Οι Αμερικανοί επιστρέφουν στην Ελλάδα

Πολύς ο λόγος το τελευταίο διάστημα για την Αμερικανική αγορά που ανακάμπτει μετά το σχεδόν απόλυτο «πάγωμα» κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μιας αγοράς από την οποία, ακόμα και πριν την πανδημία, η Ελλάδα ήθελε να αντλήσει ακόμα περισσότερους τουρίστες, μια και η μέση δαπάνη των Αμερικανών τουριστών είναι ιδιαίτερα υψηλή.

Ήδη, το «αναιμικό» πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς, οι αφίξεις Αμερικανών παρουσιάζουν αύξηση κατά 50% σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του «δυνατού» 2019. Όπως αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο Aviation-Event, που διοργανώθηκε στην Αθήνα, οι πτήσεις από τις ΗΠΑ προς το «Ελευθέριος Βενιζέλος» αυξήθηκαν κατά 75%.

Σε σύγκριση μάλιστα με τις ανταγωνίστριες χώρες, η Ελλάδα εμφανίζει μεγαλύτερη ποσοστιαία αναπλήρωση των Αμερικανών τουριστών. Με βάση τα στοιχεία του Recovery Tracker, οι ενεργές αεροπορικές κρατήσεις τον Μάρτιο του 2022 υπολείπονταν -22% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2019 στη χώρα μας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό ήταν -37,7% και -39,7% για την Ισπανία και την Ιταλία. Αντίστοιχα η υστέρηση των ενεργών αεροπορικών κρατήσεων από την αμερικανική αγορά τον Απρίλιο του 2022 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2019 περιορίστηκε στο -14,6% για την Ελλάδα, την ώρα που σε Ισπανία και Ιταλία ήταν σχεδόν διπλάσια (-32,6% και -33,5% αντίστοιχα). Ακόμα μικρότερη ήταν η υστέρηση ενεργών αεροπορικών κρατήσεων στην περίπτωση του Μαΐου όπου για την Ελλάδα περιορίστηκε στο -10% σε σχέση με τον Μάιο του 2019, ενώ στην Ισπανία και την Ιταλία παρέμεινε στο -29,9% και -28,3% αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι το 2018 είχαν έρθει στην Ελλάδα 1.097.000 επισκέπτες από τις ΗΠΑ, ενώ το 2019, 1.179.000.

Περισσότερες πτήσεις
Φέτος η Ελλάδα έχει επιτύχει να προσελκύσει περισσότερες πτήσεις από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τις αεροπορικές εταιρείες να προσθέτουν νέα δρομολόγια ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν τις συνήθεις εποχικές πτήσεις νωρίτερα από το συνηθισμένο. Έτσι, αυτή την εποχή πραγματοποιούνται 9 πτήσεις ημερησίως, δηλαδή 63 πτήσεις εβδομαδιαίως μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.

Ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, στο πλαίσιο κλειστής συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, με τίτλο: “Challenges and Opportunities of the U.S. In-coming Tourism and Investment for Greece. Building a Stronger Future Ahead“ που διοργάνωσε, είπε: «Εξερχόμενη από τις πιο σκοτεινές μέρες της πανδημίας, η χώρα μας φέτος άνοιξε νωρίς την τουριστική της σεζόν και αξιοποίησε την αυξανόμενη ζήτηση για διακοπές στην Ευρώπη, καταγράφοντας εντυπωσιακή ανάκαμψη παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας. Πράγματι, οποιαδήποτε συζήτηση για την κατάσταση και το μέλλον της ταξιδιωτικής και τουριστικής βιομηχανίας σήμερα πρέπει να ξεκινήσει με μια ειλικρινή αναγνώριση δύο βασικών παραγόντων που διαμορφώνουν αυτήν τη στιγμή τις εξελίξεις. Τις συνεχιζόμενες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 και τον αντίκτυπο της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, η Ελλάδα, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν σε παγκόσμιο επίπεδο, εξακολουθεί να είναι κορυφαίο τουριστικό brand».

Τα επίπεδα του 2019 πλησιάζει η επιβατική κίνηση στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Τα επίπεδα του 2019 πλησιάζει η επιβατική κίνηση εσωτερικού, τον Ιούνιο, στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε
ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ).

Ειδικότερα, τον Ιούνιο η επιβατική κίνηση εσωτερικού κατέγραψε πτώση μόλις 0,6%, ενώ η διεθνής επιβατική κίνηση εμφάνισε μονοψήφια μείωση 9,6%, σε σύγκριση με το 2019. Συνολικά, η επιβατική κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας τον Ιούνιο, ανήλθε σε 2,43 εκατ., μειωμένη κατά 6,8% σε σχέση με την κίνηση του Ιουνίου 2019.

Κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η επιβατική κίνηση του ΔΑΑ έφτασε τα 9 εκατ. και παρέμεινε μειωμένη κατά 20,3% σε σύγκριση με το 2019. Οι επιβάτες εσωτερικού παρέμειναν κάτω από τα επίπεδα του 2019 κατά 13,2%, ενώ οι διεθνείς επιβάτες κατά 23,5%.

Το εξάμηνο, οι πτήσεις ανήλθαν σε 91.368 (-9,5% σε σχέση με το 2019), με τις πτήσεις εσωτερικού να παραμένουν μειωμένες κατά 0,9% και τις πτήσεις εξωτερικού κατά 15,8%. Ωστόσο τον Ιούνιο, οι πτήσεις εσωτερικού ήταν αυξημένες κατά 3,3%, σε σχέση με τον Ιούνιο του 2019, ενώ οι πτήσεις εξωτερικού ήταν μειωμένες κατά 8,5%.

Εκατοντάδες πτήσεις ακυρώνει η British Airways τον Ιούλιο

H British Airways ακυρώνει περισσότερες από 650 πτήσεις από το αεροδρόμιο Χίθροου και Γκάτουκ τον Ιούλιο προκειμένου να διαχειριστεί το χάος στα αεροδρόμια που προκαλείται από τις ελλείψεις προσωπικού σε συνδυασμό με την υψηλή ταξιδιωτική ζήτηση.

Ο αερομεταφορέας ενημέρωσε ότι πρόκειται να ακυρώσει έως 105.000 θέσεις, εκ των οποίων 76.000 από το Χίθροου και 29.400 από το Γκάτουικ, που αφορούν κυρίως σε ευρωπαϊκούς προορισμούς, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία, οι Βαλεαρίδες και το Algarve.

Η Βρετανία ανακοίνωσε πρόσφατα τη χαλάρωση των κανονισμών σλοτ μέχρι αυτή την Παρασκευή, επιτρέποντας στους αερομεταφορείς να ακυρώσουν πτήσεις χωρίς να χάσουν σλοτ και να έχουν κυρώσεις.

Η εταιρία προσφέρει στους επιβάτες που επηρεάζονται, τις επιλογές αλλαγής κράτησης ή επιστροφής χρημάτων.

FedHATTA: Μόνο στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής παραμένουν τα τεστ

Τη μεγάλη της έκπληξη εκφράζει η Ομοσπονδία FedHATTA για τα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα που αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, σύμφωνα με τα οποία, από την 1η Ιουλίου οι επιβάτες στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής με μεταφορική ικανότητα από 13 μέχρι 49 επιβάτες υποχρεούνται, πριν από κάθε ναύλωση, να επιδεικνύουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορωνοϊού. Όπως είναι γνωστό, όλοι οι ταξιδιώτες εισέρχονται πλέον στη χώρα μας χωρίς κανέναν έλεγχο και χωρίς υγειονομικές προϋποθέσεις, από κάθε σημείο εισόδου.

Στα νέα υγειονομικά πρωτόκολλα μάλιστα, στην πρώτη παράγραφο αναφέρεται σαφώς ότι οι συγκεκριμένες οδηγίες δεν αφορούν στα επαγγελματικά τουριστικά πλοία που εισέρχονται από το εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων των κρουαζιερόπλοιων.

Ο πρόεδρος της FedHATTA κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Στα ελληνικά ημερόπλοια και ιδιωτικά πλοία αναψυχής δεν υφίσταται παρόμοια υποχρέωση προηγούμενου διαγνωστικού ελέγχου. Ακόμη και στα επαγγελματικά πλοία αναψυχής μεταφορικής ικανότητας έως 12 επιβατών δεν απαιτείται τέτοιος έλεγχος.

Ποια η διαφορά, λοιπόν, των μεγαλύτερων επαγγελματικών πλοίων αναψυχής, ικανή να επισύρει ένα τέτοιο επαχθές μέτρο, που θα δημιουργήσει και πάλι σοβαρά προβλήματα στο έργο ενός κλάδου που μόλις ξανάρχισε να δουλεύει μετά από δύο χρόνια και που λαβαίνει μηνύματα ότι η τρέχουσα τουριστική περίοδος αναμένεται να είναι πραγματικά καλή;

Για μία ακόμη φορά, αυτά που επηρεάζονται κατά κύριο λόγο από την συγκεκριμένη ακατανόητη απαίτηση είναι τα τουριστικά γραφεία, τα οποία θα πρέπει να προσπαθήσουν να εξηγήσουν στους πελάτες τους γιατί η δική τους εκδρομή αντιμετωπίζεται με διαφορετικούς όρους από την ελληνική Πολιτεία από τις εκδρομές άλλων τουριστών, που ταξιδεύουν επίσης με σκάφος στη χώρα μας κατά την ίδια χρονική περίοδο».

Χρήστος Μουταφίδης, «Άρωμα Έβρου»: Αγροτουρισμός με άρωμα λεβάντας στην Ορεστιάδα

Ποια τα χαρακτηριστικά της δράσης αγροτουρισμού που διοργανώσατε με θέμα τη λεβάντα;

Χ.Μ.: Διοργανώσαμε φέτος πιλοτικά την πρώτη δράση αγροτουρισμού σε κτήματα λεβάντας στην Ελλάδα. Οι θάμνοι της λεβάντας βρίσκονται σε ανθοφορία τον Ιούνιο και συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, ειδικά σε κτήματα πολλών στρεμμάτων όπως το δικό μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες που να μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το κτήμα και να απολαύσει ένα πικ-νικ περιτριγυρισμένος από λεβάντες. Η εμπειρία αυτή περιέλαβε τη δοκιμή τοπικών οίνων και εδεσμάτων συνοδεία ζωντανής μουσικής και πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού κάτω από την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η δράση, μας παρότρυναν να δώσουμε έμφαση στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα οπότε και επιλέξαμε κρασί, γαλακτοκομικά και αλλαντικά παραγωγών του Έβρου.

Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από τη δράση αυτή;

Χ.Μ.: Σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε στη λογική του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και να δώσουμε μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης για τους ντόπιους. Η Ορεστιάδα δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένη τουριστικά ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο νου των περισσότερων τις δυσκολίες της παραμεθόριου. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτόν τον συ­σχετισμό και να τονώσουμε το ηθικό των ανθρώπων της περιοχής μας. Για να σχεδιάσουμε την εμπειρία, ταξιδέψαμε στο Σασσουόλο της Ιταλίας όπου γίνονται παρόμοιες δράσεις εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι εκεί μοιράστηκαν μαζί μας την τεχνογνωσία τους αλλά αντιληφθήκαμε ότι η δράση πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Τι προβλέπεται για τη συνέχεια της δράσης;

Χ.Μ.: Φέτος διοργανώσαμε δύο βραδιές και προσκαλέσαμε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Τον επόμενο Ιούνιο σχεδιάζουμε να παρέχουμε την ίδια εμπειρία για περισσότερες μέρες αλλά και να προσελκύσουμε επισκέπτες που θα μείνουν τρεις ή και πέντε μέρες στην περιοχή ώστε να επισκεφτούν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Ενδεχομένως να προσκαλέσουμε και κάποιον επώνυμο σεφ να δημιουργήσει ένα μενού με προϊόντα της περιοχής μας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε κάποια παραδοσιακά οικήματα και να δημιουργήσουμε ένα κατάλυμα σε πολύ μικρή απόσταση από το κτήμα με τις λεβάντες. Η περιοχή δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένη τουριστικά και αυτό μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της στη λογική του εναλλακτικού τουρισμού. Η Ορεστιάδα αποτελεί τη νεότερη πόλη της Ελλάδας αφού ιδρύθηκε μόλις εκατό χρόνια πριν και το Διδυμότειχο υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σουφλί, με τις διαδρομές του μεταξιού, και το απολιθωμένο δάσος της Δαδιάς. Κάλλιστα μπορεί κανείς να περάσει μία εβδομάδα στην περιοχή, είτε επιλέξει να εξερευνήσει τα παραπάνω σημεία, είτε τα συνδυάσει με θαλάσσια μπάνια στην Αλεξανδρούπολη.

Παρέχετε και άλλες εμπειρίες στον χώρο του αγροτουρισμού;

Χ.Μ.: Έχουμε ενταχθεί στο δίκτυο των Open Farms και υποδεχόμαστε αρκετούς επισκέπτες -κυρίως σχολικούς. Μάλιστα λειτουργούμε και σαν μέντορες επιχειρηματικότητας για τα νέα παιδιά. Όποιος μας επισκεφτεί έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις διαδικασίες της παραγωγής στα εργαστήριά μας. Τα βασικά προϊόντα που παράγουμε είναι τα αιθέρια έλαια, ο αποξηραμένος ανθός λεβάντας και τα καλλυντικά. Τόσο μέσα από τα προϊόντα, όσο και μέσα από τις υπηρεσίες μας, θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας. Είμαστε μία δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων και πιστεύουμε ότι μέσα από τον σωστό σχεδιασμό και τις σωστές συνέργειες μπορούμε να βάλουμε την Ορεστιάδα στον χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού.

«Χειροποίητη Κρήτη»: Ενας ασυνήθιστος οδηγός της Κρήτης

Η «Χειροποίητη Κρήτη», το πρωτότυπο concept book της ταξιδιωτικής δημοσιογράφου και δημιουργού των Tourism Awards Ισαβέλλας Ζαμπετάκη, πραγματεύεται την τέχνη του χειροποίητου και του αυθεντικού που παίρνει πολλές μορφές στους κάμπους και τα βουνά της Κρήτης, με στόχο να εμπνεύσουν τον αναγνώστη –αλλά και τους επαγγελματίες του τουρισμού- να αναζητήσουν την στροφή προς τις βιωματικές και αυθεντικές εμπειρίες στην ενδοχώρα του νησιού.

Η δική μας Ισ. Ζαμπετάκη αφού περιηγήθηκε για μέρες στην ενδοχώρα της Κρήτης από την άνοιξη μέχρι τον χειμώνα του 2021, παρέα με τον φακό του Γιώργου Αναστασάκη, έζησαν από κοντά τους τεχνίτες που ασχολούνται με την αγγειοπλαστική και την υφαντική, την τυροκομία και την οινοποίηση, αλλά και άλλες λιγότερες γνωστές τέχνες που δημιουργούν προϊόντα όπως στιβάνια, κατσούνες και κρητικά μαχαίρια.

Η δίγλωσση πρωτότυπη περιηγητική έκδοση παρουσιάζει 26 τέχνες καθώς και τέσσερις διαδρομές σε σημεία του νησιού όπου μπορεί κανείς να διακρίνει το στοιχείο του χειροποίητου στο σήμερα και στο χθες: από τους αμπελώνες και τα λαξευτά πατητήρια του Ηρακλείου, μέχρι τα οροπέδια και τους ανεμόμυλους του Λασιθίου. Και από τους καλλιτέχνες και τους βοσκούς των Ανωγείων, μέχρι τις φάμπρικες ελαιολάδου και τα ενετικά υπέρθυρα των χωριών του Αποκόρωνα.

Η «Χειροποίητη Κρήτη» υλοποιήθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του βιβλίου έγινε στις 30 Ιουνίου στο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων. Τα «μυστικά» της «Χειροποίητης Κρήτης» θα μπορεί κανείς να τα ανακαλύψει και στη σελίδα Incredible Crete στο facebook και το Instagram, με hashtag το #handcraftedcrete.

Taste of Athens 2022: Βραβευμένα πιάτα και μουσική στο Ζάππειο

Για τέσσερις ημέρες, από αύριο Πέμπτη έως την Κυριακή 10 Ιουλίου, δέκα κορυφαία αθηναϊκά εστιατόρια έρχονται στο Ζάππειο, στη pop-up εκδοχή τους, με ειδικά μενού γευσιγνωσίας και μερικά από τα signature πιάτα τους σε προνομιακές τιμές (3, 6, 9 και 12 ευρώ). Συμμετέχουν τα εστιατόρια Σπονδή, Hytra, Fuga, Herve, Delta, Pelagos, Gastone, The Zillers, Alficon, Σχεδία Ηome.

Ο παλμός του Taste of Athens γίνεται ακόμα πιο δυνατός, με live εμφανίσεις-έκπληξη και DJ Sets σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ, από τη Ρένα Μόρφη την Πέμπτη, τον jazzy ήχο των Swingin’ Cats την Παρασκευή, τους Οnirama το Σάββατο βράδυ, αλλά και τις απροσδόκητες ενορχηστρώσεις και τη μελωδική φωνή της Μαρίνα Σάττι την Κυριακή, παράλληλα με τους special DJ sets από τους παραγωγούς του En Lefko 87.7.

Στις επιμέρους εκδηλώσεις περιλαμβάνονται: TASTE TALKS με έμπνευση από το φαγητό και τον κοινωνικό του ρόλο, από την Αρχαιότητα ως το Instagram, #RespectFoodRecipes με πρωτότυπες ιδέες και συνταγές κατά της σπατάλης τροφίμων.

Ένα εργαστήρι βιωσιμότητας με τη διακεκριμένη σεφ Νένα Ισμυρνόγλου που αξιοποιεί αγαπημένα εποχιακά προϊόντα του Ιουλίου σε δημιουργικές παρασκευές, αλλά και το “make my day by Michelin, με τους σεφ και τις ομάδες βραβευμένων με Αστέρια Michelin εστιατορίων του Φεστιβάλ, να μαγειρεύουν μπροστά στους επισκέπτες.

Παράλληλα, τα μεγαλύτερα brands τροφίμων και ποτών, και όχι μόνο, μπαίνουν στους ρυθμούς τους Taste of Athens, με δοκιμές προϊόντων και γευσιγνωσίες και special treats. Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων.

The Locals: επιταχύνεται η ανάπτυξη της διανομής τους στην αγορά σε 4.000 σημεία πανελλαδικά

Τέσσερις μήνες μετά την ανακοίνωση της δημιουργίας των The Locals, των πρώτων ελληνικών craft cocktails σε can, η εταιρεία The Craft Spirits Co. ολοκλήρωσε την πρώτη φάση ανάπτυξης της διανομής των προϊόντων της στο οργανωμένο λιανεμπόριο, στο χονδρικό εμπόριο μέσω σημαντικών συνεργατών ανά την Ελλάδα καθώς και
σε σημεία μικρής λιανικής, έχοντας πλέον παρουσία σε πάνω από 4.000 σημεία πανελλαδικά.

Στόχος της εταιρείας είναι η περαιτέρω επέκταση της διανομής των The Locals, στην κρύα αγορά καθώς και σε σημεία μικρής λιανικής, εκτός Αθηνών, με έμφαση στις τουριστικές περιοχές λόγω της αναμενόμενης αυξημένης ζήτησης κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Παράλληλα με την ανάπτυξη της διανομής των προϊόντων, τα The Locals ξεκινούν τη συνεργασία τους με την Ελένη Φουρέιρα. Η συνεργασία με την πιο δημοφιλή Ελληνίδα τραγουδίστρια, στοχεύει στην προβολή της καινοτομίας των The Locals, που καλύπτουν την ανάγκη των καταναλωτών για έτοιμα ποιοτικά cocktails.

Fam trip ΕΟΤ: Τουριστικό άνοιγμα της Σκιάθου στην τουρκική αγορά

Η ανάδειξη της Σκιάθου ως νέου και ελκυστικού προορισμού για την τουριστική αγορά της Τουρκίας και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης, ήταν ο στόχος ταξιδίου εξοικείωσης (fam trip) που διοργάνωσε από τις 24 έως τις 26 στο νησί των Σποράδων η Υπηρεσία ΕΟΤ Τουρκίας, σε συνεργασία με τον τοπικό Δήμο.

Στο fam trip συμμετείχαν ο Πρόεδρος Ανατολικής Θράκης και έξι στελέχη του Συνδέσμου Τουρκικών Ταξιδιωτικών Γραφείων (TÜRSAB), καθώς και δύο δημοσιογράφοι περιοδικών μεγάλης κυκλοφορίας της γειτονικής χώρας.

Η τουρκική αποστολή επισκέφθηκε το δημαρχείο του νησιού, όπου είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο, Θοδωρή Τζούμα, τον Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων, Αλέξανδρο Ευσταθίου, τουριστικούς πράκτορες, ξενοδόχους και εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος της TÜRSAB Ανατολικής Θράκης, Orhan Çebi, δήλωσε ενθουσιασμένος από την ομορφιά της Σκιάθου και ανακοίνωσε πως στα τέλη Αυγούστου αναμένεται να ταξιδέψουν στο νησί οι πρώτοι Τούρκοι επισκέπτες.
Την τουρκική αποστολή συνόδευσε η Προϊσταμένη της Υπηρεσίας ΕΟΤ Τουρκίας, Δήμητρα Μπάμπαλη.

Ξανάρχισε η έκδοση visa σε Ρώσους

Το ελληνικό προξενείο στη Ρωσία έχει αρχίσει και πάλι να δέχεται έγγραφα για βίζα όπως επιβεβαιώθηκε από αρκετούς τοπικούς tour operators. Ωστόσο, ειδικοί της τουριστικής αγοράς συνιστούν ανεπιφύλακτα στους τουρίστες που επιθυμούν να επισκεφθούν την Ελλάδα να φροντίσουν εγκαίρως το ζήτημα της βίζας καθώς λόγω εσωτερικών αλλαγών στο έργο του προξενείου, η διαδικασία εξέτασης των εγγράφων μπορεί να διαρκέσει περισσότερο.

Η Vestnik ATOR απέστειλε αίτημα στο προξενείο για το πώς θα είναι η διαδικασία έκδοσης βίζας ενώ οι τουριστικοί πράκτορες προβλέπουν ότι θα υπάρξουν αλλαγές. Συγκεκριμένα, εκτιμούν ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των χορηγούμενων θεωρήσεων μίας εισόδου.

«Περισσότερο από το 50% των αιτούντων βίζα δεν σκοπεύουν στην πραγματικότητα να επισκεφθούν την Ελλάδα, αλλά θέλουν να λάβουν βίζα για να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες. Σε τέτοιους αιτούντες μπορεί να τους αρνηθούν τη χορήγηση βίζας, καθώς τα προξενεία διαθέτουν μηχανισμούς για να προσδιορίσουν τον πραγματικό σκοπό του ταξιδιού», πιστεύει η πηγή του ATOR. Οι Ρώσοι τουριστικοί πράκτορες συστήνουν στους ταξιδιώτες να είναι προσεκτικοί στις λεπτομέρειες των αιτήσεων.