Στους καλύτερους προορισμούς για foodies η Αθήνα

Την εμφάνισή της στη λίστα των καλύτερων προορισμών της Ευρώπης για τους λάτρεις του φαγητού κάνει πλέον η Αθήνα, αν και έχει πολύ δρόμο ακόμα για να ανέλθει στις ανώτερες θέσεις. Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Holidu, η μηχανή αναζήτησης ενοικιαζόμενων καταλυμάτων για διακοπές, η ελληνική πρωτεύουσα συναντάται στην 27η θέση μεταξύ των 30 καλύτερων, ευρωπαϊκών, γαστρονομικών προορισμών. Πάντως, σε ό,τι αφορά τις τιμές, η Αθήνα συγκαταλέγεται κάπου στη μέση.

Χρησιμοποιώντας τα στοιχεία για το κόστος ζωής από το Numbeo, η Holidu κατατάσσει τις πόλεις με βάση το μέσο κόστος τους, από ένα μπουκάλι κρασί μέχρι ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο άτομα, και δημιουργεί τον απόλυτο ταξιδιωτικό οδηγό για τους λάτρεις του φαγητού, ανεξάρτητα από τον προϋπολογισμό τους!

Το Βελιγράδι της Σερβίας κατατάσσεται στην πρώτη θέση ως η πιο οικονομική πόλη στην Ευρώπη για τους λάτρεις του φαγητού, με το μέσο κόστος ενός μεσαίου γεύματος τριών πιάτων για δύο άτομα να ανέρχεται σε λιγότερο από 30 ευρώ. Η πόλη προσφέρει ασυναγώνιστες γαστρονομικές απολαύσεις για όλους – είτε πρόκειται για καλό φαγητό για έναν υψηλότερο προϋπολογισμό είτε για street food καντίνες που θα ικανοποιήσουν όσους από εσάς απλά αγαπούν το καλό φαγητό σε τιμή ευκαιρίας.

Η Βουδαπέστη της Ουγγαρίας κατατάσσεται στη 2η θέση. Ένα γεύμα σε ένα φθηνό εστιατόριο κοστίζει κατά μέσο όρο περίπου 6,56 ευρώ, ενώ η τιμή μιας εγχώριας μπύρας ανέρχεται σε 1,71 ευρώ. Ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα της Βουδαπέστης είναι τα Ruin Bars, μια συλλογή από μπαρ που βρίσκονται μέσα σε εγκαταλελειμμένα κτίρια και είναι διακοσμημένα με πολύχρωμα γκραφίτι και φυτά.

Η Σόφια της Βουλγαρίας ολοκληρώνει τη λίστα με τις πιο οικονομικές πόλεις στην Ευρώπη.

Η θέση της Αθήνας
Αν και η Αθήνα κατατάσσεται στην 27η θέση ανάμεσα στους 30 καλύτερους ευρωπαϊκούς προορισμούς, ωστόσο η είσοδός της στη λίστα δείχνει τις προοπτικές της ενώ οι τιμές διαμορφώνονται σε ένα μέσο επίπεδο σε σύγκριση με τους υπόλοιπους προορισμούς της λίστας. Συγκεκριμένα, το κόστος για ένα φθηνό γεύμα ανέρχεται στα 12 ευρώ, για ένα γεύμα μεσαίας κατηγορίας στα 45 ευρώ, ενώ η τιμή μιας εγχώριας μπύρας διαμορφώνεται στα 4 ευρώ και κατά ένα ευρώ ακριβότερη είναι η εισαγόμενη μπύρα. Ένας καπουτσίνο κοστίζει περί τα 3 ευρώ. Αντίστοιχα, η αγορά ενός μπουκαλιού κρασιού κοστίζει 7 ευρώ, η φρατζόλα το ψωμί κοστίζει λιγότερο από ευρώ (0,89 λεπτά) και το κιλό το τοπικό τυρί 7 ευρώ.

Σε Νορβηγία και Ελβετία, οι πιο ακριβοί προορισμοί
Από την άλλη πλευρά, το Όσλο είναι o πιο ακριβός προορισμός φαγητού στην παγκόσμια λίστα. Ενα γεύμα μεσαίας κατηγορίας για δύο, κοστίζει περίπου 98,86 ευρώ. Αν και λίγο πιο ακριβό, οι Νορβηγοί διατηρούν ένα υψηλό επίπεδο ποιότητας.

Στη 2η και 3η θέση, αντίστοιχα, φιγουράρουν οι ελβετικές πόλεις Γενεύη και Ζυρίχη.

Σε ξενοδοχείο θα μετατραπεί διατηρητέο στην Πανεπιστημίου

Σε ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων πρόκειται να μετατραπεί το διατηρητέο επί των οδών Πανεπιστημίου 53 και Σανταρόζα, στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο διαχειρίζεται το ΕΚΠΑ και είναι σήμερα σε κακή κατάσταση.

Η Αποκεντρωμένη Αυτοδιοίκηση Αττικής ενέκρινε τους όρους της οικονομοτεχνικής μελέτης για την αξιοποίηση του ακινήτου, με βάση την οποία προβλέπεται μικτή χρήση, με ξενοδοχειακή επιχείρηση στους ορόφους και καταστήματα-γραφεία στον ημιώροφο, στο ισόγειο και το υπόγειο. Ενδιαφέρον για την αξιοποίηση του ακινήτου έχει εκφράσει η Eastmed Capital Property 30, συνδεόμενη με τα ισραηλινά κεφάλαια πίσω από την αλυσίδα των Brown Hotels.

Όσον αφορά την επένδυση και τις απαιτούμενες επισκευές το ποσό των 6 εκατ. ευρώ και των 7 εκατ. ευρώ θα είναι το κατώτερο όριο του προϋπολογισμού για την περίπτωση του 4* και 5* ξενοδοχείου αντίστοιχα, μη συμπεριλαμβανομένου του ξενοδοχειακού εξοπλισμού. Το μηνιαίο μίσθωμα ξεκινά από 12.000 ευρώ και από 20.000 ευρώ, πλέον χαρτοσήμου, για ξενοδοχείο 4 ή 5 αστέρων αντίστοιχα. Ο χρόνος υλοποίησης του έργου δε θα πρέπει να ξεπερνά τα τρία χρόνια, οπότε το μηνιαίο μίσθωμα θα είναι 5.000 ευρώ.

Άνοιξε το NOŪS Santorini

Το NOŪS, το νέο μέλος του Ομίλου DONKEY HOTELS, ιδιοκτησίας της οικογένειας Ιωάννου, εγκαινίασε τη λειτουργία του από τη YES! Hotels στις 15 Ιουλίου.

Το μεγαλύτερο resort της Σαντορίνης συμπληρώνει πλέον την ομάδα των ξενοδοχείων της YES! Hotels. Το NOŪS ακολουθεί το τρίπτυχο Young, Enthusiastic, Seductive που ορίζει τη φιλοσοφία φιλοξενίας της YES!.

Αυθεντικό design, τέχνη, εμμονή με τη λεπτομέρεια και υψηλού επιπέδου προσωποποιημένες υπηρεσίες για κάθε επισκέπτη. Παράλληλα, μια σειρά από σύγχρονα design icons με τις υπογραφές ορισμένων από τους σημαντικότερους designers της εποχής μας βρίσκονται στα δωμάτια και τους κοινόχρηστους χώρους ενώ μια εκτεταμένη συλλογή έργων τέχνης σύγχρονων Ελλήνων δημιουργών, που εμπνέονται από τη Σαντορίνη, εκπλήσσει τους επισκέπτες του resort.

Τέλος, οι γευστικές παραδόσεις της Σαντορίνης και τα ιδιαίτερα υλικά του νησιού διαμορφώνουν τη γαστρονομική ταυτότητα του NOŪS.

Βραβεία στους παλαιότερους εργαζόμενους

Σε μια εποχή που η εξεύρεση προσωπικού στον τουρισμό έχει αποδειχτεί πολύ δύσκολη υπόθεση, οι ξενοδόχοι της Ρόδου αποφάσισαν να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους στους πιστούς τους εργαζόμενους, αυτούς που είναι μαζί τους επί δεκαετίες, και που πλέον αποτελούν μέλη των οικογενειών των ίδιων των ξενοδοχείων.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, η οποία αποφάσισε να τιμήσει τους παλαιότερους εργαζόμενους στις ξενοδοχειακές μονάδες του νησιού. Η πρώτη εκδήλωση βράβευσης έγινε την Τρίτη 19 Ιουλίου και βραβεύτηκαν σε αυτήν συνολικά επτά εργαζόμενοι ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, από τις οποίες ξεκίνησαν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία και συνεχίζουν. Παρόντες στη βράβευση ήταν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι και οι διευθυντές των ξενοδοχείων, οι οποίοι μίλησαν με θαυμασμό για τους συνεργάτες και συνεργάτιδές τους.

Πρόκειται για τους εργαζόμενους, Βασίλη Λαζαρίδη, 38 χρόνια υποδοχή στο Semiramis City Hotel, Ανέστη Παπαγιαννόπουλο, 34 χρόνια bar στο Plaza – Best Western Plus, Θαρρενό Μπιλιά, Μετρ, 32 χρόνια στο Rodos Palace, Δημήτριο Ζαφείρη, 30 χρόνια bar στο Atlantica Princess Hotel, Βασιλική Πρέμπη – Σταθά, 27 χρόνια καμαριέρα στο Rhodos Horizon Resort, Δέσποινα Κουφού, 17 χρόνια στο Niriides Beach Hotel, σήμερα προϊσταμένη ορόφων και Δέσποινα Καλιβούρη, 17 χρόνια υποδοχή στο Kolymbia Sun Hotel.

1,2 εκατ. εργαζόμενοι λείπουν από τον τουρισμό στην Ευρώπη

Έλλειμμα 1,2 εκατομμυρίων εργαζομένων εξακολουθεί να καταγράφει ο τουριστικός και ταξιδιωτικός κλάδος των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκτιμά το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν, τα ταξιδιωτικά πρακτορεία αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, με τις κενές θέσεις να αγγίζουν το 30%, ενώ το έλλειμμα σε αερομεταφορές και διαμονή κυμαίνεται στο 21% και 22%, αντίστοιχα, δηλαδή μία στις πέντε θέσεις.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι διοικήσεις προχώρησαν σε απολύσεις (υπολογίζονται σε 1,7 εκατ.), λόγω των περιορισμών στα αεροπορικά ταξίδια. Σήμερα, όμως, που η ζήτηση έχει αποκατασταθεί, υπάρχει σαφής δυσκολία επαναπρόσληψης των εργαζομένων, καθώς πολλοί εξ αυτών έχουν στραφεί σε άλλους κλάδους, οι οποίοι προσφέρουν μονιμότητα και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια.

«Κυβερνήσεις και ιδιωτικός τομέας πρέπει να συνεργαστούν και να παράσχουν τις καλύτερες δυνατές ευκαιρίες σε όσους αναζητούν τις ευκαιρίες που προσφέρει ο ταξιδιωτικός κλάδος» επεσήμανε η Julia Simpson, πρόεδρος της WTTC.

«Anasha»: Νέα υποσχόμενη άφιξη στην Καλαμάτα

Ένα νέο all day εστιατόριο έκανε πρόσφατα την εμφάνισή του στην παραλία της πόλης, με τον ταλαντούχο σεφ Στέλιο Μπαρμπέα στο τιμόνι, που είχαμε γνωρίσει παλιότερα από τη θητεία του στο Yiamas Gastro Bar του ξενοδοχείου Elite City Resort.

Το σημείο είναι ultra προνομιακό, πάνω στο κύμα, με άνοιγμα στο γαλάζιο της θάλασσας, ξεκούραστους τόνους του λευκού και το μπεζ στη διακόσμηση, άφθονο ξύλο και φυτά, ενώ τα τραπέζια είναι απλωμένα κάτω από ψηλά αρμυρίκια.

Ο Καλαματιανός σεφ πιστός στην αγάπη του για τις πρώτες ύλες της μεσσηνιακής γης, δίνει έμφαση σε εκλεκτά προϊόντα Π.Ο.Π. ενώ αναβιώνει ελληνικές παραδοσιακές συνταγές.

Από το μενού ξεχωρίζουν τα κολοκυθολούλουδα και οι μπάμιες τεμπούρα με ντιπ γιαουρτιού με αντράκλα, η ελληνική παραλλαγή της σαλάτας νισουάζ με ταρτάρ τόνου, η αθηναϊκή σαλάτα με καπνιστό χέλι και το κέικ πατάτας με καρπάτσιο μοσχίδας, τοπική γραβιέρα και μαύρη τρούφα από το Μαίναλο. Ακόμη, η κροκέτα μουσακά επιβεβαιώνει την τάση του να δίνει νέα μετάφραση στις κλασικές ελληνικές γεύσεις, ενώ το κεφάλαιο «κρέας», οι επιλογές περιλαμβάνουν παραδοσιακό γιουβετσάκι με σιδηρόδρομο, αρνί με πουρέ μελιτζάνας, αλλά και εξαιρετικής ποιότητας kobe beef.

Η λίστα κρασιών εστιάζει στον πελοποννησιακό αμπελώνα, αλλά και σε οινοποιεία από τα νησιά, δίνοντας έναν καλοκαιρινό τόνο, ενώ δε λείπουν και οι ετικέτες από πειραματικές οινοποιήσεις.
Η πρωινή κάρτα, έχει επιλογές από ροφήματα, καφέδες και brunch, ενώ τα δροσιστικά signature cocktails υπογράφει ο Διονύσης Τσιγιώτης.

Τέλος, να πούμε ότι το εστιατόριο, κατόπιν συνεννόησης μπορεί να οργανώσει γευσιγνωσία ελαιολάδου, με δοκιμή 7-9 ελαιολάδων.

«Qhera»: Μια νέα γαστρονομική πρόταση στη Θηρασιά

Μέχρι πρόσφατα, η Θηρασιά, το νησάκι απέναντι από τη Σαντορίνη και τη Νέα Καμένη, δεν είχε μπει στο ραντάρ των απαιτητικών της γεύσης που κατακλύζουν το κοσμοπολίτικο νησί. Βλέποντας την ομορφιά και τη γαλήνη του τοπίου, ο Χάρης Βρης (με προϋπηρεσία στο Cavo Tagoo Σαντορίνης) και ο σεφ Φάνης Μαϊκαντής (του εστιατορίου Panigyri Festival Food στα Φηρά) είδαν μια ευκαιρία, κι επένδυσαν δημιουργώντας το «Qhera» (Κέρα), ένα καλοστημένο εστιατόριο, στον Κόρφο της Θηρασιάς, όπου φτάνει κανείς απ’ το Αμμούδι, είτε με τη λάντζα που κάνει συχνά δρομολόγια, είτε με ιδιωτικό πλεούμενο.

Το περιβάλλον αναβλύζει τη χαλαρότητα των διακοπών, με τη μεγάλη εξέδρα, μπροστά στη θάλασσα, να φιλοξενεί άνετα τραπέζια και καρέκλες ενώ το βλέμμα τραβά η ανοιχτή κουζίνα και ο ξυλόφουρνος, που βγάζει πιάτα ημέρας αργοψημένα, ενώ η κουζίνα διαθέτει και josper που δίνει έξτρα γεύση σε πολλά από τα συνοδευτικά όπως τα αμπελοφάσουλα και χόρτα.

Το μενού βάζει στο επίκεντρο το ψάρι, το οποίο διαχειρίζονται σε όλες του τις μορφές, ωμό, ψητό ή τηγανητό. Στο μενού φιγουράρουν η ταραμοσαλάτα με φέτες λεμονιού, η θηρασιώτικη ντοματοσαλάτα με ντομάτες, κατσούνι (Σαντορινιό αγγούρι), κολοκύθι ωμό και γαλοτύρι, η κακαβιά, το surf n’ turf ταρτάρ με λαβράκι και μοσχάρι, αλλά και το καπνιστό χέλι με κολοκυθάκι, σταφίδες, κάπαρη και σκόνη από εσπεριδοειδή.

Η αγάπη του Μαϊκαντή για το pairing των πιάτων με εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, που έχει καθιερώσει εδώ και αρκετά χρόνια είναι παρούσα και στο Qhera, με ετικέτες όπως το Fresko, το early harvest Lauerl & Flame, το Oleve από την ποικιλία κολοβή, το Ziro και το 8K.

Έρχεται το Lemnos Philema

Στις 23 Ιουλίου το νησί της Λήμνου υποδέχεται ξανά το φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου, Lemnos Philema, με τη συμμετοχή παραγωγών, οινοποιών και σεφ.

Ειδικότερα, στη φετινή εκδήλωση η οποία διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 2017, θα λάβουν μέρος 18 επιχειρήσεις της Λήμνου, διαμορφώνοντας μία ενδιαφέρουσα έκθεση παραγωγών και οινοποιών, συνοδεία ζωντανών μαγειρικών διαδικασιών, live cooking sessions, που θα παρουσιάσουν κορυφαίοι σεφ όπως είναι ο Ηλίας Μαμαλάκης και ο Κυριάκος Μελάς.

Μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του φεστιβάλ οι τοπικοί παραγωγοί θα παρουσιάσουν ντόπια ζυμαρικά, τυριά, γλυκά, αλίπαστα, κρασιά, καβουρμά, όσπρια, αλεύρι, παξιμάδια, βότανα, ελαιόλαδο και άλλα από τα 80 και πλέον προϊόντα του τόπου.

Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα τοπικά προϊόντα και τις ιδιαίτερες γεύσεις της Λήμνου, ενώ οι καλεσμένοι θα ξεναγηθούν σε βιοτεχνίες, οινοποιεία, εστιατόρια και άλλες τοποθεσίες που συνδέουν τον πολιτισμό και την παράδοση καθώς και το τουριστικό κομμάτι του νησιού.

Στόχος του φεστιβάλ, είναι να παρουσιαστεί η Λήμνος ως ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός αλλά και ως ένας παγκόσμιος προορισμός για γαστροτουρισμό και οινοτουρισμό.

Ο Όμιλος εστίασης ΙΤ επιλέγει το Just Go Zero της Polygreen

Ένας σημαντικός όμιλος ανοίγει την κατηγορία της εστίασης για την κυκλική διαχείριση των αποβλήτων τους. Συγκεκριμένα το ΙΤ Κολωνακίου και το B&E Goulandris Café-Restaurant του Ομίλου IT, εμπιστεύονται το Just Go Zero και τις λύσεις κυκλικής διαχείρισης που προσφέρει η εταιρία Polygreen, για την ανακύκλωση και πλήρη αξιοποίηση του γυαλιού και των υπολειμμάτων καφέ που παράγουν.

Μέσα από την πλατφόρμα Just Go Zero, τα δύο ρεύματα αποβλήτων συλλέγονται από τα καταστήματα και αξιοποιούνται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να εξαλείψουν το αποτύπωμά τους στο φυσικό περιβάλλον.

Το Just Go Zero, το πρώτο κίνημα κυκλικής οικονομίας στην Ελλάδα, ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 από την Polygreen, με στόχο να προωθήσει την κυκλικότητα στη διαχείριση των αποβλήτων που παράγονται καθημερινά, ως μέσο για την εξοικονόμηση φυσικών πόρων και ενέργειας. Ένα χρόνο μετά, μετρά ήδη σημαντικές δράσεις και συνεργασίες με επιχειρήσεις διαφορετικών κλάδων, ενώ προσφέρει εξατομικευμένες, άμεσα εφαρμόσιμες λύσεις κυκλικής οικονομίας, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους για «πράσινη» μετάβαση.