Το ξενοδοχείο που θα κάνει πράξη τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη

Ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία του αυστραλιανών συμφερόντων υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gundari Folegandros», ένα έργο που προτάσσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η τελετή εγκαινίων έναρξης εργασιών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου, στη Φολέγανδρο, με την παρουσία του Αυστραλού πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Αθανάσιου Σπύρου, του Επάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα, της Δημάρχου Φολεγάνδρου, κας Ευθαλίας Παπαδοπούλου, και εκπροσώπων ΜΜΕ.

Η επένδυση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα του νησιού. Πρόκειται για ένα τουριστικό έργο, που, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα συνδυάζει την πολυτέλεια στη φιλοξενία με τον απόλυτο σεβασμό στο χαρακτήρα και το απλό και ήπιο προφίλ της νήσου Φολεγάνδρου.

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις ανάπτυξης: Η πρώτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από τώρα και προβλέπει τη λειτουργία 26 δωματίων, ενώ η δεύτερη, προβλέπει τη λειτουργία επιπλέον 25 δωματίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

Στην ομαλή έκδοση κρίσιμων αποφάσεων, εγκρίσεων και αδειών για την επένδυση έχει εμπλακεί εδώ και τρία χρόνια και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η οποία μερίμνησε για την επιτάχυνση διαδικαστικών θεμάτων που ανέκυπταν και εξακολουθεί να μεριμνά για την υλοποίηση της επένδυσης μέχρι και σήμερα, επιταχύνοντας εγκρίσεις που απαιτούν οι τοπικές αρχές του νησιού.

Ο αειφόρος τουρισμός στην πράξη
Το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την προσαρμογή στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Βιοκλιματικά κτήρια, ενεργειακή αυτάρκεια βασιζόμενη σε ανανεώσιμες πηγές, πολιτική μηδενικών αποβλήτων, μη χρήση πλαστικών και πρόγραμμα φύτευσης δέντρων και φυτών, αποτελούν κεντρικά στοιχεία του όλου σχεδιασμού, τα οποία εξήρε το σύνολο των επίσημων καλεσμένων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης σουίτες και βίλες με αυτόνομες θερμαινόμενες πισίνες και μοναδική θέα στο Αιγαίο, δύο μεγάλες θερμαινόμενες πισίνες και spa 400 τ.μ. µε υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις.

Το «Gundari Folegandros» αποτελεί επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς στη συμβολή στην τοπική και εθνική οικονομία έρχεται να προστεθεί και η δέσμευση των επενδυτών για δημιουργία νέου κέντρου υγείας στο νησί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.

Ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού

Η ανθεκτικότητα και βιωσιμότητα του ελληνικού τουρισμού ήταν το αντικείμενο της ενότητας «Reshaping Tourism: Combining quality with sustainability» που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Ιουνίου στο πλαίσιο του 10ου Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου RGC 2022, με τη συμμετοχή της ΓΓ Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Ολυμπίας Αναστασοπούλου, της ευρωβουλευτή Έλενας Κουντουρά και των κυρίων Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, CEO του ομίλου Aldemar και Γιάννη Τσάκαλου της AQ Strategy.

Η κα Αναστασοπούλου περιέγραψε την εθνική στρατηγική για τον τουρισμό που έχει ως επίκεντρο τον θεματικό τουρισμό. Η κα Κουντουρά επεσήμανε ότι η Κομισιόν προχωρά στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για το βιώσιμο τουρισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι με την «αγροτική παραγωγή της Ελλάδος, τον πλούτο γης και τον κλιματικό πλούτο της χώρας, θα έπρεπε να στηριχθούμε περισσότερο στις δικές μας δυνάμεις και να δώσουμε στην ελληνική γη την αξία που της αντιστοιχεί». «Δεν είναι μια τάση η βιώσιμη ανάπτυξη, αν δεν το κάνουμε σήμερα ο μελλοντικός ταξιδιώτης θα μας το επιβάλει» τόνισε ο Γιάννης Τσάκαλος.

Έναρξη αιτήσεων για τις Σχολές Ξεναγών

Δημοσιεύθηκε η πρόσκληση υποβολής αιτήσεων των υποψηφίων για εισαγωγή, κατά την επόμενη εκπαιδευτική σειρά, στις Σχολές Ξεναγών της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Ρόδου του Υπουργείου Τουρισμού.

Για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση, από τις 14.06.2022 μέχρι και 27.06.2022, σε ειδικό σύνδεσμο στην ιστοσελίδα www.mintour.edu.gr.

Το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των Σχολών Ξεναγών επικαιροποιήθηκε και εκσυγχρονίστηκε έπειτα από πολλά χρόνια, η ποιότητα των σπουδών αναβαθμίστηκε, ενώ προστέθηκαν και νέα σύγχρονα αντικείμενα με νέα μαθήματα ειδικών μορφών τουρισμού και virtual περιηγήσεις για τους σπουδαστές. Παράλληλα, αυξήθηκε και ο αριθμός των θέσεων, προκειμένου οι Σχολές να μπορούν να απορροφήσουν ακόμη περισσότερους σπουδαστές.

Η φοίτηση στις πέντε -μεταδευτεροβάθμιες, επαγγελματικές- Σχολές Ξεναγών του Υπουργείου Τουρισμού, ανά την Ελλάδα, είναι διετής και δωρεάν. Για την εισαγωγή στις Σχολές δεν απαιτούνται εξετάσεις. Οι υποψήφιοι σπουδαστές εισάγονται στις Σχολές με μία απλή αίτηση που υποβάλλουν ηλεκτρονικά και επιλέγονται με σειρά προτεραιότητας, βάσει μοριοδότησης των προσόντων τους.

Μετά την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους, οι απόφοιτοι αποκτούν δίπλωμα και βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση του επαγγέλματος του ξεναγού, που τους παρέχει το αποκλειστικό δικαίωμα πραγματοποίησης ξεναγήσεων σε ιδιώτες, σε τουριστικές επιχειρήσεις – ξενοδοχεία και εν γένει, το αποκλειστικό δικαίωμα, βάσει του ν. 710/1977, της παροχής υπηρεσιών ξενάγησης στην Ελλάδα.

Κατάρτιση ανέργων στο ψηφιακό μάρκετινγκ στον τουρισμό

Το ΙΝΣΕΤΕ στο πλαίσιο της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων (ΠΑΝ) υλοποιεί επιδοτούμενη δράση κατάρτισης στο αντικείμενο του ψηφιακού μάρκετινγκ στον Τουρισμό για 1.940 νέους ανέργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ, ηλικίας έως 29 ετών από όλες τις Περιφέρειες της χώρας, πτυχιούχους σχολών θεωρητικής κατεύθυνσης τριτοβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το έργο περιλαμβάνει επαγγελματική συμβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση (θεωρητική και πρακτική άσκηση), και πιστοποίηση γνώσεων και δεξιοτήτων των καταρτιζομένων.

Οι συμμετέχοντες θα πραγματοποιήσουν 3 ατομικές συνεδρίες συμβουλευτικής υποστήριξης, 120 ώρες θεωρητικής κατάρτισης και 420 ώρες πρακτικής άσκησης σε μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα και θα συμμετάσχουν σε εξετάσεις πιστοποίησης. Η συμμετοχή σε όλες τις επιμέρους ενέργειες του έργου είναι υποχρεωτική, προκειμένου ο καταρτιζόμενος να λάβει το εκπαιδευτικό επίδομα, που ανέρχεται στο μέγιστο ποσό των 2.700 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων όλων των νόμιμων κρατήσεων).

Οι αιτήσεις και τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά στην ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα (φόρμα «Αίτηση συμμετοχής») έως τη συμπλήρωση 1.940 επιτυχόντων και 970 επιλαχόντων.

Διευκρινίζεται ότι ως μοναδικό κριτήριο αξιολόγησης της συμμετοχής των υποψήφιων για την ένταξή τους στο έργο θα λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία και ώρα υποβολής της αίτησής τους.

Παρατείνεται ο μειωμένος ΦΠΑ σε καφέ, ποτά, εισιτήρι

Παρατείνεται για έξι μήνες (έως 31 Δεκεμβρίου 2022) η εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ σε αγαθά και υπηρεσίες, όπως στον καφέ, στα μη αλκοολούχα ποτά στην εστίαση, στα εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κινηματογράφου, αθλητικών αγώνων, στις σχολές χορού και τα γυμναστήρια, με διάταξη σε νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Hospitality View: Σπύρος Παϊπέτης, Στάζει Μέλι: Μια πρωτοπόρα ιδέα από την Κέρκυρα

Ποια η θέση των λουκουμάδων στις πολιτιστικές παραδόσεις της Κέρκυρας;

Σπ.Π.: Η γαστρονομική παράδοση της Κέρκυρας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της εύφορης γης και των πολλών κατακτητών που πέρασαν από αυτή είναι ιδιαίτερα πλούσια και έχει δεχτεί επιρροές τόσο από τη δύση όσο και από την ανατολή. Αυτό αποτυπώνεται και στα διάφορα είδη τηγανίτας που συναντάμε στο νησί κάποια από τα οποία είναι οι φρίτολες (από τα ιταλικά fritelle, τηγανίτες που φτιάχνονται στην Ιταλία την εορτή του San Giuseppe, στη γιορτή του πατέρα), τα τζαλέτια (giallo στα ιταλικά σημαίνει κίτρινο και είναι τηγανίτες από καλαμποκάλευρο και σταφίδες) και οι λουκουμάδες που οι ντόπιοι αποκαλούν τηγανίτες.

Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με ένα έθιμο, όχι ευρέως γνωστό, το έθιμο της τηγανίτας τ’ Αγιού. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται ολονύκτια λειτουργία στην εκκλησία και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν το σκήνωμα. Για να αντέξουν την κούραση και την ταλαιπωρία της αγρυπνίας, οι ντόπιοι καταναλώνουν λουκουμάδες με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα -και ειδικά στις γιορτές- οι λουκουμάδες, ή τηγανίτες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικογενειακού τραπεζιού. Τέλος οι λουκουμάδες προσφέρονται και ως κέρασμα, το λεγόμενο τραταμέντο.

Ποια η σχέση του Στάζει Μέλι με την παράδοση αυτή;

Σπ.Π.: Το γλυκοπωλείο Στάζει Μέλι ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011 με σκοπό να προσφέρει αυτό το τοπικό γαστρονομικό έδεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ντόπιους και επισκέπτες. Σε αυτή την πορεία, έπρεπε να αλλάξουμε κάποια στερεότυπα που είχαν οι πελάτες για τους λουκουμάδες, πολλές φορές όχι άδικα. Να τους πείσουμε ότι αν παρασκευαστούν με ποιοτικές πρώτες ύλες υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής και σερβιριστούν φρέσκοι, μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αποτελέσουν ένα γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Έτσι λοιπόν την πρώτη πενταετία της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας επικεντρωθήκαμε σε αυτό ακριβώς το κομμάτι, φτιάχνοντας μια μεγάλη ποικιλία από γλυκούς και αλμυρούς λουκουμάδες. Παράλληλα, το Στάζει Μέλι είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις της γειτονιάς, ξεκίνησε να διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Τη δεύτερη πενταετία κι αφού εδραιωθήκαμε στην τοπική αγορά, δώσαμε έμφαση στις λεπτομέρειες. Οι λουκουμάδες έγιναν πλέον κύρια επιλογή πρωϊνού / brunch μαζί με ομελέτες. Δημιουργήθηκαν επιλογές vegan και φτιάχτηκε ιστοσελίδα που δέχεται ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ενδυναμώθηκε η παρουσία μας στα social media και γίναμε μέλος της γαστρονομικής κοινότητας της Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες- Gastronomy and Wine Tourism.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το έθιμο της τηγανίτας τ’ Αγιού;

Σπ.Π.: Το 2017 ξεκίνησε η προσπάθεια παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους μαζί με τον κινηματογραφιστή Σπύρο Μπάντιο, με θέμα το έθιμο αυτό, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2021. Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε φεστιβάλ στο Cape Town ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Συνολικά και μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει σε άλλα είκοσι φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο αποσπώντας πολύ καλές κριτικές και δύο βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ. Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε προβολή σε κινηματογράφο του νησιού ενώ στις 24 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι προβολές στο Cosmote History και θα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του έτους. Το 2022 το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε άλλα 20 φεστιβάλ.

Επίσης το 2019, το Στάζει Μέλι ξεκίνησε την προσπάθεια το έθιμο της τηγανίτας τ’Αγιού να ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Σκοπός μας η καταχώρηση, ανάδειξη και προστασία του εθίμου, γεγονός που θα καταστήσει τους λουκουμάδες αναπόσπαστο κομμάτι του γαστρονομικού χάρτη της χώρας μας. Έπειτα από τρεις φάσεις αξιολόγησης, η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε το 2021 το έθιμο να ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Από τον Οκτώβριο του 2021, το γλυ­κοπωλείο ανέλαβε ο Βασίλης Πρίφτης, ο οποίος σχεδιάζει με όρεξη και αισιοδοξία τη νέα εποχή του Στάζει Μέλι.

Belman: Eνα μπαρ στη Νάξο με τη σφραγίδα του Nolan

Πριν από λίγες ημέρες άνοιξε στη Νάξο, στα σκαλοπάτια του Φάραγγα που οδηγούν στο Κάστρο, στην υπέροχη περατζάδα του νησιού, το Belman.

Εμπνευστές και ιδιοκτήτες του είναι ο Μάνος Μπαμπούνης, ιδρυτικό μέλος του Nolanverse, αρχιτέκτονας του Nolan, του Proveleggios και του Sweet Nolan και επικεφαλής της Trail Practice, που γεννήθηκε και έζησε έως τα 18 του στο νησί, όπου παραμένει ενεργός στην επιχείρηση της οικογένειάς του, το βραβευμένο τυροκομείο Μπαμπούνη, και ο Λεωνίδας Παπαδοκωστάκης που συνδέθηκε με το νησί μέσω της Ναξιώτισσας γυναίκας του και πλέον αποκαλείται ντόπιος.

Το Belman αυτοπροσδιορίζεται ως αστικό μπαρ που δεν κάνει συμβιβασμούς στην προετοιμασία και στη δουλειά που κρύβονται πίσω από τα κοκτέιλ και τα ποτά του, στην αισθητική ή στο concept του, λόγω χώρου, μεγέθους, απόστασης ή συνθηκών τουριστικής σεζόν.

Ένα ολόκληρο εργαστήριο στήθηκε εξαρχής από την bar manager του Nolan και του Proveleggios, Πόπη Σεβαστού και την ομάδα της, η οποία σχεδίασε έναν κατάλογο κοκτέιλ υψηλού αλκοολικού δείκτη, με γεύσεις και αρώματα, με φρούτα εποχής, μπαχαρικά και φρέσκα μυρωδικά από τα κτήματα στις Εγγαρές, κοκτέιλ που δεν έχουν ονόματα παρά μόνο αριθμούς, σερβιρισμένα σε ντελικάτα ποτήρια με λιτές γαρνιτούρες. Την ιδέα συμπληρώνει η μουσική, που κινείται στα μονοπάτια της ηλεκτρονικής, παίζοντας ωστόσο σε χαμηλά ντεσιμπέλ.

Νέος χώρος για casual dining & drinking από τον Όμιλο Andronis

Ο Όμιλος Andronis στο πλαίσιο της ανάπτυξής του, έχει δημιουργήσει έναν νέο χώρο στο Pacman Sunset Bar Restaurant με μια νέα πισίνα 1.115 τ.μ. Σε έναν χώρο boho αισθητικής τοποθετημένο μπροστά από την ολοκαίνουργια επιβλητική Grande Pool του 5* ξενοδοχείου Andronis Arcadia στην Οία και με το θρυλικό ηλιοβασίλεμα του νησιού στο φόντο, υποδέχεται τους επισκέπτες του για μια ιδιαίτερη casual dining & drinking εμπειρία και ένα ανεπανάληπτο μουσικό line-up μέχρι τον Σεπτέμβριο με ονόματα όπως, o DJ Valeron, ο Jimmy Sax, οι Duo Violins και οι Volen Sentir. Τα events στο Pacman ξεκίνησαν ήδη από τα τέλη Μαΐου με ένα Σαββατοκύριακο αφιερωμένο στην άσκηση και ένα Cycling Bootcamp, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για φιλανθρωπικό σκοπό.

Το Pacman αναδεικνύει τη γαστρονομική φιλοσοφία του μέσα από ένα μενού που φέρει την υπογραφή του Executive Chef Στέφανου Κολυμάδη. Στο επίκεντρό της βρίσκονται μεσογειακές γεύσεις με αγνές πρώτες ύλες από τη γη και τη θάλασσα της Σαντορίνης στο Mediterranean Menu ενώ το εξίσου προσεγμένο Sushi Menu συνθέτει μια κάρτα-ωδή στους λάτρεις της ιαπωνικής κουζίνας.

Παράλληλα, η γευστική εμπειρία στο Pacman ολοκληρώνεται με fine drinking επιλογές που προβάλλουν “ζωηρές” γεύσεις και αρώματα μέσα από μια λίστα που επιμελείται ο Bar Manager του ομίλου Andronis, Δημήτρης Κοσαράς.

Workshop: «Οινοτουρισμός: Η Επόμενη Μέρα»

Ενα workshop με τίτλο «Οινοτουρισμός: Η επόμενη Μέρα», οργανώνεται αύριο 16 Ιουνίου 2022, στις εμβληματικές εγκαταστάσεις της Achaia Clauss στην Πάτρα. Στόχος της εκδήλωσης στην οποία θα παρευρεθεί ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεώργιος Γεωργαντάς και η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, είναι ο συντονισμός δράσεων, σε εθνικό και τοπικό επίπεδο καθώς και η διαμόρφωση καλών πρακτικών γύρω από τον οινοτουρισμό. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες από εκπροσώπους κεντρικών – κρατικών φορέων, συλλογικών ενώσεων οίνου, εστίασης και τουρισμού, όπως και διαβουλεύσεις μεταξύ διακεκριμένων ειδικών και ακροατηρίου, επιτόπου και διαδικτυακά.

H Εκδήλωση-Workshop θα μεταδοθεί ζωντανά στο διαδίκτυο μέσω του link: https://www.youtube.com/watch?v=ee2TEkEjsrk και υλοποιείται ως Τοπική Δράση, στο πλαίσιο της διατοπικής συνεργασίας «Οργάνωση & Προβολή του Οινοτουρισμού» του Τοπικού Προγράμματος CLLD/LEADER 2014-2020, υπομέτρο 19.3, «Στήριξη για την προπαρασκευή και την υλοποίηση της συνεργασίας (διακρατική & διατοπική)», του Μέτρου 19, του ΠΑΑ 2014 – 2020, από την Αχαΐα – Αναπτυξιακή Α.Ε. Στη διατοπική συνεργασία συμμετέχουν συνολικά 22 Αναπτυξιακές Εταιρείες – Ομάδες Τοπικής Δράσης LEADER, με συντονιστή εταίρο την Αναπτυξιακή Νομού Θεσσαλονίκης Α.Ε. – ΑΟΤΑ.

Το αναλυτικό πρόγραμμα της εκδήλωσης – workshop, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα www.achaiasa.gr