Στο 5% κινούνται οι κρατήσεις για την Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ForwardKeys. Αυξημένη παραμένει η ζήτηση και για την Τουρκία, όπου οι κρατήσεις το επόμενο τρίμηνο εμφανίζονται στο +20%. Η Πορτογαλία σημειώνει πτώση μόλις 3%, η Ισλανδία κατά 7% και η Ισπανία κατά 15%. Συνολικά στην Ευρώπη, η μείωση των κρατήσεων περιορίζεται το επόμενο τρίμηνο στο 21%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2019, ενώ το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου η μείωση των κρατήσεων στην Ευρώπη έφτανε το 26%.
Οι πιο δυνατές χώρες προέλευσης τουριστών είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με τη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια να είναι μόλις 2% μειωμένη σε σύγκριση με το 2019. Ακολουθεί η Ισπανία με μείωση 3%, οι ΗΠΑ είναι μόλις 5% πίσω έναντι του 2019, η Ιρλανδία 6% χαμηλότερα και η Γερμανία 11% πίσω.
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ForwardKeys, Olivier Ponti, σχετικά με τις προοπτικές, επειδή ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και ο συνακόλουθος αντίκτυπος στις τιμές της ενέργειας θα επηρεάσουν αρνητικά τις ευρωπαϊκές οικονομίες, γεγονός που πιθανότατα θα επηρεάσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη ζήτηση.
Πώς κινήθηκε το καλοκαίρι
Και το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου, πρωταθλητές στην Ευρώπη ήταν η Τουρκία και η Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η Ελλάδα σημείωσε αύξηση 2% στις αεροπορικές αφίξεις διεθνών επισκεπτών το καλοκαίρι, έναντι του 2019. Αντίστοιχα, η Τουρκία σημείωσε αύξηση 9%. Κανένας άλλος προορισμός στην Ευρώπη δεν είχε αύξηση σε σχέση με το 2019, εκτός από την Αλβανία, η οποία όμως δεν μπορεί να συμμετέχει στη σύγκριση καθώς πρόκειται για προορισμό που τώρα αναπτύσσεται.
Η άνοδος της κίνησης προς την Τουρκία οφείλεται κυρίως στη συνεχιζόμενη πτώση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας έναντι του ευρώ. Επίσης, η Τουρκία ήταν η μόνη χώρα στην Ευρώπη που επέτρεπε απευθείας πτήσεις από και προς Ρωσία.
Η Ελλάδα, από την άλλη, είδε τις αφίξεις της να αυξάνονται το καλοκαίρι λόγω της χαλάρωσης και μέτρων και ταξιδιωτικών περιορισμών εξαιτίας της Covid-19.
Χαμηλότερα, αλλά κοντά στα επίπεδα του 2019, κινήθηκαν οι αεροπορικές αφίξεις στη Σλοβενία (-7%), στην Ισλανδία (-8%) και στην Πορτογαλία (-10%).
Στην κορυφή της λίστας των πόλεων με τις καλύτερες επιδόσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ήταν η Κωνσταντινούπολη, η οποία κατέγραψε αύξηση 2% στις αεροπορικές αφίξεις. Η Αθήνα κατέγραψε μείωση 7%. Πτώση επίσης σημειώνουν το Ρέικιαβικ (-8%), το Πόρτο (-8%) και η Μάλαγα (-13%).
Οι ευρωπαϊκοί προορισμοί θα μπορούσαν να έχουν προσελκύσει περισσότερους επισκέπτες κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, εάν η αεροπορική βιομηχανία ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει καλύτερα την αύξηση της ζήτησης για ταξίδια. Αν δεν υπήρχαν οι ακυρώσεις πτήσεων, η ForwardKeys εκτιμά ότι η ανάκαμψη στις ενδοευρωπαϊκές κρατήσεις πτήσεων θα ήταν πέντε ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη.