Πόσο ακόμα θα ακριβύνουν τα ταξίδια;

«Τα ταξίδια θα ακριβύνουν πολύ», προειδοποιούσαν λίγο μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας ειδικοί του τουριστικού κλάδου, με πολλούς να προβλέπουν ότι θα επιστρέψουμε πολλές δεκαετίες πίσω, πριν την εμφάνιση των low cost αεροπορικών εταιρειών, που τα διεθνή ταξίδια αποτελούσαν προνόμιο για λίγους.

Και όντως οι τιμές των ταξιδιωτικών πακέτων ανεβαίνουν με ταχύτατους ρυθμούς και σε αυτό συμβάλει, εκτός από την πανδημία, και ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η άνοδος των τιμών των καυσίμων και της ενέργειας γενικότερα, επιβαρύνει άμεσα τις μεταφορές (αεροπλάνα, πλοία και παντός είδους οχήματα), τα λειτουργικά κόστη των καταλυμάτων αλλά και έμμεσα όλο το κόστος ενός ταξιδιού, καθώς η ακρίβεια πλήττει όλο το φάσμα των προϊόντων και υπηρεσιών.

Είναι χαρακτηριστικές οι αυξήσεις στις τιμές αεροπορικών εισιτηρίων από τη Γερμανία προς δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, όπως τις καταγράφει η πύλη σύγκρισης τιμών Idealo: κατά 71% προς Αλικάντε, κατά 61% προς Μαγιόρκα, κατά 41% προς Φάρο.

Ο εμπειρογνώμονας σε θέματα αεροπορίας Michael Immel, αποδίδει τις αυξήσεις -εκτός από το αυξημένο κόστος των καυσίμων το οποίο αποτελεί το 30-40% του συνολικού κόστους των πτήσεων- και στον ανταγωνισμό. «Δρομολόγια προς κλασικούς, ζεστούς, παραθαλάσσιους προορισμούς, όπως η Μαγιόρκα, προσέφερε παλαιότερα η Air Berlin και πιο πρόσφατα η Ryanair. Η Air Berlin δεν υπάρχει πλέον, η Ryanair δεν πετάει πλέον από τη Φρανκφούρτη, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν φτάσει στα ύψη», εξηγεί ο κ. Immel. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον Michael Immel, οι αεροπορικές εταιρείες έχουν σημειώσει ζημίες τα τελευταία χρόνια και τώρα προσπαθούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη ζήτηση.

Έρχονται επιπλέον αυξήσεις
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ryanair, Μάικλ ο’ Λίρι, βλέπει τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων να αυξάνονται για μια ακόμη πενταετία. Η Lufthansa από την άλλη ανακοίνωσε ότι περιορίζει προσωρινά τη διαθεσιμότητα των εισιτηρίων σε πιο οικονομικές θέσεις, επικαλούμενη την έλλειψη προσωπικού και την ανάγκη για απλοποίηση των διαδικασιών κράτησης.

Τα ξενοδοχειακά συμβόλαια
Σημαντικό ζήτημα με τις τιμές τους αντιμετωπίζουν και οι ξενοδόχοι, οι οποίοι είχαν κλείσει συμβόλαια με βάση τα κόστη της προηγούμενης χρονιάς. Τώρα βλέπουν τα εκτιμώμενα κέρδη να εξανεμίζονται αφού τα λειτουργικά τους έξοδα έχουν αυξηθεί δυσανάλογα. Ήδη οι διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή τη στιγμή με τους tour operators για τα συμβόλαια του 2023, ξεκινούν με αυξήσεις από 4-7%, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του H&R, υπάρχουν και ξενοδόχοι που ζητούν αυξήσεις της τάξης του 15% και άνω. Σε πολλές περιπτώσεις τα συμβόλαια περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής με βάση τον πληθωρισμό, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η ακρίβεια πανευρωπαϊκά.

Πάντως επικρατεί προβληματισμός καθώς η γενικότερη ακρίβεια ενδέχεται να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα για τις διακοπές του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού.

EasyJet: Παραίτηση του COO μετά από χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων

Ο Πίτερ Μπίλιου της easyJet αποχώρησε από τη θέση του υπεύθυνου για τη λειτουργία της αεροπορικής εταιρείας μετά το ταξιδιωτικό χάος με τις χιλιάδες ακυρώσεις πτήσεων. Η low-cost αεροπορική εταιρεία ανακοίνωσε χθες ότι ο Μπίλιου παραιτήθηκε από τη θέση του επιχειρησιακού διευθυντή (chief operating officer- COO), αλλά θα παραμείνει στην εταιρεία προσωρινά για να «διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση». Τη θέση του θα αναλάβει προσωρινά ο Ντέιβιντ Μόργκαν.

Η easyJet αναγκάστηκε να περικόψει χιλιάδες πτήσεις αυτό το καλοκαίρι καθώς αντιμετωπίζει ελλείψεις προσωπικού που επηρεάζουν ολόκληρο τον κλάδο των αερομεταφορών. Η αεροπορική εταιρεία περιόρισε τις πτήσεις από το πρόγραμμα αιχμής της, αφού υπέστη ένα κύμα χαοτικών ακυρώσεων την τελευταία στιγμή, κυρίως από το Gatwick του Λονδίνου.

Ο Μπίλιου προήλθε από τη Ryanair το 2019, με την ιρλανδική εταιρεία να προχωράει σε δικαστική προσφυγή για να τον εμποδίσει να εργαστεί σε ανταγωνιστή.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πίτερ για τη σκληρή δουλειά του και να του ευχηθώ καλή επιτυχία», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της easyJet, Γιόχαν Λούντγκρεν.
του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού.

Τουριστικό γραφείο αναζητά η Περ. Αττικής

Η Περιφέρεια Αττικής, ως επικεφαλής της συνέργειας Περιφέρεια Αττικής – Ένωση Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Αττικής (ΕΝΟΑΑ) – Οινοποιείο «Αμπελώνες Οινοποιητική Σώκος Α.Ε.» – Εταιρεία Αξιοποίησης και Διαχείρισης Περιουσίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών – Οινοποιείο «Λύτρας Θεόδωρος» – Οινοποιία Μπάσση Α.Ε. διενεργεί ανοικτό διαγωνισμό με σφραγισμένες προσφορές για την ανάδειξη αναδόχου ταξιδιωτικού γραφείου που θα καλύψει τις ανάγκες μετακίνησης και διαμονής των συμμετεχόντων στο Πρόγραμμα «Προώθηση οίνων ποιότητας Περιφέρειας Αττικής σε τρίτες χώρες (ΗΠΑ, Καναδάς, Ην. Βασίλειο, Ιαπωνία και Κορέα)» στο πλαίσιο του Μέτρου Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών.

Στο εν λόγω πρόγραμμα θα υπάρχουν δράσεις που αφορούν δημόσιες σχέσεις και προωθητικές δραστηριότητες στα ΜΜΕ, διοργάνωση ειδικών εκδηλώσεων και παραγωγή προωθητικού υλικού. Σε ό,τι αφορά τις εκδηλώσεις, αυτές περιλαμβάνουν διοργάνωση ενημερωτικών σεμιναρίων, ειδικών παρουσιάσεων – εκδηλώσεων (masterclass/winetastings), δείπνων σε δημοσιογράφους και wine experts ειδικού τύπου, συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις σε ΗΠΑ – Καναδά, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιαπωνία – Κορέα. Στις εκδηλώσεις αυτές θα μεταβαίνουν οι οινοποιοί του προγράμματος καθώς και μέλη της Περιφερείας ως επικεφαλής της συνέργειας.

Προσφορές υποβάλλονται είτε για όλα τα τμήματα (δηλ. για όλες τις χώρες – στόχους) της σύμβασης και για τα δύο έτη είτε για επιμέρους τμήμα (δηλ. χώρα στόχο) και για τα δύο έτη. Τα κόστη που αφορούν στα αεροπορικά εισιτήρια, αθροιστικά περιλαμβάνουν τα ταξίδια από/προς την Ελλάδα και τη χώρα-στόχο και τα αεροπορικά εισιτήρια μεταξύ των χωρών της ίδιας ομάδας.

Η εκτιμώμενη αξία της σύμβασης ανέρχεται σε 326.400,00€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ και αναλύεται ανά τμήμα ως εξής: ΗΠΑ – Καναδάς: 69.600€ κατ’ έτος (139.200€ για τα δύο έτη), Ην. Βασίλειο: 24.000€ κατ’ έτος (48.000€ για τα δύο έτη), Ιαπωνία – Κορέα: 69.600€ κατ’ έτος (139.200€ για τα δύο έτη).

Έφυγε από τη ζωή ο Γιώργος Τριβυζάς

Έφυγε από τη ζωή μετά από μακρά ασθένεια ο Γιώργος Τριβυζάς, ιδρυτής και πρόεδρος του Ελληνο – Αμερικανικού Τουριστικού Επιμελητηρίου.

Ο Νότης Μαρτάκης, πρόεδρος της MTC Group, που συνεργαζόταν τα τελευταία χρόνια μαζί του, τον αποχαιρέτισε με ένα συγκινητικό κείμενο. Κάνοντας έναν συνοπτικό απολογισμό της δράσης του Γιώργου Τριβυζά, από τότε που ήταν ταξιδιωτικός πράκτορας στο Λος Άντζελες, εξειδικευμένος στην Ελλάδα, και την ίδρυση του Greek Hotel Reservation Center, φτάνει μέχρι τη δημιουργία του Ελληνο – Αμερικανικού Τουριστικού Επιμελητηρίου του όποιου μέχρι σήμερα ήταν Πρόεδρος. «Τα τελευταία χρόνια και ενώ δοκιμαζόταν από τον καρκίνο δεν κατέθεσε τα όπλα και συνέχισε με την ίδια ορμή τη δραστηριότητά του ως μέτοχος και στέλεχος της εταιρίας “Κένταυρος” και ως μέλος του ΔΣ της ΓΕΠΟΕΤ ενώ επίσης ίδρυσε το Σύνδεσμο Τουριστικής Ανάπτυξης του οποίου ήταν Πρόεδρος.

Η συνεργασία μου με τον Γιώργο ήταν πάντα άδολη και με διάθεση να βοηθήσει. Στον ίδιο οφείλω τη διαμεσολάβηση για την ανάληψη σημαντικών αντιπροσωπειών μεγάλων Μέσων Ενημέρωσης από τις ΗΠΑ, όπως Los Angeles Times, NBC, ABC, Conde Nast Traveler και άλλα. Με τον ίδιο οργανώσαμε την επίσκεψη των Kardashians σε Μύκονο και Σαντορίνη που έδωσαν τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα δημοσιότητα στα δύο νησιά με τρεις εκπομπές και συνολική τηλεθέαση πάνω από 600 εκατομμύρια. Ο Γιώργος, πέρα από καλός συνεργάτης ήταν και αγαπημένος φίλος. Του χρωστάω πολλά και θα τον θυμάμαι με αγάπη».

Grace Hotel: Κοκτέιλ και πιάτα με σαντορινιά υλικά

Ο Λευτέρης Λαζάρου και ο Θάνος Προυναρούς, δύο θρύλοι της γαστρονομίας και του fine drinking, που υπογράφουν τη γευστική πρόταση φέτος στο Grace Hotel έχουν ετοιμάσει για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο μια σειρά από συναρπαστικά events για τους επισκέπτες της Σαντορίνης και του ξενοδοχείου, με στόχο να αναδείξουν τα τοπικά προϊόντα στα πιάτα και τα cocktail τους.

Ο ιδρυτής του αθηναϊκού Baba Au Rum Θάνος Προυναρούς και η έμπειρη ομάδα του θα βρίσκονται στη Σαντορίνη από την Τετάρτη 13 Ιουλίου έως την Κυριακή 17 Ιουλίου για μια σειρά από συναρπαστικά Cocktail Masterclasses, στο 363 Bar by Baba Au Rum, που βρίσκεται μέσα στο Grace Hotel.

Με φόντο τη θέα στην καλντέρα, ο Θάνος Προυναρούς θα συνδυάσει την προσωπική του ταυτότητα με τα πιο φρέσκα νησιώτικα υλικά: από ντοματάκια Σαντορίνης μέχρι άγρια κάππαρη για να δημιουργήσει signature cocktails με άρωμα Σαντορίνης.

Η καινοτομία, τα μεσογειακά προϊόντα και η σύγχρονη τέχνη του mixology θέτουν τη θεματολογία στα masterclasses, που θα δοθούν στο νησί.

Στο Varoulko Santorini του Grace Hotel, τώρα, η φιλοσοφία του Λευτέρη Λαζάρου για την ελληνική κουζίνα και η αγάπη του για τα ντόπια υλικά συναντούν την πλούσια οινική παράδοση της Σαντορίνης.

Wine εμπειρίες
Αυτόν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, το Grace Hotel θα φιλοξενήσει τις πιο μοναδικές εμπειρίες wine tasting, σε συνεργασία με μερικά από τα καλύτερα οινοποιεία του νησιού. Το Οινοποιείο Μπουτάρη, γνωστό σε όλη την Ελλάδα για τη μεγάλη του συμβολή στην αναβίωση και ανάπτυξη των γηγενών ποικιλιών αμπέλου, θα επισκεφθεί το Varoulko Santorini στις 22 και 23 Ιουλίου, το Οινοποιείο Αρτέμης Καραμολέγκος, που ιδρύθηκε το 1952 και διαθέτει μια σειρά από διακρίσεις, στις 29 και 30 Ιουλίου, ενώ το Κτήμα Αργυρού, ο μεγαλύτερος ιδιοκτήτης αμπελώνων στη Σαντορίνη έρχεται στις 13 και 14 Αυγούστου. Ειδικοί someliers από τα κορυφαία Κτήματα της Σαντορίνης θα επισκεφθούν το Grace Hotel και το Varoulko Santorini για να μυήσουν τους επισκέπτες σε ένα γευστικό ταξίδι, όσο ένα εντυπωσιακό μενού που επιμελείται ο ίδιος ο σεφ Λαζάρου, συνοδευόμενο από τοπικές ποικιλίες κρασιών όπως το Ασύρτικο, το Αθήρι, η Μανδηλαριά και το Vinsanto, θα δημιουργούν μια εμπειρία που αγγίζει όλες τις αισθήσεις.

Συνέχεια σημαντικών διακρίσεων για την Οινοποιία Τσάνταλη

Ένα πλατινένιο, δύο ασημένια και δύο χάλκινα μετάλλια ήταν η συγκομιδή για την TSANTALI στην διοργάνωση TEXSOM INTERNATIONAL WINE AWARDS 2022. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν το ποιοτικό δυναμικό, τόσο νέων ετικετών όπως η σειρά 1/3000 Limited Selection όσο και κλασικές αξίες από τις ξεχωριστές αμπελοοινικές περιοχές της Ραψάνης και της Χαλκιδικής.

Αναλυτικά: Πλατινένιο μετάλλιο απέσπασε το ΡΑΨΑΝΗ RESERVE 2016. Με ασημένιο διακρίθηκαν τα ΡΑΨΑΝΗ 2019 και ΕΜΜΕΤΡΟΣ ΛΟΓΟΣ ΜΑΛΑΓΟΥΖΙΑ 2021, ενώ Χάλκινα κέρδισαν τα KLIMA KLIMA ORGANIC ASSYRTIKO 2021 και 1/3000 LIMITED SELECTION ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2021.

Οι διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς και διοργανώσεις παγκοσμίου κύρους, αποτελούν μια επιβράβευση των προσπαθειών της οικογένειας Τσάνταλη που ασχολείται με την αμπελοκαλλιέργεια, την οινοποίηση και την παραγωγή αποσταγμάτων από το 1890.

Η οινοποιεία Τσάνταλη έχει αναβιώσει μερικούς από τους πιο ξεχωριστούς αμπελώνες της Βόρειας Ελλάδας -στο Άγιο Όρος, στη Χαλκιδική, στη Ραψάνη και στη Μαρώνεια της Θράκης, ενώ χάρη στο πάθος και τη συστηματική επένδυση, συνεχίζονται οι αμπελοοινικές παραδόσεις, η βιοποικιλότητα και διαφυλάσσονται οι γηγενείς ποικιλίες.

Ο ΕΟΤ στο «The Meetings Show» Λονδίνου

Σε μια περίοδο που ο κλάδος του συνεδριακού τουρισμού επανακάμπτει δυναμικά διεθνώς μετά τη διετή αποχή των εταιρειών από τις διοργανώσεις συνεδρίων εξαιτίας της πανδημίας, το ενδιαφέρον των εκπροσώπων της βρετανικής MICE αγοράς για την Ελλάδα εμφανίζεται σημαντικά αυξημένο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε στη διάρκεια της επαγγελματικής έκθεσης για τον συνεδριακό τουρισμό «The Meetings Show», που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 29 και 30 Ιουνίου με τη συμμετοχή της Υπηρεσίας ΕΟΤ Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας.

Ο ΕΟΤ συμμετείχε με shell scheme περίπτερο 28 τ.μ. στην κεντρική είσοδο της έκθεσης και συνεκθέτες το Athens Convention & Visitors Bureau (ACVB) και το Thessaloniki Convention Bureau (TCB). Στόχος της ελληνικής συμμετοχής ήταν η πληρέστερη ενημέρωση των επισκεπτών για τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας ως ιδανικού προορισμού για διοργάνωση παρόμοιων εκδηλώσεων και, ταυτόχρονα, ο τριπλασιασμός της προκράτησης καθορισμένων συναντήσεων από τους buyers.

Στο ελληνικό περίπτερο πραγματοποιήθηκαν περίπου 100 συναντήσεις μεταξύ των εκπροσώπων του ΕΟΤ, του ACVB και του TCB και υψηλόβαθμων στελεχών (senior buyers, CEO‘s, executives) από βρετανικές εταιρείες του κλάδου, με τα περισσότερα αιτήματα να αφορούν ταξίδια κινήτρων (incentives) για 40-70 άτομα και εκτός υψηλής τουριστικής σεζόν.

Το ΞΕΕ αναλαμβάνει Θεσμικός Υποστηρικτής του «Elevate Greece»

Η επιβράβευση και η καθοδήγηση Νεοφυών Επιχειρήσεων (startups) που δραστηριοποιούνται σε θέματα τουρισμού είναι στο επίκεντρο του Συμφωνητικού Συνεργασίας που υπέγραψαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Χρίστος Δήμας και ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αλέξανδρος Βασιλικός.

Το ΞΕΕ ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας σε θέματα τουρισμού και έχοντας αναπτύξει τον CapsuleT Travel & Hospitality Accelerator, τον πρώτο επιταχυντή νεοφυών επιχειρήσεων στον χώρο του τουρισμού, με βάση το Συμφωνητικό Συνεργασίας αναλαμβάνει Θεσμικός Υποστηρικτής της πρωτοβουλίας της Ελληνικής Κυβέρνησης «Elevate Greece».

Η πρωτοβουλία «Elevate Greece» έχει στόχο την χαρτογράφηση των νεοφυών επιχειρήσεων μέσω του του Εθνικού Μητρώου Νεοφυών – Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και την ανάδειξη ενός ισχυρού οικοσυστήματος καινοτομίας.