Το μείζον θέμα της έλλειψης εργαζομένων στον τουρισμό αλλά και ο ρόλος του κλάδου στη νέα, γεμάτη προκλήσεις εποχή, κυριάρχησαν στην 30η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων που πραγματοποιήθηκε χθες.
Ο πρόεδρος Γιάννης Ρέτσος, τάχθηκε κατηγορηματικά ενάντια σε οποιαδήποτε παραβίαση εργασιακών κανόνων, λέγοντας ότι «καμία παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία δεν δικαιολογείται. Καμία ανοχή απέναντι σε αυθαιρεσίες δεν ενθαρρύνεται» και ζήτησε συνεχείς και αυστηρούς ελέγχους από την πλευρά του κράτους για τον εντοπισμό των παραβατών και την παραδειγματική τους τιμωρία αλλά και αυστηρή τήρηση των νόμων από την πλευρά των επιχειρηματιών. Στο πλαίσιο αυτό, «ο ΣΕΤΕ είναι έτοιμος, να ξεκινήσει με όλους τους ενδιαφερόμενους, κοινωνικούς εταίρους και την πολιτεία, έναν καλόπιστο και ειλικρινή διάλογο, με γνώμονα πάντα το καλό του ελληνικού τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας», όπως είπε ο πρόεδρός του.
Στο θέμα των εργαζομένων αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητοστάκης, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, αναφέροντας ότι «ο τουρισμός πρέπει να είναι ελκυστικός όχι μόνο στους επισκέπτες αλλά και σε όσους εργάζονται σε αυτόν. Κάτι που παραπέμπει σε καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας», χωρίς ωστόσο να κάνει αναφορά σε ελέγχους από την πλευρά του κράτους.
Οι τουριστικές επιχειρήσεις δεν πλήττονται από τους ακριβούς μισθούς, αλλά από το κόστος ενέργειας και τον πληθωρισμό, σημείωσε ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, σε συνομιλία με τη δημοσιογράφο Στέλλα Γκαντώνα. Τονίζοντας ότι ο εργαζόμενος στον τουρισμό πρέπει να είναι ευχαριστημένος και με το χαμόγελο, έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες να μειώσουν άλλα κόστη και όχι το μισθολογικό. Ζήτησε επίσης από την κυβέρνηση τη θέσπιση ενός αυστηρού θεσμικού πλαισίου για την εργασία αλλά και τη μείωση των έμμεσων φόρων που απομειώνουν το εισόδημα επιχειρήσεων και νοικοκυριών.
Οι στόχοι για το 2030
Ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, υγειονομικές, γεωπολιτικές, οικονομικές, σημειώνοντας ότι «το εύρος των συνεπειών αυτής της πρωτοφανούς συνθήκης αλλεπάλληλων και αλληλοτροφοδοτούμενων κρίσεων, ακόμα δεν μπορούμε να το υπολογίσουμε». Τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός καλείται για άλλη μια φορά να στηρίξει την εθνική προσπάθεια ανάκαμψης και στο πλαίσιο αυτό χρειάζεται ένα ξεκάθαρο εθνικό στρατηγικό σχέδιο, .
Με βάση αυτό το σχέδιο, τα έσοδα το 2030, μπορούν να φθάσουν σε 27 δισ. ευρώ. παρουσιάζοντας αύξηση κατά 52% σε σχέση με το 2019 που ήταν 18 δισ. ευρώ. Οι επισκέψεις στις Περιφέρειες μπορούν να φθάσουν σε 50 εκατ., καταγράφοντας αύξηση κατά 27% σε σχέση με το 2019 που ήταν 39 εκατ., οι διανυκτερεύσεις μπορούν να φθάσουν σε 307 εκατ., εμφανίζοντας αύξηση κατά 32% σε σχέση με το 2019 που ήταν 233 εκατ. Το αποτέλεσμα αυτό μπορεί να επιτευχθεί με εφικτούς μέσους ετήσιους ρυθμούς μεταβολής την περίοδο μεταξύ 2023 και 2030, της τάξης του 6,2% για τα έσοδα, 3,5% για τις επισκέψεις, και 4% για τις διανυκτερεύσεις»