Μικρή επέκταση της σεζόν αναμένουν φέτος τα μεγάλα νησιά

Το θέμα της επέκτασης της τουριστικής περιόδου συζητείται και αυτές τις ημέρες, όπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή, που οι καλοκαιρινοί μήνες έχουν τελειώσει και μαζί τους και ο μεγάλος όγκος των καλοκαιρινών τουριστών. Τουλάχιστον για τους περισσότερους προορισμούς της Ελλάδας. Γιατί υπάρχουν και προορισμοί, όπως η Κρήτη, η Ρόδος ή Κως που ούτως ή άλλως έχουν επιτύχει όχι μόνο να «τρέχουν με υψηλούς ρυθμούς» όλον τον Σεπτέμβρη αλλά και να κρατούν τις καλές τους επιδόσεις και τον Οκτώβρη, με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες να μένουν ανοιχτές ακόμα και στις αρχές Νοέμβρη.

Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία δείχνουν ότι ο Σεπτέμβρης κινείται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα για τα νησιά ενώ παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι τα μηνύματα για τον Οκτώβρη (τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες του προς το παρόν) είναι θετικά. Με δεδομένο ότι φέτος η σεζόν ξεκίνησε αρκετά νωρίς, οι επιδόσεις φαίνεται να δημιουργούν μια αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, που αναζητά εναγωνίως έσοδα.

Οι ίδιοι οι ξενοδόχοι από την άλλη, είναι μάλλον προβληματισμένοι. Η ενεργειακή κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα το κόστος όλου του φάσματος της λειτουργίας τους κάτι που αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την κερδοφορία τους.

Προσπάθειες για επέκταση της σεζόν στα μεγάλα νησιά
Η επέκταση της τουριστικής περιόδους δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποσπασματικά και χωρίς οργάνωση. Όσες φορές στο παρελθόν επιχειρήθηκε κάτι τέτοιο, απέτυχε παταγωδώς. Και φυσικά χρειάζεται σύμπραξη του ιδιωτικού τομέα με τον δημόσιο, τόσο στον οργανωμένο σχεδιασμό μιας τέτοιας στρατηγικής όσο και στην αποτελεσματική εκτέλεσή της, προκειμένου να πούμε ότι επιτυγχάνεται η επέκταση της σεζόν.

Πάντως υπάρχουν tour operators αλλά και αεροπορικές εταιρείες οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι βλέπουν θετικά την προσθήκη επιπλέον πτήσεων μέχρι και τις αρχές Νοεμβρίου, αναλόγως φυσικά και της ζήτησης.

Ο FTI έχει ανακοινώσει τα σχέδιά του για επέκτασή του προγράμματός του σε Κρήτη και Ρόδο ενώ η θυγατρική της Lufthansa, Eurowings, προγραμματίζει να αυξήσει τις πτήσεις της τόσο για τον χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι του 2023.

Μειωμένες οι προσδοκίες στις υπόλοιπες περιοχές
Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι τουριστικοί προορισμοί της Ελλάδας, δεν σημείωσαν επιδόσεις αντίστοιχες με αυτές των νησιών. Όπως αναφέρει στο H&R ο Γιάννης Κοροντίνης, ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Makis Inn Resort στην Ερμιόνη, «σε αντίθεση με πέρυσι, οι τουρίστες φέτος προτίμησαν τα νησιά και όχι τόσο την Πελοπόννησο. Υπήρχαν πάντως αρκετοί από τους περσινούς επισκέπτες που επέστρεψαν στην περιοχή γιατί τους άρεσε. Εκτιμώ όμως ότι φέτος θα κλείσουμε μάλλον νωρίτερα απ’ ό,τι θα θέλαμε».

Κικίλιας: Συναντήσεις στο Βερολίνο για επέκταση της σεζόν

Συναντήσεις με τους επικεφαλής των αεροπορικών εταιρειών και μεγάλους tour operators της Γερμανίας πραγματοποίησε χθες στο Βερολίνο ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, στο πλαίσιο προσέλκυσης ταξιδιωτών τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες και της προσπάθειας για περαιτέρω επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Κικίλιας συναντήθηκε με τους Επικεφαλής Πολιτικής του Ομίλου της Lufthansa και της Eurowings.

Σημειώνεται ότι o Όμιλος Lufthansa πραγματοποίησε, μόνο το καλοκαίρι, περισσότερες από 14.000 πτήσεις προς τη χώρα μας, ενώ η Eurowings προγραμματίζει να αυξήσει τις πτήσεις της τόσο για το χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι του 2023.

Αμέσως μετά, συναντήθηκε με τον CEO της DER Touristik, Soren Hartmann, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού για προσπάθεια επιμήκυνσης της σεζόν, όπως και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Condor, Christian Lesjak, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εξεταστεί η επέκταση πτήσεων της εταιρείας σε βασικούς προορισμούς.

Τέλος το πρόγραμμα περιλαμβάνει δείπνο εργασίας με τον νέο CEO της TUI Sebastian Ebel και στελέχη του tour operator.

Διατηρητέα του ΕΦΚΑ γίνονται ξενοδοχεία

Άλλο ένα ακίνητο στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την τουριστική του εκμετάλλευση αξιοποιεί ο ΕΦΚΑ. Πρόκειται για το διατηρητέο επί της οδού Κατακουζηνού 3 και για το οποίο αναμένεται να υποβληθούν προσφορές στις 5 Οκτωβρίου για τη μακροχρόνια εκμίσθωσή του για 30 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 10 ετών.

Η πρόσκληση αναφέρει ως ελάχιστο ύψος εργασιών επισκευής και ανακαίνισης του ακινήτου τις 470.000 ευρώ προ ΦΠΑ.

Επίσης, ο e- ΕΦΚΑ έχει απευθύνει πρόσκληση σύναψης σύμβασης για την παροχή υπηρεσιών εκτίμησης μισθωτικής αξίας- μελέτης αξιοποίησης των ιδιοκτησιών που βρίσκονται επί των οδών Ζήνωνος 4-4Α, Μαμούρη 14 και Σταδίου 28 στην Αθήνα, με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης και με κριτήριο ανάθεσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά βάσει της τιμής και ημερομηνία υποβολής προσφορών τη 12η Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, στην οδό Σταδίου, ζητείται η εκπόνηση μελέτης αξιοποίησης με εκτίμηση της μισθωτικής αξίας του διατηρητέου ακινήτου. Πρόκειται για πενταώροφο κτίριο γραφείων, καταστημάτων και κινηματογράφου, συνολικής δομημένης επιφάνειας 3.854,36 τ.μ., στο οποίο σήμερα στεγάζονται ένα εμπορικό κατάστημα (Tezenis) κι ένας κινηματογράφος (ΑΣΤΟΡ).

Αναφορικά με τη μελέτη θα κατατεθούν δύο προτάσεις αξιοποίησης, η μία για την εκμετάλλευση του συνόλου του ακινήτου και η δεύτερη για την εκμετάλλευση του ακινήτου πλην των εκμισθωμένων χώρων του. Θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη η μακροχρόνια παραχώρηση από πλευράς e-ΕΦΚΑ της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου με μέριμνα και δαπάνες του μισθωτή-επενδυτή σύμφωνα με τις προβλεπόμενες χρήσης γης (π.χ. τουριστικό κατάλυμα, κτίριο γραφείων – καταστημάτων) και την πρόκριση για τον e-ΕΦΚΑ της βέλτιστης πρότασης αξιοποίησης.

Για το ακίνητο (κτίριο γραφείων) στη Μαμούρη 14, στον Σταθμό Λαρίσης, συνολικής δομημένης επιφάνειας 690 τ.μ., ο εκτιμητής θα εκτιμήσει: α) την μισθωτική αξία του περιγραφόμενου ακινήτου στην υφιστάμενη κατάσταση, β) το κόστος ανακαίνισης προκειμένου να καταστεί λειτουργικό με την υφιστάμενη χρήση και γ) την μισθωτική αξία του ακινήτου ως ανακαινισμένου.

Για το ακίνητο στη Ζήνωνος 4-4Α, οκτώ ορόφων και συνολικής δομημένης επιφάνειας 2.218 τ.μ., στόχος είναι η μακροχρόνια παραχώρηση από πλευράς e-ΕΦΚΑ της διαχείρισης και εκμετάλλευσης του συγκεκριμένου ακινήτου στο σύνολό του με σκοπό τη λειτουργία του ως ξενοδοχειακή μονάδα ή τουριστικό κατάλυμα μετά την εκτέλεση επενδυτικού προγράμματος ανακαίνισης του κτιρίου για τον σκοπό αυτό από τον μισθωτή – επενδυτή. Επιπλέον ζητείται και η εκτίμηση του κόστους ανακαίνισης του συνόλου του κτηρίου με σκοπό την χρήση του ως ξενώνα για την στέγαση οικογενειών με ή χωρίς τα εκμισθωμένα καταστήματα.

ΓΕΠΟΕΤ: Η “απελευθέρωση» των οδικών μεταφορών είναι φωτογραφική υπέρ των ΚΤΕΛ

Τη ριζική της αντίθεση με άρθρα του υπό διαβούλευση Σχεδίου Νόμου για την απελευθέρωση των υπεραστικών και αστικών γραμμών που φέρει ως τίτλο «Δημόσιες υπεραστικές και αστικές τακτικές οδικές μεταφορές επιβατών», εκφράζει η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

Πρόκειται για παρεμβάσεις που ανανεώνουν το υφιστάμενο μονοπώλιο και ουσιαστικά αποκλείουν την είσοδο των τουριστικών λεωφορείων στο νέο εγχείρημα.

Όπως σημειώνει η Ομοσπονδία, «η δήθεν «απελευθέρωση» των δημόσιων υπεραστικών και αστικών τακτικών οδικών μεταφορών επιβατών, που μόνο απελευθέρωση δεν συνιστά, περιλαμβάνει πλήθος φωτογραφικών διατάξεων που σκοπό έχουν τη διαιώνιση με κάθε μέσο της διενέργειας των γραμμών από τα ΚΤΕΛ, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα διεύρυνσης του έργου τους».

Και καταλήγει εκφράζοντας την έκπληξή της για τη «μονομέρεια από πλευράς της κυβέρνησης για τη στήριξη ενός συγκεκριμένου κλάδου εις βάρος κάποιου άλλου».

Η La Chef Levi στη φετινή ΔΕΘ

Για μία ακόμη χρονιά, η La Chef Levi δηλώνει παρούσα στη μεγαλύτερη έκθεση της χώρας.

Στο επίκεντρο του περιπτέρου, όπως κάθε χρονιά, θα βρίσκονται Chef και Σπουδαστές της Σχολής, οι οποίοι θα πραγματοποιούν εκπαιδευτικές επιδείξεις μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής όλες τις ημέρες της έκθεσης.

Ένα ενημερωτικό-πληροφοριακό corner θα περιμένει τους χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι θα μπορούν να ανακαλύψουν μέσα από διαδραστικές κατασκευές περισσότερες πληροφορίες για το έργο της Σχολής εδώ και 33 χρόνια.

Στο Βusiness Βooth, συνεργάτες και ενδιαφερόμενοι μπορούν να πραγματοποιούν συναντήσεις με το προσωπικό της Σχολής όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, ο οποίος περιβάλλεται από testimonials αποφοίτων της La Chef Levi.

Η εντυπωσιακότερη προσθήκη στο φετινό περίπτερο, δεν είναι άλλη από το Culinary Stage, ένα φρέσκο και μοντέρνο εγχείρημα, το οποίο θα φιλοξενήσει ομιλίες και συζητήσεις ανάμεσα σε ανθρώπους της Γαστρονομίας. Η ατζέντα των ομιλητών θα ανακοινώνεται καθημερινά στα social media της La Chef Levi.

Η φετινή Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας με την ισπανική εταιρεία Araven, leader στην αγορά των προϊόντων αποθήκευσης και συσκευασιών. Οι Chef και σπουδαστές της Σχολής θα μαγειρέψουν καθόλη τη διάρκεια της Έκθεσης με Ζυμαρικά Μέλισσα ενώ σταθερές παραμένουν οι συνεργασίες με τις εταιρείες: ΜΕΒΓΑΛ, ΙΚΕΑ, Terra Creta, Strimmenos Professional Catering Equipment.

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανοίγει τις πόρτες του ζυθοποιείου της στη Ριτσώνα

Η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανοίγει και πάλι τις πόρτες του ζυθοποιείου της στη Ριτσώνα, Ευβοίας, το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022, 10.00-16.00, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», που διοργανώνει – για ακόμη μια φορά μετά από τρία χρόνια – η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών.

Μετά από τρία χρόνια απουσίας, λόγω των περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας, η διοργάνωση «Ανοιχτά Ζυθοποιεία» της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών επιστρέφει, δίνοντας και πάλι την ευκαιρία στα ζυθοποιεία-μέλη να ανοίξουν για το κοινό.

Έτσι, η Ολυμπιακή Ζυθοποιία ανοίγει το ζυθοποιείο της στη Ριτσώνα, με ελεύθερη είσοδο για όλους. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να μυηθούν στον μαγικό κόσμο της μπύρας και να συμμετάσχουν σε ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, εμπλουτίζοντας τις γνώσεις τους. Θα πραγματοποιούνται ξεναγήσεις στις εγκαταστάσεις παραγωγής μπύρας αλλά και sessions γευσιγνωσίας με παρουσίαση ως προς τις βασικές κατηγορίες της μπύρας και τις βασικές αρχές της γευσιγνωσίας της. Η είσοδος στο ζυθοποιείο και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Κρατήσεις θέσεων έως και τις 8 Σεπτεμβρίου, 10.00 – 16.00, στα παρακάτω στοιχεία: κα Στ. Ταξίδη, τηλ. 6972 319387, E-mail: [email protected] και κ. Μ. Μπουμπής, τηλ. 6936 750580, E-mail: [email protected].

Το Delta του ΚΠΙΣΝ βραβεύτηκε με το Restaurant & Bar Design Award 2022

Το εστιατόριο Delta στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) βραβεύτηκε με το Restaurant & Bar Design Award 2022 στην κατηγορία “Europe – In Another Space”, η οποία αφορά χώρους εστίασης στην Ευρώπη που βρίσκονται μέσα σε μουσεία, αεροδρόμια, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, οπουδήποτε εκτός από ξενοδοχεία.

Το ελληνικό εστιατόριο διακρίθηκε ανάμεσα σε 27 εστιατόρια και μπαρ που βρίσκονται στο Παρίσι, τη Στοκχόλμη, το Λονδίνο, και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και ξεχωρίζουν για το πρωτότυπο design τους. Το Delta είναι ένα εστιατόριο σύγχρονης ελληνικής κουζίνας υψηλής γαστρονομίας που λειτουργεί από το Δειπνοσοφιστήριον στο ΚΠΙΣΝ από τον Ιούλιο του 2021.

ημιουργήθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με στόχο να αποτελέσει έναν πρότυπο γαστρονομικό προορισμό. Με τη σύγχρονη ελληνική κουλτούρα ως αφετηρία για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του εστιατορίου (ο οποίος έγινε από το βραβευμένο αρχιτεκτονικό γραφείο Kois Associated Architects), το Delta εναρμονίζεται πλήρως με το όραμα του αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ, Renzo Piano.

Φέτος, τα Restaurant & Bar Design Awards, ο σημαντικότερος και επιδραστικότερος διαγωνισμός design για χώρους εστίασης παγκοσμίως, διοργανώθηκαν για 14η συνεχή χρονιά, με σκοπό να αναγνωρίσουν και να τιμήσουν τους πιο δημιουργικούς χώρους εστίασης σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά και τους ανθρώπους που τους σχεδίασαν.

Metaxa Hospitality Group: Ονοματοδοσία για το Συνεδριακό Κέντρο στη Χερσόνησο

Με μια σεμνή τελετή και σε συναισθηματικά φορτισμένη ατμόσφαιρα, το Metaxa Hospitality Group έδωσε το όνομα «Μίκης Θεοδωράκης», προς τιμήν του μεγάλου Έλληνα Συνθέτη και Αγωνιστή της Ελευθερίας, στο Συνεδριακό Κέντρο που βρίσκεται στο Creta Maris Beach Resort στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Πρόκειται για το μεγαλύτερο Συνεδριακό Κέντρο της Κρήτης, με έκταση 6.000 τ.μ.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ομότιμος Καθηγητής Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Γιάννης Κουγιουμουτζάκης, ένας εκ των συν-διοργανωτών του Διεθνούς Διεπιστημονικού Συμποσίου για τον Μίκη Θεοδωράκη και επιμελητής έκδοσης του συλλογικού τόμου με τίτλο «Συμπαντική Αρμονία, Μουσική και Επιστήμη. Στον Μίκη Θεοδωράκη», που εκδόθηκε το 2007 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης και αποτέλεσε το αναμνηστικό δώρο προς όλους τους παρευρισκόμενους στην τελετή.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μια μοναδική μουσική εμπειρία, με τους συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τη μοναδική ερμηνεία της κυρίας Μαρίας Φαραντούρη, της πλέον διακεκριμένης και αναγνωρίσιμης γυναικείας φωνής του έργου του Μίκη Θεοδωράκη.

Emirates: Πάνω από 10 εκατ. επιβάτες φέτος το καλοκαίρι

Η Emirates μετέφερε φέτος το καλοκαίρι περισσότερους από 10 εκατομμύρια επιβάτες με περίπου 35.000 πτήσεις σε 130 προορισμούς παγκοσμίως.

Η Emirates έχοντας προβλέψει τη δυναμική επιστροφή της ταξιδιωτικής ζήτησης, αποκατέστησε τις καθημερινές πτήσεις προς το αεροδρόμιο του Στάνστεντ στο Λονδίνο και αύξησε τα δρομολόγια πτήσεων προς 33 δημοφιλείς προορισμούς στην Ευρώπη, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και σε προορισμούς που είναι φημίζονται για διακοπές όπως οι Σεϋχέλλες, οι Μαλδίβες, το Μεξικό και το Μαϊάμι.

Τον Ιούνιο, προσέθεσε το Τελ Αβίβ ως προορισμό στο παγκόσμιο δίκτυό της, ενώ τον Ιούλιο προσέθεσε την τρίτη πτήση σε καθημερινή βάση προς το Γκάτγουικ του Λονδίνου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιβατών που επηρεάστηκαν από την περιορισμένη χωρητικότητα στο αεροδρόμιο του Χίθροου.

Με την άρση των περιορισμών στα ταξίδια, η Emirates συνεχίζει να επεκτείνει τόσο το δίκτυο όσο και τη χωρητικότητά της. Αυτή τη στιγμή λειτουργεί στο 74% του δικτύου/χωρητικότητας βάσει τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ το ποσοστό αυτό αναμένεται να φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος του έτους.