Πολύ κοντά στο 2019 φέτος η Αθήνα

Σταδιακή ανάκαμψη εμφανίζει η τουριστική κίνηση στην Αθήνα, η οποία ξεκίνησε δειλά από το 2021 και συνεχίζει με πιο δυναμικούς ρυθμούς φέτος. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σε συνεργασία με την GBR Consulting, για λογαριασμό του Δήμου Αθηναίων.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία του OAG, παγκόσμιου παρόχου στοιχείων για τις αεροπορικές πτήσεις, το 2020, οι προγραμματισμένες θέσεις σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις για την Αθήνα μειώθηκαν κατά 59% σε σχέση με το 2019. Το 2021, υπήρξε μείωση 43%, ενώ το 2022 υπάρχει μείωση 8% σε σχέση με το 2019.

Σε σύγκριση με τη Βαρκελώνη, τη Λισαβόνα, τη Μαδρίτη, το Μιλάνο και τη Ρώμη, η Αθήνα είχε το χαμηλότερο ποσοστό μεταβολής στις κρατήσεις αεροπορικών θέσεων το 2021 σε σχέση με το 2020. Το 2022 σε σύγκριση με το 2021, η Αθήνα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό μεταβολής μετά τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη.

Η κίνηση ανά αγορά τουριστών
Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζουν να αποτελούν τις δύο πρώτες αγορές προέλευσης τουριστών. Το 2022, οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γερμανία έχουν αυξηθεί κατά 75% σε σχέση με το 2020, από το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί κατά 117%, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2019 και από την Κύπρο έχουν αυξηθεί κατά 108%, σε σχέση με το 2020. Οι προγραμματισμένες θέσεις και από την Ιταλία έχουν αυξηθεί κατά 134%, σε σχέση με το 2020, απέχουν όμως αρκετά ακόμα από το 2019. Σε πολύ καλά επίπεδα κινούνται οι προγραμματισμένες θέσεις από τη Γαλλία, οι οποίες φέτος έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του 2019, φτάνοντας κοντά στις 800.000. Μεγάλη αύξηση σημειώνει και η Τουρκία, με τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις να είναι κατά 240% περισσότερες από το 20202. Ωστόσο τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση σε σχέση με το 2020 παρουσιάζουν οι προγραμματισμένες θέσεις από ΗΠΑ, οι οποίες άλλωστε και σε απόλυτους αριθμούς έχουν ήδη ξεπεράσει τα επίπεδα και του 2019.

Αυξημένες κλίνες
Το 2021, στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, τα ξενοδοχεία αυξήθηκαν κατά 4% και τα δωμάτια ξενοδοχείων κατά 3% σε σχέση με το 2020, πάρα τη μειωμένη ζήτηση και τα κλειστά ξενοδοχεία στο πρώτο 5μηνο του 2021, που προκλήθηκαν από την πανδημία του Covid-19. Η μεγαλύτερη αύξηση στις μονάδες παρατηρείται στη κατηγορία 5 αστέρων (+17%) ενώ ακολουθεί η κατηγορία 4-αστέρων (+7%). Στα δωμάτια ξενοδοχείων η κατηγορία 4-αστέρων είχε τη μεγαλύτερη αύξηση (+6%), ενώ ακολουθεί κατηγορία 5-αστέρων (+4%). Οι κατηγορίες 3 και 1 αστέρων δεν παρουσίασαν ανάπτυξη.

Περίπου 2.500 δωμάτια βρίσκονται αυτή στιγμή υπό κατασκευή, χωρίς να υπολογιστούν τα ξενοδοχειακά έργα που μελετώνται και χωρίς τα περίπου 2.500 δωμάτια που έχουν προγραμματιστεί για το έργο στο Ελληνικό.

Κατά τη διάρκεια του 2021, η Αθήνα κατέγραψε πληρότητα 43% TRI (“Total Room Inventory”, όπου λαμβάνεται ως δεδομένο ότι όλα τα δωμάτια των ξενοδοχείων ήταν διαθέσιμα στην αγορά) σε σύγκριση με 21% το 2020 και 78% το 2019 (standard), ενώ το ADR έφθασε στα € 95 το 2021, σε σύγκριση με € 72 το 2020 και € 106 το 2019.

Γιατί να σπουδάσω τουρισμό στο πανεπιστήμιο Αιγαίου;

Για πρώτη φορά, το Πανεπιστήµιο Αιγαίου επιχειρεί να προσελκύσει φοιτητές µε ένα διαφηµιστικό βίντεο. Συγκεκριµένα, το βίντεο επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτηµα «Γιατί να σπουδάσω τουρισµό στο Τµήµα Οικονοµικής και Διοίκησης Τουρισµού του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, εξηγώντας αφενός τη σηµασία που έχει ο τουρισµός για την ελληνική οικονοµία και αφετέρου την ανάγκη για ανθρώπινο δυναµικό υψηλής κατάρτισης και εξειδίκευσης µε σπουδές πανεπιστηµιακού επιπέδου.

Το Τµήµα Οικονοµικής και Διοίκησης Τουρισµού (Τ.Ο.Δι.Τ) του Πανεπιστηµίου Αιγαίου στη Χίο είναι ένα νέο, δυναµικό τµήµα µε καινοτόµο πρόγραµµα σπουδών και φοιτητοκεντρική εκπαιδευτική αντίληψη.

Το εκπαιδευτικό µοντέλο που εφαρµόζεται, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες εξυπηρετεί τη δηµιουργική σύζευξη της πλέον σύγχρονης θεωρητικής γνώσης µε την άµεση και ουσιαστική πρακτική εφαρµογή της, δίνοντας την ευκαιρία εξοικείωσης των φοιτητών/τριών µε τις παραγωγικές διαδικασίες, την ανάληψη ευθυνών και την απόκτηση εµπειριών σε θέµατα που σχετίζονται µε την οικονοµική και διοίκηση του τουρισµού. Πληροφορίες: www.tourem.aegean.gr

Τα Aria Hotels εδραιώνουν την παρουσία τους στη Μεσσηνία

Τα Aria Hotels, η οικογενειακή αλυσίδα boutique ξενοδοχείων και ανεξάρτητων κατοικιών, εδραιώνουν την παρουσία τους στη Μεσσηνία, εντάσσοντας στο χαρτοφυλάκιό τους το αρχοντικό Old Sport Mansion, και υποδέχονται τους επισκέπτες στη Μικρή Μαντινεία, ένα από τα δημοφιλή παραθαλάσσια θέρετρα της Μάνης.

Το Old Sport Mansion, το οποίο είναι διαθέσιμο για κρατήσεις από τις 25 Ιουλίου, απέχει μόλις 2 ώρες και 45’ οδικώς από την Αθήνα, 8 χλμ. από το κέντρο της Καλαμάτας και 19 χλμ. από το αεροδρόμιο της πόλης, αποτελώντας την κατάλληλη επιλογή για τους επισκέπτες που αναζητούν ταξιδιωτικές εξορμήσεις, με άνεση σε ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Ιδανική για οικογενειακές συνευρέσεις αλλά και για παρέες φίλων, η αρχοντική εξοχική κατοικία υψηλών προδιαγραφών έχει τη δυνατότητα να φιλοξενήσει μέχρι 7 άτομα, προσφέροντας ιδιωτικότητα, θέα στη θάλασσα του Μεσσηνιακού κόλπου και ατέλειωτες στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας. Αποτελείται από τρία υπνοδωμάτια με ενιαίο ευρύχωρο μπαλκόνι με θέα στη θάλασσα, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, τρία μπάνια, ένα εκ των οποίων ensuite, δύο τζάκια, σαλόνι με τραπεζαρία, και playroom με home cinema και table tennis.

Το κατάλυμα περιβάλλεται από καταπράσινους μεσογειακούς κήπους στους οποίους οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να απολαύσουν το μπάρμπεκιου, να παρακολουθήσουν ταινίες ή σημαντικά αθλητικά γεγονότα στον υπαίθριο κινηματογράφο και να περάσουν ξέγνοιαστες στιγμές στην παιδική χαρά. Παράλληλα, τα παγκάκια στον κήπο είναι το ιδανικό μέρος για διάβασμα αλλά και για την πλήρη απόλαυση της θέας και της καλοκαιρινής αύρας. Το ακίνητο είναι περιφραγμένο και περιλαμβάνει ιδιωτικό χώρο στάθμευσης, για όλους όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν σε ένα περιβάλλον απόλυτης ιδιωτικότητας.

Το Old Sport Mansion διαθέτει ανέσεις και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες που ικανοποιούν τις επιθυμίες ακόμα και των πιο απαιτητικών επισκεπτών, παρέχοντας στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν μοναδικές καλοκαιρινές στιγμές και να δημιουργήσουν αξέχαστες εμπειρίες.

Άνοιξε το νέο ξενοδοχείο Brown Beach Eretria

Η αλυσίδα Βrown Hotels, ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με το άνοιγμα του Brown Beach Eretria, το πρώτο all-inclusive ξενοδοχείο της, προσφέροντας μια νέα ολοκληρωμένη εμπειρία φιλοξενίας και διασκέδασης σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Η νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα του Ομίλου, με καταπληκτική θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο και δική του παραλία. Το Brown Beach Eretria διαθέτει 175 δωμάτια, με θέα είτε στη θάλασσα είτε στον κήπο, ενώ περιλαμβάνει και μια εντυπωσιακή πισίνα. Ζεστά χρώματα εμπνευσμένα από το φυσικό τοπίο και τις αμμώδεις παραλίες σε συνδυασμό με μπλε πινελιές κυριαρχούν στο εσωτερικό των δωματίων. Το εντυπωσιακό μωσαϊκό με γκρι και λευκές λεπτομέρειες καθώς και το κόκκινο μάρμαρο στους κοινόχρηστους χώρους κλέβουν την παράσταση δημιουργώντας μια luxury αισθητική.

Τοπικές γεύσεις σερβίρονται στο εστιατόριο του ξενοδοχείου και οι σύγχρονες εγκαταστάσεις spa υπόσχονται μια ολοκληρωμένη εμπειρία αναζωογόνησης.

Για τους λάτρεις των θαλάσσιων σπορ δεν λείπουν και οι water sports δραστηριότητες με ειδικά διαμορφωμένους χώρους για παιδιά όπως παιδική πισίνα, floating και aqua park προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ξέγνοιαστων οικογενειακών διακοπών.

Μετά το Brown Beach Eretria και συνεχίζοντας την αναπτυξιακή της πορεία, η αλυσίδα Brown Hotels αναμένεται να εγκαινιάσει στο προσεχές μέλλον ακόμη μία σειρά ξενοδοχείων στο Λουτράκι, με πρώτο το Dave by the Beach Loutraki. Το επενδυτικό της πλάνο για την επόμενη τριετία περιλαμβάνει συνολικά 42 ξενοδοχεία και resorts, τα οποία ήδη βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής ή της ανάπτυξης.

Cocco Mykonos: Με άρωμα από το θρυλικό Caprice

Το νέο ιταλικό bistro του ξενοδοχείου Belvedere κάνει πρεμιέρα πάνω στο κύμα, προσφέροντας αυθεντική μυκονιάτικη ατμόσφαιρα. Το Cocco Mykonos, βρίσκεται στη Μικρή Βενετία στο σημείο που άλλοτε φιλοξενούσε το θρυλικό Caprice, και αναδύει τη μαγεία του παρελθόντος σε κάθε γωνιά του ιστορικού κτιρίου, που έρχεται να διεκδικήσει τη δική του πορεία στην καρδιά της Μυκόνου.

Ο χώρος φέρει την υπογραφή του αρχιτεκτονικού studio Concept Boarding. Οι απαλές καμπύλες των επίπλων, τα τραπεζομάντηλα και το υποδειγματικό tableside service προσφέρουν ένα οικείο περιβάλλον, που εξυπηρετεί τις διαφορετικές χρήσεις. Το καλά εξοπλισμένο μπαρ που μοιάζει λαξεμένο στον τοίχο προσφέρει signature cocktails και εκλεκτά κρασιά, ενώ το dining space απλώνεται σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και επίπεδα, με τις πόρτες και τα παράθυρα να φέρνουν τη θέα της θάλασσας στο εσωτερικό.

Το μενού έχει σχεδιαστεί ώστε να προσφέρει μικρά πιάτα που συνοδεύουν το ποτό, ενώ καλοδιαλεγμένα κρεατικά και ψαρικά, δροσερές σαλάτες, ανάλαφρες πίτσες και πλούσια ζυμαρικά εκτελούνται με βάση αυθεντικές ιταλικές εκτελέσεις. Το γευστικό σύμπαν του Cocco ολοκληρώνει ένας θελκτικός κατάλογος με καλοκαιρινά επιδόρπια, ντιτζεστίφ και μια προσεκτικά επιλεγμένη συλλογή από πούρα.

Vegan/plant-based catering από το Crudo

Μια ιδιαίτερη βραδιά γευσιγνωσίας οργάνωσε πρόσφατα η ομάδα του Crudo στον κήπο του NATU Restaurant που βρίσκεται στο Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας στην Κηφισιά.

H ομάδα επιμελήθηκε το catering και δημιούργησε fine dining γεύσεις από το plant based μενού της, που περιελάμβανε crispy skin αγκινάρας Ιερουσαλήμ με αρωματικό πουρέ αγκινάρας, κανελόνι από ζελέ καρότου με πουρέ αρακά, ραβιόλι με άγρια μανιτάρια και κρέμα κάσιους με gravy λαχανικών, μπουρέκι μουσακά με κρέμα κουνουπιδιού και σάλτσα φρέσκιας ντομάτας. Για επιδόρπιο, σερβιρίστηκε σοκολατένιο brownie με φουντούκια, λευκή σοκολάτα, σάλτσα άγριων μούρων και το παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης.

To Crudo, έχοντας κάνει δυναμικό άνοιγμα τον Ιανουάριο του 2017 ως το πρώτο vegan εστιατόριο delivery στην Αθήνα, λειτουργεί σήμερα ως το πλέον καταξιωμένο vegan/plant-based catering, προμηθεύοντας καθημερινά με έτοιμα vegan γεύματα επιλεγμένα καταστήματα του Βιολογικού Χωριού, της μεγαλύτερης Ελληνικής αλυσίδας βιολογικών προϊόντων, ενώ αναλαμβάνει κάθε είδους catering, εταιρικά ή ιδιωτικά, και υπηρεσίες fine dining κατ’ οίκον.

Τα γευστικά πιάτα υψηλής διατροφικής αξίας του Crudo παρέχονται και ως εβδομαδιαία ή ολιγοήμερη υπηρεσία πλήρους διατροφής που προσφέρει μια ήπια αποτοξίνωση με πλήρη απουσία από ζωικά, γαλακτοκομικά, γλουτένη και ζάχαρη ή απλώς την εμπειρία μιας αποκλειστικά vegan ή raw vegan διατροφής.

Αλλάζει με νόμο το καθεστώς χρησιδανεισμού εξοπλισμού στην αλυσίδα καφέ

Στην τροποποίηση της νομοθεσίας που αφορά στη δήλωση των πράξεων που σχετίζονται με την παροχή εξοπλισμού από τις εταιρείες μεταποίησης και εμπορίας καφέ προς τις επιχειρήσεις εστίασης με τη μορφή του χρησιδανείου προέβη το Υπουργείο Οικονομικών.

Το θέμα είχε αναδείξει η Ελληνική Ένωση Καφέ στο Υπουργείο και η συγκεκριμένη εξέλιξη επιβεβαιώνει το κλίμα καλής συνεννόησης και συνεργασίας που προηγήθηκε, μεταξύ της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Καφέ και της πολιτικής ηγεσίας.

Μέχρι πρότινος, η νομοθεσία προέβλεπε ότι για κάθε πράξη χορήγησης εξοπλισμού σε εταιρείες εστίασης, απαιτούνταν σχετική δήλωση σε διάστημα πέντε ημερών και καταβολή τέλους χαρτοσήμου ίσου με ποσοστό 3,6% επί της αξίας της μηχανής καφέ. Ωστόσο το πλήθος των χρησιδανείων ήταν καθημερινά τέτοιο, που είχε ως αποτέλεσμα να καθίσταται δύσκολη η τήρηση του χρονικού ορίου των πέντε ημερών, προκαλώντας δυσλειτουργίες στην τήρηση της διαδικασίας και έντονη γραφειοκρατία.

Με τη νέα διάταξη που ψηφίστηκε, η υποχρέωση δήλωσης των πράξεων χρησιδανεισμού θα γίνεται πλέον συγκεντρωτικά σε μηνιαία βάση και όχι ανά πράξη όπως γινόταν μέχρι σήμερα, διευκολύνοντας έτσι και τους επιχειρηματίες και τις φορολογικές αρχές. Θυμίζουμε ότι το πρόστιμο σε περίπτωση που κάποια επιχείρηση δεν δηλώσει μία από τις κινήσεις χρησιδανεισμού, ανέρχεται στα 500 ευρώ ανά παράληψη.