Καλές οι επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού αλλά όχι σε όλους τους προορισμούς

Με τον Ιούνιο να είναι ο δεύτερος συνεχόμενος μήνας που η τουριστική δραστηριότητα σημειώνει πολύ καλές επιδόσεις, οι εκτιμήσεις για τη φετινή σεζόν κάνουν λόγο για νούμερα που κατά πάσα πιθανότητα θα ξεπεράσουν αυτά του 2019, της τελευταίας χρονιάς πριν την πανδημία. Ωστόσο οι διαφοροποιήσεις που παρατηρούνται ανάμεσα στους προορισμούς είναι μεγάλες, με τρανό παράδειγμα την Αθήνα.

Με πτώση σε πληρότητες και έσοδα έκλεισε το πεντάμηνο για την Αθήνα
Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωση η Ένωση Ξενοδόχων Αθηνών – Αττικής και Αργοσαρωνικού, το Α’ 5μηνο του 2022 ‘έκλεισε’ για τα ξενοδοχεία με πτώση της τάξης του -26.8% στην Πληρότητα (52,6%), του -25.8% στο Έσοδο ανά Διαθέσιμο Δωμάτιο – RevPar (51,54%) και μόνο η Μέση Τιμή Δωματίου παρουσίασε μικρή θετική μεταβολή (κατά 1.4%) έναντι του αντίστοιχου πενταμήνου του 2019, φτάνοντας τα 98.07 ευρώ.

Πάντως ο Μάιος ήταν καλύτερος μήνας από τους προηγούμενους και κατάφερε να ‘κλείσει’ σημαντικά την ‘ψαλίδα’ μεταξύ των αποτελεσμάτων του 2019 και του 2022 στους δείκτες που εξετάζονται, βελτίωσε ελαφρά τη Μέση Τιμή Δωματίου και έδωσε 82.1% μέση πληρότητα στα ξενοδοχεία της Αθήνας (που όμως υπολείπεται κατά -6.9% έναντι του 2019).

Την ίδια ώρα, πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Μαδρίτη, η Κωνσταντινούπολη, η Ρώμη, το Παρίσι, το Λονδίνο, η Βιέννη, το Μόναχο, κατέγραψαν σαφώς υψηλότερα επίπεδα πληρότητας το 5μηνο και απέκτησαν παράλληλα μια εντυπωσιακή ώθηση στις τιμές τους, την οποία η Αθήνα παρακολουθεί εξ αποστάσεως. Για παράδειγμα το Παρίσι έφτασε πληρότητα 61.9% και ADR € 249.47, η Ρώμη πέτυχε πληρότητα 54% και ADR € 165,97 αντίστοιχα, η Βαρκελώνη 61,4% και ADR €136,32, η Μαδρίτη 60,2% και ADR €122,58, η Κωνσταντινούπολη πληρότητα 66,8% και ADR € 104,98 σε σύγκριση με την Αθήνα που είχε πληρότητα 52,6% και ADR € 98,07.

Οι αισιόδοξες προβλέψεις για το «ταμείο»
Πάντως οι αφίξεις τουριστών στα ελληνικά αεροδρόμια καταγράφουν αύξηση και τον Μάιο, δημιουργώντας αισιοδοξία για το τελικό «ταμείο» της σεζόν. Σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας οι αφίξεις επιβατών εξωτερικού για τον μήνα Μάιο καταγράφουν αύξηση της τάξης του 3,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2019.

Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του πρώην προέδρου του ΣΕΤΕ και CEO του ομίλου Sani / Ikos, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος σε tweet του αφήνει ανοιχτό πλέον το ενδεχόμενο τα τουριστικά έσοδα της χώρας φέτος να προσεγγίσουν τα 20 δισ. €, ξεπερνώντας κατά 10% τα έσοδα του 2019. Αυτό σημαίνει ότι ο τουρισμός θα συνεισφέρει κατά επιπλέον 3 μονάδες στο ΑΕΠ της χώρας. Με δεδομένο ότι οι εκτιμήσεις του κ. Ανδρεάδη είναι πάντα προσεκτικές και μελετημένες και γι’ αυτό εύστοχες, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος αυτός, ο τουρισμός θα αποτελέσει ένα σημαντικό όφελος στην ελληνική οικονομία, η οποία ταλανίζεται από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Το χαρτοφυλάκιο των Aria Hotels φτάνει τα 50 ακίνητα στην Ελλάδα

Το χαρτοφυλάκιο των Aria Hotels στο οποίο συμπεριλαμβάνονται εκτός των άλλων boutique ξενοδοχεία, εξοχικές βίλες και ιστορικές κατοικίες, έφτασε το ορόσημο των 50 καταλυμάτων.

Τα Aria Hotels αποτελούν θυγατρική εταιρεία του Ομίλου Libra, ενός Ομίλου του οποίου οι θυγατρικές εταιρείες κατέχουν και διαχειρίζονται ακίνητα σε περισσότερες από 50 χώρες.

Τα Aria Hotels διαθέτουν μία γκάμα διαφορετικών και ιδιαίτερων καταλυμάτων σε όλη την Ελλάδα, τα οποία τα ενώνει η κοινή δέσμευση για την ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας, μέσα από την ανακαίνιση ιστορικών κτιρίων, όπως ανεμόμυλοι και πύργοι, διατηρώντας ταυτόχρονα την πολιτιστική τους αρχιτεκτονική και κληρονομιά.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος των Aria Hotels κ. Μάκης Πανταζάτος, σχολίασε: «Η συγκεκριμένη εταιρεία ιδρύθηκε βασισμένη σε μια απλή ιδέα – να παρέχει μοναδικές εμπειρίες αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας και να τιμά και να εξυψώνει την ιστορία και τον μοναδικό πολιτισμό της Ελλάδας. Αυτή η ιδέα διαμορφώνει κάθε απόφαση που λαμβάνουμε, από την αρχιτεκτονική και το design μέχρι και τις εμπειρίες που παρέχουμε στους επισκέπτες των καταλυμάτων μας».

CaptainBook.io: Ένα Β2Β marketplace ταξιδιωτικών εμπειριών

Οι συνιδρυτές του workfromnaxos.gr, ο Γάλλος Jerome Bajou (ψηφιακός νομάς ο ίδιος, αλλά παράλληλα και ‘ερωτικός μετανάστης’, παντρεμένος πιά με Ναξιώτισσα), και ο Ιταλός συνεργάτης του, Luca Lattanzio, ξεκίνησαν πριν από αρκετούς μήνες (χωρίς να ξεχάσουν την πρώτη) και δεύτερη πρωτοβουλία, πάλι από τη Νάξο, το CaptainBook.io.

Πρόκειται για ένα Β2Β marketplace ταξιδιωτικών εμπειριών, εγγεγραμμένο στο μητρώο νεοφυών του Elevate Greece, που έχει ήδη βάλει τα θεμέλια για τη δημιουργία πολυεθνικής κοινότητας παρόχων και μεταπωλητών, εστιασμένης στις ανάγκες και προτιμήσεις των τουριστών, με υψηλό επίπεδο εξατομίκευσης, χάρη στην καινοτόμο αξιοποίηση του ευρύτερου οικοσυστήματος της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Όπως δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο NetFax o Jerome Bajou, η κοινότητά τους ήδη περιλαμβάνει 80 παρόχους υπηρεσιών και 70 μεταπωλητές (ξενοδοχεία, AirBnB, ταξιδιωτικά γραφεία), ενώ οι πάνω από 300 εμπειρίες που προσφέρονται σήμερα ξεκινούν από την ιστιοπλοΐα και τις κάθε λογής ξεναγήσεις, περνούν από τη μαγειρική και το «κυνήγι» τρούφας και φτάνουν ως τη γυμναστική και τα πιο extreme sports.

Διαβάστε εδώ όλο το ρεπορτάζ του Γιάννη Ριζόπουλου στο NetFax.

Ανοδική πορεία των κρατήσεων από Βουδαπέστη

Εικόνες και χρώματα Ελλάδας στολίζουν μέχρι την 1η Ιουλίου το μεγάλο πάρκο της Βουδαπέστης Hunyádi και προκαλούν τους επισκέπτες του να «γευτούν» ονειρεμένες ελληνικές διακοπές. Προοπτική που φαίνεται να δελεάζει πολλούς Ούγγρους τουρίστες καθώς ήδη η Ελλάδα αποτελεί τον δημοφιλέστερο προορισμό των Ούγγρων στα αεροπορικά καλοκαιρινά πακέτα ταξιδίων.

Η Ελλάδα είναι φέτος η τιμώμενη χώρα στο Φεστιβάλ των Εθνών (Festival of Nations ) της Βουδαπέστης. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε εκδήλωση με έκθεση φωτογραφίας ελληνικών προορισμών, στο μεγάλο πάρκο της Βουδαπέστης τα εγκαίνια της οποίας έγιναν το Σάββατο 18 Ιουνίου.

Το κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους ελληνικούς προορισμούς από το infostand του ΕΟΤ και από τα stands διοργανωτών ταξιδίων, οι οποίοι τόνισαν την ιδιαίτερα ανοδική πορεία των φετινών κρατήσεων προς τη χώρα μας.

Το απογευματινό πρόγραμμα περιλάμβανε διαδραστικά Workshop με θέμα την Ελλάδα για παιδιά και ενήλικες, μουσικοχορευτική εκδήλωση (από την ελληνική ομογένεια Ουγγαρίας) και προβολή του διαφημιστικού film του ΕΟΤ «Greece – You will want to stay forever» ως εισαγωγή της γνωστής ταινίας «MammaMia».

Το ιδιαίτερα πολυπληθές κοινό είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τους ελληνικούς προορισμούς από το infostand του ΕΟΤ και από τα stands διοργανωτών ταξιδίων, οι οποίοι τόνισαν την ιδιαίτερα ανοδική πορεία των φετινών κρατήσεων προς τη χώρα μας.

Island: Έμφαση στη διασκέδαση

Tο Island Athens Riviera υποδέχεται λαμπερά διεθνή ονόματα, μεγάλους DJs και events φροντίζοντας να διατηρήσει τη φήμη του ως ένα από τα καλύτερα club – restaurant παγκοσμίως.

Ο ανανεωμένος χώρος κινείται σε ανοιχτόχρωμους τόνους, με κυρίαρχο το ελληνικό -κυκλαδίτικο- στυλ στην αρχιτεκτονική και στη διακόσμηση. H κουζίνα κινείται σε υψηλά επίπεδα, σταθερά υπό την καθοδήγηση του executive chef Νίκου Σκλήρα, που φέτος διακρίθηκε από το Michelin Guide για τις επιδόσεις του. Μάλιστα, το επίπεδο της πρώτης ύλης, ο βιολογικός κήπος λαχανικών που δημιουργήθηκε πρόσφατα στον χώρο του Island παράγει αρκετά από τα φρέσκα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στο εστιατόριο.

Παράλληλα, οι ταλαντούχοι mixologists και bartenders του Island έχουν δημιουργήσει ευφάνταστα signature καλοκαιρινά cocktails ενώ το sushi corner εξακολουθεί να είναι από τα καλύτερα διεθνώς.

Οι βραδιές στο Island έχουν διαφορετικές θεματικές, έτσι οι Τρίτες είναι αφιερωμένες στη γαστρονομία, οι Τετάρτες ταξιδεύουν τους καλεσμένους στην Ανατολή με το “Imani” και έμφαση στα ethnic πιάτα, στο nargile και στη live μουσική με τους Constantin Nasiri & Τhe Βand.

Το “Infinity” κάθε Πέμπτη φιλοξενεί μεγάλους διεθνείς και Έλληνες DJs της melodic techno σκηνής όπως οι Ame, Trikk, Denis Horvat, Jimi Jules, Lehar, οι οποίοι είναι κάποιοι από τους DJs που θα φιλοξενηθούν στα decks του Island. Οι Κυριακές με το ανανεωμένο απογευματινό πάρτι “Jafari” που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει θεσμός – φιλοξενεί και φέτος μεγάλα ονόματα της techno – spiritual house μουσικής σκηνής όπως Who Made Who, Agents Of Time και Bedouin.

Ftelia Pacha Mykonos: Νέα open beach εμπειρία

Το εμβληματικό brand μουσικής και φιλοξενίας Pacha έχει δημιουργήσει μία νέα open beach εμπειρία με το Ftelia Pacha Mykonos συνδυάζοντας φαγητό και μουσική με παγκοσμίως διάσημους DJs, στη μοναδική παραλία της Φτελιάς στη Μύκονο.

Στην προστατευμένη βόρεια πλευρά της ακτής, το Ftelia Pacha Mykonos απλώνεται σε διαφορετικά επίπεδα μπροστά στην αμμουδιά, με παροχές όπως εστιατόριο, δύο μπαρ και ένα όμορφο lounge χώρο με άνετους καναπέδες για χαλάρωση και ηλιοθεραπεία, σε boho chic αισθητική, με θέα τα κρυστάλλινα νερά. Η αισθητική είναι εμπνευσμένη από τα θέρετρα των δεκαετιών του ’60 και ’70 της Νότιας Γαλλίας και συνδυάζει την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα της Μυκόνου. Μάρμαρο από την Ελλάδα και την Ισπανία μαζί με άλλα φυσικά στοιχεία όπως το ξύλο, την άμμο και την πέτρα δομούν την ταυτότητα του.

Καθημερινά ανοικτό για πρωινό, καφέ, σνακ, γεύμα, βραδινό και κοκτέιλς, προσφέρει ένα μεσογειακό sharing-style μενού που έχει δημιουργήσει ο σεφ Σταμάτης Μαρμαρινός. Εμπνευσμένο από premium ελληνικά προϊόντα περιλαμβάνει πιάτα με Ισπανικό άρωμα, καθώς και φρέσκα θαλασσινά, ψάρια, premium κοπές και νόστιμα σνακς. Η λίστα των κρασιών και κοκτέιλς συμπληρώνουν την απόλαυση των πιάτων.

33 Squared–The Bar: Γιορτάζει 5 χρόνια λειτουργίας

Όλα ξεκίνησαν πριν από πέντε όταν ο Φώτης Φωτιάδης και ο Στέλιος Λάγιος, μετά 12χρονη συνεργασίας που ξεκίνησε από το θρυλικό Local της Κηφισιάς, αποφάσισαν να δημιουργήσουν το 33 Squared – The Bar, στα Βριλήσσια, το οποίο έκλεισε πέντε χρόνια λειτουργίας.

Προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εμπειρία διασκέδασης με τη μοντέρνα διακόσμηση και τον δροσερό του κήπο η ομάδα του 33 Squared – The Bar επιμελείται τα ποτά και τα κοκτέιλ με φρέσκιες πρώτες ύλες, προσαρμόζοντας τις κλασσικές συνταγές στα trends και τις ανάγκες της εποχής.

Παράλληλα, το relaxed & cool vibe του 33 Squared – The Bar πλαισιώνουν οι mainstream και όχι μόνο playlists που έχουν επιμεληθεί οι κορυφαίοι του χώρου.

Φροντίζοντας να ανανεώνεται διαρκώς έχει εισάγει το project Booz In A Box – Cocktail Delivery Service, όπου δημιουργήθηκε εν μέσω της πανδημίας προμοτάροντας DIY (φτιάξ’το μόνο σου) cocktails στην άνεση του σπιτιού, με επιλογές που περιλαμβάνουν classic και signature επιλογές.

Η παράδοση συνάντησε την εξέλιξη

Με «όχημα» επιλεγμένους οίνους από τη γκάμα της και «συνοδοιπόρο» το θρυλικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», η οινοποιία Μπουτάρη διοργάνωσε στις 22 Ιουνίου, ένα δείπνο υψηλής γαστρονομίας για κοινό της Θεσσαλονίκης.

Με στόχο την ανάδειξη της διαχρονικότητας και της δυναμικής των κρασιών Μπουτάρη, αλλά και το υψηλό επίπεδο της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας, η οινοποιία Μπουτάρη επέλεξε για αυτήν τη συνεύρεση και καθόλου τυχαία, το ιστορικό εστιατόριο «Όλυμπος Νάουσα», συνυφασμένο με την αστική και πολιτισμική Θεσσαλονίκη, με το οποίο την συνδέει μια μακρά και δυνατή σχέση από το παρελθόν.

Τα πέντε πιάτα του δείπνου ήταν αποκλειστικά σχεδιασμένα από τον executive chef Δημήτρη Τασιούλα για να συνδυάσουν τις επιλογές των κρασιών της βραδιάς που έκανε ο Δρ. Γιάννης Βογιατζής, επικεφαλής οινολόγος της οινοποιίας Μπουτάρη. Τα κρασιά της βραδιάς ήταν το Λευκό Γράμμα 2021, το Μοσχοφίλερο Cuvee Speciale 2021, η Σαντορίνη 2021, το Dianthos Magnum 2021, αλλά και δύο μεγάλοι διαχρονικοί οίνοι που έκλεψαν τις εντυπώσεις: η παλαιωμένη Νάουσσα Μπουτάρη του 1994 σε φιάλη Jeroboam και το Vinsanto Boutari 1988, το πρώτο Vinsanto που εμφιαλώθηκε στο οινοποιείο Μπουτάρη στη Σαντορίνη.

Τη βραδιά προλόγισε η Μarketing Manager, κα Λένια Μπουτάρη, τονίζοντας τη σημασία του χώρου για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και την ανάδειξη της νέας και διαχρονικής γκάμας των κρασιών Μπουτάρη, ενώ και ο κ. Κωνσταντίνος Μπουτάρης, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο της σύγχρονης ελληνικής γαστρονομίας και συνεχάρη την οικογένεια Τορνιβούκα για την αναβίωση του χώρου. Τέλος, η κα Μαρίνα Μπουτάρη, Εμπορική Διευθύντρια με συγκίνηση αναφέρθηκε στο ιστορικό δέσιμο της οινοποιίας Μπουτάρη με το θρυλικό εστιατόριο το οποίο θυμάται από τα παιδικά της χρόνια.

Eπέστρεψε όλος ο στόλος της Celebrity

Η Celebrity Cruises γιορτάζει την επιστροφή ολόκληρου του στόλου των 15 πλοίων της, καθώς το Celebrity Infinity, αναχώρησε για την Καραϊβική αυτή την Κυριακή, 25 Ιουνίου 2022.

Αυτή η ημερομηνία-ορόσημο, σηματοδοτεί όχι μόνο την πρώτη αναχώρηση του πλοίου μετά από 881 ημέρες, αλλά και την πλήρη επιστροφή και των 63 κρουαζιερόπλοιων του στόλου του Ομίλου της Royal Caribbean.

Η επιστροφή της Celebrity στις κρουαζιέρες ξεκίνησε ακριβώς πριν ένα χρόνο, όταν στις 26 Ιουνίου 2021, το βραβευμένο Celebrity Edge ήταν το πρώτο κρουαζιερόπλοιο που απέπλευσε από λιμάνι των Η.Π.Α μετά από μια περίοδο 15 μηνών λόγω πανδημίας.