Δυναμική εκκίνηση της σεζόν τον Απρίλιο

Το δυνατό ξεκίνημα της σεζόν τον Απρίλιο επιβεβαιώνουν τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, ξεπερνώντας τις επιδόσεις του αντίστοιχου μήνα του 2019. Εκτός από τις αφίξεις (που αυξήθηκαν κατά 7,5%) και τις εισπράξεις (που αυξήθηκαν κατά 19%), το πιο αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι η Μέση Δαπάνη ήταν αυξημένη κατά 15%.

Ειδικότερα, οι αφίξεις εξωτερικού έφτασαν το 1,056 εκατ. τον Απρίλιο ενώ συνολικά το τετράμηνο ανήλθαν σε 2,128 εκατομμύρια. Από τις αφίξεις του Απριλίου, σχεδόν 150.000 ταξιδιώτες προήλθαν από τη Γερμανία, 123.300 από το Ηνωμένο Βασίλειο, 92.400 από τη Γαλλία και 41.600 από τις ΗΠΑ. Από τη Ρωσία αφίχθησαν μόλις 2.900 επισκέπτες τον Απρίλιο.

Σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, τον Απρίλιο διαμορφώθηκαν στα 344,8 εκατ. ευρώ από κατοίκους των χωρών της ΕΕ-27, ενώ οι εισπράξεις από κατοίκους των χωρών εκτός της ΕΕ-27 έφτασαν τα 278,3 εκατ. ευρώ. Την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 1.116,7 εκατ. ευρώ, μειωμένες κατά 13,4% σε σχέση με το αντίστοιχο τετράμηνο του 2019, κάτι αναμενόμενο καθώς φέτος ο Απρίλιος ήταν ουσιαστικά ο πρώτο μήνας κατά τον οποίο ξεκίνησε η τουριστική κίνηση.

Ωστόσο η μέση δαπάνη ανά ταξίδι το διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2022 αυξήθηκε κατά 20,3% σε σχέση με το πρώτο τετράμηνο του 2019, κάτι που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη αισιοδοξία για την εξέλιξη της σεζόν, εν μέσω μάλιστα αυξημένων λειτουργικών δαπανών σε όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας. Η Μέση Δαπάνη ήταν φέτος τον Απρίλιο στα 590 ευρώ από τα 513 ευρώ του αντίστοιχου μήνα του 2019.

Ο Υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη επεσήμανε ότι «τα στοιχεία αυτά δεν είναι τυχαία, καθώς αποτελούν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, σωστής προετοιμασίας και συντονισμένης προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων», τονίζοντας ότι «το τουριστικό brand “Ελλάδα” είναι 5ο στον κόσμο». Επίσης, ο κ. Κικίλιας στάθηκε στην ιδιαίτερη δυναμική που επιδεικνύει ο κλάδος της κρουαζιέρας, καθώς και στις αφίξεις τουριστών από τις ΗΠΑ, οι οποίες μέχρι το τέλος της σεζόν αναμένεται να ξεπεράσουν τις 500.000, μόνο μέσω των 9 απευθείας πτήσεων ημερησίως από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της Αμερικής στο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Αυξημένος ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Απρίλιο
Αύξηση κατά 186 εκατ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων στον κλάδο των καταλυμάτων τον Απρίλιο εφέτος, ενώ εκείνος στις επιχειρήσεις της εστίασης αυξήθηκε κατά περίπου 85,6 εκατ. ευρώ.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ, για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των καταλυμάτων, με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων και για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Απρίλιο 2022 ανήλθε σε 221.978.672 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 518,7% σε σχέση με τον Απρίλιο 2021 όπου είχε ανέλθει σε 35.880.264 ευρώ. Η ΕΛΣΤΑΤ δεν διαθέτει στοιχεία για τον τζίρο των επιχειρήσεων αυτών για τον Απρίλιο του 2019, προκειμένου να γίνει πιο αξιόπιστη σύγκριση.

Τουρισμός Υγείας: Συνεργασία ΕΛΙΤΟΥΡ – ΔΑΑ

Μνημόνιο Συνεργασίας για την προώθηση του Τουρισμού Υγείας της Ελλάδος υπεγράφη σήμερα μεταξύ του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ, και του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, με σκοπό την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων των δύο πλευρών για την ανάδειξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Αθήνας στον Τουρισμό Υγείας και στην αναπτυξιακή πορεία του κλάδου.

Το μνημόνιο υπέγραψαν ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, ΕΛΙΤΟΥΡ και Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης και ο CEO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ. Γιάννης Παράσχης. Το σχέδιο ενεργειών και δράσεων περιλαμβάνει τη δημιουργία συγκεκριμένων πακέτων και προνομίων προς τους ταξιδιώτες και την προβολή των πακέτων αυτών σε ξένες αεροπορικές εταιρείες, καθώς και σε κύκλους της Ομογένειας με τη δημιουργία Κάρτας Οικογένειας.

Προβλέπεται επίσης η παραχώρηση welcome desk ιατρικού τουρισμού στους χώρους του αεροδρομίου, η προβολή των προοπτικών του Ελληνικού Τουρισμού Υγείας σε κλαδικά συνέδρια, καθώς και η ανάδειξη των επιλογών Τουρισμού Υγείας στην Ελλάδα για τους διεθνείς ταξιδιώτες, στο περιοδικό του Αερολιμένα “ready2board”.

Θεσσαλονίκη: Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων εκ νέου ο Ανδρέας Μανδρίνος

Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης επανεκλέχθηκε για τρίτη θητεία ο κ. Ανδρέας Μανδρίνος, μετά τις εκλογές της ΕΞΘ που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου, στα πλαίσια της Γενικής Συνέλευσής της. Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΞΘ είναι η εξής:

 • Πρόεδρος: Ανδρέας Μανδρίνος.
 • Αντιπρόεδρος: Κωνσταντίνος Τορνιβούκας.
 • Γενικός Γραμματέας: Δημήτριος Σιμιακός.
 • Ταμίας: Θεόδωρος Μουσιάδης.
 • Έφορος: Χρήστος Καλιακάτσος.
 • Δημόσιες Σχέσεις: Ελένη Παπία.
 • Μέλος: Παναγιώτης Μπουτσούκης.

Ο Πρόεδρος της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ευχαριστώ πολύ όλους τους συναδέλφους που με την εμπιστοσύνη τους συνεχίζω την τρίτη συνεχή θητεία μου ως Πρόεδρος της Ε.Ξ.Θ. Η τελευταία διετία υπήρξε εξαιρετικά επίπονη για τον ξενοδοχειακό κλάδο και παρά τις ευοίωνες προβλέψεις για το φετινό καλοκαίρι, η σκέψη όλων μας είναι στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται. Θέλω να διαβεβαιώσω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο μας θα συνεχίσει να προασπίζεται τα συμφέροντα των μελών μας, αλλά και με τη διατήρηση των συνεργασιών του με τις υγιείς δυνάμεις του χώρου, θα συνεχίσει αμείωτα τις προσπάθειες για την προβολή και την αύξηση της αναγνωρισιμότητας του προορισμού.

Προορισμός που σήμερα Ιούνιο του 2022 αναζητεί ακόμα το στρατηγικό πλάνο προβολής του. Και δυστυχώς το μόνο που βρίσκει κανείς είναι τις φωτογραφίες ανακοίνωσης του πλάνου κατά την τουριστική έκθεση Philoxenia του 2019. Καλό θα είναι οι τότε συμμετέχοντες στις φωτογραφίες που έχουν την ευθύνη για την ανάδειξη αυτού του τόπου, να κάνουν σήμερα την αυτοκριτική τους».

Στην επόμενη φάση η επένδυση Λεπτού

Σε δημόσια διαβούλευση έχει τεθεί από τις 16 Ιουνίου η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ, που αφορά στο Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ) για το επενδυτικό σχέδιο «COSTA NOPIA» του επενδυτικού φορέα με την επωνυμία: «ΚΡΕΤΑΝ ΣΑΝ ΕΝΤ ΣΗ ΝΤΙΒΕΛΟΠΜΕΝΤΣ ΑΝΩΝΥΜΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΚΤΗΜΑΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» και το διακριτικό τίτλο: «CRETAN SUN AND SEA DEVELOPMENTS A.E.». Η επένδυση αφορά περιλαμβάνει το 5 αστέρων mega project των 300 εκατ. ευρώ στην Κρήτη από τον όμιλο Λεπτού.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει 20 ημέρες από την ημέρα δημοσίευσης της ανακοίνωσης.

Η επένδυση θα αναπτυχθεί σε έκταση 973,5 στρεμμάτων στο δυτικό τμήμα της περιοχής προς την ακτογραμμή στον κόλπο Κισσάμου και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τη δημιουργία:

 • 13 γειτονιών με κατοικίες (περίπου 830) και εμπορικά καταστήματα.
 • Δύο ξενοδοχειακών μονάδων συνολικής δυναμικότητας 300 δωματίων και 600 κλινών.
 • Ενός μικρού γκολφ (9 οπών) και άλλων αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών φιλοξενίας (τουριστικά καταλύματα).
 • Πολιτιστικών εγκαταστάσεων (π.χ. μουσείο ελιάς ή και άλλων τοπικών προϊόντων)
 • Πλατειών – χώρων πρασίνου.
 • Καταφύγιο τουριστικών σκαφών, πίστα προσγείωσης / απογείωσης ελικοπτέρου και υδάτινο πεδίο για την προσθαλάσσωση υδροπλάνου.

Τόνια Παναγοπούλου – Archipelagos Hospitality World: Αναδεικνύοντας την ξεχωριστή ταυτότητα της Μυκόνου

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του Archipelagos All Suites;

Τ.Π.: Σχεδιάσαμε το ξενοδοχείο ως μια τελείως διαφορετική πρόταση στο νησί, εισάγοντας μια πιο «ήσυχη» άποψη περί πολυτέλειας. Αποτελείται από 20 ξεχωριστές σουίτες, οι οποίες όλες έχουν ιδιωτική πισίνα ή τζακούζι, σε έναν λόφο με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα της Ελιάς, ενώ οι υπηρεσίες μας είναι συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία της εσωτερικότητας και της αξίας του χρόνου και των αυθεντικών εμπειριών. Το Archipelagos All Suites είναι το νέο μέλος του ομίλου μας, στον οποίο ανήκει και το πολυβραβευμένο 5στερο Archipelagos Hotel στο Καλό Λιβάδι. Θεωρώ τη Μύκονο ως έναν από τους πιο ολοκληρωμένους, αλλά και συγχρόνως απαιτητικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ως συνώνυμο της φινέτσας, της ποιότητας, της καλής ζωής. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα νησί με μακρά παράδοση, γαστρονομία, πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και μέρη στα οποία μπορεί κάποιος να απομονωθεί, αν απο­ζητήσει ηρεμία. Έτσι, στο ξενοδοχείο μας, με έμπνευση την αυθεντικότητα του προορισμού, προσφέρουμε ένα πλήρως διαφοροποιημένο προϊόν με στόχο να ενισχύουμε συνεχώς την ποιότητα της εμπειρίας.

Ποιες ευρύτερες πρακτικές αειφορίας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό σας;

Τ.Π.: Από την αρχή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, εφαρμόστηκαν οι βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην τοποθέτηση των κτηριακών όγκων και στον προσανατολισμό αυτών, αλλά και με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια για τη θέρμανση, τον δροσισμό και τον φωτισμό. Οι τοιχοποιίες από φυσική πέτρα είναι ο τρόπος δόμησης που χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στα νησιά μας, και εξασφαλίζουν ένα δροσερό περιβάλλον διαβίωσης, όπως άλλωστε και τα υπόσκαφα κτήρια, με επιπρόσθετο πλεονέκτημα της ομαλής ένταξής τους στο φυσικό περιβάλλον και τη διασφάλιση της οπτικής ομοιομορφίας με το κυκλαδίτικο τοπίο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς στον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως οι ξύλινες πέργκολες από φυσική καστανιά, οι τεχνοτροπίες με μάρμαρο και οι φυσικοί σοβάδες στους τοίχους των κτηρίων.

Επιπρόσθετα, θέτουμε συνολικά για τον όμιλό μας, πρακτικές που αφο­ρούν στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, καθώς και την καταλ­ληλότερη διαχείριση των φυσικών πόρων, με άμεσο στόχο την παραγωγή των λιγότερο δυνατών αποβλήτων σε όλες μας τις δραστηριότητες, από τη διαχείριση νερού έως και τη διαχείριση του φαγητού.

Ποιες παραδοσιακές τεχνοτροπίες των Κυκλάδων εφαρμόστηκαν κατά τη δημιουργία του Archipelagos All Suites;

Τ.Π.: Επενδύουμε τα τελευταία 22 χρόνια στις παραδόσεις μας, τα τοπικά υλικά, τους τοπικούς παραγωγούς, την ελληνική φύση, την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία, τις ελληνικές τεχνοτροπίες. Έτσι, και σε αυτό το ξενοδοχείο, έχουμε αξιοποιήσει σε όλα τα στάδια της κατασκευής παραδοσιακές τεχνοτροπίες και υλικά των Κυκλάδων, όπως είναι το σαρδελωτό, τα υπόσκαφα και το μωσαϊκό. Επίσης, ενσωματώσαμε παραδοσιακά στοιχεία στην εσωτερική διακόσμηση, όπως είναι τα πήλινα αντικείμενα ειδικά κατασκευασμένα για εμάς από το μοναδικό κεραμείο της Σερίφου.

Ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι του Archipelagos Hospitality World για την επόμενη τριετία;

Τ.Π.: Η Μύκονος έχει αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό σταθερά από τη δεκαετία του ’50 και μετά. Σίγουρα κατά τη διάρκεια της κορυφής της τουριστικής περιόδου, αναδεικνύονται σημάδια κορεσμού στον προορισμό και οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν συμμερίζομαι όμως την άποψη ότι το νησί μας απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε επισκέπτη. Επίσης πιστεύω ότι ο μεγάλος όγκος του τουρισμού δεν σημαίνει το τέλος της αυθεντικότητας, εφόσον ο προορισμός επενδύει σταθερά σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Εκτιμώ λοιπόν πως πρέπει να συμβάλουμε για να διαφυλάξουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού μας, ενώ οι αρμόδιοι φορείς να προστατεύσουν πρώτα απ’ όλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και τις φυσικές ομορφιές του. Πιστεύω επίσης ότι η Μύκονος χρειάζεται ενίσχυση βασικών υποδομών υγείας και ασφάλειας.

Η Μύκονος είναι η διαφήμιση της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε τη νέα εικόνα της Μυκόνου, αναβαθμίζοντας συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας.

Ολοκληρώθηκε το KOUZINA 2022

Αυλαία έριξε η ετήσια γαστρο-πολιτιστική γιορτή KOUZINA, που πραγματοποιήθηκε στην Ανατολική Χαλκιδική με επικεφαλής chef για μία ακόμη χρονιά ήταν η Ντίνα Νικολάου. Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης ήταν η Δράμα, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώθηκε οινικά, δημιουργώντας την πρώτη διαβαλκανική οινική διαδρομή με τίτλο «από το Αιγαίο Πέλαγος στη Μαύρη Θάλασσα».

Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός ήταν το Μαυροβούνιο με την Πρόεδρο του Τουριστικού Οργανισμού της Podgorica, Irena Rogosic, να δίνει το παρόν και να υπογράφει τη δικτύωση του Δήμου Αριστοτέλη με το Δήμο Podgorica σε θέματα προσκυνηματικών, οδικών και πολιτιστικών ανταλλαγών.

«Πρόκειται για συνέργεια του Δήμου Αριστοτέλη και του Forum Διαβαλκανικής Συνεργασίας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Αριστοτέλη Στυλιανός Βαλιάνος και συνεχίζει: «ανοίγουμε τα δυτικά βαλκάνια με τεχνοκρατικές μεθόδους, θεμελιώνοντας στρατηγικές συνεργασίες και συνέργειες κύρους και δυναμικής. Ο οδικός τουρισμός αποτελεί κυρίαρχο τουριστικό πυλώνα στο τουριστικό προωθητικό μας πλάνο».

Φέτος το KOUZINA, που ήταν πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα», μέσα από 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες, συνέβαλε στην προβολή και την τουριστική προώθηση του Δήμου Αριστοτέλη (στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο), ενώ οργάνωσε μια τιμητική συνεργασία, με το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, επισφραγίζοντας την πολιτιστική ταυτότητα της διοργάνωσης.

Τιμή στις γυναίκες chef
Το KOUZINA 2022 τίμησε τις γυναίκες chef, συνεργαζόμενο με τα ΔΕΛΤΑ 360 και τη Monasty Marriot της Θεσσαλονίκης: Ντίνα Νικολάου, Σοφία Γεωργακάκη, Κική Εμμανουηλίδου, Σοφία Ουργαντζίδου, Ειρήνη Σδούκου, Sladjana Soc, καθώς και γυναικείες ομάδες γαστρονομίας δημιούργησαν μενού, πιάτα και γεύσεις αποκλειστικά με τοπικά προϊόντα.

Εξαιρετικές κρίθηκαν ότι ήταν και οι συνεργασίες του φετινού KOUZINA με το THESS BAO, στο Παλαιοχώρι που παρουσίασε την τοπική εκδοχή του bao bun, αλλά και με τη Geogastronomy, που σε συνεργασία με το Xenia Ouranoupolis και το Ελληνο-Ιταλικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν την εκδήλωση μνήμης στο Γέροντα Επιφάνιο Μυλοποταμινό, παρουσία φραγκισκανών μοναχών από τη Ρώμη.

Η τελετή λήξης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 15 Ιουνίου στα Νέα Ρόδα με τη συμμετοχή της μπάντας των ΧΑΛΚΙΝΩΝ ΤΗΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ των Αδελφών Βαλκάνη. Κατά τη διάρκειά της τιμήθηκαν και βραβεύθηκαν επιχειρηματίες, εθελοντές, συντελεστές, συνεργάτες, φορείς και όλοι όσοι συνετέλεσαν στην επιτυχία του εγχειρήματος.

Η διοργάνωση στηρίχθηκε από 22 τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών, 54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού και περίπου 1000 εθελοντές.

Η επόμενη διοργάνωση, η οποία ήδη σχεδιάζεται, θα τιμήσει chef με καταγωγή από το Δήμο Αριστοτέλη, οι οποίοι διακρίθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός θα είναι στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου και τιμώμενος μεσογειακός η Πορτογαλία.