που όσοι ταξιδεύουν τον χειμώνα, ξοδεύουν λιγότερο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι χειμερινές διακοπές ενός μήνα, αντιστοιχούν σε κόστος ενός 10ήμερου στη χώρα τους. Θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι σε ένα προορισμό να προχωρήσουν σε σημαντικές προσφορές τιμών, τουλάχιστον κατά την πρώτη πενταετία, μέχρι να καθιερωθεί ο προορισμός και τους χειμερινούς μήνες. Όπως έκαναν, με ευλάβεια, οι κρητικοί επιχειρηματίες.

Ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Thomas Cook, επιστρέφει στην ταξιδιωτική αγορά

Ο Peter Fankauser επιστρέφει στον ταξιδιωτικό κλάδο μετά από τρία χρόνια απουσίας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του προέδρου στον Όμιλο itravel της Γερμανίας. Προηγουμένως, εμφανιζόταν ως επενδυτής και σύμβουλος του συγκεκριμένου ομίλου. Ο Φανκάουζερ ήταν Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Thomas Cook από το 2014 μέχρι την κατάρρευσή του, τον Σεπτέμβριο του 2019. Η χρεοκοπία του ταξιδιωτικού γίγαντα άφησε 600.000 τουρίστες εγκλωβισμένους, 21.000 υπαλλήλους χωρίς δουλειά και μια μαύρη τρύπα 12 δισ.δολαρίων.

Ο Φανκχάουζερ -και άλλα στελέχη- κατηγορήθηκε εκ των υστέρων από πολιτικούς του Ηνωμένου Βασιλείου για την ηχηρή κατάρρευση. Πολλοί επικεφαλής στον Όμιλο είχαν εισπράξει μισθούς
και μπόνους εκατομμυρίων.

Σύμφωνα με αναφορές, ο Φανκχάουζερ έλαβε σχεδόν 10 εκατ. δολάρια σε μισθό και μπόνους μεταξύ 2014 και 2018.

Ένας άλλος πρώην διευθύνων σύμβουλος του Thomas Cook, ο Manny Fontenla-Novoa, έγινε πέρυσι πρόεδρος μιας κοινοπραξίας που προέκυψε από τη συγχώνευση της Logitravel και των ισπανικών πρακτορείων Viajes El Corte Ingles.

Epsilon Net: Σημαντικές εξαγορές στον τομέα του Hospitality

Σε σημαντικές κινήσεις ενίσχυσης της θέσης της στον τομέα του hospitality προχώρησε η Epsilon Net, με τη συμφωνία απόκτησης (πλειοψηφικού) ποσοστού σε τρεις επιχειρήσεις με εξειδίκευση στον τομέα των συστημάτων τεχνολογίας για το δυναμικό τομέα του Τουρισμού. Συγκεκριμένα η μητρική εταιρεία του Ομίλου εξαγόρασε και απέκτησε:

  • το 70% του μετοχικού κεφαλαίου της αγγλικής εταιρίας «Hotel Availabilities Ltd» έναντι του ποσού των € 98.000, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων Channel Manager για ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα (https://hotelavailabilities.com),
  • το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της ελληνικής εταιρίας «BookOnlineNow IKE» έναντι του ποσού των € 220.000, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων On line κρατήσεων (booking engine) για ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα (https://bookonlinenow.net/) και
  • το 55% της κυπριακής εταιρείας «HotelonCloud Ltd», στρατηγικού διανομέα της BookOnlineNow στο εξωτερικό, έναντι του ποσού των € 180.000.

Οι συγκεκριμένες κινήσεις, εντάσσονται στην πολιτική ανάπτυξης του Ομίλου σε δυναμικές κάθετες αγορές και στη δημιουργία ολοκληρωμένου χαρτοφυλακίου προϊοντικών λύσεων και υπηρεσιών με στόχο την πλήρη κάλυψη των αναγκών της ελληνικής αγοράς και τη σταδιακή ανάπτυξη αντίστοιχων λύσεων για το εξωτερικό. Με την προσθήκη των προϊόντων των νέων εταιριών, ο Όμιλος διαθέτει πλέον την πληρέστερη παλέτα «all in one solution» για την τουριστική βιομηχανία στην Ελλάδα που περιλαμβάνει:

  • PMS & ERP για μεσαία και μεγάλα ξενοδοχεία.
  • On Cloud PMS για μικρομεσαία ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.
  • On Cloud εξειδικευμένες λύσεις Ηλεκτρονικής Τιμολόγησης για μικρά και μικρομεσαία τουριστικά καταλύματα.
  • Συστήματα διαχείρισης Ηλεκτρονικών Καναλιών Κρατήσεων (Channel Μanager).
  • Συστήματα on line κρατήσεων από τις εταιρικές ιστοσελίδες (Booking Engine).
  • Συστήματα Διαχείρισης Προσωπικού (HRM) για Ξενοδοχεία, Μισθοδοσίας και Time Attendance.
  • Online σύνδεση όλων των παραπάνω συστημάτων με τις λογιστικές εφαρμογές του Ομίλου, αυτόματη σύνδεση με τον πιστοποιημένο πάροχο ηλεκτρονικής τιμολόγησης Epsilon Digital και αυτόματη αποστολή των εκδιδόμενων παραστατικών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myData της ΑΑΔΕ.

PepsiCo Hellas: 1ο βραβείο στα Green Awards 2022 για τις ανακυκλωμένες συσκευασίες

Με το 1ο βραβείο στην ενότητα «Χρήση ανακυκλωμένων υλικών στις συσκευασίες προϊόντων» διακρίθηκε η PepsiCo Hellas στα Green Awards 2022. Η τελετή απονομής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2022, στο πλαίσιο του «The Second Thessaloniki Metropolitan Summit», που διοργάνωσαν πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, ο Economist και το powergame.gr.

Η PepsiCo Hellas τιμήθηκε με το 1ο βραβείο για τα μπουκάλια 1,5lt και 500ml των προϊόντων Pepsi, Lipton, 7UP free & Ήβη, τα οποία διαθέτει στην αγορά από τον Ιανουάριο του 2022 σε συσκευασίες από 100% ανακυκλωμένο πλαστικό.

Τα Green Awards, επιβραβεύουν τις εταιρείες με τις σημαντικότερες δράσεις για το περιβάλλον στην Ελλάδα, και η PepsiCo Hellas, κάνοντας την ανακύκλωση πράξη, συμμετέχει έμπρακτα στην πραγμάτωση του οράματος για τη δημιουργία ενός βιώσιμου, «ζωντανού» πλανήτη.

Το βραβείο παρέλαβε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκο η Γενική Διευθύντρια της PepsiCo Hellas, Δέσποινα Τσαγγάρη.

Και δεύτερο vegan bakery «Holy Llama»

Η vegan κουζίνα κερδίζει συνεχώς έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών και οι σεφ στρέφουν προς τα εκεί τις δημιουργικές τους αναζητήσεις. Ή μήπως συμβαίνει τελικά το ανάποδο; Μήπως οι καταναλωτές αναζητούν πλέον τα vegan πιάτα, επειδή ακριβώς οι σεφ δημιούργησαν ενδιαφέρουσες προτάσεις; Ό,τι από τα δύο κι αν συμβαίνει, ο βιγκανισμός δείχνει να ήρθε για να μείνει.

Το πρώτο vegan bakery που άνοιξε πριν από μερικούς μήνες στην περιοχή του Υμηττού, απέκτησε και μια νέα διεύθυνση, στο κέντρο της Αθήνας και μάλιστα διαθέτει και σάλα. Στην οδό Νίκης, το Holy Llama συνδυάζει την κομψότητα ενός γαλλικού bistrot με urban πινελιές. Η Εριέττα Κούρκουλου και η Κελλίνα Δημητριάδη δημιούργησαν έναν χώρο όπου μπορεί κανείς να απολαύσει τις γλυκιές και αλμυρές δημιουργίες της σεφ Άννα Κατσιμπέρη, όλες χωρίς ζωικά προϊόντα. Τα πάντα στο Holy Llama γίνονται από το μηδέν, χωρίς έτοιμα μίγματα, κορεσμένα λιπαρά και επεξεργασμένες πρώτες ύλες. Χειροποίητες πίτες, σφολιάτες, ζύμες κρουασάν, ψωμιά, πίκλες, τυριά (vegan), βούτυρα καρπών, κρέμες συνδυάζονται αρμονικά για πρωινό, brunch ή ελαφρύ γεύμα, από το πρωί ως τις 5 το απόγευμα.

Τα κρουασάν με πραλίνα φιστικιού και κρέμα αμυγδάλου είναι ήδη… viral. Χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι είναι τα μοναδικά κρουασάν. Με την επιμέλεια του κορυφαίου Alex Pavlov, οι επιλογές είναι πολλές. Muffin, τάρτες, pasta flora, κέικ, κουλουράκια, τσουρέκια, waffles, pancakes, toasts, σαλάτες που συνοδεύονται με καφέ οργανικό, διαλεγμένο στο Halo Hartume & Honduras.

Όλος ο χώρος έχει ως κέντρο του το sustainability, ενώ η φιλοσοφία του Holy Llama είναι να είναι όσο πιο zero waste και zero carbon footprint γίνεται. Υπάρχει γωνιά refill νερού για επαναχρησιμοποιούμενα μπουκάλια, όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται είναι φυτικής προέλευσης, βιολογικά και δίνεται ιδιαίτερη βάση στην εποχικότητα των υλικών αλλά και τις πρώτες ύλες.

Vegan junk food από νέο hip εστιατόριο στην Κολωνία

Το διάσημο εστιατόριο Vegan Junk Food Bar (VJFB) ανακοίνωσε το άνοιγμα του μεγαλύτερου καταστήματός της αλυσίδας χωρητικότητας 222 ατόμων στην Κολωνία λόγω «υψηλής ζήτησης και αιτημά-των franchise».

Σε ένα φουτουριστικό περιβάλλον με street art και ένα “επαναστατικό” vibe, οι θαμώνες του VJFB μπορούν να απολαύσουν vegan burgers καθώς και ένα πιάτο προσαρμοσμένο στα Γερμανικά δεδομένα με τηγανιτές πατάτες και vegan Bratwurst. Στο νέο χώρο του εστιατορίου, οι πελάτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και μια οπτική 2D ψευδαίσθηση που θα τους μεταφέρει σε έναν κόσμο τέχνης και φαντασίας.

Όπως δηλώνει το VJFB στο Vegan Food & Living, «Οι επισκέπτες μπορούν να προτιμήσουν το VJFB είτε πρόκειται για επαγγελματικό μεσημεριανό γεύμα, είτε για οικογενειακό δείπνο είτε για take away. Τα βράδια, το VJFB Cologne μετατρέπεται σε μια ατμοσφαιρική ντίσκο, με την επιλογή να χο-ρέψετε απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σας VJFBites και κοκτέιλ…».

Το VJFB έκανε την εμφάνισή του στο Άμστερνταμ το 2017, ενώ πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην Ισπανία το 2020 και αποτελεί μία λύση για τους απανταχού vegans που θέλουν να απολαύσουν με τη σειρά τους το δικό τους γευστικό junk food.

Beer Lover’s Day, με Craft

H μικροζυθοποιία Craft, σε συνεργασία με το House of Wine, γιόρτασαν την Beer Lover’s Day διοργανώνοντας βραδιά γευσιγνωσίας. Ο δημιουργός της Craft Παύλος Εμμανουηλίδης, μίλησε για την ιστορία, την επανάσταση που έφερε η 1η μικροζυθοποιία στην Ελλάδα και τη δημιουργικότητα του brand.

Οι παρευρισκόμενοι δοκίμασαν όλες τις μπύρες της Craft σε συνδυασμό με finger food λιχουδιές, ενώ στο τέλος της βραδιάς έλαβαν συλλεκτικά memorabilia.

Η γρήγορη εξάντληση των διαθέσιμων θέσεων αλλά και το ενδιαφέρον του κοινού για την εξέλιξη του κλάδου της μικροζυθοποιίας αποδεικνύουν την αλλαγή στη νοοτροπία του “πίνειν” μπύρα.
Αποκλειστικός διανομέας: Foodrinco SA

Zero Drop: Γιατί το νερό είναι πολύτιμο

Φέτος το καλοκαίρι περισσότεροι από 20.000 ταξιδιώτες που επισκέφθηκαν το νησί της Φολεγάνδρου είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν γύρω από την ορθή χρήση του νερού.
Με στόχο η Φολέγανδρος να καταστεί το πρώτο νησί στην Ελλάδα με μηδενικές απώλειες νερού, το Zero Drop ενισχύει την υδατική επάρκεια του νησιού κατά 63% και βοηθάει στην εξοικονόμηση 10 εκατ. λίτρων νερού ετησίως.

Αυτό αποτυπώνεται και στο ενημερωτικό βίντεο που δημιούργησε η εταιρεία σε συνεργασία με την GWP-Med, προβάλλοντας τις ομορφιές του μοναδικού αυτού νησιού αλλά και τα έργα που υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος.

Σημειώνεται πως σε διαδικασία ολοκλήρωσης βρίσκεται και η εγκατάσταση των 6 υδροπάνελ σε διάφορα σημεία του νησιού, σε συνέχεια της δωρεάς προς τον Δήμο από την εταιρεία Idator ως πάροχο τεχνολογίας του προγράμματος, τα οποία χρησιμοποιούν συμπυκνωτές υδρατμών για να μετατρέψουν την ατμοσφαιρική υγρασία σε πόσιμο νερό με τη χρήση ηλιακής ενέργειας.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας, υλοποιήθηκαν εκπαιδευτικές δράσεις για 55 μαθητές και πάνω από 100 δασκάλους στις Κυκλάδες, ενώ αναπτύχθηκαν εξειδικευμένα εργαλεία για την ορθή χρήση του νερού για πάνω από 1.000 επαγγελματίες ΗoReCa.

Το πρόγραμμα προστασίας υδατικών πόρων, Zero Drop, υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership – Mediterranean σε συνεργασία με την Coca-Cola στην Ελλάδα και με την αποκλειστική υποστήριξη του The Coca-Cola Foundation, με στόχο την προώθηση της ορθής χρήσης και εξοικονόμησης του νερού.