Σκληρές οι διαπραγματεύσεις των ξενοδόχων με τους tour operators

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις των ξενοδόχων με τους μεγάλους tour operators σε ό,τι αφορά τα συμβόλαια για την επόμενη χρονιά, όμως οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές. Μπορεί οι φετινές πληρότητες να κυμαίνονται σε πολύ καλά επίπεδα -τουλάχιστον για τους δημοφιλείς προορισμούς- ωστόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους και η άνοδος του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές κρίσεις δημιουργούν μεγάλη ανησυχία για την επόμενη χρονιά. Δεν είναι άλλωστε λίγοι οι οικονομολόγοι που προειδοποιούν για επερχόμενη ύφεση.

Έτσι, ενώ τα δωμάτια φέτος θα γεμίσουν, τα ταμεία όχι μόνο δεν θα ξεχειλίσουν αλλά τα όποια κέρδη αναμένονται εξαιρετικά χαμηλά. Και κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχθεί η επόμενη χρονιά. Γι’ αυτό και οι ξενοδόχοι ζητούν αυξήσεις στα συμβόλαια με τους tour operators, οι οποίοι φυσικά δεν φαίνονται να διατεθειμένοι να τις παραχωρήσουν τόσο εύκολα.

Πώς πιέζουν οι tour operators
Η πίεση των tour operators για τιμές που -τουλάχιστον- δεν θα ξεπεράσουν τα φετινά επίπεδα κατευθύνεται προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι Βαλεαρίδες, όπου οι ξενοδόχοι ζητούν αυξήσεις 10% με 15% στα συμβόλαια για το 2023. Από την άλλη, οι tour operators της Γερμανίας και της Βρετανίας, DRV και ABTA, ασκούν δριμεία κριτική στα ξενοδοχεία για τις αυξήσεις, τις οποίες χαρακτηρίζουν «υπερβολικές». Είναι που έχουν ταυτόχρονα να υπολογίσουν στα τουριστικά πακέτα και τις αυξήσεις στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, οι οποίες ήδη έχουν αυξηθεί κατά 20%.

Οι tour operators μεταξύ των οποίων είναι οι TUI Ην. Βασιλείου, TUI Γερμανίας, Jet2 Holidays, FTI, Schauinsland-Reisen, DER Touristik, προειδοποιούν ότι οι αυξήσεις στις τιμές ξενοδοχείων θα κάνουν τις Βαλεαρίδες πιο ακριβό προορισμό για τους πελάτες τους, που σημαίνει ότι ο προορισμός θα έχει μειονέκτημα στον ανταγωνισμό με άλλους Μεσογειακούς προορισμούς όπως η Ελλάδα, η Ιταλία ή η Τουρκία.

Πρόκειται για ένα σύνηθες επιχείρημα από την πλευρά των μεγάλων τουριστικών πρακτορείων. Από την άλλη, η εκτόξευση της τιμής ενός τουριστικού πακέτου, θα οδηγήσει αναπόφευκτα και σε μείωση των κρατήσεων, την ώρα που ο πληθωρισμός μειώνει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών γενικότερα.

Στήριξη όλης της αλυσίδας
Είναι κάτι περισσότερο από σαφές ότι οι προκλήσεις για την ταξιδιωτική αλυσίδα δεν έχουν τελειώσει. Αν και το ενδιαφέρον για ταξίδια είναι πιο αυξημένο από ποτέ, η ανάκαμψη φαίνεται να καθυστερεί. Σύμφωνα με τη Eurostat, το πρώτο τρίμηνο του 2022 έδειξε σημαντική άνοδο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2021, αλλά εξακολουθεί να υπολείπεται σε σύγκριση με το 2019, κατά 42% σε ό,τι αφορά τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξίδίων (ETC) προβλέπει ότι η χρονιά θα κλείσει με μείωση περίπου 30% των διεθνών τουριστικών αφίξεων. Και καλεί τα κράτη μέλη να στηρίξουν τις τουριστικές επιχειρήσεις!

Νέο ξενοδοχείο στον Βόλο

Με ένα νέο 4άστερο ξενοδοχείο εμπλουτίζεται το ξενοδοχειακό δυναμικό του Βόλου. Πρόκειται για το «1910 Lifestyle Hotel» του Ομίλου «Μάνθος» που πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του τις επόμενες εβδομάδες, στο κέντρο της πόλης, στην οδό Δημητριάδος, απέναντι από το Δημαρχείο.

Το ξενοδοχειακό θα διαθέτει 24 δωμάτια, που θα μοιράζονται σε 4 διαφορετικούς τύπους, με υψηλή αισθητική, ενώ θα υπάρχει και roof garden. Ιδιαίτερο βάρος έχει δοθεί στη γαστρονομία, με προσεκτικά επιλεγμένα μενού για όλα τα γούστα, συμπεριλαμβανομένων και vegan / vegetarian μενού.

Επιπλέον, οι wellbeing εμπειρίες τίθενται στο επίκεντρο της φιλοσοφίας του ξενοδοχείου, που αφουγκράζεται τις ανάγκες των σύγχρονων ταξιδιωτών.

Συμβολική δράση προσκυνηματικού τουρισμού στον Όλυμπο

Συμβολική ανάβαση στον Όλυμπο πραγματοποίησε ομάδα ορειβατών από την Ιορδανία με αρχηγό της αποστολής, την Α.Ε. Πρίγκιπα Mired Raad Zeid Al Hussein, Lord Chamberlain του Χασεμιτικού Βασιλείου της Ιορδανίας, στις 9 & 10 Ιουλίου 2022.

Σκοπός της αποστολής ήταν να μεταφέρουν δυο πέτρες από το χαμηλότερο σημείο του πλανήτη, με υψόμετρο 430 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, από το σημείο της βάπτισης του Ιησού Χριστού στον Ιορδάνη ποταμό όπου και βρίσκεται το βαπτιστήριο & η Ιερά Μονή του Ιωάννου Προδρόμου.

Οι πέτρες αυτές τοποθετήθηκαν στο ψηλότερο ξωκλήσι των Βαλκανίων, αυτό του Προφήτη Ηλία στο οροπέδιο των Μουσών με υψόμετρο 2803 μέτρων στον Όλυμπο. Την αποστολή συνόδευσε και Ελληνική ομάδα ορειβατών.

Ο Πρίγκιπας έχει ήδη βοηθήσει στην αποκατάσταση της εκκλησίας του Προφήτου Ηλίου και έχει δημιουργήσει μια ιστοσελίδα για την ενίσχυση αυτού www.impi.gr. Να σημειωθεί ότι τον Μάιο 2022 υπογράφηκε μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας και του συνολικού γραφείου προσκυνηματικών περιηγητών της Ιερά Συνόδου της Ελλάδος με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού Ιορδανίας.

Νέα εφαρμογή online παραγγελιών από τη Foodrinco

Η Foodrinco μέσα από τη νέα εφαρμογή online παραγγελιών φέρνει καθημερινά πιο κοντά στους συνεργάτες προϊόντα, προσφορές, πληροφορίες ειδών και πληθώρα άλλων χρήσιμων ενημερωτικών εργαλείων.

Η διαδικασία παραγγελίας προϊόντων γίνεται πλέον πιο εύκολη από ποτέ μέσω της εφαρμογής, με πολύ απλά βήματα, σε ένα εύχρηστο, αξιόπιστο και ευχάριστο περιβάλλον.

H εφαρμογή παρέχει τις δυνατότητες:

  • Online παραγγελίας οποιαδήποτε ώρα της ημέρας.
  • Ενημέρωσης αναφορικά με τα προϊόντα και τη διαθεσιμότητά τους.
  • Διατήρησης ιστορικού παραγγελιών αλλά και
  • Παρακολούθησης οικονομικών στοιχείων.

H εφαρμογή είναι διαθέσιμη σε iOS και Android.

Saitama: Κεμπάπ, νούντλς και κοκτέιλ στον Κεραμεικό

Το ολοκαίνουριο στέκι του Σταμάτη Σταματιάδη (Buñuel Κολωνάκι) και του σεφ Άνταμ Κοντοβά επενδύει στα cocktails και στις ανατολίτικες και ασιατικές γεύσεις με έμφαση στα noodles, τα κεμπάπ και τα tap cocktails.

Ο ατμοσφαιρικός χώρος, στην οδό Κεραμεικού που το στεγάζει, βρίσκεται πολύ κοντά στο CTC του Αλέξανδρου Τσιοτίνη. Εχει όνομα εμπνευσμένο απ’ τον υπερήρωα του anime “One Punch Man” και είναι στημένο με σκαμπό και μερικά τραπεζάκια, με εστιακό σημείο το μεγάλων διαστάσεων graffiti που υπογράφουν οι 2.47 street artists.

Στο φαγητό, ο Άνταμ Κοντοβάς υπογράφει street πιάτα με fusion μαγειρικό πρόσημο και άξονα τέσσερα κεμπάπ (τα οποία ψήνονται σε κάρβουνο), τέσσερα noodles, (τα οποία προμηθεύονται σε συνεργασία με βιοτεχνία παρασκευής νουντλς) μία σαλάτα και ένα γλυκό.

Οι επιλογές ξεκινούν με κεμπάπ από μοσχάρι και αρνί, με σάλτσα Καμπαγιάκι, μαγιονέζα μίσο, τηγανιτό κρεμμύδι και γουακάμε, υπάρχει vegan με κιμά λαχανικών, ταχίνι, ραπανάκια και σουμάκ, ενώ συνοδεύονται από noodles όπως αυτά με ψητή πανσέτα. κίμτσι, μποκ τσόι, ενταμάμε και σάλτσα Σαϊτάμα. Όλα τα κεμπάπ σερβίρονται με αραβική πίτα, ρύζι και σπιτικές πίκλες, ενώ η σαλάτα προσαρμόζεται ανάλογα με την εποχή. Το γλυκό είναι ένα παγωτό με parfait κρέμας ή σοκολάτα με καψαλισμένη μαρέγκα εμπνευσμένο από το διάσημο Baked Alaska.

Στη μπάρα, τα έτοιμα παγωμένα tap cocktails μιξάρει ο Πάνος Μιγκλής (φιναλίστ του World Class για το 2021), και προτείνει κλασικά κοκτέιλ με twist, τα οποία μπορεί κανείς να παραγγείλει για να απολαύσει και εκτός του χώρου με delivery και takeaway. Υπάρχει το αγαπημένο πολλών Negroni αρωματισμένο με φράουλα και κεράσι, μια Spicy Margarita με αρώματα Tom Yum, Mai Tai με cordial ανανά και Gin & Tonic με κόλιανδρο και δυόσμο.

Οι ιδιοκτήτες σχεδιάζουν και ένα speakeasy lounge bar στο υπόγειο.

Σουρτούκω: Πολίτικοι μεζέδες και ρεμπέτικα στην αυλή

Η γραφική ταβέρνα-μεζεδοπωλείο του Βύρωνα ανανεώνει την καλοκαιρινή της πρόταση σερβίροντας γεύσεις εμπνευσμένες απ’ την Ελλάδα και την Πόλη, με επίκεντρο τη δροσερή αυλή.

Το μαγαζί που άνοιξε τον Αύγουστο του 2018 στεγάζεται σε ένα παλιό κτίριο, πίσω από την πλατεία Αγίου Λαζάρου. Στήνει τα μαρμάρινα τραπεζάκια της στην πανέμορφη δροσερή αυλή, που μοιάζει βγαλμένη από άλλη εποχή. Το σκηνικό ενισχύει η ρεμπέτικη μουσική που επιλέγεται – τις Κυριακές το μεσημέρι ζωντανά- και σερβίρει πιάτα από διάφορα μέρη της Ελλάδας, όπως η Κρήτη, η Δράμα και η Μάνη, παρέα με εκλεκτό κρασί, μπίρες, ρακή και τσίπουρο.

Καλοδιαλεγμένες πρώτες ύλες μπαίνουν στα βαθιά νόστιμα πιάτα που προσφέρονται για μοιρασιά. Στο μενού ξεχωρίζουν η χωριάτικη με λουκουμάδες φέτας, ντομάτα, αγγούρι, φρέσκο κρεμμύδι, ελιές και κάππαρη, πράσινη σαλάτα με φράουλες και καρύδι, ταμπουλέ με κινόα και πλιγούρι. Ακόμη, τυρόπιτα κανταΐφι με μπεσαμέλ τυριών, ξιδάτη μαρμελάδα ντομάτας και μαύρο σουσάμι, μπουγιουρντί με παστουρμά, πεϊνιρλί, βαρένικα πατάτας ποντιακά, βουβαλίσιο μπιφτέκι Κερκίνης, και κυδωνάτες πατάτες με φρέσκα μυρωδικά και τσαλαφούτι Καρπενησίου.

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης στη Σάμο

Μια νέα συνεργασία ξεκίνησε ο ταλαντούχος σεφ Αλέξανδρος Τσιοτίνης ο οποίος ανέλαβε το Casa Cook της Σάμου. Το adults only ξενοδοχείο, που βρίσκεται
στο Πυθαγόρειο της Σάμου πρόσφατα κατέκτησε και τον τίτλο και του κορυφαίου ξενοδοχείου στην Ευρώπη για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό του.

Το νέο ξενοδοχείο της αλυσίδας ξενοδοχείων Casa Cook, διαθέτει 128 δωμάτια και ξεχώρισε για τη σχεδιαστική γραμμή του , που υλοποιήθηκε από την αρχιτεκτονική εταιρεία Block 722, χρησιμοποιώντας κυρίως τοπικά υλικά κατασκευής και επίπλωσης. Η κτιριακή δομή του ενσωματώνει το concept ενός ελληνικού χωριού σε έναν σύγχρονο χώρο.

Αρχιτεκτονική έμπνευση για τον σχεδιασμό του ξενοδοχείου είναι οι παραδοσιακές «Καμάρες» της Σάμου, που χτίστηκαν με ντόπια υλικά της εποχής.

Ο επιδραστικός σεφ που βραβεύτηκε φέτος με αστέρι Michelin για το εστιατόριό του CTC ανέλαβε το consulting και υπογράφει τα μενού του ξενοδοχείου, έχοντας μαζί του ως executive chef, τον Γιάννη Μαρκόπουλο.

Αντιδράσεις για την 6ήμερη εργασία

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό – Τουρισμοό ζητά την απόσυρση της εγκυκλίου που δίνει το δικαίωμα, μετά από αίτηση του εργαζόμενου, να αλλάξουν οι όροι της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και η 5ήμερη εργασία να μετατραπεί σε 6ήμερη, χωρίς να ανατραπούν οι συνολικά 40 ώρες εργασίας.
Σε διαφορετική περίπτωση, η ΠΟΕΕΤ προτίθεται αφενός να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αφετέρου, να προχωρήσει στην καταγγελία της ισχύουσας Κλαδικής Σύμβασης, η οποία μάλιστα μόλις πρόσφατα κηρύχθηκε υποχρεωτική από το υπουργείο Εργασίας. Ανοικτό αφήνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων το ενδεχόμενο να προχωρήσουν και σε κινητοποιήσεις στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Η ΠΟΕΕΤ είχε συνάντηση με τη Γενική Γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη, προκειμένου να θέσει τα αιτήματά της, καθώς εκτιμά πως καταστρατηγείται παράφορα η Σύμβαση που έχει υπογραφεί με τους εργοδότες.

Η επίμαχη εγκύκλιος
Με βάση τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος, δίνεται η δυνατότητα για επιμερισμό του ίδιου χρόνου απασχόλησης, των 40 ωρών εβδομαδιαίως δηλαδή, καθώς αντί για 8άωρο και πενθήμερο, οι εργαζόμενοι θα μπορούν να δουλεύουν, εάν το επιθυμούν οι ίδιοι, εξαήμερο και 6 ώρες και 40 λεπτά την ημέρα.

Το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι ο εργαζόμενος δύναται να ζητήσει κάτι τέτοιο, με αίτησή του στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ, εάν έχει προσωπικούς ή και οικογενειακούς λόγους. Το αίτημα θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά και θα εγκρίνεται ή θα απορρίπτεται από τον εργοδότη.

Οι αντιδράσεις
Το βασικό επιχείρημα της πλευράς των εργαζόμενων είναι ότι στη ΣΣΕ που υπογράφηκε πριν από ένα έτος, μετά από διαπραγματεύσεις και συμφωνία που επήλθε ανάμεσα σε εκπροσώπους εργαζομένων και εργοδοτών, δεν υπάρχει πρόβλεψη για εξαήμερη απασχόληση.

Η ΠΟΕΕΤ εκτιμά πως με τον τρόπο αυτό ανοίγει «Κερκόπορτα» να καταργούνται οι όροι Συλλογικών Συμβάσεων με ατομικές συμφωνίες, πολλές φορές εκβιαστικές. Αντίδραση υπήρξε και από τη ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας και το προτρέπει να μη δίνει «μη σύννομες “οδηγίες” εφαρμογής του εξαημέρου, καλυμμένες κάτω από τη συναισθηματική επίκληση των οικογενειακών ή προσωπικών λόγων των εργαζομένων, στην αιχμή της σεζόν».

Να σημειωθεί πάντως ότι μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, που βάσει της εγκυκλίου θα μπορούν οι εργαζόμενοι να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για να ζητούν να δουλέψουν εξαήμερο, δεν έχει ακόμη δημιουργηθεί το πεδίο για «ευνοϊκότερη ρύθμιση με αίτηση του εργαζομένου».