Τη μεγαλύτερη αύξηση στην Ευρώπη παρουσιάζει για το καλοκαίρι η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξασφάλισε το H&R από την AirDNA, η οποία επεξεργάζεται δεδομένα από τις πλατφόρμες Airbnb και Vrbo.
Συγκεκριμένα, το ποσοστό αύξησης της ζήτησης για την Ελλάδα το καλοκαίρι είναι αυξημένο κατά 26,5% σε σύγκριση με την ίδια εποχή το 2019, ποσοστό που συνιστά τη μεγαλύτερη αύξηση σε όλη την Ευρώπη. Οι πολύ καλές επιδόσεις της Ελλάδας ξεκίνησαν ήδη από τον Ιούνιο, όπου η ζήτηση ήταν κατά 27,2% αυξημένη σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, με την προσφορά καταλυμάτων να έχει αυξηθεί κατά 5,1%. Έτσι, η πληρότητα των καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 8,4%.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι σε σύγκριση με πέρυσι, σημειώθηκε άνοδος στις τιμές τον Ιούνιο, με τη μέση ημερήσια τιμή να είναι αυξημένη κατά 7,3%. Για το γ‘ τρίμηνο πάντως, οι τιμές εμφανίζονται μειωμένες κατά 1,1% σε σύγκριση με πέρυσι.
Η πορεία της βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ευρώπη
Στη δεύτερη θέση σε ό,τι αφορά την αύξηση της ζήτησης για βραχυχρόνιες μισθώσεις τον Ιούνιο βρέθηκε η Γερμανία με 26,1% και στην τρίτη η Γαλλία με 17,5%. Η χαμηλότερη ζήτηση, όπως και τον Μάιο, σε σχέση με το 2019 συνέχισε να καταγράφεται στην Τσεχία (-39,4%), Ουγγαρία (-30,3%) και Ιρλανδία (-26,8%).
Συνολικά, σε όλη την Ευρώπη, τον Ιούνιο υπήρξε 3,2% αύξηση διανυκτερεύσεων σε βραχυχρόνιες μισθώσεις έναντι του Ιουνίου του 2019. Έναντι του εν λόγω μήνα του 2021, καταγράφηκε αύξηση κατά 52,9%.
Επισημαίνεται ότι αύξηση υπήρξε όλους τους μήνες του α’ εξαμήνου του 2022, έναντι του 2019. Το β΄ τρίμηνο η ζήτηση ήταν πάνω κατά 5,2% (+64,4% έναντι του 2021), κάτι που συνετέλεσε στο να κλείσει το πρώτο εξάμηνο του 2022 με άνοδο7,2% σε σχέση με το 2019 (+67,5% έναντι του 2021).
Πόσα είναι τελικά τα καταλύματα στις πλατφόρμες;
Οι εκτιμήσεις για το πόσα είναι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Ελλάδα που έχουν καταχωρηθεί στις πλατφόρμες μέχρι τώρα ήταν πολλές και διαφορετικές. Για πρώτη φορά η Transparent, εταιρεία συλλογής και επεξεργασίας δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης και στρατηγικός συνεργάτης του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA), κατέγραψε αναλυτικά τα καταλύματα που είναι καταχωρημένα στις πλατφόρμες Airbnb, Booking.com, VRBO, & Trip Advisor, και αφού αφαίρεσε όσα είναι εγγεγραμμένα σε περισσότερες από μια πλατφόρμες, κατέληξε στο τελικό νούμερο.
Το σύνολο των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης της χώρας εξαιρουμένων των διπλοεγγραφών είναι 187.695 καταλύματα. Από αυτά, τα 11.328 βρίσκονται στην Αθήνα και αφορούν κατά πλειοψηφία σε διαμερίσματα, ενώ η Θεσσαλονίκη διαθέτει 3.047 καταλύματα. Τα νούμερα αυτά αφορούν ακίνητα που διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ).