Deloitte: Το ξενοδοχείο του μέλλοντος

Νέα έκθεση με τίτλο «Το ξενοδοχείο του μέλλοντος» δημοσίευσε η Deloitte Ελλάδος με αντικείμενο τις τάσεις στον σχεδιασμό των πολυτελών resorts στη Μεσόγειο. «Το ξενοδοχείο του μέλλοντος» αναδεικνύει τον σχεδιασμό ως θεμελιώδες συστατικό στον πυρήνα της ταυτότητας, του χαρακτήρα και του brand name των πολυτελών resorts, ενώ και η ευελιξία αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό τους.

Οι βασικές τάσεις στον σχεδιασμό των πολυτελών resorts
Αυθεντικότητα: Τα resorts θα πρέπει να εστιάζουν σε έναν σχεδιασμό που συνδυάζει αρμονικά τα ιστορικά και τα σύγχρονα στοιχεία για να εμπνέει μια αίσθηση του χώρου (sense of place) και αυθεντικότητας στους επισκέπτες.

Τοπικά στοιχεία: Τα resorts που ενσωματώνουν χαρακτηριστικά στοιχεία του τόπου και της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης, όπου βρίσκονται, στον σχεδιασμό τους μπορούν να προσφέρουν μια αυθεντική τοπική εμπειρία στους φιλοξενούμενούς τους.

Οικειότητα: Η οικειότητα και η άνεση στη διαμονή (“home away from home” concept) είναι σημαντικά στοιχεία που συμβάλλουν στη βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη.

Βιωσιμότητα: Η βιωσιμότητα γίνεται ολοένα και πιο σημαντική για τους ταξιδιώτες με την πλειοψηφία τους να δηλώνει ότι θα επέλεγε να φιλοξενηθεί τουλάχιστον μια φορά σε resort που αξιοποιεί βιώσιμες λύσεις στον σχεδιασμό του.

Wellness & biophilic: Μεγάλο ποσοστό των ξενοδόχων θεωρεί ότι οι επισκέπτες θα επιλέξουν ξανά τον χώρο τους, αν ο σχεδιασμός του αξιοποιεί στοιχεία ευεξίας (wellness) και βιοφιλίας (biophilic) όπως είναι π.χ. o φυσικός και διάχυτος φωτισμός, η χρήση ελάχιστα επεξεργασμένων υλικών, τα ερεθίσματα που προκαλούν μια σκόπιμη αναφορά στη φύση, ο ουδέτερος χρωματισμός, η οπτική σύνδεση με τη φύση και τα στοιχεία της, η έντονη παρουσία και χρήση του νερού, κ.ά.

Smart technologies: Τα τουριστικά θέρετρα και οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις υιοθετούν καινοτόμες τεχνολογίες με στόχο τη βελτίωση της εμπειρίας των επισκεπτών, την ικανοποίηση των αναγκών των tech-savvy πελατών, τη βελτιστοποίηση των λειτουργιών του ξενοδοχείων, την αύξηση των εσόδων ανά δωμάτιο και τη διαφοροποίηση σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Instagrammability: Τα resorts του μέλλοντος που στοχεύουν στις νέες καταναλωτικές γενιές, θα πρέπει να εστιάζουν σε σχεδιασμό που διαμορφώνει το κατάλληλο φωτογραφικό σκηνικό προκειμένου να προσελκύουν likes στα social media.

Είναι ενδιαφέρον ότι δύο νέα ελληνικά resorts, το SANI DUNES στη Χαλκιδική και το IKOS ARIA στην Κω, αναδείχθηκαν από την έρευνα ως χαρακτηριστικά παραδείγματα των τάσεων της Αυθεντικότητας και του Wellness & biophilic αντίστοιχα.

Οι ανατροπές απαιτούν ευελιξία
Κρίσιμο παράγοντα για το μέλλον αποτελεί η ικανότητα προσαρμογής τόσο στη νέα πραγματικότητα στη δημόσια υγεία, όσο και στις νέες ανάγκες, προτιμήσεις και επιθυμίες των επισκεπτών (κοινωνική αποστασιοποίηση, ασφάλεια, αυξημένη υγιεινή, κ.ά.).

Αντίστοιχα διαφαίνεται ότι ο σχεδιασμός των resorts τα επόμενα χρόνια θα αρχίσει να επικεντρώνεται περισσότερο στη μοναδική ιστορία, στην ταυτότητα και στο αφήγημα κάθε μονάδας παρά στα πρότυπα του brand.

Βρέθηκε πλειοδότης για το ξενοδοχείο – «φάντασμα» του Λελάκη στη Σητεία

Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση του ημιτελούς ξενοδοχείου στην παραλία της Αγιάς Φωτιάς στη Σητεία της Κρήτης, μετά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό που διενεργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα κατά τον οποίο αναδείχτηκε νέος πλειοδότης. Η ξενοδοχειακή μονάδα ανήκε μέχρι πρότινος στην εταιρεία Ξενοδοχειακαί και Ναυτιλιακαί Επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης συμφερόντων της οικογένειας του εκλιπόντος εφοπλιστή Αντώνη Λελάκη.

Μετά τον ηλεκτρονικό πλειστηριασμό, το ακίνητο πέρασε σε καινούργιο ιδιοκτησιακό καθεστώς με το ποσό της κατακύρωσης να ανέρχεται στα 4.921.057, δηλαδή μόλις ένα ευρώ παραπάνω σε σχέση με την τιμή εκκίνησης.

Η ιστορία του συγκροτήματος
Στη δεκαετία του 1990, ο εφοπλιστής Αντώνης Λελάκης ξεκίνησε τη δημιουργία ενός εμβληματικού τουριστικού καταλύματος στον τόπο καταγωγής του, τη Σητεία, το οποίο ωστόσο ποτέ δεν ολοκληρώθηκε. Το ακίνητο περιλαμβάνει μια έκταση 185.640 τ.μ. στην γνωστή παραλία της Αγίας Φωτιάς, στην οποία έχουν ανεγερθεί ένα ημιτελές ξενοδοχείο στο βόρειο παραθαλάσσιο τμήμα καθώς και 5 συγκροτήματα bungalows στο δυτικό τμήμα με τη συνολική επιφάνεια να ανέρχεται στα 13.365 τ.μ., εκ των οποίων τα 12.765 τ.μ. αφορούν στο κυρίως κτίριο του ξενοδοχείου και τα 600 τ.μ. στα bungalows. Το κτίριο είναι αποπερατωμένο σε ό,τι αφορά στον σκελετό του από οπλισμένο σκυρόδερμα ενώ έχει αποπερατωθεί μικρό τμήμα της τοιχοποιίας από οπτοπλινθοδομή. Στο δυτικό τμήμα της παραλιακής έκτασης, έχουν ανεγερθεί τα 5 bungalows με διαφορετική χωρητικότητα το καθένα.

Κατά το παρελθόν είχαν γίνει προσπάθειες για την εκποίηση της ιδιοκτησίας χωρίς, ωστόσο, να βρεθεί ενδιαφερόμενος πλειοδότης, με αποτέλεσμα τα κτίρια να μένουν εγκαταλελειμμένα και έρμαια στη φθορά του χρόνου και των καιρικών συνθηκών.

Άλλα δύο Marriott στην Ελλάδα

Δύο νέες πολυτελείς ξενοδοχειακές μονάδες προσθέτει στο ήδη διευρυμένο χαρτοφυλάκιό της στην Ελλάδα η αλυσίδα Marriott International. Πρόκειται για το Cosme στη Νάουσα της Πάρου, το οποίο άνοιξε και λειτουργεί κάτω από το σήμα της Luxury Collection.

Το ξενοδοχείο δημιουργήθηκε από την Kanava Hotels & Resorts, που ανήκει στους Αντώνη Ηλιόπουλο και Κάλια Κωνσταντινίδου. Το θέρετρο διαθέτει 40 σουίτες, με πολλές να διαθέτουν ιδιωτικές πισίνες και θέα στον κόλπο της Νάουσας. Σε όλες οι σουίτες υπάρχουν έπιπλα από τον διάσημο Ισπανό σχεδιαστή Jaime Hayon.

Η δεύτερη καινούρια μονάδα της Marriott, το Monasty Thessaloniki, θα λειτουργήσει εντός του Ιουλίου, στο κέντρο της συμπρωτεύουσας. Θα διαθέτει 100 δωμάτια και θα λειτουργεί κάτω από το brand της Autograph Collection. Είναι μια συμφωνία franchise και τη διαχείρισή του αναλαμβάνει η SWOT Hospitality.

Από τις αρχές του 2022 η Marriott έχει ενισχύσει σημαντικά το χαρτοφυλάκιο της στην Ελλάδα, με το άνοιγμα του πρώτου “W” ξενοδοχείου στη χώρα μας, στην Costa Navarino, το 2ο “Moxy” στην Ομόνοια, μετά από αυτό της Πάτρας και το «Domes of Corfu» στην Κέρκυρα που λειτουργεί με το band της Autograph Collection.

«H Αίγινα εξελίσσεται σε δωδεκάμηνο τουριστικό προορισμό»

Στην προσέλκυση νέων επενδύσεων και στη στρατηγική ενίσχυσης των θεματικών μορφών τουρισμού ως έναν σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, από το νησί της Αίγινας.

Κατά τη διάρκεια των επαφών που έκανε ο κ. Κικίλιας στο νησί, επιβεβαιώθηκε η δυναμική πορεία του τουριστικού ρεύματος στο νησί, όπου η πληρότητα αυτή την περίοδο αγγίζει το 90%, με την τουριστική κίνηση να έχει ξεκινήσει ήδη από τον Φεβρουάριο.

«Η Αίγινα εξελίσσεται σε έναν τουριστικό προορισμό δωδεκάμηνης διάρκειας. Οι επιδόσεις που βλέπουμε, από την αρχή της φετινής σεζόν, είναι αποτέλεσμα στοχευμένων ενεργειών, σωστής προετοιμασίας και σκληρής δουλειάς», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι ταμείο θα γίνει στο τέλος της χρονιάς.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Τουρισμού, το ενδιαφέρον για επενδύσεις στο νησί είναι έντονο, ιδίως από την αγορά του Ισραήλ. «Είναι κάτι που θα δούμε, στην πράξη, το αμέσως επόμενο διάστημα», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αυτό δεν προέκυψε τυχαία, αλλά εντάσσεται στο σύνολο των στρατηγικών ενεργειών που το Υπουργείο Τουρισμού υλοποιεί, όλο αυτό το διάστημα, για την περαιτέρω ενίσχυση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Ξεχωριστή μνεία έγινε και στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αίγινας, μέσω της ενίσχυσης των θεματικών μορφών τουρισμού: γαστρονομικού, θρησκευτικού και πολιτιστικού.

Callao On the Coast: Το νέο beach bar restaurant στην Κέρκυρα

Το Callao Corfu Beach Bar Restaurant είναι ο καλοκαιρινός day-to-night προορισμός σε μία από τις πιο όμορφες παραλίες της βορειοανατολικής ακτής της Κέρκυρας, στον κόλπο του Καλαμιού.

Η διακόσμηση Callao – που σημαίνει βότσαλο- εκφράζει τον μεσογειακό τρόπο ζωής, που εστιάζει στο να απολαμβάνει κανείς τον εξωτερικό χώρο, το φως, τη σκιά, τη δροσιά και την οικειότητα της παρέας. Μεγάλα τραπέζια και άνετα καθιστικά που επιτρέπουν τη συγκέντρωση πολλών ατόμων δημιουργούν μια χαλαρή και ανέμελη ατμόσφαιρα.

Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός εναρμονίζει το περιβάλλον με τη φυσική ομορφιά του τοπίου, ενώ έμφαση δίνεται και στη γαστρονομία, την οποία έχει αναλάβει ο σεφ Florian Ogici. Άριστη πρώτη ύλη και τοπικά προϊόντα, δομούν το μενού που ισορροπεί ανάμεσα στην παραδοσιακή απλότητα και τη σύγχρονη ματιά, αναδεικνύοντας τις προσταγές της Μεσογειακής διατροφής.

Το all day menu βασίζεται στις γνώριμες ελληνικές γεύσεις και σε πιάτα που αποπνέουν την Κερκυραϊκή και Βενετσιάνικη παράδοση του νησιού, ενώ υπάρχει και ειδικό beach time menu με casual bites που συνοδεύει τα signature cocktails και τις μπύρες της Κερκυραϊκής Μικροζυθοποιίας.

Φρέσκο ψάρι και θαλασσινά, ντόπια κρέατα και λαχανικά, φρέσκιες σαλάτες και χειροποίητα μακαρόνια, αλλά και σύγχρονες παραλλαγές παραδοσιακών πιάτων, όπως η σφυρίδα μπουρδέτο και ο κόκορας παστιτσάδα, συνυπάρχουν με το ταρτάρ από ψάρι ημέρας και τα θαλασσινά. Δε λείπουν οι vegetarian επιλογές, όπως τα φρέσκα λαχανικά εποχής σε τραγανή tempura batter ή τα φρέσκα tagliolini με πέστο πιπεριάς Φλωρίνης και παλαιωμένο ανθότυρο Κρήτης.

H κάβα κρασιών δίνει έμφαση στον ελληνικό αμπελώνα, ενώ στα ποτά συναντάμε twisted classics και signature cocktails, που συνδυάζουν κλασικά ποτά με σύγχρονες μεθόδους και πρωτότυπα υλικά, όπως ροζ πιπέρι, λικέρ σύκου, passion fruit puree, λικέρ Μαστίχα, ντόπιο μέλι και επτανησιακό limoncello, με υψηλής ποιότητας αλκοόλ: ρούμι, mezcal, τζιν και τσίπουρο, καθώς και special blended whiskeys και premium βότκες.

Vertigo Rooftop Bar: Η σεζόν ξεκινά με πάρτυ

Το ολοκαίνουργιο Vertigo Rooftop Bar στον τελευταίο όροφο του Angsana Corfu Resort & Spa στην Κέρκυρα υποδέχεται την Πέμπτη 29 Ιουνίου τον διάσημο καλλιτέχνη Valeron και τη μπάντα του για ένα αξέχαστο πάρτι.

Το πεντάστερο ξενοδοχείο της Banyan Tree Hotels & Resorts που άνοιξε πέρυσι σε έναν ειδυλλιακό καταπράσινο λόφο με θέα στα γαλαζοπράσινα νερά του ιστορικού κόλπου των Μπενιτσών, γιορτάζει έναν χρόνο λειτουργίας με το opening του εντυπωσιακού Rooftop Bar που βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο του ξενοδοχείου της Βanyan Tree Hotels & Resorts που άνοιξε στην Ευρώπη.

Το πρώτο Vertigo, είναι το signature rooftop bar του ξενοδοχείου και προσφέρει 360 μοίρες ανεμπόδιστη θέα στην νοτιοανατολική ακτή του νησιού και στο ορεινό τοπίο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Το adults-only venue είναι ένας κομψός χώρος, με κοσμοπολίτικη αύρα.

Ο Κερκυραίος DJ Valeron που αποτελεί ένα από τα κορυφαία ταλέντα της electro και deep house σκηνής και έχει υπάρξει resident DJ στο θρυλικό Scorpios στη Μύκονο, επιστρέφει στη γενέτειρά του για ένα live performance. Γνωστός για τον χαρακτηριστικό του ήχο που αξιοποιεί διαφορετικά παραδοσιακά μουσικά όργανα, ο καλλιτέχνης βρίσκεται στο προσκήνιο εδώ και δεκαετίες, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται και το τέταρτο προσωπικό του άλμπουμ.

Το φετινό καλοκαίρι προγραμματίζονται κι άλλα μουσικά -και όχι μόνο- events με ζωντανή μουσική, DJ sets, διάσημους καλεσμένους, αλλά εξαιρετικές επιλογές, signature cocktails για τους λάτρεις του fine drinking και tailor made εξυπηρέτηση, ενώ ο χώρος μπορεί να φιλοξενήσει ιδιωτικά πάρτι και εκδηλώσεις.

Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις του Angsana Corfu Resort & Spa συνδυάζονται αρμονικά με την εντυπωσιακή τοποθεσία και τις υψηλού επιπέδου υπηρεσίες, συνθέτοντας ένα μοναδικό προορισμό και μια απαράμιλλη εμπειρία μεσογειακής φιλοξενίας. Οι επισκέπτες έχουν επίσης την ευκαιρία να μυηθούν σε ένα πολυεθνικό ταξίδι γεύσης στα εστιατόρια του ξενοδοχείου και να απολαύσουν στιγμές ευεξίας και αναζωογόνησης στο βραβευμένο Angsana Spa.

Νέο χάος με τα αεροδρόμια

Η Lufthansa θα ακυρώσει περισσότερες από 3.000 πτήσεις αυτό το καλοκαίρι εξαιτίας έλλειψης προσωπικού, απεργιών και της Covid-19, γνωστοποίησε ο κολοσσός των αεροπορικών εταιρειών ανακοινώνοντας ένα δεύτερο κύμα ακυρώσεων. Η νέα ανακοίνωση αφορά την ακύρωση 2.200 πτήσεων ή περίπου το 3% του προγράμματός της.
Η εταιρεία είχε ήδη πρόσφατα περικόψει το 5% των καλοκαιρινών πτήσεων τις Παρασκευές και τα Σαββατοκύριακα, δηλαδή 900 συνδέσεις, επικαλούμενη «συμφόρηση και έλλειψη προσωπικού από την οποία υποφέρει ολόκληρος ο κλάδος των ευρωπαϊκών αερομεταφορών».

Η χαμηλού κόστους θυγατρική της, Eurowings, είχε επίσης ανακοινώσει «πολλές εκατοντάδες λιγότερες πτήσεις» τον Ιούλιο.

«Οι απεργίες ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, ο καιρός και κυρίως η αύξηση των κρουσμάτων της Covid-19 προκαλούν μεγαλύτερη επιβάρυνση», εξηγεί η Lufthansa, η οποία αναφέρει μια αύξηση των αναρρωτικών αδειών «τις τελευταίες ημέρες».

Ως αποτέλεσμα, ο όμιλος ακυρώνει 2.200 πτήσεις από τις 80.000 προς και από τους «κόμβους» της Φρανκφούρτης και του Μονάχου, κυρίως πτήσεις εντός Ευρώπης.
Οι ακυρώσεις δεν αφορούν πλέον μόνο τα Σαββατοκύριακα αλλά και τις καθημερινές.

Προς απεργία στη British Airways
Υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων στο αεροδρόμιο Χίθροου κατά τη διάρκεια των σχολικών θερινών διακοπών ψήφισαν οι εργαζόμενοι της British Airways. Βασικό αίτημά τους είναι η ανάκληση των περικοπών που επιβλήθηκαν στους μισθούς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι σχολικές θερινές διακοπές διαρκούν έξι εβδομάδες. Υπέρ της απεργίας ψήφισε το 95% των εργαζομένων, που μετείχαν στην ψηφοφορία και είναι μέλη των δύο βασικών συνδικάτων που εκπροσωπούν τους εργαζόμενους στην εταιρεία, του GMB και του Unite.

Αυτό σημαίνει ότι εάν τελικά πραγματοποιηθεί η απεργία, πάνω από 700 εργαζόμενοι που εργάζονται στα γκισέ του check-in στο Χίθροου και το υπόλοιπο προσωπικό του αεροδρομίου θα απέχουν από τα καθήκοντά τους, εντείνοντας την ταλαιπωρία που υφίστανται ήδη οι επιβάτες από την έλλειψη προσωπικού στα αεροδρόμια.

Ημερομηνίες απεργιών δεν ανακοινώθηκαν ακόμη, προφανώς για να δοθεί χρόνος στη διοίκηση της British Airways να αποδεχθεί το αίτημά τους.

Σημειώνεται ότι κατά τη διετία της πανδημίας η British Airways κατήργησε 13.000 θέσεις εργασίας. Πάντως, από καταναλωτικές οργανώσεις ασκούνται πιέσεις στην British Airways να κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να αποφευχθούν οι δυσάρεστες ακυρώσεις την τελευταία στιγμή, χρησιμοποιώντας άλλους μεταφορείς, εάν είναι απαραίτητο, και να εξηγήσει τα δικαιώματα που έχουν οι πελάτες.