Αθήνα: Έφτασαν τα επίπεδα του 2019 οι πληρότητες των ξενοδοχείων τον Ιούλιο

Πολύ κοντά στα επίπεδα του 2019 έφτασαν τον φετινό Ιούλιο τα ξενοδοχεία της Αθήνας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού (ΕΞΑΑΑ), η μέση πληρότητα τον Ιούλιο ήταν της τάξης 89,3% έναντι του 89,8% τον Ιούλιο του 2019.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Ένωση, σε επίπεδο 7μήνου, η θετική αυτή επίδοση της Αθήνας κατάφερε απλώς να μειώσει ελαφρά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των ετών 2022 και 2019 στη μέση πληρότητα των ξενοδοχείων της Αθήνας όπως καταγράφηκε κατά το Α΄ εξάμηνο και συγκεκριμένα από -21,7% σε -17,8%. Έτσι, αντικειμενικά και το 7μηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου 7μηνου του 2019, δυστυχώς, έκλεισε με αρνητικό πρόσημο σε ό,τι αφορά στην μέση πληρότητα των μονάδων της ελληνικής πρωτεύουσας, απλά, η μείωση αυτή δεν ξεπερνά πλέον το 20%.

Ενισχύονται και τα έσοδα
Θετική χαρακτηρίζεται και η πορεία της Μέσης Τιμής Δωματίου (ADR), αφού παρουσίασε αύξηση της τάξης του 20.6% σε επίπεδο 7μήνου έναντι του 2021. Παραμένει ωστόσο η μικρότερη αύξηση που καταγράφεται σε σχέση με τις πόλεις ανταγωνιστές της Αθήνας . Το ίδιο ισχύει και στο Έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar) όπου η θετική μεταβολή για την Αθήνα δεν ξεπερνά το 65,9% τη στιγμή που στις λοιπές πόλεις σημειώνονται αυξήσεις RevPar από 144,1% (Κωνσταντινούπολη) έως και 530,5% (Άμστερνταμ) έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2021. Σε ό,τι αφορά δε το RevPar 7μηνου σε σχέση με το αντίστοιχο του 2019, εμφανίζεται με αρνητικό πρόσημο -8.5%.

Έντονη εποχικότητα
Αν και τα στοιχεία από τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβρη και Οκτώβρη θα είναι αυτά που θα ολοκληρώσουν την εικόνα, ωστόσο η ΕΞΑΑΑ εξάγει ήδη κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα. Το βασικότερο είναι ότι η Αθήνα, αν και πρόκειται για 12μηνο / αστικό προορισμό, παρουσιάζει πλέον πολύ έντονα στοιχεία τουριστικής εποχικότητας. Στην καλύτερη περίπτωση, δεν ξεπερνά πλέον τους 6 – 7 μήνες καλύτερων επιδόσεων, μήνες που δεν είναι ικανοί να καλύψουν τις ανάγκες και τα έξοδα πλήρους λειτουργίας των μονάδων σε 12μηνη βάση.

Από την άλλη, η προσφορά κλινών αυξάνεται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, με την προσθήκη νέων μονάδων ενώ και η πληθώρα κλινών βραχυχρόνιας μίσθωσης λειτουργεί σε σημαντικό βαθμό ανταγωνιστικά.

Τέλος, ο δύσκολος ενεργειακός και οικονομικός χειμώνας που αναμένει η Ευρώπη, για τον οποίο γράφονται και λέγονται πολλά, δημιουργεί αβεβαιότητα στους ξενοδόχους, οι οποίοι δεν είναι εφικτό να προχωρήσουν σε οποιονδήποτε ασφαλή σχεδιασμό.

«Αναμένουμε λοιπόν από τις πολιτειακές, τοπικές αρχές και τα αρμόδια υπουργεία κινήσεις που θα καταφέρουν να θωρακίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία των ξενοδοχείων αλλά και την τουριστική δραστηριότητα της Αθήνας – στο σύνολό της», σημειώνει η ΕΞΑΑΑ.

Συνεχίζεται και τον Αύγουστο η άνοδος των επισκεπτών της Αθήνας

Οι αεροπορικές αφίξεις στην Αθήνα κινούνται σε συνεχή ανοδικά επίπεδα, πλησιάζοντας τα επίπεδα του 2019. Με βάση τα στοιχεία που συγκεντρώνει και επεξεργάζεται το ΙΝΣΕΤΕ, το επτάμηνο του 2022, οι αεροπορικές αφίξεις στο αεροδρόμια της Αθήνας έφτασαν τις 2.886.913, έναντι 3.547.918 το επτάμηνο του 2019.

Οι προοπτικές του προορισμού είναι πολύ καλές και για τους επόμενους μήνες. Στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG δείχνουν πως τον Αύγουστο οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό είναι 1,146 εκατομμύρια, όταν πέρσι τον ίδιο μήνα ήταν 971.000, ενώ το 2019 ήταν 1,212 εκατ. (πραγματοποιήθηκαν 876.070 αφίξεις).

Και ο Σεπτέμβριος φαίνεται πως πηγαίνει πολύ καλά για την Αθήνα, με τις διαθέσιμες θέσεις να αγγίζουν τις 1,052 εκατ., όταν το 2019 ήταν 1,073 εκατομμύρια.

Η μεγαλύτερη ζήτηση έρχεται από τις αγορές της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ιταλίας και της Γαλλίας. Πολύ σημαντικό για τα τουριστικά έσοδα της πρωτεύουσας είναι πως η αγορά των ΗΠΑ βρίσκεται στην πέμπτη θέση (μετά τους Κύπριους επισκέπτες), καθώς οι πτήσεις ξεκίνησαν από τον Μάρτιο.

Για πρώτη φορά ο ΕΟΤ σε έκθεση τουρισμού στη Λατινική Αμερική

Στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής για την προώθηση της χώρας μας στο εξωτερικό, ο ΕΟΤ συμμετείχε για πρώτη φορά στη μεγαλύτερη έκθεση για τον Τουρισμό MICE στην Κεντρική Αμερική.

Η διεθνής τουριστική έκθεση IBTM Americas απευθύνεται σε επαγγελματίες και συνδέει την τουριστική βιομηχανία της Βόρειας Αμερικής, της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης. Στην εν λόγω έκθεση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Μεξικού στις 24 και 25 Αυγούστου 2022, συμμετείχαν 454 εκθέτες και υλοποιήθηκαν πάνω από 9,700 επαγγελματικά ραντεβού.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των συμμετεχόντων προερχόταν από το Μεξικό και τις χώρες της Νοτίου Αμερικής, ενώ σημαντικό ποσοστό προερχόταν από τις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Στόχος της συμμετοχής του ΕΟΤ είναι η διείσδυση στη μεγάλη αγορά της Λατινικής Αμερικής, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική και με πολλές προοπτικές ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό.

Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο ΕΟΤ λειτούργησε το γραφείο στη Μαδρίτη ως σημείο επαφής και με τις χώρες της Νότιας Αμερικής, ενώ προηγήθηκαν συνεργασίες με την αεροπορική εταιρεία Air Europa που δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή. Ικανοποιημένος από τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης παρουσίας στη Λατινική Αμερική δηλώνει ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης.

Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού

Την ευκαιρία να προβληθεί η πρωτοβουλία #HollywoodinGreece στην παγκόσμια βιομηχανία του θεάματος προσφέρει το Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού (SIFCA), το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 16 έως τις 30 Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Webra Group Ltd.

Σε μία μοναδική παραθαλάσσια τοποθεσία στην Αθηναϊκή Ριβιέρα θα διοργανωθούν παρουσιάσεις, παραστάσεις, εργαστήρια και διαγωνισμοί αναδεικνύοντας την ποικιλία των τεχνικών και χειροτεχνικών δεξιοτήτων και ταλέντων που συναντώνται υπό την ομπρέλα της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας για να δημιουργήσουν τη μαγεία που βλέπουμε στην οθόνη.

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικών Τεχνών Σαρωνικού, το οποίο διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά φιλοδοξεί στην καθιέρωση ενός ετήσιου φεστιβάλ για την ανάδειξη της Ελλάδος ως βιώσιμης τοποθεσίας για διεθνείς παραγωγές καθώς και την ίδρυση μιας ακαδημίας μέσω του παγκόσμιου δικτύου μας από κορυφαίους επαγγελματίες της κινηματογραφικής και τηλεοπτικής βιομηχανίας, σκοπός της οποίας θα είναι να προετοιμάσει την επόμενη γενιά κινηματογραφιστών για την επέκταση της κινηματογραφικής βιομηχανίας στην Ελλάδα» δήλωσε η Debra Wootton, Managing Director, Webra Group Ltd.

Η εταιρεία με έδρα τα Pinewood Studios στο Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών για την υλοποίηση κινηματογραφικών και τηλεοπτικών projects, ενώ αναλαμβάνει μεταξύ άλλων και το σχεδιασμό στρατηγικής μάρκετινγκ σε brands.

Την πρωτοβουλία στηρίζουν οι: 529 Club Ambassadors, WIGS, Πολιτιστικό Τμήμα Αριστόδικος του Δήμου Σαρωνικού, Νέοι Εθελοντές σε Δράση, Πολιτική Προστασία Σαρωνικού, IDAFK, Iver Makeup Academy, Film Design International, Matts & Miniatures κ.ά.

Η craft μπύρα VOREIA επαναλανσάρεται

Με μια μεγάλη γκάμα φρέσκων και ευκολόπιοτων κωδικών, η premium craft μπύρα VOREIA συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά στο Thessaloniki Beer Festival 2022, τη μεγαλύτερη γιορτή ζύθου στην Ελλάδα, από την 1η έως τις 4 Σεπτεμβρίου, στον εξωτερικό χώρο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γιάννης Μαρμαρέλλης, ιδρυτής της Siris Microbrewery, μια από τις πρώτες μικροζυθοποιίες της χώρας, αναφερόμενος στη συμμετοχή στη διοργάνωση, σημείωσε ότι πρόκειται για «μια στοχευμένη ενέργεια για να γνωρίσει ο καταναλωτής την εξαιρετική προσπάθεια που γίνεται στον χώρο της Ελληνικής Ζυθοποιίας και ιδιαίτερα της craft μπύρας.

Για ακόμα μία χρονιά, θα είμαστε εκεί όπου χτυπάει ο παλμός της ελληνικής μικροζυθοποιίας και θα δώσουμε το παρόν με την πιο πολυδιάστατη μπύρα που φέρει άρωμα Ελλάδας. Ειδικά αυτή τη χρονιά, και μετά το δυναμικό επαναλανσάρισμά της, η VOREIA συστήνεται σε ακόμα περισσότερους φίλους και μοιράζεται μαζί τους ποικιλίες και αρώματα μιας ποιοτικής, ελληνικής και ευκολόπιοτης φρέσκιας craft μπύρας».

Η craft μπύρα VOREIA και η Beverage World, ο αποκλειστικός αντιπρόσωπος της, θα υποδέχεται τους επισκέπτες της στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο της στο περίπτερο 22, μεταξύ 17:00 – 00:00 την Πέμπτη και την Παρασκευή, ενώ το Σαββατοκύριακο η προσέλευση θα γίνεται στις 12:00 – 00:00.

Ο τουρισμός αυξάνει τον τζίρο της εστίασης

Η μεγάλη άνοδος των τουριστικών αφίξεων οδηγεί και την αύξηση του τζίρου των επιχειρήσεων εστίασης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στη Σαντορίνη ο τζίρος των επιχειρήσεων εστίασης έφτασε το δεύτερο τρίμηνο του έτους κοντά στα 54,5 εκατ. ευρώ (+275,8% σε σχέση με τον αντίστοιχο τρίμηνο πέρυσι), στη Μύκονο ο τζίρος ξεπέρασε τα 36,5 εκατ. ευρώ (+203,3%) ενώ αυξημένο τζίρο κατά 244,4% παρουσίασαν οι Σποράδες, κατά 282,7% η Κεφαλονιά, κατά 258,1% η Ζάκυνθος, κατά 212,2% η Κέρκυρα και κατά 223,7% η Κως.

Αλλά και στην Αθήνα, οι επιχειρήσεις εστίασης στο ιστορικό κέντρο βλέπουν τα ταμεία τους να γεμίζουν. Όπως ανέφερε χθες στην τηλεόραση του Αντέννα ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, οι επιχειρηματίες και οι εργαζόμενοι της εστίασης στην πρωτεύουσα με τους οποίους συνομίλησε, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την μεγάλη αύξηση του τζίρου από το ισχυρό τουριστικό ρεύμα και παράλληλα εξέπεμψαν μήνυμα αισιοδοξίας πως η σεζόν θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2022.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η αύξηση του τζίρου σε σχέση με πέρσι έφτασε το 57%.

Στρατηγική συνεργασία της Wise Greece με την Αγορά Μοδιάνο

Τον Οκτώβριο, η Αγορά Μοδιάνο θα ανοίξει μετά από δύο χρόνια εργασιών αποκατάστασης του εμβληματικού διατηρητέου κτιρίου, σηματοδοτώντας τη δημιουργία μίας νέας γαστρονομικής σκηνής στη Θεσσαλονίκη.

Προϊόντα από όλο τον κόσμο και μοναδικές γεύσεις θα είναι διαθέσιμα κάτω από μία στέγη, σε έναν χώρο υψηλής αισθητικής, που σέβεται την ιστορία του, αλλά βλέπει στο μέλλον. Η Wise Greece, μία από τις επτά μη κερδοσκοπικές παγκοσμίως, που το 2020 βραβεύτηκαν από τα Ηνωμένα Έθνη και την Παγκόσμια Τράπεζα για το κοινωνικό τους έργο, θα εγκαινιάσει τον Οκτώβριο το δεύτερο κατά σειρά κατάστημα “Wise Greece” στην Αγορά Μοδιάνο.

Πρόκειται για ένα Παντοπωλείο ελληνικών προϊόντων από 100 μικρούς παραγωγούς της χώρας μας και μάλιστα για καλό σκοπό, αφού θα προσφέρονται τρόφιμα πρώτης ανάγκης σε Ιδρύματα της Βόρειας Ελλάδας που υποστηρίζουν κυρίως οικογένειες, παιδιά, ΑΜΕΑ και ηλικιωμένους.

Ταυτόχρονα, η Wise Greece θα αποτελέσει τον Στρατηγικό Συνεργάτη Κοινωνικής Ευθύνης της Αγοράς Μοδιάνο με γνώμονα τη μεγιστοποίηση του κοινωνικού αντικτύπου!

Η Θεσσαλονίκη σε τηλεοπτικές εκπομπές

Η Θεσσαλονίκη και η Χαλκιδική προσέλκυσαν την προσοχή και τον θαυμασμό του γερμανικού κοινού μέσα από την πολύ γνωστή ταξιδιωτική εκπομπή Wunderschön, που θα πει «πανέμορφο», του γερμανικού κρατικού καναλιού WDR.

Ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης υποδέχθηκε και ξενάγησε την ομάδα παραγωγής του WDR και την παρουσιάστρια Judith Rakers στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης. Το επεισόδιο προβλήθηκε στις 28/8 τηλεοπτικά σε πρώτη μετάδοση, ενώ είναι διαθέσιμο και στο Youtube.

Επιπλέον, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου βγαίνει στον αέρα του i24 News English του Ισραήλ η διάσημη εκπομπή “Holy Land Uncovered” με παρουσιάστρια την κ. Emily Frances, με πρωταγωνίστρια…τη Θεσσαλονίκη! Τα γυρίσματα της εκπομπής πραγματοποιήθηκαν τέλη Ιουλίου με την κ. Frances να παρουσιάζει τα πιο σημαντικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης καθώς και την γαστρονομική ταυτότητα της Θεσσαλονίκης ως μία πτυχή του πολιτισμού που αντικατοπτρίζει την ιστορικότητα και τις παραδόσεις της.

Στόχος του ταξιδιού είναι η προσέγγιση της τουριστικής αγοράς του Ισραήλ, η ανάδειξη τη πολυπολιτισμικότητας της Θεσσαλονίκης η ιστορική σύνδεση της πόλης με το εβραϊκό στοιχείο και η καταγραφή διαφορετικών ιστορικών και θρησκευτικών παραδόσεων.

Αξίζει να σημειωθεί πως i24news έχει παγκόσμια απήχηση, καθώς εκπέμπει στα Αγγλικά, στα Γαλλικά και στα Αραβικά και διατίθεται από ιδιωτική πλατφόρμα και στην Ελλάδα.

Ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής δικτυώνεται με σικελικούς Δήμους

Road Show τουρισμού στη Σικελία οργάνωσε και πραγματοποίησε ο Δήμος Αριστοτέλη Χαλκιδικής (22 – 25.8.22), αξιοποιώντας στο έπακρο την πολιτιστική του δικτύωση με το Παλέρμο (Οκτώβριος 2021), αλλά και την ένταξή του στο μεσογειακό παρατηρητήριο προορισμών Ο.Τ.Ι.Ε. (Ιανουάριος 2022). Κατάνια, Ταορμίνα, Μεσσήνα και Παλέρμο αποτέλεσαν τις τέσσερις (4) πόλεις, που για τέσσερις (4) ημέρες βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ανατολικής Χαλκιδικής.

Θέμα της πρωτοβουλίας αποτέλεσε κυρίως ο σχολικός τουρισμός, ενώ δεν αποκλείσθηκαν προτάσεις πολιτιστικού, προσκυνηματικού, γαμήλιου και θαλάσσιου τουρισμού.

Έμφαση σε κάθε παρουσίαση δόθηκε στις δραστηριότητες του προγράμματος με τίτλο «μικροί αριστοτελικοί περιπατητές», καθώς και σε εκείνες που αναπτύσσονται στο Δήμο Αριστοτέλη και σχετίζονται με την ανάδειξη της αυθεντικότητας του κάθε επί μέρους τόπου και οικισμού.