Άκρως εντυπωσιακή η πορεία του Ιουνίου στο Νότιο Αιγαίο

Σε υψηλά επίπεδα εξακολουθεί να κινείται η ζήτηση των νησιών του Νοτίου Αιγαίου για την τρέχουσα τουριστική χρονιά στις διεθνείς αγορές, κάτι που φαίνεται και από τις προγραμματισμένες απευθείας διεθνείς αεροπορικές αφίξεις που σημειώθηκαν τον μήνα Ιούνιο. Αυτό επισημαίνει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, στο τελευταίο ενημερωτικό της σημείωμα.

Λαμβάνοντας υπόψη τα μέχρι τώρα στοιχεία των αφίξεων στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου (Μυκόνου, Σαντορίνης, Ρόδου, Κω, Καρπάθου), δεν είναι άτοπος ο ισχυρισμός ότι οι αφίξεις των ξένων επισκεπτών την τουριστική χρονιά του 2022 σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, θα ξεπεράσει και τα επίπεδα του 2019, αποτέλεσμα της επιτυχούς στρατηγικής και διαχείρισης του προορισμού κατά τη γεμάτη προκλήσεις διετία της πανδημίας.

Ήδη μέχρι τώρα, ο φετινός Απρίλιος ξεπέρασε τις αφίξεις του Απριλίου του 2019 κατά 13% και ο Μάιος κατά 5%. Ομοίως και ο Ιούνιος του 2022 παρουσιάζει μια πράγματι εντυπωσιακή πορεία, ξεπερνώντας κατά 13% τον Ιούνιο της τελευταίας προ πανδημίας χρονιάς.

Καλύτερος Ιούνιος συγκριτικά με το 2019 για Ρόδο, Κω, Μύκονο, Σαντορίνη
Συγκριτικά με τη χρονιά ορόσημο του 2019, και τα τέσσερα νησιά Ρόδος, Κως, Μύκονος, Σαντορίνη «απογειώθηκαν» τον Ιούνιο, σημειώνοντας περισσότερες αφίξεις έναντι του 2019, τουλάχιστον μέχρι τις 26 του μήνα. Ειδικότερα στα Δωδεκάνησα, η Ρόδος και η Κως κινούνται σε αυξήσεις έναντι του 2019 της τάξης του 8% και 3% αντίστοιχα, ενώ στις Κυκλάδες τα ποσοστά είναι υψηλότερα, 22% για τη Μύκονο και 49% για τη Σαντορίνη.

Μία διεθνής πτήση ανά πέντε λεπτά
Συγκεκριμένα, μόνο κατά τις πρώτες 26 ημέρες του Ιουνίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Fraport και της ΥΠΑ, στα πέντε διεθνή αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου προσγειώθηκαν 4.898 αεροπλάνα μεταφέροντας 771.941 επιβάτες, εκ των οποίων οι μισοί περίπου (376.415.042) επέλεξαν τη Ρόδο, 182.410 την Κω, 114.873 τη Σαντορίνη, 83.581 τη Μύκονο και 14.662 την Κάρπαθο. Χαρακτηριστικό της υψηλής κίνησης που απολαμβάνουν τα αεροδρόμια είναι ότι, όπως μπορεί να παρατηρήσει κανείς από τους πίνακες πτήσεων ειδικά κατά τις ημέρες αιχμής, προσγειώνεται μια διεθνής πτήση ανά πέντε λεπτά.

1,7 εκατ. επισκέπτες μέσω αεροπορικών πτήσεων τους τρεις πρώτους μήνες
1.550.059 επισκέπτες έχουν προσελκύσει μέχρι τις 26 Ιουνίου οι προορισμοί του Νοτίου Αιγαίου, μέσω των απευθείας πτήσεων, οι οποίοι αθροιζόμενοι στους επιβάτες που φτάνουν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα μέσω του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελ. Βενιζέλος κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, προσεγγίζουν το 1.700.000.

Κέρκυρα: Πληρότητας 70-90% τον Ιούνιο

Με πληρότητες 70-90% έκλεισαν τον Ιούνιο τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας ενώ και ο Ιούλιος αγγίζει σύμφωνα με τις κρατήσεις την πληρότητα 80%-90% στα μεγάλα ξενοδοχεία του νησιού, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πρόεδρος των Ξενοδόχων Κέρκυρας Μπάμπης Βούλγαρης.

«Τα μηνύματα είναι πολύ θετικά» ο κ. Βούλγαρης κάτι που επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των εργαζομένων στην ΥΠΑ Κέρκυρας, Δημήτρης Ρούσσος, ο οποίος ανέφερε ότι «στο αεροδρόμιο Ιωάννης Καποδίστριας επιβιβάστηκαν κατά τη διάρκεια του Ιουνίου περισσότεροι από 300.000 τουρίστες μόνο από το εξωτερικό, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των πτήσεων κατά τον τρέχοντα μήνα».

Συγκεκριμένα, ο Ιούνιος κατέγραψε 1827 πτήσεις εξωτερικού, εκ των οποίων οι 600 ήταν από τη Μ. Βρετανία, οι 341 από τη Γερμανία, οι 178 από την Ιταλία, οι 134 από την Πολωνία, 92 από Γαλλία, ενώ αξιοσημείωτο είναι πως μετά από τρία χρόνια, σύμφωνα με τον κ. Ρούσσο, «ενεργοποιήθηκαν πτήσεις και από τις βόρειες χώρες, Σουηδία, Φιλανδία και Νορβηγία».

Παράλληλα, πολλές αεροπορικές εταιρείες παρατείνουν τον χρόνο πτήσεων στο νησί μέχρι και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. «Πάμε στα επίπεδα του 2019 και ίσως να τα ξεπεράσουμε» επισημαίνει ο κ. Ρούσσος.

Επίσημα εγκαίνια για το δεύτερο MGallery στην Ελλάδα, το Niko Seaside Resort

Τα επίσημα εγκαίνια έκανε την προηγούμενη Δευτέρα, 27 Ιουνίου, το Niko Seaside Resort – MGallery στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης. Πρόκειται για το πρώτο resort του brand σε νησί της Ελλάδας και το δεύτερο ξενοδοχείο ΜGallery που λειτουργεί επί ελληνικού εδάφους. Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν η Maud Bailly, CEO Accor Southern Europe, ο Xavier Grange, Senior Vice President, Head of Development Accor Southern Europe, ο Πολ Γομόπουλος, Senior Managing Director της Hines Greece και οι Γιάννης και Τίνα Δασκαλαντωνάκη, της Y&T Daskalantonakis Knossian Group.

To NIKO Seaside Resort – MGallery αποτελεί κοινό εγχείρημα της Accor, της Hines Greece, της Henderson Park και του Ομίλου Y&T Daskalantonakis Knossian και υποδέχτηκε τους πρώτους επισκέπτες του τον Απρίλιο του 2022. Συνδυάζοντας αρμονικά την αρχιτεκτονική με τη γαστρονομία και την Τέχνη, το NIKO Seaside Resort – MGallery διαθέτει 141 δωμάτια και σουίτες, τα περισσότερα με ιδιωτικές plunge pools στο μπαλκόνι, τέσσερα εστιατόρια και μπαρ και εκθαμβωτική θέα στον κόλπο της Μιραμπέλου.

Η μονάδα κινείται ήδη με πληρότητες της τάξης του 90%, όπως αποκάλυψε ο Γιάννης Δασκαλαντωνάκης του Y&T Daskalantonakis Knossian Group.

Το ξενοδοχείο συνθέτει έναν μοναδικό adults-only προορισμό την ίδια στιγμή που η Ελλάδα ενισχύει τη θέση της παγκοσμίως στις στρατηγικές επενδύσεις στον τουρισμό. Τα στελέχη της Accor στις δηλώσεις τους σημείωσαν την πρόθεση της αλυσίδας να διπλασιάσει την παρουσία της στην Ελλάδα μέχρι το 2025, ενώ αυτή τη στιγμή διαθέτει 1.400 δωμάτια. Στο επίκεντρο μπαίνει η πολυτέλεια αλλά και το τοπικό στοιχείο.

Ο Πολ Γομόπουλος από την άλλη, σημείωσε ότι πλέον η Hines διαθέτει επτά ξενοδοχεία στην Ελλάδα.

Ο όμιλος ΚΑΡΑΤΖΗ επεκτείνεται στις θαλάσσιες μεταφορές

Στον κλάδο της κρουαζιέρας μπαίνει ο όμιλος Καράτζη με τη συμμετοχή και της Time4Vacation, συμφερόντων Δημήτρη Χαριτίδη. Όπως επιβεβαίωσαν στο H&R πηγές του ομίλου Καράτζη, η εταιρεία προχώρησε στην αγορά ενός ταχύπλοου σκάφους από την Ισπανία, έναντι 5 εκατ. ευρώ, το οποίο εντός του Ιουλίου θα ξεκινήσει ημερήσιες κρουαζιέρες στη δημοφιλή γραμμή Ηράκλειο – Σαντορίνη.

Πρόκειται για ένα σκάφος Monohull High Speed χωρητικότητας 750 επιβατών και 180 αυτοκινήτων, το οποίο φέτος θα πραγματοποιεί μόνο ημερήσιες κρουαζιέρες ενώ στην επόμενη σεζόν προγραμματίζεται να επεκταθεί και στην ακτοπλοΐα. Η νέα εταιρεία, υπό την επωνυμία Panellenic Lines, αναμένει τις επόμενες ημέρες να παραλάβει το πλοίο στο λιμάνι του Ηρακλείου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και ετήσιου ελέγχου που πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του Πειραιά, εργασίες που κόστισαν συνολικά κοντά στο 1 εκατ. ευρώ.

Έτσι ο όμιλος Καράτζη, μετά τη δραστηριοποίησή του στον ξενοδοχειακό κλάδο (Nana Golden Beach και Nana Princess Suites Villas & Spa) και μετά την πρόσφατη ίδρυση της εταιρείας Panellenic Private Aviation, στον χώρο των ιδιωτικών VIP πτήσεων, ο όμιλος επεκτείνεται και στις θαλάσσιες μεταφορές.

Στο φιλόδοξο εγχείρημα θα συμμετέχει και το ΚΤΕΛ Ηρακλείου, με την εταιρεία CTRS – Cretan Transportation Services, ενώ έχει ήδη “αγκαλιαστεί” από τους μεγαλύτερους τουριστικούς πράκτορες του Ηρακλείου.

Μπαϊρακτάρης Eatery: Street food με υπογραφή

Στην ολοζώντανη πλατεία της Αγίας Ειρήνης, άνοιξε πριν από λίγο καιρό το street food spot, Μπαϊρακτάρης Eatery. Το νέο street food αλλάζει σελίδα σε ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα του φαγητού και ακολουθεί τη μοντέρνα γαστρονομία, αγκαλιάζοντας το ένδοξο παρελθόν του.

Η ιδέα είναι βασισμένη στο street food και προτείνει πρωτότυπες δημιουργίες. Το όνομα Μπαϊρακτάρης αγαπήθηκε για τα χοιρινά BBQ Spare Ribs με την σος BBQ με ρόδι, το κοτόπουλο σισλίκ σε μαρινάδα γιαουρτιού, και το διάσημο κεμπάπ του, που μετράει δεκαετίες επιτυχίας.

Δε λείπουν οι vegan επιλογές με το χούμους και το αφράτο και τραγανό χειροποίητο φαλάφελ, αλλά και σαλάτες με λαχανικά, φρούτα και σος, απ’ όπου ξεχωρίζουν η δροσερή σαλάτα με πλιγούρι, η 29 Slaw με λάχανο, και η σαλάτα Διόνυσος, με μανούρι, σταφύλια και φακές μπελούγκα.

Ακόμη, νόστιμες προτάσεις για brunch με τα Breakfast pita sandwich, ή Αβοκάντο toast ή και ομελέτα φούρνου με ψητό χαλούμι.

Τέλος, προσφέρει σπιτικά ποτά και cocktails, όπως sparkling λεμονάδα με δυόσμο, παγωμένο τσάι με πορτοκάλι, και frozen Αperol spritz.

Νέα εποχή για το «Γκριν Παρκ» στο Πεδίο του Άρεως

Το ιστορικό σποτ της οδού Μαυρομματαίων, δίπλα στον Πανελλήνιο που παρέμενε κλειστό για πάνω από μία δεκαετία άνοιξε εδώ και λίγες μέρες δίνοντας πάλι στους Αθηναίους ένα δροσερό κήπο με στιλ.

Το πάλαι ποτέ αναψυκτήριο της Αθήνας, επαναλειτουργεί προσφέροντας παράλληλα με το φαγητό κι έναν «χώρο ψυχαγωγίας» με το μεγάλο καφέ-μπαρ-εστιατόριο και τα απλωμένα τραπεζάκια κάτω από τα πεύκα, ένα σιντριβάνι και υπαίθρια σκηνή για τις εμφανίσεις καλλιτεχνών.

Η διακόσμηση είναι πολύ προσεγμένη όπως και ο φωτισμός, που χαρίζει όμορφη ατμόσφαιρα στη βραδινή του εκδοχή, η οποία προσελκύει ήδη τον καλλιτεχνικό κόσμο που κινείται στην περιοχή λόγω του παρακείμενου “Αλσους”. Ο κατάλογος προτείνει νόστιμα πιάτα με προσεγμένο σερβίρισμα σε προσιτές τιμές, ενώ καθημερινά υπάρχει live μουσικό πρόγραμμα με καλλιτέχνες.

Ceresio7: Βραδιές με το Duo Violins

Το Ceresio7 Mykonos, το εστιατόριο του διάσημου σχεδιαστικού δίδυμου των DSQUARED2 υποδέχεται τους DUO VIOLINS κάθε Πέμπτη βράδυ για βραδιές με ξεχωριστές μελωδίες που θα κρατήσουν έως τον Σεπτέμβριο.

Το δύο βιολιστές που είναι επίσης συνθέτες και παραγωγοί, εκτελούν τις δικές τους μοναδικές διασκευές κλασικού και μοντέρνου ρεπερτορίου, από το φάσμα της έθνικ, ποπ/ροκ, χορού και κινηματογραφικών τραγουδιών με σαγηνευτικές μελωδίες βιολιού, δημιουργώντας μια ξεχωριστή ατμόσφαιρα για το δείπνο που όσο περνά η ώρα μεταμορφώνεται και ανεβαίνει δημιουργώντας αξέχαστα πάρτι, μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Το εστιατόριο στεγάζεται σε ένα ιστορικό κτίριο που συνδυάζει το παραδοσιακό στυλ του νησιού με την ιταλική φινέτσα και τον κομψό μοντερνισμό της δεκαετίας του ’50 και διαθέτει αυλή. Προσφέρει μια high-end dinner εμπειρία με εκλεκτές γεύσεις που φέρουν την υπογραφή του chef Elio Sironi.

Lavazza: Προσθήκη δύο νέων υψηλής ποιότητας χαρμανιών

H τελευταία προσθήκη ποικιλιών καφέ στις υπηρεσίες της Lavazza φέρνει στην Ελλαδα τον Gran Cafè Paulista και τον La Reserva de ¡Tierra! India.

To La Reserva de ¡Tierra! India Blend είναι ένα premium μείγμα από εκλεπτυσμένα χαρμάνια ινδικού καφέ που παράγονται και παρασκευάζονται εξολοκλήρου στην Ινδία. Είναι ένας πλούσιος κρεμώδης εσπρέσο με βελούδινο σώμα από νότες κακάο και μπαχαρικών, νότες γλυκόριζας και επίγευση κρασιού. Πρόκειται για μια ποικιλία που προκύπτει από τη συνάντηση του washed Arabica με τον washed Robusta και τον ινδικό καφέ Monsooned Malabar, που είναι γνωστός για τα απαλά και ήπια χαρακτηριστικά του.

Ο Gran Cafè Paulista είναι ένας γλυκός εσπρέσο με σύγχρονη γεύση.

«Γεννημένος» το 1961 στο Τορίνο από τη συνεργασία της Lavazza με το Istituto Brasileiro do Café, το Gran Café Paulista είναι ο διάσημος ιταλικός καφές που είναι αφιερωμένος στους baristas. Η Lavazza τον επαναλανσάρει σήμερα στον κλάδο υπηρεσιών φαγητού & εστίασης, με μια μοντέρνα πινελιά.

Το Gran Café Paulista περικλείει περιέχει συστατικά όπως το Cereja Apassita που εμπλουτίζει το μείγμα με νότες μελιού και σταφίδας δίνοντάς του ένα φυσικό και γλυκό προφίλ. Το Cereja Apassita γεννήθηκε από ένα project που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια στη Βραζιλία με στόχο τη δημιουργία ενός φυσικά επεξεργασμένου έξτρα γλυκού, καφέ που εμπνεύστηκε από τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού.

Διαδικτυακό εργαλείο OiRA για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου στον κλάδο καφετεριών-καφέ και εστιατορίων

Η διαδικασία της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου εμπεριέχει όλες τις επιμέρους διαδικασίες και ενέργειες που στοχεύουν στον περιορισμό ή την αποφυγή της έκθεσης σε επικίνδυνες καταστάσεις μέσω της εξάλειψης ή τον περιορισμό των πηγών κινδύνου, με σκοπό τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων (εξάλειψη πηγών κινδύνου, περιορισμό του κινδύνου στην πηγή, αντικατάσταση του επικίνδυνου από το λιγότερο επικίνδυνο, εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων, ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων κ.ά.), τον έλεγχο για την τήρηση και την αποτελεσματικότητά τους και ενδεχομένως την αναθεώρησή τους.

Βασική προϋπόθεση για την πρόληψη, είναι η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, δηλ. ο εντοπισμός και η αξιολόγηση των κινδύνων στον εργασιακό χώρο. Η επικινδυνότητα στον εργασιακό χώρο σχετίζεται με το πόσο σοβαρές ή όχι θα είναι οι επιπτώσεις των πηγών κινδύνου και με το πόσο υψηλή ή όχι είναι η πιθανότητα να εμφανιστούν.

Σύμφωνα με το ν. 3850/2010: «Ο εργοδότης οφείλει: α) Να έχει στη διάθεσή του μια γραπτή εκτίμηση των υφισταμένων κατά την εργασία κινδύνων για την ασφάλεια και την υγεία, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν ομάδες εργαζομένων που εκτίθενται σε ιδιαίτερους κινδύνους.

Η εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου, αποτελεί μια συστηματική εξέταση όλων των πλευρών κάθε διεξαγόμενης εργασίας από την επιχείρηση με σκοπό:
α) να εντοπισθούν οι πηγές του επαγγελματικού κινδύνου, δηλαδή τι θα μπορούσε να προκαλέσει κινδύνους για την ασφάλεια και υγεία των εργαζομένων,
β) να διαπιστωθεί κατά πόσο και με τι μέτρα μπορούν οι πηγές κινδύνου να εξαλειφθούν ή οι κίνδυνοι να αποφευχθούν και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι δυνατόν,
γ) να καταγραφούν τα μέτρα πρόληψης που ήδη εφαρμόζονται και να προταθούν άλλα που πρέπει συμπληρωματικά να ληφθούν για τον έλεγχο των κινδύνων και την προστασία των εργαζομένων.

Τι είναι το εργαλείο OiRA για την εκτίμηση επαγγελματικού κινδύνου;
Το OiRA (Online Interactive Risk Assessment) είναι ένα διαδικτυακό, διαδραστικό εργαλείο που επιτρέπει την εκπόνηση της μελέτης Εκτίμησης Κινδύνου (δωρεάν) και το οποίο βοηθάει τον χρήστη να αναγνωρίσει και να αξιολογήσει τους κινδύνους για την υγεία και την ασφάλεια στον χώρο εργασίας του.

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οποιονδήποτε επιθυμεί (εργοδότη, εργαζόμενο, τεχνικό ασφάλειας κ.ά.) να εκπονήσει διαδικτυακά τη Μελέτη Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου για την αναγνώριση/αξιολόγηση των κινδύνων που ενδεχομένως ελλοχεύουν στους χώρους εργασίας ευθύνης του και για την σύνταξη σχεδίου δράσης με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας και πρόληψης. Έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να είναι εξίσου επωφελές τόσο για τις μικρές όσο και για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, βοηθώντας τες να βελτιώνουν σημαντικά και συνεχώς, τις συνθήκες εργασίας και το επίπεδο συμμόρφωσής τους προς τις απαιτήσεις της εθνικής νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία (ΥΑΕ) προσφέροντας εξειδικευμένη στήριξη στην προσπάθεια για συνεχή βελτίωση των συνθηκών εργασίας και αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που σχετίζονται με την εργασία. Ταυτόχρονα βοηθά στην εκπόνηση τεκμηριωμένης εκτίμησης των κινδύνων (σε μορφή ηλεκτρονικής ή/και γραπτής-εκτυπωμένης μορφής), όπου περιλαμβάνεται και ένα σχέδιο δράσης προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε επιχείρησης.

Το εργαλείο OiRA για τον κλάδο των καφετεριών-καφέ και εστιατορίων
Σκοπός αυτού του ψηφιακού εργαλείου OiRA είναι η αναγνώριση και αξιολόγηση των επαγγελματικών κινδύνων στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των καφετεριών-καφέ και των εστιατορίων.

Το εργαλείο εκπονήθηκε (2021-2022) από το Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας, στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτήθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (European Agency for Safety & Health at Work, EU-OSHA).

Καθ’ όλη τη διάρκεια της φάσης προετοιμασίας του εργαλείου υπήρξε στενή συνεργασία και παρακολούθηση της εκτέλεσης του έργου από το Τμήμα του Εθνικού Εστιακού Πόλου και Πολιτικών Προαγωγής της Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (Δ/νση ΥΑΕ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων), υπό την αρμοδιότητά του ως Εθνικός Εστιακός Πόλος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού EU-OSHA και ως επίσημος εθνικός διαχειριστής των κλαδικών ψηφιακών εργαλείων OiRA στην Ελλάδα.
Το συγκεκριμένο εργαλείο μπορείτε να το βρείτε στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://oiraproject.eu/el/oira-tools.
Κωνσταντίνα Ζορμπά
Μεταλλειολόγος Μηχανικός
Υπεύθυνη Παραρτήματος Ιωαννίνων ΕΛΙΝΥΑΕ

Living Theros: Η προσωποποίηση του καλοκαιριού στην Καρδιανή της Τήνου

Σε ένα κτίριο του 19ου αιώνα, κρεμασμένο στον λόφο του χωριού της Καρδιανής, με θέα τον γαλάζιο ορίζοντα του Αιγαίου, το 2018, άνοιξε τις πόρτες του το βραβευμένο ξενοδοχείο Living Theros και από τότε φιλοξενεί κάθε χρόνο επισκέπτες από όλα τα μέρη της γης.

Τα 6 δωμάτια είναι όλα διαφορετικά μεταξύ τους, και προέκυψαν από τη διαμόρφωση ενός παλιού σπιτιού σε σουίτες και της προσέγγισης του “δεν γκρεμίζουμε” τόσο του αρχιτέκτονα του έργου όσο και της ομάδας του interior design. Κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του κτιρίου έγινε προσπάθεια να κρατηθούν αναλλοίωτα πολλά στοιχεία που υπήρχαν από παλιά, όπως οι μαρμάρινοι νεροχύτες, τα μωσαϊκά και τα μαρμάρινα υπέρθυρα. Σε κάθε δωμάτιο εντάχθηκαν στοιχεία της Τήνου, όπως το χαρακτηριστικό πράσινο μάρμαρο και τα γεωμετρικά patterns που παραπέμπουν σε περιστεριώνες, σήμα-κατατεθέν του νησιού.

Το Living Theros έχει ένα ανεπιτήδευτα cool στυλ. Τα άνετα δωμάτιά του είναι λουσμένα στο φως και έχουν μινιμαλιστική διακόσμηση βασισμένη στα φυσικά στοιχεία. Παράλληλα, διατηρεί έναν χαρακτήρα διακριτικής πολυτέλειας παρέχοντας amenities υψηλού επιπέδου που καλύπτουν τις ανάγκες ενός well-travelled κοινού. Έτσι, θα βρει κανείς πολυτελή στρώματα και αφράτα μπουρνούζια, rainfall showers, ηχεία bluetooth και flatscreen τηλεοράσεις με σύνδεση στο netflix, μηχανή espresso και κάψουλες και ένα breakfast basket γεμισμένο με τοπικά καλούδια και επιλεγμένα ελληνικά προϊόντα. Πάνω απο όλα όμως, αυτό που ξεχωρίζει το Living Theros είναι η αληθινά tailor made εμπειρία φιλοξενίας που συνέθεσαν οι εμπνευστές του.

Το Living Theros είναι αποτέλεσμα οραματισμού για έναν χώρο στον οποίο οι διαμένοντες θα εντάσσονταν από την πρώτη στιγμή. Αλλωστε είναι χτισμένο ανάμεσα σε σπίτια μόνιμων κατοίκων του νησιού, δίνοντας νέο νόημα στη φράση “like a local”.