Τι ειπώθηκε στη ΔΕΘ για τον τουρισμό

Με τον τουρισμό να αποτελεί ένα από τα βασικότερα στηρίγματα της ελληνικής οικονομίας, οι αναφορές στον κλάδο κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ -και πολύ περισσότερο τα μέτρα στήριξης- θα αναμενόταν να είναι περισσότερα. Η ενεργειακή κρίση και η ακρίβεια σχεδόν μονοπώλησαν τη συζήτηση. Συγκεντρώσαμε όμως και όσα αφορούν στον τουριστικό κλάδο, με πολλά από αυτά να χρήζουν διευκρινίσεων.

Μέτρα ενίσχυσης
Τη διεύρυνση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» με 200.000 νέους δικαιούχους ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αποδίδοντας την κίνηση αυτή στις προσπάθειες της κυβέρνησης για επέκτασης της τουριστικής περιόδου, μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη τουριστική σεζόν του καλοκαιριού. Δεν έγινε σαφές πάντως από πότε θα ισχύσει αυτή η διεύρυνση, τον φετινό χειμώνα ή του 2023.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξήγγειλε πρόγραμμα συνδιαφήμισης με αεροπορικές εταιρείες και tour operators με στόχο την επέκταση της τουριστικής περιόδου. Όπως είπε: «Προκειμένου να επεκταθεί η τουριστική περίοδος και τον χειμώνα θα εγκρίνουμε πρόσθετα κονδύλια. Θα διατεθούν ώστε η Ελλάδα να διαφημιστεί από κοινού με τον ΕΟΤ, με αεροπορικές εταιρείες, με tour operators, για το διάστημα έως και τον Μάρτιο του 2023».Τα κονδύλια αυτά θα ανέλθουν σε 51 εκατ. ευρώ.

Στήριξη επιχειρήσεων και εργαζόμενων στον τουρισμό
Ο κ.Μητσοτάκης ανήγγειλε επίσης ότι ο μειωμένος ΦΠΑ θα παραμείνει μέχρι τον Ιούνιο του 2023 στις συγκοινωνίες, στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά, στον Πολιτισμό, στον Τουρισμό, στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού. Επίσης, διατηρείται σε αναστολή ο ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδομές μέχρι τα τέλη του 2024. Ανέφερε ακόμη ότι η Χρυσή Βίζα θα δίνεται για αγορές ακινήτων στη χώρα μας αξίας άνω των 500.000 ευρώ.

Ένα ακόμα που είπε ο πρωθυπουργός, και αφορά εργαζόμενους και εργοδότες, σε μια εποχή που λείπουν χέρια από τον τουρισμό, είναι ότι «για να δημιουργηθούν περισσότερες μόνιμες θέσεις εργασίας, έως τέλη του 2023, όσες επιχειρήσεις μετατρέψουν σε μόνιμες τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης των εργαζομένων τους, θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζόμενων».

Επιπλέον, «για τους επιτηδευματίες και τις μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, αν αυξάνουν το μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο το έτος», είπε επίσης ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών, μέτρο που αυξάνει το διαθέσιμο εισόδημα 2.200.000 εργαζομένων, μειώνοντας ταυτόχρονα και το μισθολογικό βάρος για τις επιχειρήσεις».

Ενίσχυση της Θεσσαλονίκης
Το ενδεχόμενο να ανοίξει η Emirates νέα πτήση Ντουμπάϊ-Θεσσαλονίκη-Νέα Υόρκη συζήτησε ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας με τον υπουργό Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο πλαίσιο της ΔΕΘ. Το θέμα δημοσιοποίησε ο ίδιος ο κ. Κικίλιας σε ανάρτησή του στο twitter.

Γ. Πατούλης: Παγκόσμιος προορισμός υγείας θα μπορούσε να γίνει η Ελλάδα

Στην αναπτυξιακή προοπτική της υγείας, με την αξιοποίηση του υψηλά εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού της χώρας, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης, στο πλαίσιο εκδηλώσεων στην 86η ΔΕΘ.

Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ τόνισε ότι η χώρα του Ιπποκράτη μπορεί να γίνει παγκόσμιος προορισμός υγείας και οι Έλληνες επιστήμονες αποτελούν το δυνατό χαρτί που οφείλει η πολιτεία να αξιοποιήσει.

«Πρέπει να κρατήσουμε στη χώρα μας τους γιατρούς που εξαναγκάζονται να ξενιτευτούν για να επιβιώσουν», επεσήμανε ο κ. Πατούλης. «Αναμφισβήτητα, οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, για τη μισθολογική ενίσχυση του προσωπικού του ΕΣΥ, μετά από πολλά χρόνια, είναι ένα θετικό πρώτο βήμα ωστόσο συνεχίζουμε να διεκδικούμε καλύτερες αμοιβές για να προσελκύσουμε τους γιατρούς να στελεχώσουν το ΕΣΥ και να παραμείνουν στη χώρα μας».

Στις αγορές Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας στοχεύει η Celestyal Cruises

Η Celestyal Cruises ανακοίνωσε τη συνεργασία της με την Inter-Connect.

Η συνεργασία με την Inter-Connect έχει άμεση ισχύ, αναλαμβάνοντας το ρόλο του αποκλειστικού εμπορικού αντιπροσώπου της Celestyal στις αγορές της Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας.
Στόχος είναι να συμβάλλει στην περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου πωλήσεων της εταιρείας και στην προώθηση πακέτων κρουαζιέρας και ταξιδίων.

Η Celestyal αποφάσισε να συνεργαστεί με την Inter-Connect, καθώς η ευρύτερη περιοχή DACH (Γερμανία, Αυστρία και Ελβετία) αποτελεί μια σημαντική αγορά με θετικές προοπτικές.

Επιπλέον με τη νέα συνεργασία θα μπορέσει να επιταχύνει την περαιτέρω ανάπτυξή της σε αυτήν την περιοχή και ταυτόχρονα να προσφέρει νέα προϊόντα περιηγήσεων σε ένα ευρύτερο κοινό, αξιοποιώντας τις ισχυρές πλατφόρμες διανομής και τεχνολογίας της Inter-Connect.

Η Inter-Connect έχει μεγάλη εμπειρία στο να συνδυάζει κρουαζιέρες και ταξιδιωτικά πακέτα, ενώ προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες, όπως υπηρεσίες πωλήσεων και marketing, κέντρα εξυπηρέτησης στην τοπική γλώσσα και πολλά άλλα.

Πρώτη στην Ευρώπη η Ελλάδα σε αριθμό πτήσεων τον Αύγουστο

Την καλύτερη ευρωπαϊκή επίδοση σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα «πέτυχαν» τα ελληνικά αεροδρόμια, τα οποία όχι απλώς βρίσκονται σε τροχιά ανάκαμψης, αλλά τον Αύγουστο σημείωσαν αριθμούς καλύτερους του 2019.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι εμπορικές πτήσεις του φετινού Αυγούστου ήταν περισσότερες κατά 5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μάλιστα, η χώρα μας ήταν η μοναδική -μαζί με το Λουξεμβούργο (+2%)- που είχε θετικό πρόσημο.

Αντίθετα, σ’ όλες τις υπόλοιπες χώρες -πλην του Λουξεμβούργου- οι εμπορικές πτήσεις ήταν λιγότερες σε σχέση με τα προ-κορωνοϊού επίπεδα, με τη μεγαλύτερη απόκλιση να παρατηρείται στη Σλοβενία (-42%), τη Λετονία (-39%) και τη Φινλανδία (-31%).

Υπολείπονται του 2019 οι πτήσεις στην Ευρώπη
Συνολικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι εμπορικές πτήσεις του Αυγούστου (σε απόλυτα μεγέθη) ανήλθαν σε 596.930 έναντι 478.996 τον αντίστοιχο μήνα του 2021, 324.538 τον αντίστοιχο μήνα του 2020 και 695.912 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Σε ποσοστιαία βάση, η φετινή επίδοση ήταν κατά 25% υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι, αλλά και 14% χαμηλότερη σε σχέση με το 2019.

Όσον αφορά τα επιμέρους αεροδρόμια, η μεγαλύτερη αύξηση (έναντι του 2019) καταγράφηκε στη Νάπολη (+1.156 πτήσεις ή +14%), στην Κέρκυρα (+1.026 πτήσεις ή +22%) και στη Σαντορίνη (+978 πτήσεις ή +30%). Στον αντίποδα, η εντονότερη κάμψη σημειώθηκε στη Φρανκφούρτη (-10.554 πτήσεις ή -23%), στο Μιλάνο (-9.048 πτήσεις ή -34%) και στη Ρώμη (-8.018 πτήσεις ή -27%).

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν τον αριθμό των πτήσεων και όχι των επιβατών. Μεγάλο ρόλο σ’ αυτά τα δεδομένα διαδραμάτισαν και τα προβλήματα λειτουργίας σε πολλά αεροδρόμια της Ευρώπης, ιδίως της δυτικής και βόρειας Ευρώπης, τα οποία αντιμετώπισαν σημαντικές ελλείψεις σε εργαζόμενους και προσωπικό, με αποτέλεσμα την ακύρωση χιλιάδων πτήσεων.

«Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα»

Το βραβείο για την προστασία του περιβάλλοντος έλαβε το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις, Μεγάλα Εγκλήματα», ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα διεθνών προδιαγραφών που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της απόρριψης των πλαστικών μίας χρήσης, στο πλαίσιο των Green Awards που απονεμήθηκαν στο Thessaloniki Metropolitan Summit.

Η συγκεκριμένη βράβευση κατατάσσει το πρόγραμμα «Μικρές Πράξεις-Μεγάλα Εγκλήματα», σε συνεργασία της περιβαλλοντικής οργάνωσης Aegean Rebreath, του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, της BAT Hellas και του Οργανισμού Λιμένος Ραφήνας, στις σημαντικότερες δράσεις στην Ελλάδα για το περιβάλλον με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και οργανισμών.

Το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε στην περιοχή της Ραφήνας κατάφερε να επιτύχει μείωση κατά 62% των αποτσίγαρων που απορρίπτονται στο περιβάλλον μέσα σε διάστημα μόλις έξι μηνών, μέσω της χρήσης ειδικών ενημερωτικών πινακίδων, της κινητοποίησης των τοπικών αρχών και πολιτών της περιοχής και τη χρήση δορυφορικών συστημάτων καταγραφής των περιοχών με τα μεγαλύτερα ζητήματα, προάγοντας και τις συνέργειες μεταξύ ιδιωτικού φορέα και Τοπικής Αυτοδιοίκησης με βάση την πεποίθηση ότι η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους.

Συνέδριο «Τουρισμός στη Στερεά Ελλάδα»

Υπό την αιγίδα του ΕΟΤ διοργανώνεται στις 26 Σεπτεμβρίου το συνέδριο «Τουρισμός στην Στερεά Ελλάδα», στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας «Lamia Expo» 2022 (23-28 Σεπτεμβρίου).

Αντικείμενο του συνεδρίου είναι η εξέταση των μορφών τουρισμού που μπορούν να αναπτυχθούν περαιτέρω στην περιοχή, όπως ο αγροτουρισμός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός τουρισμός, αλλά και ο ιαματικός τουρισμός, καθώς και γενικότερων θεμάτων όπως είναι η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος και η αειφόρος τουριστική ανάπτυξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η εικαστική έκθεση «Levante» στη Βόρεια Εύβοια
Επίσης, υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, διοργανώνεται από τις 16 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στις Ροβιές της Βόρειας Εύβοιας η έκθεση «Levante» του βενετσιάνου εικονογράφου και γραφίστα Lucio Schiavon. Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του διμερούς προγράμματος πολιτιστικής προβολής Tempo Forte με τη στήριξη του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου και της ιταλικής πρεσβείας στην Αθήνα. Η πρώτη παρουσίασή της έγινε στην Κέρκυρα, ενώ μετά την Βόρεια Εύβοια, θα φιλοξενηθεί στην Καστοριά, την Μονεμβασιά, την Ηγουμενίτσα και την Αθήνα.