Οργανωμένη ανάδειξη του οινοτουρισμού

Μια οργανωμένη προσπάθεια για την ανάδειξη του οινοτουρισμού της Ελλάδας πραγματοποιείται για πρώτη φορά, με τη συνεργασία φορέων του κρασιού και της φιλοξενίας της χώρας μας. Στο πλαίσιο εκδήλωσης – workshop με τίτλο «Οινοτουρισμός: Η επόμενη Μέρα», που πραγματοποιήθηκε χθες στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα, ο Πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητήριου Ελλάδος (ΞΕΕ) κ. Αλέξανδρος Βασιλικός και ο Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ) κ. Κωνσταντίνος Ευσταθίου, παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού κ. Σοφίας Ζαχαράκη, υπέγραψαν Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Με βάση το Πρωτόκολλο Συνεργασίας, τα δύο μέρη θα αναπτύξουν από κοινού συνέργειες και δράσεις, όπως μεταξύ άλλων:

  • Η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ σχετικά με την υπεραξία της οινικής εμπειρίας για τον τουρισμό μέσω της πραγματοποίησης, σε πρώτη φάση, συναντήσεων γνωριμίας σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο αλλά και μέσω της τακτικής διοργάνωσης ημερίδων/συνεδρίων.
  • Η καθιέρωση διαδικασίας και όρων για την πιστοποίηση της ορθής οινικής εμπειρίας και της εκπροσώπησης του ελληνικού αμπελώνα στα εστιατόρια των ξενοδοχείων.
  • Η δέσμευση από πλευράς των μελών της ΕΔΟΑΟ για την πραγματοποίηση ετήσιας παρουσίασης των κρασιών της χρονιάς στα μέλη του ΞΕΕ.
  • Η διοργάνωση τακτικών εκπαιδευτικών σεμιναρίων γευσιγνωσίας και παρουσίασης του κρασιού που θα απευθύνονται στους εργαζόμενους στα ελληνικά ξενοδοχεία.
  • Οι Αδελφοποιήσεις οινοποιείων με ξενοδοχεία.
  • Η ενημέρωση των μελών του ΞΕΕ και προτροπή τους για την συμπερίληψη στην λίστα κρασιών τους Επώνυμων Ελληνικών Κρασιών προερχόμενων και από την αμπελουργική ζώνη στην οποία βρίσκεται το εκάστοτε ξενοδοχείο.
  • Η φιλοξενία από τα μέλη του ΞΕΕ των νικητών των διαγωνισμών που προκηρύσσονται στο πλαίσιο του portal για το Επώνυμο Ελληνικό Κρασί (www.winesofgreece.org) αλλά και των δημοσιογράφων οίνου που επισκέπτονται τη χώρα στο πλαίσιο ταξιδιών γνωριμίας (familiarization trips).
  • Η συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ σε τοπικό επίπεδο ώστε τα εποχιακά δώρα που προσφέρουν τα μέλη του ΞΕΕ να περιλαμβάνουν Επώνυμα Ελληνικά Κρασιά.
  • Η συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ με την περιφερειακή/τοπική αυτοδιοίκηση προκειμένου να αναπτυχθούν δίκτυα και δράσεις οινοτουρισμού (δρόμοι κρασιού, δίκτυα ποιότητας κ.τ.λ.).
  •  Η συνεργασία των μελών του ΞΕΕ και της ΕΔΟΑΟ με τον ΕΟΤ ώστε η δέσμευση και οι δράσεις τους για την αναβάθμιση της οινικής εμπειρίας και της εμπειρίας φιλοξενίας στη χώρα να εντάσσονται στην εθνική στρατηγική για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Επίσης, συμφωνήθηκε η δημιουργία μόνιμης επιτροπής- ομάδας εργασίας, η οποία θα παρακολουθεί και θα συμβάλλει στην υλοποίηση των στόχων του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας.

Ξεπέρασαν ήδη το 1 εκ. οι αφίξεις στο Νότιο Αιγαίο

Δεκαπενταύγουστο θυμίζουν τα αεροδρόμια των νησιών του Νοτίου Αιγαίου ήδη από το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ενώ, μετά τον Απρίλιο, και ο Μάιος κινήθηκε σε επίπεδα υψηλότερα του 2019. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 27 Μαρτίου, όταν άνοιξε η τουριστική περίοδος, μέχρις και τις 12 Ιουνίου, ο αριθμός των επιβατών που επισκέπτονται τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου ξεπέρασε ήδη το 1 εκατομμύριο.

Τα ποσοστά πληρότητας των πτήσεων κινούνται σε πολύ υψηλά για την εποχή επίπεδα. Συγκεκριμένα, 1.118.797 επιβάτες μέσω 7.008 πτήσεων προσγειώθηκαν στο Νότιο Αιγαίο, από τους οποίους οι μισοί περίπου (583.042) στη Ρόδο, 260.660 στην Κω, 167.110 στη Σαντορίνη, 94.800 στη Μύκονο και 13.185 στην Κάρπαθο.

Καλύτερος κατά 4,5% αποδείχθηκε ο φετινός Μάιος σε σύγκριση με τον Μάιο του 2019, ενώ συνολικά οι πρώτοι μήνες της τουριστικής περιόδου, μέχρι τέλος Μαΐου, παρουσιάζουν άνοδο κατά 6,6% σε σχέση με τη χρονιά ρεκόρ του 2019.

Μεγάλη Βρετανία και Γερμανία παραμένουν οι κορυφαίες αγορές για την Κω και τη Ρόδο, και τον Μάιο ενώ αύξηση σημείωσαν οι Σουηδοί και οι Ολλανδοί στη Ρόδο. Μύκονο και Σαντορίνη προτιμούν ως επί το πλείστον οι Άγγλοι και οι Ιταλοί.

Costa Botanica, το νέο ξενοδοχείο του ομίλου Grecotel στην Κέρκυρα

Ενισχύει την παρουσία του στην Κέρκυρα ο Όμιλος Grecotel, με τη λειτουργία τέταρτου ξενοδοχείου στο νησί, το οποίο υποδέχτηκε χθες τους πρώτους επισκέπτες της φετινής τουριστικής σεζόν.

Η νέα πολυτελής ξενοδοχειακή μονάδα του Ομίλου με την επωνυμία Grecotel Costa Botanica, βρίσκεται στην περιοχή Αχαράβη, σε απόσταση 25 χλμ. από το διεθνές αεροδρόμιο της Κέρκυρας. Αναπτύσσεται σε μία έκταση 350 στρεμμάτων με παραθαλάσσιο μέτωπο αμμώδους παραλίας μήκους 1.000 μέτρων. Το συγκρότημα με συνολική δυναμικότητα 401 δωματίων στo Country House και τα Summer Houses λειτουργεί με πρόγραμμα διαμονής all inclusive. Διαθέτει 9 εστιατόρια και μπαρ, την πλατεία Piazza Popolare, 6 πισίνες, θέατρο, Υδροπάρκο 40.000 τ.μ., Donkey Farm, Botanists Lab και Mini Club για τα παιδιά, αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και Spa Center 533 τ.μ.

Σε πολύ κοντινή απόσταση από το συγκρότημα, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Αντινιώτη, ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία στην Κέρκυρα, με πολυποίκιλο οικοσύστημα.
Μαζί με το νέο Grecotel Costa Botanica, ο Όμιλος έχει δημιουργήσει, πλέον, στην Κέρκυρα και ειδικότερα στη χερσόνησο Κομμένο, έναν διεθνή προορισμό διακοπών με το εκ βάθρων ανακαινισμένο Corfu Imperial, το αναβαθμισμένο πεντάστερο LUX ME Daphnila Bay Dassia και το πολυτελές Eva Palace. Επιπλέον, διαθέτει το πολιτιστικό πάρκο Danilia Village, που συμπυκνώνει την αρχιτεκτονική και την ιστορία του νησιού.

Παράταση για το Ξενία Κοζάνης και το Ξενία Καλεντζίου

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών για το Ξενία Κοζάνης έως την Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022 και για το Ξενία Καλεντζίου έως την Παρασκευή 24 Ιουνίου 2022 στις 14.00 ώρα Ελλάδος ανακοίνωσε η ΕΤΑΔ.

Ξενία Κοζάνης
Το Ξενία Κοζάνης χτίστηκε το 1965 από τον ΕΟΤ και λειτούργησε ως ξενοδοχείο δυναμικότητας 66 κλινών. Επί σειρά ετών αποτέλεσε πρότυπη ξενοδοχειακή τουριστική εγκατάσταση, ενώ από το 2003 παραμένει κλειστό. Ο διαγωνισμός αφορά την εκμίσθωση για 35 χρόνια, με δυνατότητα παράτασης για δεκαπέντε (15) επιπλέον με σκοπό την ανάπτυξη τουριστικής μονάδας (ξενοδοχείο, ξενώνας κλπ). Η τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού ορίζεται στο ελάχιστο ετήσιο μίσθωμα των €40.000.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Ξενία Καλεντζίου
Το Ξενία Καλεντζίου βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή Καλεντζίου της Δημοτικής Ενότητας Καλεντζίου του Δήμου Ερυμάνθου Αχαΐας. Πρόκειται για ξενώνα και ένα τμήμα της έκτασης στην οποία βρίσκεται εμπίπτει εντός των ορίων του Δικτύου Natura 2000. Ο διαγωνισμός αφορά σε μακροχρόνια εκμίσθωση, για 30 έτη με δικαίωμα παράτασης για επιπλέον 10 έτη με σκοπό την τουριστική αξιοποίηση. Η τιμή εκκίνησης ορίζεται στις 18.000€ που αφορούν στο Ετήσιο Μίσθωμα του πρώτου έτους.
Περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε εδώ.

Η κατάθεση των Φακέλων Δικαιολογητικών για τους δύο διαγωνισμούς γίνεται στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., Βουλής 7, Αθήνα 10562 (Πρωτόκολλο-2ος όρ.).

Ο Στάθης Χρηστίδης ανέλαβε την κουζίνα του manouka

Το γνωστό wine bar της Ερμού με την υπέροχη θέα της Ακρόπολης, ανανεώνει τη γευστική πρόταση με το νέο μενού που υπογράφει ο ταλαντούχος Στάθης Χρηστίδης, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία της κουζίνας.

Ο ανερχόμενος σεφ που γνωρίσαμε από το White Monkey φέρνει μια καινούργια γαστρονομική αύρα, σε συνδυασμό με τις οινικές προτάσεις του wine sommelier Βασίλη Παπαδόπουλου και τα cocktail του Γιάννη Πίσσα.

Ο Στάθης Χρηστίδης, αν και 29 χρονών, μετράει δεκατρία χρόνια στις κουζίνες. Με μια πορεία που εμπεριέχει μαθητεία δίπλα σε βραβευμένους σεφ, όπως ο Βενιέρης και ο Κατριβέσης και θητεία σε απαιτητικά εστιατόρια της Αγγλίας, της Ισπανίας, του Μαϊάμι και της Καραϊβικής. Η μαγειρική του είναι μεστή και βγάζει προσωπικότητα, ήδη στο πρώτο του μενού στο manouka έχει ανεβάσει τις γευστικές στροφές πηγαίνοντας την ελληνική κουζίνα σε ένα διαφορετικό επίπεδο.

Μέσα από τις συνταγές του έχει καταφέρει να παντρέψει τις εξωτικές γεύσεις και τις fusion επιρροές με τις πιο αγαπημένες ελληνικές διατροφικές συνήθειες. Μια τέτοια πρόταση είναι ο λαχανοντολμάς, που έρχεται σερβιρισμένος με τη μορφή dumpling και έχει μια φοβερή αίσθηση δροσιάς από το λέμονγκρας και το σχοινόπρασσο. Στην ίδια λογική, στα κυρίως βρίσκουμε τον πιο διάσημο ελληνικό συνδυασμό κρέας, ψωμί, τυρί σε ένα πιάτο αριστούργημα με φιλέτο μοσχάρι, σάλτσα κοκκινιστού, κατσικίσιο τυρί και τουίλ ψωμιού. Στο μενού φιγουράρει επίσης η ρεβυθάδα που προτείνεται με γαρίδες και μεδούλι. Όσον αφορά τα γλυκά και εδώ πρωταγωνιστεί δημιουργικά η ελληνικότητα με ένα χωριάτικο γιαούρτι με μέλι, τσίλι, καραμελωμένη σοκολάτα και μπισκότο λουίζα.

Τα πιάτα του μενού συνθέτουν ένα παζλ αναδόμησης της ελληνικής κουζίνας με βασική αρχή τη νοστιμιά και το pairing με τα κρασιά που επιμελείται ο sommelier Βασίλης Παπαδόπουλος, με νέες ετικέτες και πιο σπάνιες ελληνικές ποικιλίες.

«Angostura Tiki Week»: Ολοκληρώθηκε με επιτυχία για 5η συνεχή χρονιά

Angostura και Τiki κουλτούρα είναι δυο έννοιες άρρηκτα συνδεδεμένες. «Μεγαλωμένα» και παλαιωμένα στην καρδιά της Καραϊβικής, τα ρούμια Angostura αποτελούν την τέλεια βάση για εξωτικά tiki cocktails.

Αυτή ακριβώς η ιδιαίτερη σύνδεση ενέπνευσε την Beverage World, αποκλειστικό αντιπρόσωπο του οίκου Angostura στην ελληνική αγορά, να σχεδιάσει το 2018 το concept “Angostura Tiki Week”. Μια ενέργεια που πλέον έχει καταστεί θεσμός και κάθε χρόνο εξαπλώνεται συνεχώς, σε περισσότερα bars και περισσότερες περιοχές στην χώρα μας.

Το Angostura, ένα από τα κορυφαία ρούμια της Καραϊβικής, και συγκεκριμένα με «καταγωγή» το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, έδωσε για 5η συνεχή χρονιά μία εξωτική νότα στην καθημερινότητα μας, με τη διεξαγωγή του “Angostura Tiki Week”!

Συγκεκριμένα από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, 18 επιλεγμένα γνωστά bars σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Πάργα, γέμισαν χρώματα και τροπικά φυτά και ετοίμασαν μοναδικές συνταγές tiki cocktails με βάση τα ρούμια Angostura, δίνοντας την ευκαιρία στους καταναλωτές να ταξιδέψουν νοερά στην Καραϊβική.

Ο αφρώδης οίνος των πρωταθλητών

Ο Ιταλικός αφρώδης οίνος, συνώνυμο της τελειότητας, συνεχίζει να γιορτάζει τις νίκες των πρωταθλητών της Formula 1®, με ένα Jeroboam Ferrari Trentodoc πάνω στα πιο αναγνωρίσιμα podiums του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Σύμφωνα με τα λόγια του Stefano Do­menicali, Προέδρου και CEO της Formula 1®:
“Ο εορτασμός της επιτυχίας είναι κομμάτι του DNA μας και η Ferrari Trento η οποία ήταν πάντα παρούσα στις πιο σημαντικές στιγμές του αθλητισμού, είναι ο ιδανικός συνεργάτης για εμάς.

Για περισσότερο από έναν αιώνα η Ferrari Trento είναι συνώνυμο της Ιταλικής τελειότητας: έχει δημιουργήσει, χάρη στο πάθος και τις ικανότητές της, αφρώδεις οίνους απαράμιλλης ποιότητας, οι οποίοι έχουν την ικανότητα να εμπλουτίσουν την οποιαδήποτε περίσταση.
Αποκλειστικός διανομέας: Foodrinco SA www.foodrinco.gr [email protected]

Η ελληνική κουζίνα στη 2η θέση με τις 50 καλύτερες στον κόσμο

Η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο no2 στον κόσμο, στον κατάλογο του World Taste Atlas.

Η ελληνική κουζίνα βασίζεται στην εποχικότητα, την απλότητα, τη διάρκεια, την εντοπιότητα και τον υγιεινό της χαρακτήρα. Η υπεροχή των ξεχωριστών ελληνικών προϊόντων, που καλλιεργούνται στο ιδανικό μεσογειακό κλίμα, έχει ενισχύσει το σεβασμό για τις γεύσεις της παραδοσιακής ελληνικής κουζίνας και μαγειρικής, που παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εποχικές.

Αυτά τα χαρακτηριστικά την έφεραν στη δεύτερη μεταξύ των 50 καλύτερων κουζινών στον κόσμο με την Ιταλία να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της κατάταξης.
Ειδικότερα, η ελληνική κουζίνα αναδείχθηκε, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στο no2 στον κόσμο, με την ισπανική να ακολουθεί στην τρίτη θέση, ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν η Ρουμανία και η Γαλλία.

Στην κατάταξη που δημοσιεύτηκε από τον διαδικτυακό ταξιδιωτικό οδηγό φαγητού, η χώρα έλαβε μέσο όρο βαθμολογίας 4,75 στα 5, με την Ιταλία να προηγείται με βαθμολογία 4,78 στα πέντε.

Στον ιστότοπο, τα πιάτα με την καλύτερη βαθμολογία στην Ελλάδα είναι η χορτόπιτα, το αντικριστό και τα παϊδάκια. Αντίστοιχα, τα πιο δημοφιλή ελληνικά προϊόντα είναι η φάβα Σαντορίνης, τα πορτοκάλια από το Μάλεμε Χανίων και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.