Η πρωτοποριακή υπηρεσία που προσφέρουν τα Aria Hotels

Ο τουρισμός είναι εμπειρία, συνηθίζουν να λένε, και γι’ αυτό πρέπει να αναβαθμιστεί το τουριστικό μας προϊόν. Αυτό έκανε πράξη, η αλυσίδα ξενοδοχείων Aria Hotels, μια από τις θυγατρικές του Ομίλου Libra, προσφέροντας στους επισκέπτες τους τη δυνατότητα χρήσης ηλεκτρικών αεροσκαφών κάθετης απογείωσης και προσγείωσης (eVTOL). Η συγκεκριμένη παροχή έρχεται μετά τη σχετική συμφωνία των Aria Hotels με την κορυφαία αεροπορική εταιρεία LCI. Προάγοντας τον οικοτουρισμό στην Ελλάδα, η συμφωνία αυτή αντικατοπτρίζει τη δέσμευση των Aria Hotels να διατηρήσουν την αυθεντική ελληνική φιλοξενία στο επίκεντρο, συμβάλλοντας παράλληλα στην προστασία των φυσικών πόρων.

Η μίσθωση και παροχή των αεροσκαφών eVTOL από τα Aria Hotels αποτελεί πρωτοπόρα κίνηση στον τομέα της φιλοξενίας, παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, τα Aria Hotels θα διαθέσουν προς χρήση 10 αεροσκάφη eVTOL ALIA-250, παρέχοντας στους επισκέπτες τους τη δυνατότητα να μετακινηθούν εντός Ελλάδας και να επισκεφτούν τα νησιά της, ενώ παράλληλα θα υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς «ευαίσθητου» φορτίου, με έναν πράσινο, πιο γρήγορο και πιο προσιτό τρόπο. Το αμιγώς ηλεκτρικό αεροσκάφος ALIA, το οποίο έχει μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πέντε επιβάτες και έναν πιλότο ή φορτίο 635 κιλών. Με μέγιστη εμβέλεια τα 250 ναυτικά μίλια και δυνατότητα επαναφόρτισης σε λιγότερο από μία ώρα, αποτελεί ιδανική επιλογή για μετακινήσεις μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας, τα νησιά, καθώς και τους ενδιάμεσους προορισμούς της χώρας.

Αυθεντική ελληνική εμπειρία
Ως μέλος του Ομίλου Libra, τα Aria Hotels εξειδικεύονται στον τομέα της φιλοξενίας παρέχοντας αυθεντικές ελληνικές εμπειρίες μέσα από 50 boutique ξενοδοχεία και ανεξάρτητες κατοικίες σε όλη την Ελλάδα. Στο χαρτοφυλάκιο των καταλυμάτων των Aria Hotels ανήκουν ανακαινισμένοι ανεμόμυλοι, αναπαλαιωμένες ευρύχωρες ιστορικές βίλες, καθώς και «ακατέργαστα διαμάντια», που προβάλουν την αυθεντική πλευρά της χώρας.

Νωρίτερα φέτος, η LCI, μια εταιρεία με ηγετική θέση στον κλάδο τον αερομεταφορών και αδελφή εταιρεία των Aria Hotels μέσω του Ομίλου Libra, του οποίου οι θυγατρικές εταιρείες κατέχουν και διαχειρίζονται ακίνητα σε περίπου 60 χώρες, ανακοίνωσε την εξαγορά 125 αεροσκαφών eVTOL από την BETA Technologies, εταιρεία που εδρεύει στην Αμερική και η οποία σχεδιάζει και δημιουργεί τα αεροσκάφη ALIA. Τα αεροσκάφη αναμένεται να παραδοθούν και να είναι διαθέσιμα για τους επισκέπτες των Aria Hotels το 2026. Σε αυτό το πλαίσιο και για την λειτουργία των αερομεταφορών, τα Aria Hotels προσβλέπουν σε συνεργασία με αεροπορική εταιρεία στην Ελλάδα.

Αεροπορικός τουρισμός και στην Ελλάδα

Από τα περιφερειακά αεροδρόμια της Αστυπάλαιας, του Καστελόριζου και της Μήλου ξεκίνησε η πρώτη συνέργεια για αεροπορικές επισκέψεις (island hopping) στη χώρα μας, με τα τρία νησιά να μπαίνουν δυναμικά στον χάρτη των προορισμών του αεροπορικού τουρισμού.

Η πρωτοποριακή δράση πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο 23 Ιουλίου, όταν δύο ιδιωτικά αεροσκάφη απογειώθηκαν με τελικό προορισμό την Αστυπάλαια και τη Μήλο, σηματοδοτώντας την πιλοτική έναρξη λειτουργίας των περιφερειακών αεροδρομίων μας και ως πεδίων προσγείωσης εκτός των ωρών λειτουργίας τους με εμπορικές πτήσεις.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που ανέλαβαν από το 2021 -από κοινού- τα Υπουργεία Υποδομών & Μεταφορών και Τουρισμού, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, καθώς και οι δήμοι Αστυπάλαιας, Καστελόριζου και Μήλου, με τη συνεργασία της Aircraft Owners & Pilots Association – A.O.P.A. Hellas και της Hellenic Pilots Association.

Στρατηγικό πλεονέκτημα της συνεργασίας αποτελεί η διεύρυνση της σύνδεσης των τριών νησιών με προορισμούς και μέσα που δεν μπορούσαν να υποστηριχθούν -μέχρι σήμερα- από τις εμπορικές πτήσεις των αεροπορικών εταιρειών, λόγω των προδιαγραφών των αεροδρομίων τους.

“Πράσινο” τουριστικό χωριό από την Οικογένεια Τσατσαρωνάκη

Ο τουρισμός στην Ελλάδα έχει προσελκύσει επενδυτικά κεφάλαια και από επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται ήδη επιτυχημένα σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Πιο πρόσφατο παράδειγμα, αυτό της οικογένειας Τσατσαρωνάκη, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της αρτοποιίας.

Μετά τα πολύ δημοφιλή προϊόντα της, όπως το «Μάννα», η οικογένεια Τσατσαρωνάκη στρέφει το ενδιαφέρον της και στον ξενοδοχειακό κλάδο. Η αρχή έγινε με το Molos Bay στον Κίσσαμο. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Σ.Μ.Π.Ε.) του Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.) για ένα project με «πράσινο» πρόσημο, το οποίο αφορά στη δημιουργία «τουριστικού χωριού» στα Φαλάσαρνα, στον νομό Χανίων, ύψους 69 εκατ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει η επένδυση
Με βάση το Ε.Π.Σ., το project σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε ένα σύνολο ιδιόκτητων όμορων γηπέδων, συνολικής επιφάνειας 119 στρεμμάτων στο κεντρικό τμήμα της παραλίας, σε εκτός σχεδίου περιοχή. Πρόκειται για έκταση η οποία έχει μεταβιβαστεί στη νεοσύστατη εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα ΑΕ» (με πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο την Ελένη Τσατσαρωνάκη), μέσω μερικής διάσπασης της εταιρείας «Το Μάννα Ν. Τσατσαρωνάκης».

Στη στρατηγική μελέτη, προτείνεται να καθορισθεί η χρήση «Τουρισμός – Αναψυχή», ενώ προτείνεται και «Ζώνη Προστασίας για την ανάπτυξη του είδους Androcymbium rechingeri» (ένα μικρό φυτό που συναντάται στη δυτική Κρήτη). Επίσης, διατηρείται το νοτιοανατολικό τμήμα του ακινήτου ως έκταση με ελαιώνες (συνολικού εμβαδού 6. 237 τ.μ. και στο δυτικό και κεντρικό τμήμα του «παραδοσιακού οικισμού» (συνολικής έκτασης 3. 476τ.μ.) προτείνεται η ανάπτυξη περαιτέρω καλλιεργειών (όπως αμπελώνων, καλλιεργειών αρωματικών φυτών κ.λπ.) για την παραγωγή βιολογικών προϊόντων, κάτι που φέρεται να είναι μέσα στα σχέδια της εταιρείας.

Νέα επένδυση για ξενοδοχείο 5 αστέρων στη Μύκονο

Άλλο ένα πολυτελές κατάλυμα βρίσκεται στα σκαριά και οδεύει προς υλοποίηση στις Κυκλάδες και συγκεκριμένα στον δημοφιλή προορισμό της Μυκόνου. Το επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης Χ. Κ. Σταθακόπουλος Α.Ε. το οποίο έλαβε έγκριση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αφορά τη δημιουργία πολυτελούς καταλύματος πέντε αστέρων στο νησί της Μυκόνου και συγκεκριμένα στην περιοχή Καλό Λιβάδι.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο σύμφωνα με το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας θα διαθέτει 19 δωμάτια, 55 κλινών.

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης η επένδυση εγκρίθηκε για υπαγωγή στο καθεστώς ενίσχυσης της Επιχειρηματικότητας Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων ενώ το επιλέξιμο κόστος της επένδυσης βρίσκεται στα 5.000.000 ευρώ με το συνολικό ενισχυόμενο κόστος να βρίσκεται επίσης στα 5.000.000 ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με τις δημοσιευμένες πληροφορίες, η επένδυση θα λάβει επιχορήγηση ύψους 2.000.000 ευρώ ενώ από την ξενοδοχειακή αυτή επένδυση θα δημιουργηθούν 20,17 Ετήσιες Μονάδες Εργασίας. Η εταιρεία Χ. Κ. Σταθακόπουλος Α.Ε., αποτελείται από μηχανικούς όλων των ειδικοτήτων και από το 2012 έχει επικεντρωθεί σε ξενοδοχειακά έργα με πληθώρα μελετών και έργων τόσο στην Αθήνα όσο και στις Κυκλάδες.

«Καλεσμένοι Σεφ & Φίλοι» στην Κρήτη

Στηρίζοντας τη Γαστρονομική μας κουλτούρα, το Minos Beach Art Hotel στον Άγιο Νικόλαο της Κρήτης, οργανώνει το ταξίδι γεύσεων «Καλεσμένοι Σεφ & Φίλοι», με διάσημους και καταξιωμένος σεφ, που δίνουν ένα δείγμα της δημιουργίας τους, στους Ελληνες και τους ξένους επισκέπτες του νησιού.

Το όραμα της Bluegr’s Culinary είναι να δημιουργήσει μια εκλεκτή γαστρονομική εμπειρία που συνδυάζει αυθεντικά υλικά της κρητικής γης με νόστιμες τοπικές συνταγές, μέσα από την τέχνη της δημιουργικής μαγειρικής.

Η γαστρονομική ομάδα του Minos Beach art hotel, με επικεφαλής τον βραβευμένο σεφ Γιάννη Μπαξεβάνη, γνωστό ως «Έλληνας μάγος των αρωματικών βοτάνων», έχει αναδείξει τα παραδοσιακά κρητικά πιάτα σε γευστικές εμπειρίες υψηλής ποιότητας, και για όλη τη σεζόν, οργανώνει μια ωδή στην κρητική και ελληνική κουζίνα, με τη χρήση ντόπιων, εποχιακών υλικών προσφέροντας αυθεντικές γεύσεις για μια απόλυτη εμπειρία φαγητού, από τη φάρμα στο τραπέζι. Με όραμα να προσφέρει στους επισκέπτες του μια ολιστική κρητική εμπειρία, ολοκληρώθηκε το event με καλεσμένο τον σεφ Pierro Ayer από το εστιατόριο La Bouillabaisee της Ελβετίας (στις 23 Ιουλίου) και τον Μανώλη Χάσικο (16 Ιουλίου) και από τον Αύγουστο ως τον Οκτώβριο, θα φιλοξενήσει μεγάλα ονόματα της ελληνικής γαστρονομίας.

Το επόμενο event θα φέρει στην Κρήτη στις 5 Αυγούστου τον σεφ του Bocas Meze, Μίλτο Αρμένη. Θα ακολουθήσει ο Μανώλης Παπουτσάκης από τα «Δέκα Τραπέζια» της Θεσσαλονίκης στις 19 Αυγούστου, ενώ στις 10 Σεπτεμβρίου στην κουζίνα του θα βρεθεί ο Δημήτρης Δημητριάδης από το αθηναϊκό Artisanal. Oσοι βρεθούν στην Κρήτη, τον Οκτώβριο θα μπορούν να απολαύσουν τον executive chef του Makedonia Palace Σωτήρη Ευαγγέλου στις 7 Οκτώβρη, τον Μιχάλη Μάρθα από την «Μαραθιά» της Τήνου στις 14 Οκτώβρη και το ταξίδι θα κλείσει με τον σεφ Αγγελο Μπακόπουλο (Lesante Capre Resort & Villas), στις 21 Οκτώβρη.

Η κρητική κουζίνα θεωρείται ο ακρογωνιαίος λίθος της μεσογειακής διατροφής, με παραδοσιακά υλικά όπως ελαιόλαδο, βότανα, τυρί και φρέσκα προϊόντα και το Minos Beach Art Hotel έχει θέσει ως προτεραιότητα την κρητική γαστρονομία μέσα από μια μοντέρνα αφήγηση διαφορετικών γαστρονομικών παραδόσεων, η οποία βρίσκει νέα έκφραση μέσα από τη διαφορετική οπτική των αναγνωρισμένων σεφ που θα φιλοξενήσει.

Peloponnese Food Stories: Το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας στην Αρεόπολη

Στην κεντρική πλατεία της Αρεόπολης την Κυριακή 17 Ιουλίου, σήκωσε αυλαία το 1ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας «Peloponnese Food Stories – Ιστορίες Γεύσεων, Ανθρώπων, Πολιτισμού».
O γαστρονομικός πλούτος της περιοχής μπήκε σε πρώτο πλάνο μέσα από τα καλούδια των τοπικών παραγωγών που συμμετείχαν, των Live μαγειρικών τοπικών συνταγών, ντόπιων υλικών και αφηγήσεων που ανέδειξαν τον πλούτο της περιοχής.

Με επίκεντρο το διαδραστικό live cooking που έφερε εις πέρας η Μανιάτισσα σεφ Σταυριανή Ζερβακάκου, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ομορφιά της λακωνικής κουζίνας, που καταφέρνει να εντυπωσιάζει παρά τον άγονο και άνυδρο τόπο.

Παρουσιάστηκαν, μεταξύ άλλων, παραδοσιακές συνταγές όπως η τσουχτή (ζυμαρικά με αυγά), ο χιουροπασπαλάς (πιάτο με χοιρινό ή σύγκλινο) και η γαλατόπιτα.

Ακόμη, οι γευστικές δοκιμές στους πάγκους των τοπικών παραγωγών περιελάμβαναν ντόπιο μέλι θυμαρίσιο, παρθένα ελαιόλαδα, τσακιστές ελίτσες, μαρμελάδες από σύκα, μανιάτικο σύγκλινο και καπνιστά λουκάνικα με πορτοκάλι, ανθό αλατιού, φασκόμηλο, καπνιστά ψάρια και κρασιά από τις ντόπιες ποικιλίες όπως η Κυδωνίτσα και το Μαυρούδι.

Το Φεστιβάλ της Λακωνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου σκοπεύει να διοργανώσει και άλλα food events με επίκεντρο εμβληματικές τοποθεσίες ανά περιφερειακή ενότητα που περιλαμβάνει τις περιοχές: Μεσσηνία, Αργολίδα, Κορινθία και Αρκαδία. Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Άννα Καλογεροπούλου, υπογράμμισε «ότι μέσα από τις πρώτες ύλες εξωτερικεύεται ο πολιτισμός, η ταυτότητα και η ιστορία μας. Στόχος μας είναι ο σχεδιασμός και η υλοποίηση δράσεων όπου συμμετέχουν όλες οι παραγωγικές δυνάμεις και εμπλέκονται ενεργά οι τοπικές κοινωνίες».

GLTY: Ένα brand με αυθόρμητο σχεδιασμό

Η GLTY (γκίλτι) είναι ένα brand που αγαπά την απλότητα, τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στον σχεδιασμό και θεωρεί ότι είναι μονόδρομος για ένα πιο βιώσιμο μέλλον. To glty.gr είναι το site και eshop του brand και αποτελεί έναν ψηφιακό χώρο χαράς με limited-edition εύχρηστα αντικείμενα της καθημερινότητας.

Δημιουργός και σχεδιαστής της glty είναι ο Δημήτρης Γκάζης, creative director και ιδρυτής του branding & design agency, busybuilding, με έδρα στην Αθήνα. Οι συλλογές σχεδιάζονται από τον ίδιο και παράγονται σε συνεργασία με εταιρείες που εστιάζουν στην ηθική και τη βιωσιμότητα, όπως η SOFFA και η SIGG, όπου προσαρμόζουν με ιδιαίτερη φροντίδα το design του σχεδιαστή, χρησιμοποιούν επιλεγμένα υλικά και ακολουθούν αυστηρούς κανόνες ηθικής παραγωγής.

Στην καλοκαιρινή συλλογή, A place in the sun, συναντάμε μια λευκή βαμβακερή τσάντα παραλίας, ηθικά κατασκευασμένη στην Ελλάδα, σε μεγάλο μέγεθος και ραμμένη στο χέρι, ένα λευκό βαμβακερό παρεό, ηθικά κατασκευασμένο στην Ελλάδα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως τουρμπάνι, εσάρπα ή οτιδήποτε άλλο, ένα μαύρο βαμβακερό μπρελόκ κλειδιών, ηθικά κατασκευασμένο στην Ελλάδα, χειροποίητο με κεντημένες λεπτομέρειες, ένα άσπρο ανακυκλώσιμο μπουκάλι νερού από αλουμίνιο, κατασκευασμένο στην Ελβετία με ασφαλή υλικά και τα υψηλότερα πρότυπα παραγωγής, έναν οργανικό δίσκο frisbee, φτιαγμένο από βιοπλαστικά 100% ανανεώσιμων πρώτων υλών, ίδιος με τον επίσημο δίσκο των τουρνουά Frisbee σε όλη την Ευρώπη, αλλά και πολλά άλλα summer αντικείμενα.

Συνάντηση των ξενοδόχων Ν. Ιωαννίνων με τον Υπουργό Τουρισμού

Με τη δέσμευση για συνεχή επαφή και συνεργασία, πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείου Τουρισμού στην Αθήνα την Τρίτη 19 Ιουλίου συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια με αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων, που αποτελούνταν από τον Πρόεδρο της Στάθη Σιούτη, τον Γεν. Γραμματέα Θεόδωρο Βαντώλα και το μέλος Έφη Εξάρχου.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η βουλευτής της ΝΔ Ν.Ιωαννίνων Μαρία Κεφάλα. Συζητήθηκαν θέματα που άπτονται του τουρισμού και απασχολούν τα μέλη της ΕΞΝΙ, όπως επίσης και ζητήματα υποδομών, ενώ ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τους υπό σύσταση «Οργανισμούς Διαχείρισης και Προώθησης Προορισμού (DMOS)».

Μετά τη συνάντηση παραδόθηκε στον Υπουργό γραπτώς υπόμνημα με μια σειρά από θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τουρισμού.