Αποχωρεί διαμαρτυρόμενη η Ryanair

Ρίχνοντας την ευθύνη στην ελληνική κυβέρνηση και αφήνοντας αιχμές εναντίον της γερμανικής Fraport, η Ryanair ανακοίνωσε χθες ότι θα κλείσει τη βάση της στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου για τη χειμερινή σεζόν ενώ θα περιορίσει τα εβδομαδιαία δρομολόγιά της από 29 σε 10, μειώνοντας τις προσφερόμενες θέσεις επιβατών κατά 40%.

«Το αεροδρόμιο της Αθήνας, μαζί με τα άλλα Ελληνικά αεροδρόμια που ανήκουν στο Γερμανικό μονοπωλιακό όμιλο FRAPORT, δεν προσφέρουν κανένα κίνητρο, για την τόνωση της κίνησης κατά τη χειμερινή περίοδο, για την ανάπτυξη τουρισμού εκτός της περιόδου αιχμής και τη σύνδεση της Αθήνας με άλλους προορισμούς, για να γίνει η Αθήνα ένας δημοφιλής προορισμός όλο το χρόνο», αναφέρει η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρεία, η οποία μεταφέρει κάθε χρόνο περίπου 5 εκατομμύρια επιβάτες από και προς την Ελλάδα, συμβάλλοντας σημαντικά στην ανάπτυξη του τουρισμού.

Να σημειωθεί ότι πάντως ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρείες έχει χρησιμοποιήσει και σε άλλες χώρες την τακτικής της πίεσης για παροχή κινήτρων προκειμένου να συνεχίσει το πτητικό της έργο.

«Υψηλού κόστους τα Γερμανικών συμφερόντων αεροδρόμια»
«Σε μια εποχή κατά την οποία άλλες κυβερνήσεις και αεροδρόμια μειώνουν τα τέλη και εισάγουν προγράμματα ανάκτησης του τουρισμού, η Ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να εφαρμόζει τέλος ανάπτυξης αεροδρομίων ύψους 12 ευρώ ανά επιβάτη, καθιστώντας τα Ελληνικά τέλη πρόσβασης μη ανταγωνιστικά», επισημαίνει η Ryanair, υπενθυμίζοντας ότι έχει υποβάλει αρκετές προτάσεις ανάπτυξης στην Ελληνική κυβέρνηση από τον Νοέμβριο του ’21, σύμφωνα με τις οποίες η αεροπορική εταιρεία θα διπλασιάσει τους επιβάτες από 5 εκατομμύρια σε 10 εκατομμύρια τα επόμενα 5 χρόνια, θα μειώσει την εποχικότητα με πάνω από 2,5 εκατομμύρια επιπλέον επιβάτες εκτός αιχμής ανά έτος, θα αυξήσει τα έσοδα από τον τουρισμό έως και 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως, θα δημιουργήσει 4.000 τοπικές θέσεις εργασίας και θα δει την απαραίτητη ανάπτυξη στα υποεξυπηρετούμενα νησιά και περιοχές.

Έκκληση στον Βασίλη Κικίλια
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Έντι Γουίλσον, δήλωσε:
«Είμαστε απογοητευμένοι που ανακοινώνουμε το κλείσιμο της βάσης μας στην Αθήνα στα τέλη Οκτωβρίου’22 για τη χειμερινή περίοδο, καθώς η Ελληνική κυβέρνηση απέτυχε ανεξήγητα να ανταποκριθεί στα φιλόδοξα σχέδια ανάπτυξης της Ryanair για ένα πολύ αναγκαίο σχέδιο ανάκαμψης του τουρισμού για να μειώσει τα μη ανταγωνιστικά τέλη αεροδρομίου και να βοηθήσει στην ανάκαμψη της κυκλοφορίας μετά τον Covid, όπως έχουν ήδη κάνει η Κροατία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες. Το αεροδρόμιο της Αθήνας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η Ελληνική κυβέρνηση και των υψηλού κόστους Γερμανικών συμφερόντων αεροδρομίων αποτυγχάνουν να αποδώσουν οφέλη στο λαό και στην οικονομία της Ελλάδας.

Καλούμε τον υπουργό Κικίλια να απαντήσει επιτέλους γραπτώς στις αναπτυξιακές προτάσεις της Ryanair που θα μετασχηματίσουν τον Ελληνικό τουρισμό δημιουργώντας χιλιάδες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα κατά τη χειμερινή περίοδο».

Ακυρώσεις πτήσεων, απεργούν οι πιλότοι της Lufthansa

Σε απεργία αποφάσισε να προχωρήσει σήμερα, Παρασκευή, το συνδικάτο των πιλότων της γερμανικής αεροπορικής εταιρείας Lufthansa, με αποτέλεσμα να ακυρωθούν 800 πτήσεις, επηρεάζοντας πιθανότατα 130.000 επιβάτες.

Ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός αερομεταφορέας θα ακυρώσει σχεδόν το σύνολο των πτήσεών της από και προς τα κυριότερα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, λόγω της κινητοποίησης που ανακοινώθηκε την Τετάρτη το βράδυ έπειτα από τις διαπραγματεύσεις για μισθολογικές αυξήσεις 5,5%, αυτόματη αποζημίωση λόγω πληθωρισμού και άλλες προσαρμογές, οι οποίες απέτυχαν.

Η απεργία, που αφορά τις εταιρείες Lufthansa και τη μεταφορική Lufthansa cargo, αλλά όχι και τη Eurowings, αναμένεται να διαρκέσει από ένα λεπτό μετά τα μεσάνυχτα (00:01) τοπική ώρα (01:00 Παρασκευή, ώρα Ελλάδας) μέχρι τις 23:59 (00:59 του Σαββάτου, ώρα Ελλάδας).

Ο όμιλος είπε πως πρότεινε στους πιλότους της «να λάβουν σε δύο φάσεις μια συνολική αύξηση 900 ευρώ τον μήνα», κάτι που το συνδικάτο δεν δέχτηκε.

Ο όμιλος κατέληξε στις αρχές Αυγούστου σε συμφωνία με το συνδικάτο Verdi που εκπροσωπεί το προσωπικό εδάφους.

Επένδυση σχεδόν 30 εκατ. στην Κέρκυρα

Μετά από μια εκτεταμένη ανακαίνιση ύψους 29,2 εκατ. ευρώ από την Hotel Investment Partners (HIP) και υπό τη διαχείριση της AMR™ Collection (μέρος της Hyatt), άνοιξε στις 28 Ιουλίου στα Γουβιά, το Dreams Corfu Resort & Spa–παλαιότερα γνωστό ως Corcyra Beach. Η ανακαίνιση περιλαμβάνει την ανακατασκευή όλων των κοινόχρηστων χώρων και δωματίων, ενώ κάτω από την επωνυμία Dreams® Resorts & Spas προσφέρει υπηρεσίες Unlimited-Luxury®.

Μέχρι το 2023, το θέρετρο θα διαθέτει 337 δωμάτια, 203 από τα οποία θα ανήκουν στην κατηγορία Preferred Club. Το καλοκαίρι του 2022, το θέρετρο άνοιξε με 235 δωμάτια, 50 εκ των οποίων ανήκαν στην κατηγορία Preferred Club. Όλοι οι επισκέπτες απολαμβάνουν πρόσβαση στην infinity πισίνα, σε αναβαθμισμένα εστιατόρια, στα πέντε νέα σημεία φαγητού και ποτού, όπως a la carte εστιατόρια, lobby bar, beach bar, νέο χώρο ψυχαγωγίας και νέο σπα με εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.Ως ένα από τα πιο πολυτελή ξενοδοχεία 5 αστέρων στην Ελλάδα, το Dreams Corfu Resort & Spa προσφέρει στους επισκέπτες αποκλειστική πρόσβαση σε ιδιωτική προβλήτα που περιλαμβάνει μεγάλη ποικιλία θαλάσσιων σπορ καθώς και άλλες δραστηριότητες και εκδρομές στα όμορφα, γαλαζοπράσινα νερά της Κέρκυρας.

Το Dreams Corfu Resort & Spa είναι το πρώτο ακίνητο με την επωνυμία Dreams που άνοιξε στην Ελλάδα.

Η ανακαίνιση του Dreams Corfu Resort & Spa υποστηρίχθηκε από την Alpha Bank η οποία παρείχε τη χρηματοδότηση για την εκτέλεση της δαπάνης. Η Hotel Investment Partners (HIP) ανήκει σε επενδυτικά κεφάλαια της Blackstone.

Εκτίμηση για πάνω από 1,6 εκατ. επιβάτες στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας φέτος

Σχεδόν 400.000 τουρίστες έφτασαν τον Αύγουστο στην Κέρκυρα μέσω του αεροδρομίου Ιωάννης Καποδίστριας, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο των τελευταίων ετών. Τον φετινό Αύγουστο οι διεθνείς εμπορικές πτήσεις έφτασαν τις 2.398, 200 περισσότερες από τον Αύγουστο του 2019 και 38 περισσότερες από τον περασμένο Ιούλιο.

«Όπως όλα δείχνουν μέχρι και τέλος του Οκτωβρίου θα έχουμε προσέλευση πάνω από 1.600.000 επιβατών μόνο από το αεροδρόμιο, ξεπερνώντας έτσι το ρεκόρ του 2018 που είχε 1.500.000 επιβάτες κατά τη θερινή περίοδο» αναφέρει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΥΠΑ Κέρκυρας Δημήτρης Ρούσσος.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβρη αναμένεται να έρθουν περίπου 200.000 επιβάτες και τον Οκτώβρη τουλάχιστον 100.000 επιβάτες, ενώ ήδη έχουν επιβιβαστεί στο αεροδρόμιο 1.330.000 επιβάτες μέχρι σήμερα.

Τα σκήπτρα του τουρισμού στο νησί κράτησαν φέτος οι Βρετανοί, ενώ ακολούθησαν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί, οι Γάλλοι και οι Πολωνοί.

Την ίδια ώρα, το νησί παραμένει στο ζενίθ της τουριστικής περιόδου, παρότι ξεκίνησε σήμερα ο Σεπτέμβριος, ενώ «βούλιαξε» και από Έλληνες τουρίστες που προτίμησαν για τις διακοπές τους τον μήνα Αύγουστο.

«Το θετικό είναι πως και το 2023 αναμένεται να έχουμε πολύ τουρισμό, καθώς ήδη οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, έχουν εξαγγείλει τις πτήσεις τους από τον ερχόμενο Μάρτιο. Το θέμα είναι πως θα το διαχειριστούμε και από την άποψη της επάνδρωσης αλλά και της επιχειρησιακής λειτουργίας των αεροδρομίων», καταλήγει ο κ. Ρούσσος.

Ανοιχτός διαγωνισμός για την εκμίσθωση του σαλέ στο Χιονοδρομικό Βόρα

Η ΕΤΑΔ προκήρυξε τη διενέργεια ανοιχτού διαγωνισμού με δικαίωμα αντιπροσφορών, μέσω του ιστότοπου www.e-publicrealestate.gr, για τη μακροχρόνια εκμίσθωση χώρων εντός των εγκαταστάσεων της Επιχειρηματικής Μονάδας της ΕΤΑΔ Α.Ε. «Χιονοδρομικό Κέντρο Βόρα – Καϊμακτσαλάν (XKB)» με σκοπό τη λειτουργία Επιχείρησης Μαζικής Εστίασης και συνοδών εγκαταστάσεων Τουρισμού και Αναψυχής, για 8 χιονοδρομικές περιόδους.

Συγκεκριμένα, ο παρών διαγωνισμός αφορά στην εκμίσθωση των στεγασμένων χώρων του κεντρικού κτιρίου (chalet) στην είσοδο του χιονοδρομικού κέντρου και του αναψυκτηρίου στη θέση Σαραντόβρυση. Το κεντρικό σαλέ είναι ένα τριώροφο κτίσμα, στο ισόγειο και τον α’ όροφο του οποίου λειτουργεί κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (αναψυκτήριο & χώρος μαζικής εστίασης), ενώ στον β’ όροφο στεγάζονται βοηθητικές χρήσεις, κυρίως διανυκτέρευση προσωπικού.

Περισσότερες πληροφορίες για τους ενδιαφερόμενους, στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www.e-publicrealestate.gr. Προϋπόθεση για τη συμμετοχή είναι η εγγραφή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Προθεσμία και τόπος υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών ορίζεται η Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2022, 12:00 ώρα Ελλάδος, στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., Βουλής 7 Σύνταγμα, Αθήνα (2ος όροφος – Πρωτόκολλο). Η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των οικονομικών προσφορών, θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες.

Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον

Με σύνθημα “Επιλέγουμε Ευρωπαϊκό ρύζι για βιώσιμο περιβάλλον” η Αγροτική Εταιρική Σύμπραξη Θεσσαλονίκης, (ΕΑΣΘ) και το Consejo Regulador de la DOP Arroz de Valencia (Ρυθμιστική Αρχή του ρυζιού ΠΟΠ Βαλένθια) στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος EURICE, «Ενέργειες Ενημέρωσης και Προώθησης με στόχο να επισημανθεί η βιώσιμη πτυχή της παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα και την Ισπανία», διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων εντός του εκθεσιακού συγκροτήματος της 86ης ΔΕΘ και μεταξύ των περιπτέρων 10 και 13.

Στον ειδικά διαμορφωμένο εξωτερικό χώρο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για τη βιωσιμότητα, ασφάλεια και ποιότητα της καλλιέργειας ρυζιού και των προϊόντων της, αλλά και να γευτούν 12 μοναδικές συνταγές με βάση το ευρωπαϊκό ρύζι που παράγεται στην Ελλάδα και την Ισπανία, το Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022 από τις 12:00 μ.μ. έως 9:00 μ.μ.

Διακεκριμένοι σεφ της πόλης, αλλά και εκπρόσωποι των φορέων θα χαρούν να μοιραστούν το πάθος τους για το αγαπημένο σε όλους αυτό προϊόν, το ρύζι. Στην εκδήλωση θα παρευρεθούν και θα μαγειρέψουν η Chef Ambassador του προγράμματος στην Ελλάδα, κα Ντίνα Νικολάου και ο Ισπανός Chef, Ambassador του προγράμματος στην Ισπανία, που θα ετοιμάσει την αυθεντική παέγια της Βαλένθια.

Ο εκτελεστικός φορέας του προγράμματος είναι η Novacert, η μεγαλύτερη εταιρεία συμβούλων με εξειδίκευση στον αγροπεριβαλλοντικό τομέα και τον κλάδο των τροφίμων και την υλοποίηση των εκδηλώσεων στην Ελλάδα έχει αναλάβει η Chef Stories, Σύμβουλοι Marketing & Γαστρονομίας και εταιρία Διοργάνωσης Γαστρονομικών εκδηλώσεων (www.chefstories.gr).

Η είσοδος στον χώρο της εκδήλωσης είναι ελεύθερη.

Επιστρέφουν τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία»

Μετά από 3 χρόνια απουσίας, λόγω πανδημίας, τα «Ανοιχτά Ζυθοποιεία», μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών η οποία πραγματοποιήθηκε το 2018 και το 2019, επιστρέφει. Στην πρωτοβουλία συμμετέχουν πολλά από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ζυθοποιεία, αλλά και νέα, μικρότερα ζυθοποιεία, σε όλη τη χώρα, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα ζύθων από όλες τις κατηγορίες. Τα μέλη της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών, λοιπόν, ανοίγουν τις πόρτες των ζυθοποιείων τους, προσφέροντας ξεναγήσεις, εμπειρίες γευσιγνωσίας, καθώς και μια σειρά από γευστικές δοκιμές πολλών και διαφορετικών ειδών μπύρας στον χώρο τους.

Μέσα από την επίσκεψη στα ζυθοποιεία, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τον ζύθο, να εξοικειωθούν περισσότερο με τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, να μάθουν για τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, να συνομιλήσουν με τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων.

Τα ζυθοποιεία-μέλη που συμμετέχουν είναι τα εξής: Αθηναϊκή Ζυθοποιία AE, Ζυθοποιία Πηνειού ΙΚΕ, Ζυθοποιία Χίου ΙΚΕ, Κορινθιακή Ζυθοποιία ΑΕ, Κρητικές Ζυθοποιίες -Ζηδιανάκης ΑΕ, Κρητική Ζυθοποιία ΑΕ, Μικροζυθοποιία Καβάλας, Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο, Μικροζυθοποιία Local streets beer, Μικροζυθοποιία Μυκόνου AEBE, Μικροζυθοποιία Septem OE, Μικροζυθοποιία Σερρών και Β. Ελλάδος ΑΕ, Ολυμπιακή Ζυθοποιία ΑΕ, Πρότυπη Συνεργατική Νανοζυθοποιία ΟΕ.

Για το αναλυτικό πρόγραμμα στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Ζυθοποιών www.ellinikienosizithopoion.gr.

Η είσοδος στα ζυθοποιεία και η συμμετοχή στις δράσεις είναι δωρεάν.

Ο Γερουσιαστής Robert Menendez στο Ilisia Hotel Athens

Το ξενοδοχείο Ilisia Hotel Athens επέλεξαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ κ. Robert Menendez και η οικογένειά του για την ολιγοήμερη διαμονή τους στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα ο κ. Menendez πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και παρευρέθηκε στην τελετή αναγορεύσεως του σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ είχε επίσης την ευκαιρία να γνωρίσει τις μοναδικές ομορφιές της Ελλάδος εκτός Αθηνών, επισκεπτόμενος μεταξύ άλλων την Κομοτηνή, την Αλεξανδρούπολη και τις Σπέτσες.

Το ξενοδοχείο Ilisia Hotel Athens, με συνεχή λειτουργία από το 1974, υποδέχεται τους επισκέπτες προσφέροντας όλες τις ανέσεις και παροχές ενός ξενοδοχείου 4 αστέρων σε ένα ζεστό οικογενειακό περιβάλλον. Σε ιδανική τοποθεσία στο κέντρο της Αθήνας, προσφέρει εύκολη πρόσβαση στα σημαντικότερα σημεία ενδιαφέροντος της ελληνικής πρωτεύουσας, όπως το Μέγαρο Μουσικής, η Εθνική Πινακοθήκη και η Πλατεία Συντάγματος.

Οι εντυπωσιακές διαδρομές του Santorini Experience 2022

Η διοργάνωση Santorini Experience 2022, που αναδεικνύει τις ιδιαίτερες εναλλακτικές μορφές τουρισμού του νησιού όπως τον πολιτιστικό, αθλητικό και θαλάσσιο τουρισμό, επιστρέφει δυναμικά μετά από δύο χρόνια πανδημίας, με νέες εντυπωσιακές διαδρομές στο τρέξιμο και την καθιερωμένη και μοναδική διαδρομή κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης. Ερασιτέχνες και επαγγελματίες κολυμβητές και δρομείς από όλο τον κόσμο θα επισκεφτούν τη Σαντορίνη, έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, στις 23-25 Σεπτεμβρίου.

Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης, θα πραγματοποιηθεί η διαδρομή 5 χλμ, με αφετηρία την εκκλησία του Αγίου Ραφαήλ, κατεύθυνση προς τον Φάρο του Ακρωτηρίου, και επιστροφή πάλι πίσω στον Άγιο Ραφαήλ.

Ο Ημιμαραθώνιος «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2022 το πρωί με εκκίνηση από την Οία, πέρασμα από τις μαγευτικές περιοχές του Ημεροβιγλίου και των Φηρών και τερματισμό πάλι πίσω στην Οία.

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η κολυμβητική διαδρομή «L & E Nomikos» 1,5 μιλίου, από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών.

Το Santorini Experience, γίνεται φέτος για 6η χρονιά και αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Θήρας, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του τμήματος Αθλητικού Τουρισμού της ActiveMedia Group.