ΣΕΤΕ: Το χαμόγελο του εργαζόμενου και οι στόχοι του τουρισμού για το 2030

Το μείζον θέμα της έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και ο ρόλος του κλάδου στη νέα, γεμάτη προκλήσεις εποχή, κυριάρχησαν στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε χθες.

Ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε οποιαδήποτε παραβίαση εργασιακών κανόνων, λέγοντας ότι «καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται» και ζήτησε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους από την πλευρά του κράτους για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία αλλά και αυστηρή τήρηση των νόμων από την πλευρά των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, «ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος, να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε ο πρόεδρός του.

Στο θέμα των εργαζομένων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέροντας ότι «ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε ελέγχους από την πλευρά του κράτους.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς, αλλά από το κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό, σημείωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. Τονίζοντας ότι ο εργαζόμενος στον τουρισμό πρέπει να είναι ευχαριστημένος και με το χαμόγελο, έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες να μειώσουν άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση τη θέσπιση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την εργασία αλλά και τη μείωση των έμμεσων φόρων που απομειώνουν το εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Οι στόχοι για το 2030
Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, υγειονομικές, γεωπολιτικές, οικονομικές, σημειώνοντας ότι «το εύρος των συνεπειών αυτής της πρωτοφανούς συνθήκης αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, ακόμα δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε». Τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός καλείται για άλλη μια φορά να στηρίξει την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης και στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ένα ξεκάθαρο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, .

Με βάση αυτό το σχέδιο, τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ., οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις»

Νέο σύνθετο τουριστικό κατάλυμα με γκολφ στη Σαρωνίδα

Μία νέα στρατηγική επένδυση ύψους 840 εκατ. ευρώ εγκρίθηκε από τη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για το «SARONIDA OLYMPOS GOLF PROJECT» της εταιρείας «ΒΗΤΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.», στη Σαρωνίδα Αττικής.

Η επένδυση αναμένεται να δημιουργήσει περισσότερες από 800 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά τη λειτουργία της ενώ κατά την κατασκευαστική περίοδο του έργου αναμένεται να δημιουργηθούν περισσότερες από 1.200 θέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.

Η επένδυση αφορά στην τουριστική αξιοποίηση ακινήτου στην περιοχή της Σαρωνίδας, όπου θα δημιουργηθεί σύνθετο τουριστικό κατάλυμα, με γήπεδο golf, ελικοδρόμιο, τουριστικό χωριό, τουριστικό λιμένα καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ΑΠΕ. Επίσης, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας διαχείρισης στερεών αποβλήτων, αφαλάτωσης και βιολογικού καθαρισμού λυμάτων.

Πρόκειται για ένα αναβαθμισμένο και εξειδικευμένο τουριστικό προϊόν ολοκληρωμένης και πολυσύνθετης τουριστικής ανάπτυξης, πλήρως ενσωματωμένης στο περιβάλλον, εναρμονισμένης στις αρχές της «πράσινης» λειτουργίας των επιχειρήσεων με σχεδόν μηδενικό ενεργειακό αποτύπωμα.

Άνοιξε το The Port Square στον Πειραιά

Το ξενοδοχείο The Port Square άνοιξε τις πόρτες του τον Ιούνιο δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά, δίνοντας μία νέα διάσταση στη φιλοξενία. Το πρώτο πολυτελές και μοντέρνο ξενοδοχείο, ακριβώς δίπλα στις πύλες Ε6/Ε7 του λιμανιού, από όπου αναχωρούν τα πλοία για τα νησιά των Κυκλάδων, προσφέρει την καλύτερη πρόταση διαμονής για τους επισκέπτες.

Πρόκειται για ένα «έξυπνο» ξενοδοχείο με 53 δωμάτια και σουίτες, ένα σύγχρονο κατάλυμα λίγα μόλις βήματα μακριά από τον σταθμό του ηλεκτρικού του ΗΣΑΠ, από τον σιδηροδρομικό σταθμό αλλά και την επικείμενη γραμμή του μετρό.

Επιπλέον, το εστιατόριο του Bacaro, πάνω στην πλατεία Λουδοβίκου, προσκαλεί ταξιδιώτες και επισκέπτες να απολαύσουν τη στιγμή δοκιμάζοντας νόστιμες προτάσεις από τον Chef Δημήτρη Ορέστη. Εμπνευσμένο από τη φιλοσοφία “far bàcara”, αποτελεί το σημείο συνάντησης φίλων και ταξιδιωτών για να ανακαλύψουν εκ νέου παραδοσιακές ελληνικές γεύσεις σε μοντέρνες εκδοχές και να μοιραστούν από κοινού αυτό το γαστρονομικό ταξίδι.

Πρόκειται για το νέο απόκτημα στο χαρτοφυλάκιο της εταιρείας συμβουλευτικής διαχείρισης ξενοδοχείων, Trésor Hospitality που διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 10 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα αναλαμβάνοντας το pre-opening και τις υπηρεσίες 360 management.

Grecotel: Ταξίδι εξοικείωσης για τους κορυφαίους πράκτορες της TUI Ελβετίας

Στα ξενοδοχεία της Grecotel στην Αθήνα και την Κέρκυρα πραγματοποιήθηκε ταξίδι εξοικείωσης για 13 επικεφαλής, στελέχη και εκπροσώπους ελβετικών πρακτορείων της TUI, του μεγαλύτερου τουριστικού Οργανισμού παγκοσμίως.

Το ταξίδι εξοικείωσης είχε σκοπό να εδραιωθούν τόσο η Αθήνα, όσο και η Κέρκυρα ως ιδιαίτεροι πολιτισμικοί, ιστορικοί, αρχαιολογικοί και γαστρονομικοί προορισμοί. Να σημειωθεί ότι το 2019, οι αφίξεις από την Ελβετία προς την Ελλάδα έφθασαν στον αριθμό ρεκόρ των 540.000 αφίξεων.

Επίσης, η Ελβετία συγκαταλέγεται στις αγορές με τη μεγαλύτερη αναπλήρωση των τουριστικών απωλειών, λόγω της πανδημίας για τη χώρα το 2021, οπότε οι αφίξεις των Ελβετών τουριστών ξεπέρασαν τις 400.000.

Οι κορυφαίοι Ευρωπαίοι πράκτορες φιλοξενήθηκαν στα ξενοδοχεία: Grecotel Pallas Athena Boutique Hotel και Grecotel Corfu Imperial Luxury Beach Resort, ενώ ήταν οι πρώτοι επισκέπτες που ξεναγήθηκαν στο νέο ξενοδοχείο του Ομίλου στην Κέρκυρα, Costa Botanica All In Lifestyle Resort, που άνοιξε πρόσφατα.

51% αύξηση στα κρουαζιερόπλοια φέτος στη Ρόδο

Η τουριστική σεζόν με τις περισσότερες προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων την τελευταία δεκαετία τείνει να αναδειχθεί το 2022 για τη Ρόδο, δεδομένου ότι έχουν ήδη ξεπεράσει τις αντίστοιχες του 2019 για το ίδιο χρονικό διάστημα (1/1-31/5) κατά 51%.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, από τον Ιανουάριο όπου ξεκίνησαν νωρίτερα οι προσεγγίσεις στο λιμάνι της Ρόδου, σε σχέση με τον Μάρτιο το 2019, ο συνολικός αριθμός τους μέχρι 31 Μαΐου φτάνει τις 88 έναντι 43 την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Αύξηση σημειώνει ακολούθως και ο αριθμός των επιβατών κρουαζιέρας του Μαΐου σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, κατά 26% παρά το δυσμενές περιβάλλον που διαμορφώνουν τόσο η πανδημία που παραμένει όσο και η ακρίβεια και οι οικονομικές δυσκολίες.

Πάντως και ο προγραμματισμός των επόμενων μηνών, μέχρι και τον μήνα Δεκέμβριο, όπου συνεχίζονται αδιάλειπτα οι προσεγγίσεις κρουαζιερόπλοιων στο λιμάνι της Ρόδου, κινείται σε διπλάσια περίπου επίπεδα σε σχέση με το 2019, καθώς έχουν προγραμματιστεί 417 προσεγγίσεις έναντι 258 τη χρονιά αναφοράς.

Okio: Fusion από τον Παναγιώτη Γιακαλή

Στη συμβολή των οδών Νίκης και Ναυάρχου Νικοδήμου, το κομψό Okio σερβίρει τα νόστιμα πιάτα του Παναγιώτη Γιακαλή στα όμοφα τραπεζάκια που απλώνει στον εξωτερικό του χώρο. Με αναφορές στις ασιατικές και τις μεσογειακές επιρροές, το μενού του σεφ επιτρέπει ένα ταξίδι σε διαφορετικές γεύσεις, απ’ το οποίο δε λείπει η ελληνικότητα.

Τα φρέσκα εποχιακά προϊόντα από Έλληνες παραγωγούς, οι σύγχρονες τεχνικές και η λογική του μοιράσματος αποτελούν το τρίπτυχο του concept. To μενού που υλοποιεί ο head chef Γιώργος Τσόλκας περιλαμβάνει χταπόδι με κροκέτα ρυζιού και μαγιονέζα κάππαρης, ψάρι ημέρας με τσίλι, πίκλα φινόκιο, εσπεριδοειδή και μανιτάρια σε υφές μέσα στο ζωμό τους, κοτόπουλο με καρότο, τζίντζερ και φουντούκι, χτένι μόσχου με μελιτζάνα, μήλο και miso, ενώ για το κλείσιμο ξεχωρίζει το coulant σοκολάτας με τζίντζερ, ροδάκινο και βουτυρόγαλα.

Εκτός από τον κυρίως και τον εξωτερικό χώρο, υπάρχει και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για private dinning, επιχειρηματικά ραντεβού και πριβέ πάρτι στον πρώτο όροφο με ένα μοναστηριακό ξύλινο τραπέζι και κελάρι με την κάβα των κρασιών, που εξυπηρετεί έως και 20 άτομα, ενώ σύμφωνα με καλοκαιρινό του ωράριο είναι ανοιχτό καθημερινά εκτός Κυριακής.

Αυθεντικό low & slow barbecue

H ομάδα των Gastronomads, μετά από μια δύσκολη περίοδο, με πολλά ανατρεπτικά παγκόσμια γεγονότα, υποδέχεται το καλοκαίρι με μια περιήγηση γεμάτη φωτιά, καπνό και συναρπαστικούς αμπελώνες, στη μοναδική Low & Slow Αμερική.

Η σεφ Έλενα Καπέρδα, με μεγάλη εμπειρία στις ιδιαίτερες τεχνικές και τα πολύωρα καπνίσματα, ετοιμάζει με την ομάδα της μια αμερικάνικη εμπειρία την Πέμπτη 30 Ιουνίου, στις 21:00, στο Fine Mess Smokehouse στο Κολωνάκι. Το Fine Mess που πρωτοπορεί συνδυάζοντας το αυθεντικό low&slow barbecue θα ετοιμάσει πιάτα που ανοίγουν νέους μαγειρικούς δρόμους.

Η σεφ που έχει που έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και ζαχαροπλαστική εισάγει στον τρόπο μαγειρικής της πιάτα, που όπως και τα κτήρια οραματίζεται να αντέξουν στον χρόνο στοχεύοντας να αντέξουν στη μνήμη για πάντα.

Η άποψη που θέλει τη ζαχαροπλαστική πιο τεχνική και με ακρίβεια, παραμένει παρούσα στη φιλοσοφία της, δημιουργώντας πιάτα με ακρίβεια και ζύγισμα, με σκοπό να δημιουργεί κάτι ξεχωριστό.

Πιστή στο concept του εστιατορίου που συνδυάζει τη τέχνη του low & slow barbecue με την σύγχρονη γαστρονομία ποντάρει στη μοναδικότητα του αυθεντικού, αμερικανικού barbecue με παρασκευές όπως μπρίσκετ με 12ωρο κάπνισμα, αλλά και εξαιρετικά cocktails για το pairing. Οι θέσεις είναι περιορισμένες ενώ οι δηλώσεις συμμετοχής μπορούν να γίνουν έως την Κυριακή 26 Ιουνίου, στο [email protected] ή με προσωπικό μήνυμα στη fanpage των Gastronomads. Το μενού περιλαμβάνει 6 στάδια με wine/spirit pairing. Κόστος συμμετοχής: 90 ευρώ/άτομο.

Δύο νέες Διεθνείς Διακρίσεις για το ΘΕΟΝΗ

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ έλαβε δύο νέες Διακρίσεις από τον Διεθνή Θεσμό Ποιότητας AVPA PARIS GOURMET, για το Φυσικό Μεταλλικό Νερό και το Ανθρακούχο.

Η διεθνής Πιστοποίηση «AVPA Gourmet Product» αποδίδεται από επιτροπή Ειδικών της Γαστρονομίας και Chefs, σε προϊόντα που ξεχωρίζουν για τη γεύση τους, τη σύνθεσή τους και τη συνολική τους παρουσία.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Θεσμού Ποιότητας AVPA, κ. Philippe Juglar, ταξίδεψε στη Βατσουνιά της Καρδίτσας προκειμένου να απονείμει ο ίδιος τις δύο πιστοποιήσεις στον Πρόεδρο και Δ/ντα Σύμβουλο του ΘΕΟΝΗ, κ Δημήτρη Τσέλιο, που δήλωσε σχετικά: «Ήταν τιμή μας να υποδεχτούμε στις εγκαταστάσεις μας τον αξιότιμο Πρόεδρο του Διεθνούς Θεσμού Ποιότητας AVPA, κ. Philippe Juglar. Είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι που το ΘΕΟΝΗ εξακολουθεί να αναγνωρίζεται διεθνώς για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που το διακρίνουν, αναδεικνύοντάς το σε ένα Ελληνικό water brand με διεθνή χαρακτήρα».

Το Φυσικό Μεταλλικό Νερό ΘΕΟΝΗ αναβλύζει σε υψόμετρο 1100μ. στην Πηγή Γκούρα, στην οροσειρά των Αγράφων του Νομού Καρδίτσας και διακρίνεται για το pH του με τιμή 8. Αποτελεί ένα ελληνικό brand με διεθνή χαρακτήρα, που μετρά πλέον περισσότερα από 60 Διεθνή Βραβεία Ποιότητας και Γεύσης.

Νέα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης από την Anytime

H Anytime, το direct brand της Interameri­can, ανταποκρινόμενη για ακόμα μία φορά στις σύγχρονες ανάγκες της εποχής για ασφαλείς μετακινήσεις, λανσάρει τη νέα προϊοντική κατεύθυνση ταξιδιωτικής ασφάλισης και προσφέρει τρία νέα προγράμματα, ανάλογα με τον προορισμό και τη διάρκεια του ταξιδιού.

H Anytime, παρουσιάζει με φιλικό σχεδιασμό στο site της την ταξιδιωτική ασφάλιση ως μία νέα θεματική ενότητα. Με τον τρόπο αυτό, εξασφαλίζει τη δυνατότητα εύκολης πλοήγησης, γρήγορης τιμολόγησης και άμεσης πρόσβασης στις πληροφορίες που χρειάζονται. Όλα τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης απευθύνονται σε όσους έχουν ως χώρα αναχώρησης την Ελλάδα και επιθυμούν να ταξιδέψουν, απολαμβάνοντας ένα ξένοιαστο, χωρίς άγχος, ταξίδι και εξασφαλίζουν μοναδικά προνόμια.

Μερικά από αυτά είναι η αποζημίωση για ακύρωση ταξιδιού έως €10.000 εφόσον επιλεχθεί, δωρεάν κάλυψη για καθυστέρηση αποσκευών σε όλα τα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης, αλλά και καλύψεις για τον Κορωνοϊό σε όλα τα προγράμματα. Περισσότερες πληροφορίες για τα νέα προγράμματα ταξιδιωτικής ασφάλισης μπορείτε να βρείτε εδώ.

To 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στη χώρα μας το 1ο Φεστιβάλ Νέου Ευρωπαϊκού Μπάουχαους Ελλάδας (ΝΕΒ – 1st Greece New European Bauhaus).
Το φεστιβάλ διεξήχθη παράλληλα σε όλη την Ευρώπη, σε σύνολο 25 χωρών.

Τον νέο ετήσιο θεσμό του ΝΕΒ για το δομημένο περιβάλλον και τη νέα πράσινη εποχή, του οποίου ηγείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο η πρόεδρος Ursula von der Leyen, οργάνωσαν στην Ελλάδα το World Human Forum και το Convergences Greece Forum σε συνεργασία με την ΕΥΖΗΝ.LIFE και με στρατηγικό συνεργάτη τη Lamda Development.

Το θέμα της πρώτης διοργάνωσης ήταν το «ECO-δομώντας το Μέλλον» και όλες οι δράσεις πραγματοποιήθηκαν από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου στο The Ellinikon Experience Park, το νέο αστικό βιωματικό πάρκο του Ελληνικού. Το πάρκο αποτέλεσε τον ιδανικό χώρο φιλοξενίας αυτής της πρωτοβουλίας, καθώς έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, σηματοδοτώντας μία νέα, πιο φιλική προς το περιβάλλον προσέγγιση. Στο πρόγραμμα συνεδρίων, ο τουρισμός ως εργαλείο για την ολιστική αναγέννηση περιοχών είχε ξεχωριστή θέση.