Ο καλύτερος Ιούλιος όλων των εποχών για τον τουρισμό στο Νότιο Αιγαίο

Ακόμα και την πιο αισιόδοξη πρόβλεψη ξεπερνά η ζήτηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου την τουριστική περίοδο του 2022, ως επιστέγασμα της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημίας τις δύο προηγούμενες χρονιές. Μετά τη σταθερά υψηλότερη κίνηση, σε σχέση με το 2019 (κατά 9% μ.ο.), από το ξεκίνημα της τουριστικής περιόδου του 2022, νωρίτερα από άλλες χρονιές, μέχρι και τον προηγούμενο μήνα, οι διεθνείς αφίξεις κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες, εκτινάσσονται, ξεπερνώντας τη χρονιά ρεκόρ του 2019 με το ανεπανάληπτο ποσοστό αύξησης του 25% σε επίπεδο Περιφέρειας.

Καθολική και διψήφια η αύξηση σε σχέση με το 2019 σε όλα τα νησιά για τον Ιούλιο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Fraport, και τα τέσσερα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου, Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη καταγράφουν ρεκόρ τουριστικής ροής: Η Ρόδος υπερδιπλασίασε το ποσοστό αύξησης που σημείωνε κατά τους πρώτους μήνες της σεζόν σε 18% με 173.205 επιβάτες, έναντι 146.605 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου 2019. Κατά 13% ξεπέρασε και το νησί του Ιπποκράτη, τις επιδόσεις του 2019 για το αντίστοιχο διάστημα, προσελκύοντας 83.667 σε μόλις δέκα ημέρες, από 73.766 τη χρονιά πριν την πανδημία.

Περνώντας στις Κυκλάδες, συγκλονιστικά είναι τα στοιχεία για τα νησιά της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Το νησί των ανέμων επισκέφθηκαν 49.713 τουρίστες από το εξωτερικό, περισσότεροι κατά 37% για το αντίστοιχο διάστημα του 2019 (36.281). Τέλος, έκρηξη τουριστικών ροών σημειώνει το νησί του Ηφαιστείου, που υπερδιπλασίασε το ρεκόρ του 2019 και πέτυχε αύξηση της τάξης του 62% μέσα στον Ιούλιο με 58.071 επισκέπτες έναντι 35.799 το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου για το 2019.

Γέμισε αεροπλάνα ο ουρανός του Νοτίου Αιγαίου
Εντείνεται δυναμικά ο ρυθμός των πτήσεων από το εξωτερικό προς τα διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου. Με 2.403 συνολικά πτήσεις μέσα μόνο στις πρώτες δέκα ημέρες του Ιουλίου, η Ρόδος υποδέχεται κατά μέσο όρο ανά ημέρα 106 αεροσκάφη, η Κως 54, η Μύκονος 35 και η Σαντορίνη 40, μένοντας προς το παρόν ανεπηρέαστες από τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις στα διεθνή αεροδρόμια του εξωτερικού.

Ξεπέρασαν τα 2 εκ. οι διεθνείς αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο
Με τους μήνες κορύφωσης της τουριστικής περιόδου να έπονται, οι αφίξεις στα νησιά των Κυκλάδων και Δωδεκανήσου ξεπερνούν ήδη τα 2 εκ. -για την ακρίβεια 2.046.335- μέσω 13.006 απευθείας διεθνών πτήσεων στα 5 διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

Τα ίδια περίπου μερίδια με τον Μάιο καταλαμβάνουν οι ξένες αγορές ανά προορισμό και τον Ιούνιο, με μικρές διαφορές να σημειώνονται στην αγορά της Πολωνίας, που αύξησε το μερίδιό της στη Ρόδο και της Τσεχίας που αύξησε το ποσοστό της στην Κω. Μύκονος και Σαντορίνη μοιράζονται τις ίδιες με τον προηγούμενο μήνα αγορές, με μικρές μεταξύ τους αυξομειώσεις, με την Ιταλία (22-26%) και τη Μεγ. Βρετανία (23-26%) να κρατούν τα σκήπτρα και τη Γαλλία να ακολουθεί (13-14%).

Συμφωνία Συνεργασίας Food Brokers Α.Ε. – Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου

Σε συμφωνία για συνεργασία κατέληξαν η Food Brokers Α.Ε. με την Ένωση Ξενοδοχείων Νομού Ηρακλείου.

Η www.foodbrokers.com είναι μια νέα, B2B ψηφιακή πλατφόρμα προβολής και πώλησης Ελληνικών Τροφίμων και Ποτών, όπου Έλληνες παραγωγοί και προμηθευτές προωθούν τα προϊόντα τους, απευθυνόμενοι αποκλειστικά σε επαγγελματίες αγοραστές Retail και HoReCa.

Ο κ. Σπύρος Μερκούρης, Γενικός Διευθυντής της Food Brokers, ανέφερε: «Τα μέλη της Ένωσης και τα τμήματα αγορών τους, με τη χρήση της πλατφόρμας, θα έχουν άμεση πρόσβαση σε πληθώρα προμηθευτών και προϊόντων, θα μπορούν να αναζητήσουν την καλύτερη σχέση ποιότητας – τιμής, να λάβουν άμεσα προσφορές από τους προμηθευτές, να επικοινωνήσουν μαζί τους και να καταλήξουν σε συμφωνία αγοράς».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδοχείων Ηρακλείου, κ. Νίκος Χαλκιαδάκης, εξήγησε: «Αυτή την περίοδο, λόγω της πρωτοφανούς ανόδου των τιμών των πρώτων υλών, η εγγραφή στην www.foodbrokers.com θα μας δώσει την ευκαιρία να έχουμε πρόσβαση σε χιλιάδες κωδικούς πρωτογενών και δευτερογενών Ελληνικών προϊόντων, που διαφορετικά αυτό δεν θα ήταν εφικτό».

Το νέο Margo Beach Hotel

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, το Margo Beach Hotel, ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα χτισμένο με πέτρα και βασισμένο σε αρχιτεκτονικά μανιάτικα στοιχείο υψηλής αισθητικής, υπόσχεται χαλάρωση και απόλαυση στους επισκέπτες του, προσφέροντας ξεχωριστές διακοπές με μαγευτική θέα στη θάλασσα.

Τα 5 κτήριά του στεγάζουν 20 διαμερίσματα με κομψή διακόσμηση, πλήρη εξοπλισμό κουζίνας, διπλά μπάνια, smart TVs και Netflix, καθώς και 42 μεγάλα δωμάτια, καλύπτοντας κάθε ανάγκη για άνεση και λειτουργικότητα. Το παραθαλάσσιο μπαρ στο μπροστινό τμήμα του συγκροτήματος είναι ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας ενώ το εστιατόριο δημιουργεί μοναδικές μεσογειακές γεύσεις. Επιπλέον, η σύγχρονη αίθουσα γυμναστικής και η ευρύχωρη σάουνα, προσφέρουν αναζωογονητική εμπειρία ευεξίας και χαλάρωσης στους επισκέπτες.

Η βραβευμένη με γαλάζια σημαία παραλία του Μαυροβουνίου, έκτασης 5 χιλιομέτρων, με τα κρυστάλλινα νερά και την πλατιά αμμουδιά της, βρίσκεται ακριβώς μπροστά στο ξενοδοχείο.

«Με πολλή φροντίδα, σεβασμό στη φύση και την οικολογική ευαισθησία που μας χαρακτηρίζει, είμαστε έτοιμοι και φέτος να προσφέρουμε στους επισκέπτες του ξενοδοχείου μας ό,τι ακριβώς αναζητούν για τις διακοπές τους: ποιότητα, χαλάρωση και μοναδική φιλοξενία σε έναν προορισμό ξεχωριστής ομορφιάς», αναφέρει η Μαριάνα Γρυμανέλη, Πρόεδρος & Διευθύνουσα Σύμβουλος, του Margo Beach Hotel.

Σε πορεία εκσυγχρονισμού πεντάστερο ξενοδοχείο στη Ρόδο

Το πολυτελές ξενοδοχείο πέντε αστέρων στην Ιαλυσό της Ρόδου, Ixian Grand, οδεύει προς εκσυγχρονισμό μετά την έγκριση του επενδυτικού σχεδίου την οποία έλαβε από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Η επένδυση εκσυγχρονισμού του πολυτελούς ξενοδοχείου είναι επένδυση ολοκληρωμένης μορφής και αφορά τουλάχιστον 122 δωμάτια με δυναμικότητα 244 κλινών στην πτέρυγα 1 και 1Α του καταλύματος.

Επίσης η επένδυση συμπεριλαμβάνει εργασίες και ανάπλαση του παραλιακού μετώπου του πεντάστερου ξενοδοχείου.

Το συνολικό κόστος της επένδυσης ανέρχεται στα 4.891.990 ευρώ με το ενισχυόμενο κόστος να βρίσκεται στο ίδιο ποσό των 4.891.990 εκατ. ευρώ σύμφωνα με δημοσιευμένες πληροφορίες του Υπουργείου.

Το ξενοδοχείο συνολικά διαθέτει 348 δωμάτια και σουίτες μινιμαλιστικού ντεκόρ. Στο ξενοδοχείο υπάρχουν 3 τύποι καταλυμάτων από τους οποίους οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν.

Το θέρετρο 5 αστέρων βρίσκεται στη δυτική ακτή της Ρόδου, πάνω στην παραλία Ιξιά και πρόκειται για ξενοδοχείο adults only.

Hoocut: Άνοιξε νέο κατάστημα στη Νέα Σμύρνη

Έπειτα από μια επιτυχημένη πορεία τεσσάρων χρόνων το Hoocut, το αγαπημένο σουβλάκι της πόλης, που υπογράφουν η επιτυχημένη πεντάδα των αδελφών Λιάκου, Κλεομένη Ζουρνατζή, Νίκου Καραθάνου και Περικλή Κοσκινά, επεκτείνεται δυναμικά, με δύο ολοκαίνουρια καταστήματα στη Νέα Σμύρνη, το οποίο άνοιξε το περασμένο Σάββατο 16 Ιουλίου και το τρίτο που έρχεται σύντομα στο Περιστέρι.

Το καινοτόμο δημιούργημα που επαναπροσδιόρισε το σουβλάκι εστιάζοντας στην αληθινή πίτα και σε διαφορετικές κοπές κρέατος, δημιουργήθηκε το 2018 με το flagship κατάστημα της πλ. Αγίας Ειρήνης.

Στο νέο του πόστο στη Νέα Σμύρνη, ο ευρύχωρος χώρος φιλοξενεί την ανοιχτή κουζίνα του Hoocut, που επιτρέπει στο κοινό να παρακολουθεί τους μαγείρους να φτιάχνουν από την αρχή το εμβληματικό ελληνικό έδεσμα. Πρωταγωνιστής σε αυτή τη διαδικασία είναι το θερμαινόμενο τραπέζι, στο κέντρο της κουζίνας.

Εκτός από την πίτα φτιαγμένη στο χέρι, ανάλαφρη, τραγανή, η έμφαση δίνεται στο κρέας, με τους αδερφούς Λιάκου -οι οποίοι πρόσφατα δημιούργησαν ένα παρασκευαστήριο επεξεργασίας κρεάτων με την ονομασία Metameat- να προμηθεύουν το Hoocut με ποιοτικό κρέας, που δίνει σημασία στην ισορροπία της γεύσης των συστατικών, στη σωστή επεξεργασία του. Το πλήρως εξοπλισμένο παρασκευαστήριο κρέατος, οι ποιοτικοί έλεγχοι του οποίου έχουν ανατεθεί στο μικροβιολογικό εργαστήριο του τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής κρέατος του Hoocut.

Οι προτάσεις περιλαμβάνουν πίτα τυλιχτή με λεπτοκομμένα κομμάτια κρέατος από βοδινό ή προβατίνα, ανοιχτές πίτες με ψητό κρέας χοιρινό, κοτόπουλο ή και λουκάνικο από μαύρο χοίρο αποτελούν ενδεικτικές επιλογές ενώ και οι vegetarian επιλογές, πίτα με χειροποίητα ντολμαδάκια και πίτα τυλιχτή με κομμάτια από λεπτοκομμένο καλαμάρι, ταραμοσαλάτα και φρέσκο κρεμμυδάκι έχουν τους δικούς τους φανατικούς οπαδούς.

Κυκλαδίτικες γεύσεις από τον Γκίκα Ξενάκη στην Πάρο

Τιμώντας τα προϊόντα της εποχής και τους θησαυρούς της κυκλαδίτικης γης, ο consultant chef του Rada Γκίκας Ξενάκης προτείνει πιάτα με πληθωρική γεύση και ρίζες στην παράδοση, τις οποίες έχει αποδώσει σύγχρονο τρόπο.

Το concept του εστιατορίου που βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου Cove Paros και άνοιξε πέρυσι, ακολουθεί τις σύγχρονες τάσεις, δίνει έμφαση στη χρήση ελληνικών ΠΟΠ προϊόντων και στις τοπικές πρώτες ύλες και περιλαμβάνει πιάτα με ωμά, πιάτα που προσφέρονται για sharing και χορτοφαφικά πιάτα, τα οποία επιμελείται ο σεφ Δανιήλ Παπατριανταφύλλου.

Οι εμπνευσμένες επιλογές του μενού περιλαμβάνουν λαβράκι σεβίτσε μαριναρισμένο με βερίκοκο-λάιμ, αλλά και παλαμίδα πλακί, ταρτάρ μοσχαράκι χουνκιάρ με κρέμα μελιτζάνας που δίνει μια νέα πνοή στην παραδοσιακή συνταγή που έχει τις ρίζες της στην ανατολή. Δε λείπουν πιάτα όπως η μελιτζανοσαλάτα, το χταπόδι με καπαροσαλάτα Σίφνου, τα βλίτα στη σχάρα με σκορδαλιά αμυγδάλου αλλά και το αρνάκι με μελιτζανοσαλάτα και Κατίκι Δομοκού. Σε όλο το μενού ιδιαίτερη σημασία έχει δοθεί στην παρουσία αρκετών χορτοφαγικών πιάτων που καλύπτουν τις διατροφικές συνήθειες των καλεσμένων χωρίς να στερούνται σε γεύση και δημιουργικότητα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ριζότο, με σπανάκι και άνηθο που αντλεί έμπνευση από το κλασσικό σπανακόριζο.

Το μενού συμπληρώνουν χειροποίητα ψωμιά και γλυκά. Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί και στην επιλογή της λίστας κρασιού, προσφέροντας ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα που ο sommelier του Rada Στάθης Τσώκος.

Το ξενοδοχείο βρίσκεται σε μια προνομιακή θέση με άμεση πρόσβαση στην παραλία και θέα προς τη θάλασσα, ενώ το Rada εξυπηρετεί με σνακ και κοκτέιλς τους επισκέπτες στην παραλία και γύρω από την πισίνα.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για μετεκπαίδευση

Ξεκινά σήμερα, Τρίτη 19 Ιουλίου, η υποβολή των αιτήσεων για την εισαγωγή 1.185 εργαζομένων και πρόσκαιρα ανέργων των τουριστικών κλάδων, στα Τμήματα Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, για την εκπαιδευτική περίοδο 2022-2023.

Οι αιτήσεις αφορούν: 48 τμήματα, σε 18 πόλεις της Ελλάδας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αιδηψός, Κατερίνη, Ρόδος, Κέρκυρα, Βόρεια και Νότια Κέρκυρα, Άγιος Νικόλαος, Λουτράκι, Ναύπλιο, Πάτρα, Πύργος, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Ηράκλειο, Χανιά, Βόλος) και 6 ειδικότητες: (α) Υπηρεσία Υποδοχής, (β) Επισιτισμός, (γ) Μαγειρική τέχνη, (γ) Ζαχαροπλαστική τέχνη, (ε) Οροφοκομία και (στ) Στέλεχος Λουτροθεραπείας/ Θαλασσοθεραπείας, η οποία μάλιστα παρέχεται για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης. Προκειμένου να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι υποβάλουν την αίτησή τους, ηλεκτρονικά, στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr, έως και τη Δευτέρα 01.08.2022 μέχρι το τέλος της ημέρας.

Τα Τμήματα Μετεκπαίδευσης συνιστούν προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, τα οποία δεν εντάσσονται στην τυπική εκπαίδευση και οδηγούν στην απόκτηση αδιαβάθμητων τίτλων σπουδών. Απευθύνονται σε εργαζομένους και πρόσκαιρα ανέργους στον κλάδο του τουρισμού, οι οποίοι δεν κατέχουν τίτλους σπουδών τουριστικής εκπαίδευσης.

Τα προγράμματα είναι δωρεάν και η παρακολούθησή τους είναι υποχρεωτική.

Η διδασκαλία έχει συνολική διάρκεια 380 ώρες. Περιλαμβάνει έναν θεωρητικό κύκλο μαθημάτων, καθώς και σειρά εργαστηρίων.

Για όσο διαρκεί το πρόγραμμα, οι σπουδαστές δικαιούνται επίδομα μετεκπαίδευσης, το οποίο καθορίζεται και καταβάλλεται από τη Δ.Υ.Π.Α. (Ο.Α.Ε.Δ.).

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της παρακολούθησής τους, οι απόφοιτοι αποκτούν την υπαλληλική ιδιότητα και όλα τα εργασιακά προνόμια που απορρέουν από αυτήν.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, αρμόδια για την Τουριστική Εκπαίδευση, Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε, μεταξύ άλλων:

«Με την τροπολογία που ψηφίσαμε τον προηγούμενο μήνα, εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση -μέχρι και το 2025- των Τμημάτων Μετεκπαίδευσης του Υπουργείου Τουρισμού, θωρακίζοντας στην πράξη τον σημαντικό αυτό θεσμό για τους εργαζόμενους και πρόσκαιρα ανέργους του τουριστικού κλάδου.

Και με ιδιαίτερη χαρά, σήμερα, θα ήθελα να ενημερώσω ότι -για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού της μετεκπαίδευσης- σχεδιάσαμε ένα νέο πρόγραμμα σπουδών, προσθέτοντας μία νέα -έκτη στη σειρά- ειδικότητα για «Στελέχη Λουτροθεραπείας/ Θαλασσοθεραπείας». Επιλέξαμε, δε, να ξεκινήσουμε την πιλοτική εφαρμογή της στην Αιδηψό της βόρειας Εύβοιας, στο πλαίσιο του ολιστικού σχεδίου που υλοποιεί η Κυβέρνηση για τη στήριξη και αποκατάσταση της περιοχής και των κατοίκων της, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού».