Τι «βλέπει» η Ryanair και αποφάσισε να φύγει από την Αθήνα

Στο τέλος μιας ομολογουμένως πολύ επιτυχημένης σεζόν για την Ελλάδα, με βάση τις τρέχουσες συνθήκες, το τελευταίο που θα περίμενε κανείς θα ήταν η ανακοίνωση περί αποχώρησης μιας αεροπορικής εταιρείας. Όσοι όμως παρακολουθούν την τακτική του Ο’ Λίρι της Ryanair, αντιλήφθηκαν γρήγορα ότι η «προειδοποιητική κανονιά» περί κατάργησης της βάσης στην Αθήνα αποτελεί μια πολύ μελετημένη κίνηση του επιτυχημένου επιχειρηματία.

Δυσμενείς οι προβλέψεις για τον χειμώνα
Παράγοντες της αγοράς επεσήμαναν στο H&R, αφενός ότι η τακτική των εκβιασμών για να πετύχει καλύτερο deal είναι συνήθης για τη Ryanair. Αφετέρου, ο ιρλανδός επιχειρηματίας φαίνεται να βλέπει έναν δύσκολο χειμώνα μπροστά του, με την Ευρωπαϊκή οικονομία να μπαίνει σταδιακά σε κατάσταση ύφεσης, το ενεργειακό κόστος να αυξάνεται σε δυσθεώρητα ύψη διογκώνοντας το κόστος των ταξιδιών (και το λειτουργικό κόστος των αεροπορικών) και τους καταναλωτές να οδηγούνται σε περιορισμό των ταξιδιών. Σε τι βαθμό και σε τι έκταση είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος.

Αλλά φαίνεται ότι ο Ο’ Λίρι φροντίζει από τώρα να συμμαζέψει την εταιρεία του, ειδικά αφού τον χειμώνα η κίνηση προς την Ελλάδα είναι σημαντικά πιο μειωμένη απ’ ό,τι το καλοκαίρι. Και αν στο μεταξύ αποδώσει η πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση να πιέσει με τη σειρά της τη Fraport για μειωμένα τέλη (κίνητρα τα λέει η Ryanair), τότε θα έχει όλο το χρονικό περιθώριο να σχεδιάσει το πρόγραμμά του, με βάση και το πώς θα έχει διαμορφωθεί πλέον η ζήτηση.

Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς πάντως επισημαίνουν ότι αν και εκ πρώτης όψεως φαίνεται άστοχο να απευθύνεται η Ryanair στον Υπουργό Τουρισμού, μια και δεν είναι αυτός που διαμορφώνει την τιμολογιακή πολιτική των αεροδρομίων, ωστόσο ο Ο’ Λίρι φαίνεται ότι «διαβάζει» και την εσωτερική πολιτική συγκυρία. Πρόκειται για μια κυβέρνηση που αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις λίγο πριν το κλείσιμο της θητείας της, με το οικονομικό επιτελείο να έχει εναποθέσει τις ελπίδες του στα έσοδα από τον τουρισμό προκειμένου να καλυφθούν τόσο τα δημοσιονομικά κενά όσο και οι όποιες ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σχεδιάζονται λόγω της ενεργειακής κρίσης, και ενόψει εκλογών.

Σε αυτό το περιβάλλον, η πιο ισχυρή χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία στην Ευρώπη, θωρακίζει τα κέρδη της.

Οι αεροπορικές που θα καλύψουν το κενό
Είναι προφανές ότι ακόμα και αν η απόσυρση της Ryanair είναι τελικά προσωρινή, σίγουρα θα δημιουργήσει απώλειες -μικρότερες ή μεγαλύτερες- στην εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση. Ήδη το όποιο κενό ετοιμάζονται να το καλύψουν άλλες αεροπορικές εταιρείες. Την περασμένη Πέμπτη, η Jet2 ανακοίνωσε επιπλέον πτήσεις για Αθήνα στο χειμερινό της πρόγραμμα, και μια ημέρα αργότερα, η Wizz Air ανακοίνωσε τα σχέδιά της για επανεκκίνηση των πτήσεων από το αεροδρόμιο Λούτον προς την Αθήνα από τις 30 Οκτωβρίου 2022 με εισιτήρια από 79,99 λίρες το άτομο.

CHC Group: 4 νέα ξενοδοχεία στην Κρήτη

Συνεχίζοντας την υλοποίηση του αναπτυξιακού της πλάνου, η CHC Group, του Ζαχαρία Α. Χνάρη, ενισχύεται με τέσσερις ακόμη συνεργασίες για το 2023, με ξενοδοχειακές μονάδες σε Άγιο Νικόλαο, Ρέθυμνο, Χερσόνησο και Ηράκλειο.

Ειδικότερα, πρόκειται για τα ξενοδοχεία:

Kitro Beach Hotel 3* στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου, ένα Boutique Adults Only Hotel, όπου η CHC Group ανέλαβε την πλήρη διαχείριση της μονάδας από το 2023. Πρόκειται για ένα αστικό αλλά ταυτόχρονα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, ιδανικό για ζευγάρια, με υπέροχη θέα στη θάλασσα και τον μαγευτικό κόλπο του Μιραμπέλλου. Στα μελλοντικά σχέδια του ιδιοκτήτη, είναι η πλήρης ανακαίνιση και επέκταση της μονάδας τον χειμώνα 2023-2024 και από το 2024 να λειτουργεί αναβαθμισμένο σε 4* και με ιδιαίτερο concept.

Krini Beach Hotel 4* στο Σφακάκι Ρεθύμνου, όπου η CHC Group ανέλαβε την αποκλειστική σύναψη συμβολαίων και τη διαχείριση των πωλήσεων για τα επόμενα 5 έτη, όπως επίσης και την πλήρη ανακαίνιση και επέκταση του ξενοδοχείου το 2024. Πρόκειται για ένα παραθαλάσσιο ξενοδοχείο, με εκπληκτική θέα στο Κρητικό πέλαγος, χτισμένο ανάμεσα σε ποικιλόχρωμες αυτοφυείς πικροδάφνες, από όπου πήρε και το όνομά της η ευρύτερη περιοχή.

Artemis Hotel & Apartments 4* στη Χερσόνησο, όπου η CHC Group ανέλαβε την αποκλειστική σύναψη συμβολαίων και τη διαχείριση των πωλήσεων για τα επόμενα 5 έτη. Πρόκειται για ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα δίπλα στην υπέροχη παραλία και το γραφικό λιμάνι της Χερσονήσου, τα καταστήματα και τα εστιατόρια της περιοχής.

Sun Boutique Hotel 3* στην Αμμουδάρα Ηρακλείου, ένα Boutique Adults Only Hotel, όπου η CHC Group ανέλαβε την αποκλειστική σύναψη συμβολαίων και τη διαχείριση των πωλήσεων για τα επόμενα 5 έτη. Πρόκειται για ένα ζεστό οικογενειακό ξενοδοχείο, μόνο για ενήλικες, που εστιάζει στη θετική ενέργεια και στις έντονες εμπειρίες των διακοπών.

FedHATTA: Παράταση των voucher μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022

Παρατείνεται η ισχύς των voucher που έχουν δοθεί από τουριστικές επιχειρήσεις σε πελάτες τους, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022, δίνοντας “ανάσα” στον κλάδο των ταξιδιωτικών γραφείων. Η FedHATTA, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της:

«Η Πολιτεία, αντιμετωπίζοντας θετικά τις άοκνες σχετικές προσπάθειες της Ομοσπονδίας FedHATTA και αφουγκραζόμενη την πραγματική κατάσταση στον κλάδο μας, κατανόησε το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ακόμη πολλά τουριστικά γραφεία, στα οποία εξακολουθούν να μην έχουν επιστραφεί τα αντίστοιχα ποσά από τους προμηθευτές τους εσωτερικού και εξωτερικού (ξενοδοχεία, αεροπορικές εταιρείες κλπ.) για ταξίδια των πελατών τους που ακυρώθηκαν λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Έτσι τα γραφεία αυτά έχουν πραγματική δυσκολία να επιστρέψουν τα συγκεκριμένα χρήματα στους πελάτες τους, για τα οποία οι τελευταίοι έχουν λάβει ισόποσα πιστωτικά σημειώματα (voucher), τα οποία έληγαν στις 30.06.2022.

Με το άρθρο 10 του Ν. 4965/2022 (ΦΕΚ Α 162/02.09.2022), παρατείνεται για μία ακόμη φορά η ισχύς αυτών των voucher μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2022.

Με τον τρόπο αυτόν, θα δοθεί η δυνατότητα στους ενδιαφερόμενους να τα αξιοποιήσουν για τη λήψη ταξιδιωτικών υπηρεσιών στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου που διανύουμε, της πρώτης που πραγματικά προσφέρει όλες τις δυνατότητες μετά τα προβλήματα της πανδημίας, και μέχρι το τέλος του χρόνου».

Νέο site για την Krivek

Η KRIVEK GROUP OF COMPANIES παρουσιάζει τη νέα της ιστοσελίδα www.krivek.gr η οποία αποτυπώνει όλες τις δραστηριότητες του πολυεπίπεδου κρητικού Ομίλου παραγωγής και εμπορίου τροφίμων.

Ο επισκέπτης ενημερώνεται αρχικά για την ιστορία του Ομίλου, τις αξίες, το όραμα και το μοντέλο εταιρικής υπευθυνότητας.

Με απλό και ξεκάθαρο τρόπο ανακαλύπτει:

  • Το KRIVEK QUALITY MEAT από τους ειδικούς του κρέατος, που εδώ και 35 χρόνια καλύπτουν με ποιοτικά προϊόντα τις αγορές λιανικής και food service, αξιοποιώντας την παραγωγική δυναμική του εργοστασίου στη Χερσόνησο Ηρακλείου Κρήτης.
  • Τα VIRA, ψάρια και αλιεύματα, φρέσκα και κατεψυγμένα, που διανέμονται από το logistics center στην Κρήτη και τα υποκαταστήματα σε Αθήνα, Κω, Ρόδο.
  • Τo κέντρο διανομής τροφίμων με 2.500 παλετοθέσεις και το στόλο από 50 ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία που διασφαλίζουν γρήγορη διανομή τροφίμων, με σεβασμό στο περιβάλλον.
  • Τα καταστήματα cash and carry σε Χερσόνησο και Μάλια, με πλήρες κωδικολόγιο τροφίμων και μη, χονδρικής και λιανικής.
  • Το μοντέρνο ελληνικό μπακάλικο, το Βιός που προωθεί προϊόντα Ελλήνων παραγωγών τόσο στο φυσικό κατάστημα στον κόμβο Γουβών, όσο και μέσα από το ebios.gr.
  • Την πολιτική εταιρικής υπευθυνότητας του Ομίλου μέσα από τους δείκτες απόδοσης και τους στόχους βιώσιμης στρατηγικής.

Το www.krivek.gr ως μέσο επικοινωνίας του Ομίλου, θα ενημερώνεται συχνά με στόχο να αποτελέσει εργαλείο επικοινωνίας των δραστηριοτήτων της εταιρείας, αλλά και των διαθέσιμων προϊόντων παραγωγής και εμπορίας.

Ηρθε η εξαιρετική Craft IPA

Η εξαιρετική IPA δημιουργήθηκε με μια γενναία δόση κορυφαίων λυκίσκων.

Η πικράδα έχει κρατηθεί σε ισορροπημένα πλαίσια ώστε να είναι απολαυστική ενώ τα αρώματα των λυκίσκων είναι εκρηκτικά με κυρίαρχο τον λυκίσκο Citra που δίνει ένα καταπληκτικό άρωμα λεμονοανθών. Διαθέσιμη σε 330ml και 750ml.

Aποκλειστικός διανομέας: Foodrinco SA

Το Santo Maris ανοίγει τις πόρτες του στην τέχνη

Το Santo Maris εγκαινιάζει έναν νέο χώρο τέχνης και προσκαλεί τους επισκέπτες της Σαντορίνης σε ένα διαφορετικό ταξίδι στις αισθήσεις. Η έκθεση τέχνης της σκιάς «Πέρα από το Ορατό» του αναγνωρισμένου καλλιτέχνη Τριαντάφυλλου Βαΐτση προσκαλεί «να δούμε αυτό που δεν φαίνεται» και θα είναι ανοιχτή προς όλους έως και τις 22 Οκτωβρίου.

Η τέχνη της σκιάς, όπως και η έκθεση «Πέρα από το Ορατό», επιβεβαιώνει πως τα πράγματα δεν είναι πάντα όπως δείχνουν. Τα 16 γλυπτά σκιάς που φιλοξενούνται στην έκθεση είναι κατασκευασμένα κυρίως από ανακυκλώσιμα υλικά, συνδυάζοντας τη Shadow με τη Trash Art.

Πρόκειται για άμορφα γλυπτά τα οποία όταν φωτίζονται από συγκεκριμένο σημείο παράγουν σκιές απόλυτα αντιληπτές. Η σκιά του ίδιου του γλυπτού έρχεται να το ερμηνεύσει αλλά και να συζητήσει μαζί του. Έτσι, τα γλυπτά μας φανερώνουν ή και κρύβουν μηνύματα και σκέψεις, μας υποδεικνύουν δρόμους και αποκαλύπτουν νέες διαστάσεις.

10 χρόνια Navarino Challenge

Η κορυφαία γιορτή του αθλητικού τουρισμού Navarino Challenge, που φέτος κλείνει 10 χρόνια, θα αναδείξει για μια ακόμα φορά στις 21-23 Οκτωβρίου 2022, τις φυσικές ομορφιές της Μεσσηνίας με πάνω από 30 δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Costa Navarino και την Πύλο.

Η δραστηριότητα του τρεξίματος, που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του Navarino Challenge από το 2013 μέχρι σήμερα, θα αποτελέσει και φέτος τη βασική δράση που είναι διαθέσιμη για όλους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες συμμετέχοντες όλων των ηλικιών και όλων των δυνατοτήτων από όλο τον κόσμο.

Η διαδρομή 5 χλμ powered by Samsung δίπλα στη θάλασσα έχει ως σημείο εκκίνησης και τερματισμού την Costa Navarino ενώ ο Ημιμαραθώνιος powered by Miele ξεκινά από τις εγκαταστάσεις του The Westin Resort Costa Navarino και κατευθύνεται προς τη νότια έξοδο του συγκροτήματος. Οι συμμετέχοντες θα τρέξουν μαζί με τον Ελληνοαμερικανό υπερμαραθωνοδρόμο Κωνσταντίνο Καρνάζη τα 21,1χλμ της διαδρομής, θα περάσουν από το καταφύγιο άγριας Ζωής της Λιμνοθάλασσας της Γιάλοβας και θα καταλήξουν στην παραλία της Βοϊδοκοιλιάς.

Επίσης για πρώτη φορά εντάσσεται στο πρόγραμμα και το ποδόσφαιρο, διοργανώνοντας τα Tsimikas Football Clinics που φέρουν την υπογραφή του κορυφαίου διεθνή ποδοσφαιριστή της Liverpool FC και της Εθνικής Ελλάδος, Κώστα Τσιμίκα.