Σε γαλλικά χέρια επιστρέφει το Club Med Gregolimano στην Εύβοια

Το Club Med Gregolimano στην Αιδηψό απέκτησε η γαλλική εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων Hova Hospitality με έδρα το Παρίσι, για λογαριασμό της Primonial REIM. Σύμφωνα με τους δύο επικεφαλής της Hova Hospitality, Dominique Ozanne και Gael Le Lay, που ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2021, έχει φτάσει αυτή τη στιγμή να διαχειρίζεται 130 ξενοδοχεία σε 9 χώρες, ένα χαρτοφυλάκιο αξίας 1,3 δις. ευρώ.

Εκτός από την ανακαίνιση που πρόκειται να κάνει στο Club Med Gregolimano, η γαλλική εταιρεία σχεδιάζει να αναβαθμίσει περαιτέρω την παρουσίας της στην Ελληνική αγορά με επέκταση της δραστηριότητάς της με νέες Τουριστικές Εγκαταστάσεις σε βραχυ-μεσοπρόθεσμο επίπεδο.

Το Club Med Gregolimano αναπτύσσεται σε κατάφυτη έκταση 216.000m2 με 940 κλίνες και 100 δωμάτια προσωπικού σε σύνολο 25.000m2 δομημένης επιφάνειας. Αποτελείται από Κεντρικό Ξενοδοχείο με απλές κλίνες, σουίτες, bungalows, εστιατόρια και night club, πισίνες και μεγάλο εύρος δραστηριοτήτων.

Τι θα περιλαμβάνει το πρόγραμμα ανακαίνισης
Η σχεδιαζόμενη επένδυση στο Club Med Gregolimano, που πρόκειται να δρομολογηθεί τον Οκτώβριο 2022 – Μάιο 2023, αφορά σε ανακαίνιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και επέκταση με τη δημιουργία πολυτελών bungalows.

Πιο συγκεκριμένα με την παρούσα επένδυση σχεδιάζεται η δημιουργία 27-30 νέων bungalows συνολικής δυναμικότητας 74-80 δωματίων (148-160 κλινών), δημιουργία Spa, επέκταση εστιατορίου, 2 νέες πισίνες, δημιουργία νέου bar, επέκταση δωματίων προσωπικού με τη δημιουργία κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση 74-80 επιπλέον εργαζομένων, πλήρη ανακαίνιση του συνόλου των υφιστάμενων δωματίων του Ξενοδοχείου, ανακαίνιση των υφιστάμενων κοινόχρηστων χώρων του Ξενοδοχείου και ενεργειακή αναβάθμιση του Ξενοδοχείου.

Με την επέκταση αυτή σκοπεύεται να δημιουργηθούν επιπλέον 5.200-5.500m2 δομήσιμης επιφάνειας, ενώ το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Μόνη φαινομένη τροχοπέδη για την τελική δρομολόγηση της επένδυσης αυτής φαίνεται να είναι το χρονοδιάγραμμα αδειοδοτήσεων, κάτι το οποίο δυστυχώς είναι γνώριμο για το Club Med από το ακόμα και πρόσφατο παρελθόν, σε σειρά εργασιών που έχουν προχωρήσει τα τελευταία 5 χρόνια”.

Η επένδυση έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το Φθινόπωρο 2022 και να ολοκληρωθεί την Άνοιξη 2023.

Πώς θα έχουμε χειμερινό τουρισμό

Υπόμνημα με σειρά αιτημάτων παρέδωσε στον υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, με αφορμή την παρουσία του στα Χανιά, η Ομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ν. Χανίων «Απτερα».

Η Ομοσπονδία κάνει λόγο για «σοβαρά προβλήματα επιβίωσης», λόγω του ΕΝΦΙΑ που υπολογίζεται όπως στις κατοικίες και όχι όπως στα ξενοδοχεία, του κόστους πρόσληψης ναυαγοσώστη αλλά και του κόστους πνευματικών δικαιωμάτων που καλούνται να πληρώσουν στις σχετικές εταιρείες.

Η Ομοσπονδία επικεντρώνεται στη σημασία της επέκτασης της τουριστικής περιόδου καλώντας «την ηγεσία του υπουργείου να κάνει όλες τις απαραίτητες συνεννοήσεις με τις εταιρείες low cost και με τα αεροδρόμια και ειδικά τη Fraport, έτσι ώστε να έχουμε πτήσεις όλο τον χρόνο από το εξωτερικό».

«Δεν περιμένουμε μαζικό τουρισμό τον χειμώνα αλλά πιο ήπια τουριστική κίνηση με συνταξιούχους, ψηφιακούς νομάδες και περιηγητές» επισημαίνει, μεταξύ άλλων, απαριθμώντας τις υποδομές που θα στηρίξουν μια τέτοια επέκταση:

  1. Πρέπει να δρομολογηθεί επιτέλους το ραντάρ προσέγγισης του αεροδρομίου Χανίων.
  2. Αναμένουμε να δρομολογηθεί ο Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης μαζί με ένα μέσο σταθερής τροχιάς, ένα τρένο που θα συνδέει τη δυτική με την ανατολική Κρήτη με μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα, ειδικά τώρα που φτιάχνεται το αεροδρόμιο Ηρακλείου και θα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα μετά της Αθήνας.
  3. Θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να ανασχεδιαστεί η παλιά εθνική οδός στη βόρεια Κρήτη κατά μήκος της οποίας αναπτύσσονται τα περισσότερα τουριστικά καταλύματα, μειώνοντας τη διατομή του δρόμου και αυξάνοντας τα πεζοδρόμια, τις δεντροφυτεύσεις και το χώρο για ποδηλάτες.
  4. Το στρατόπεδο του Μάλεμε 1.200 στρέμματα πρέπει μέσω ΣΔΙΤ να γίνει ένα γήπεδο γκολφ οικολογικού χαρακτήρα που να αναδεικνύει την κρητική χλωρίδα και να συμπληρώσει αυτό που ήδη υπάρχει στη Χερσόνησο Ηρακλείου. Το γήπεδο γκολφ θα μας εξασφαλίσει τουλάχιστον δύο επιπλέον μήνες με τουρισμό.
  5. Είναι απαραίτητη η αναβάθμιση του βιολογικού καθαρισμού της ΔΕΥΑΒΑ και η επιτάχυνση των βιολογικών της Παλαιόχωρας, της Γεωργιούπολης, της Αλμυρίδας και της Σούγιας.
  6. Είναι σημαντικό να δρομολογηθούν ΣΧΟΑΑΠ και ολοκληρωμένα σχέδια πόλης σε όλη την Κρήτη και ειδικά στις περιοχές προηγμένης τουριστικής ανάπτυξης του βόρειου άξονα Κρήτης που σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της τουριστικής βιομηχανίας.
  7. Η κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τα τριτοβάθμια ιδρύματα εκπαίδευσης της Κρήτης, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο Κρήτης και το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο τα οποία συμβάλουν με ποικίλους τρόπους στην ανάπτυξη του νησιού».

Λέτα Κρέτσα, πρόεδρος της κοινότητας Παύλιανης: Όλο το χωριό, μία παρέα

Πώς ξεκίνησε η δημιουργία του πάρκου στην Παύλιανη;

Λ.Κρ.: Η δράση ξεκίνησε από τη νεολαία του χωριού πριν από τριάντα χρόνια και ξεκίνησε επειδή σαν νέοι θέλαμε να φτιάξουμε έναν όμορφο χώρο για δική μας χρήση. Τότε, στην Παύλιανη υπήρχαν μόνο καφενεία κι εμείς θέλαμε έναν χώρο δικό μας. Φτιάξαμε λοιπόν το πρώτο παρκάκι για μας, εκεί που είναι σήμερα το τελεφερίκ και το βόλεϊ. Φτιάξαμε ένα αναψυκτήριο όπου πίναμε καφέ και τσιπουράκια και σιγά σιγά αυτό μεγάλωνε. Ανοίγαμε άλλο ένα μονοπάτι, πηγαίναμε λίγο πιο πέρα και φτιάχναμε όλο και κάτι παραπάνω. Κι αυτό μας έγινε συνήθεια.

Πότε ξεκίνησε το πάρκο να προσελκύει επισκέπτες;

Λ.Κρ.: Αυτό συμβαίνει τα τελευταία έξι με επτά χρόνια. Και δεν είναι κάτι που περιμέναμε, ούτε ήταν στόχος μας. Το ότι έρχονται πολλοί επισκέπτες σημαίνει βέβαια επίσης ότι το πάρκο έχει φοβερά έξοδα και ανάγκες συντήρησης. Κάθε Δευτέρα πρέπει κάποιος από εμάς να μπει στο πάρκο για να δει τι λείπει, τι έχει χαλάσει, να μαζέψει τα σκουπίδια κ.λπ. Για να επιδιορθωθούν οι όποιες φθορές, απαιτείται χρόνος, προμήθεια υλικών κόπος και χρήματα. Με κάποια υλικά μας βοηθά ο Δήμος, τα καταστήματα του χωριού δίνουν κάθε μήνα ένα ποσό για τη συντήρηση του πάρκου.

Πώς καταφέρνετε να διατηρείτε μια τόσο ζωντανή ομάδα εθελοντών;

Λ.Κρ.: Όλα ξεκινάνε από την παιδεία μας και από την αγάπη για τον τόπο μας. Η δική μου γενιά, αλλά και η προηγούμενη, αγαπούσαμε πολύ το χωριό. Υπάρχει ένα πολύ έντονο δέσιμο μεταξύ των χωριανών. Μαζευόμασταν εδώ τα καλοκαίρια και θέλαμε να κάνουμε πράγματα όλοι μαζί. Είμασταν όλοι μία παρέα. Μπορεί να πηγαίναμε μία εκδρομή και να διανυκτερεύαμε σε ένα ξωκκλήσι και να μαζευόμασταν 100 άτομα κάθε ηλικίας. Η αγάπη και το δέσιμο μεταξύ μας πέρασε και στα παιδιά μας. Μπορεί να μην ταιριάζουν όλοι με όλους, αλλά αυτό στο χωριό το ξεχνάμε. Αυτός νομίζω ότι είναι κι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο έντονος ο εθελοντισμός εδώ.

Πώς νιώθετε όταν έρχονται στον τόπο σας επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα;

Ισαβέλλας Ζαμπετάκη

Λ.Κρ.: Σίγουρα δεν ήταν αυτός ο στόχος μας! Δεν μας είχε περάσει καν από το μυαλό. Περνώντας τα χρόνια και βλέποντας τον κόσμο να έρχεται, νιώθουμε την ικανοποίηση ότι έχουμε κάτι να δείξουμε στον κόσμο. Όπως μας έγραψε χαρακτηριστικά στο βιβλίο επισκεπτών μια κοπέλα «Αυτό που αποπνέει το πάρκο είναι ότι και το τελευταίο καρφάκι που έχετε βάλει βγάζει μια αγάπη».

Χαιρόμαστε επίσης που βλέπουμε το χωριό ζωντανό, που ανοίγουν καινούρια μαγαζιά, που τονώνεται η τοπική οικονομία. Έχουν ανοίξει κοντά δέκα νέα μαγαζιά και κάποια ξενοδοχεία. Το στοίχημα για μας δεν είναι να γίνουμε ένα τουριστικό χωριό όπου θα έρχονται όλοι τα σαββατοκύριακα και μετά θα νεκρώνει. Εμείς θέλουμε το χωριό να έχει ζωή και να μην χάσει την γραφικότητά του. Σε αυτό βοηθάνε οι επαγγελματίες που κρατάνε τις τιμές τους προσιτές. Μας χαροποιεί το ότι έρχεται κόσμος, με ό,τι αρνητικό συνεπάγεται αυτό. Τα σκουπίδια που αφήνουν πίσω τους για παράδειγμα είναι κάτι που μας θυμώνει και μας πονάει.

Όπως και οι φθορές στα παιχνίδια που εμείς φτιάξαμε με αγάπη στον προσωπικό μας χρόνο. Υπάρχουν βέβαια και οι άνθρωποι που το εκτιμούν και ενδιαφέρονται. Και μπορεί να έρχονται από Θεσσαλονίκη ή Καβάλα και προσφέρονται να βοηθήσουν εθελοντικά, να κάνουν δωρεές ή να μας προσφέρουν υλικά.

Ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Λ.Κρ.: Ιδέες υπάρχουν πολλές! Το θέμα είναι τα χρήματα. Συνεχώς φτιάχνουμε μικρά πράγματα κι είναι σημαντικό για μας ότι μας επισκέπτονται ξανά οι ίδιοι άνθρωποι. Έχουμε και κάποια σχέδια για μεγαλύτερα πράγματα. Όσο έχουμε αντοχές, θα προσπαθούμε.

Warehouse Assemblage: Καφές, κρασί και deli στη Μητρόπολη

Το τέταρτο Warehouse της Αθήνας, που άνοιξε στην πλατεία της Μητρόπολης, με το πολυσυλλεκτικό concept που συνδυάζει τρεις λειτουργίες αυτή του café, της κάβας-wine bar και του delicatessen, αποδεικνύεται μια εξαιρετική πρόταση, που κερδίσει τους Αθηναίους αλλά και τους τουρίστες.

Όλα μπερδεύονται γλυκά στο Warehouse Assemblage, το concept-γαστρονομική εμπειρία της ομάδας του Warehouse, που συνδυάζει τον καφέ, το κρασί και το deli, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει τα προϊόντα του επιτόπου ή να ψωνίσει για το σπίτι. Ο χώρος απλώνεται σε τρία επίπεδα και περιλαμβάνει ένα κελάρι με κρασιά, παρασκευαστήρια και μηχανές καφέ, μηχανές κοπής αλλαντικών, και deli, καθώς και έναν συντηρητή πούρων.

Από νωρίς σερβίρει self service καφέ ενώ στα ράφια και στα ψυγεία του φιγουράρουν κρασιά του ελληνικού και διεθνή αμπελώνα -1000 ετικέτες κρασί -, ενδιαφέροντα προϊόντα από ζυμαρικά, σάλτσες, πίκλες, σοκολάτες, μέλια, κι άλλες νοστιμιές. Αλλωστε ο όρος Assemblage αφορά την οινοποίηση των κρασιών μέσα από πολλές ποικιλίες και δείχνει την αγάπη για το κρασί, κάτι που εκφράζεται και μέσα από τα dispenser της Enomatics που διαθέτουν στον χώρο της κάβας, όπως συμβαίνει στις μεγάλες κάβες του εξωτερικού, με τις ειδικές συσκευές να δίνουν τη δυνατότητα στον πελάτη να δοκιμάσει βραβευμένα κρασιά και σπάνιες ετικέτες, σε δόσεις των 25, 75 ή 150ml.

Το κρασί συνοδεύεται από ζεστά πιάτα, πλατώ με τυριά όπως γραβιέρα Κρήτης και πεκορίνο γαλλικές rillettes, μπουσκέτες με παλαιωμένο προσούτο και λάδι chorizo ή με λαχανικά και γαλομυζήθρα. Ακόμη, διατίθενται σάντουιτς και τα γλυκά του Αλέξανδρου Κόνιαρη, όπως τιραμισού και τάρτες με σοκολάτα και φρούτα. Δίπλα στο κελάρι βρίσκεται το Private Room χωρητικότητας 12 ατόμων προορισμένο για γευσιγνωσίες και για πριβέ δείπνα καθώς διαθέτει ξεχωριστή κουζίνα και μπαρ, ενώ υπάρχει και e-shop.

Οdori Vermuteria di Atene: Πίτσα και κοκτέιλ στον πεζόδρομο

H αγαπημένη βερμουτερία της Σκουλενίου αναβαθμίζει τη λίστα με τα κοκτέιλ, σε συνέχεια του νέου μενού με την υπογραφή του Νίκου Σωτηρόπουλου.

Το καλοκαίρι στο Οdori Vermuteria di Atene αναβαθμίζεται όχι μόνο από τα τραπεζάκια που βγάζει στον πεζόδρομο αλλά και από τα καινούργια του κοκτέιλ που συνοδεύουν τις ναπολιτάνικης εκδοχής πίτσες με το τραγανό στεφάνι, και τα καλοδιαλεγμένα υλικά, και ονόματα εμπνευσμένα από κοκτέιλ, όπως η Bloody Margarita, η Black Russian η καυτερή Kamikazee, η Cosmopolitan, με μορταδέλα, κρέμα βασιλικού, burrata και τριμμένο φυστίκι, Capricciosa, με κρέμα πεκορίνο, fior di latte και καπνιστή πρόβολα, αγκινάρα και προσούτο cotto.

Η λίστα των κοκτέιλ προτείνει aperitivi όπως το Montana Americano, μια παραλλαγή του Americano με λευκό bitter αντί για Campari, με αφροξυλιά και τσάι του βουνού, το εμπνευσμένο από Porn Star Martini, Illustionist , και το Garden in a Bottle, ένα εμφιαλωμένο κοκτέιλ με αρμπαρόριζα.

Οσο για το φαγητό, στο μενού του Νίκου Σωτηρόπουλου εκτός από τα νόστιμες πίτσες του, φιγουράρουν μοσχαρίσιο ταρτάρ από Chianina, με buratta, φουντούκι, πίκλες από μανιτάρι και στικς πατάτας, κροκέτες πατάτας με καπνιστό τυρί και πανσέτα και Αmatriciana, guanciale και ‘nduja.

Νέα εποχή στο Santorini Experience

Η Σαντορίνη επιστρέφει φέτος δυναμικά στον χώρο του αθλητικού τουρισμού, της διαρκώς ανερχόμενης εναλλακτικής μορφής τουρισμού στη χώρα μας, φέρνοντας μια νέα εποχή στο Santorini Experience.

Ο Δήμος Θήρας μέσα από τη μεγάλη αθλητική διοργάνωση αναδεικνύει τον πολιτιστικό πλούτο ενός από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς στον κόσμο, διοργανώνοντας μετά από δύο χρόνια πανδημίας το Santorini Experience, από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου 2022.

Θέλοντας να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτιστικό πλούτο των νησιών, εμπλουτίζει για πρώτη φορά το Santorini Experience, με έναν ημιμαραθώνιο, μια πολύ δημοφιλή διαδρομή τρεξίματος παγκοσμίως, που φέρει το όνομα «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας».

Η μαρμάρινη Δαιδαλική Κόρη της Θήρας, ένα μοναδικό αρχαιολογικό εύρημα υπερφυσικού μεγέθους, που χρονολογείται στα 640 π.Χ. , η οποία βρέθηκε διατηρημένη σε εξαιρετική κατάσταση στη θέση Σελλάδα της Αρχαίας Θήρας, το 2000, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, αναδεικνύει την τεράστια ιστορία της Σαντορίνης. Ο Ημιμαραθώνιος «Δαιδαλική Κόρη της Θήρας» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου και θα περάσει από Οία, Ημεροβίγλι και Φηρά.

Παράλληλα, θα οργανωθεί η κολυμβητική διαδρομή ανοιχτής θαλάσσης «L & E Nomikos», 1,5 μιλίου (2,4 χλμ) του Santorini Experience, την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022, από το ηφαίστειο έως το παλιό λιμάνι των Φηρών, με την επιβλητική όψη του νησιού μπροστά τους.

Η Περιφέρεια Κρήτης στο «National Geographic Food Festival» στο Λονδίνο

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία στην έκθεση γαστρονομικού τουρισμού «National Geographic Food Festival», η οποία πραγματοποιήθηκε στις 16 και 17 Ιουλίου στο Λονδίνο.

Η έκθεση είχε ως θεματικό άξονα την τουριστική προβολή των προορισμών μέσα από το πρίσμα της γαστρονομίας και συγκεντρώνει περίπου 6.000 Βρετανούς επισκέπτες και δημοσιογράφους.

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης συμπεριλάμβανε παρουσιάσεις τοπικών συνταγών από chef σε Masterclasses καθώς επίσης γευσιγνωσία τοπικών προϊόντων. Επιπλέον σε συνεργασία με το δίκτυο οινοποιών Κρήτης πραγματοποιήθηκε οινογευσία και τις δύο ημέρες από συνεργαζόμενο sommelier.

Ανανεωμένο το Belvedere Pool Club

To Belvedere Pool Club υποδέχεται θαμώνες και επισκέπτες με ένα ολοκαίνουργιο μαρμάρινο πλακόστρωτο σε θαλασσινές αποχρώσεις, ξαπλώστρες, καμπάνες και άνετες λευκές πολυθρόνες με aqua τέντες για τις καυτές μέρες του Αυγούστου, όταν η φυσική προστασία που προσφέρουν οι πανέμορφες βουκαμβίλιες δεν είναι αρκετή. Χάρη στο αρχιτεκτονικό γραφείο Concept Boarding, που ανέλαβε την εμπνευσμένη ανακαίνιση του χώρου, το Belvedere Pool Club έχει μεταμορφωθεί σε μια πραγματική όαση δροσιάς στο κέντρο της Μυκόνου.

Από τις 8 μέχρι τις 12, σερβίρεται Breakfast à la Carte, ενώ τα Bites (ανάλαφρες πίτσες, τάκος με θαλασσινά, lobster club sandwich και άλλα) ή το Grill menu καλύπτουν τις ανάγκες όλες τις υπόλοιπες ώρες.

Μόλις ένα σκαλοπάτι πιο πάνω, τα ολοκαίνουργια χαμηλά dining sets του Belvedere, σε γήινες μουσταρδί αποχρώσεις, προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να απολαύσουν τo φαγητό τους ξεκουράζοντας το βλέμμα τους στο θαλάσσιο ορίζοντα. Καθώς ο ήλιος αποσύρεται για μια τελευταία έκρηξη χρωμάτων πριν χαθεί στη δύση, το Sunken Watermelon Bar και το Belvedere Bar προσκαλούν σε ένα μεθυστικό ταξίδι στο σύμπαν του mixology, με τελικό προορισμό το Belvedere Cellar για εκλεκτά κρασιά και αρωματικά πούρα.