Πρόσω ολοταχώς ο τουρισμός

Ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού κινείται ήδη με πολλές καλές επιδόσεις. Οι αφίξεις από το εξωτερικό αυξάνονται από εβδομάδα σε εβδομάδα ενώ το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος σημειώθηκε μεγάλη κινητικότητα και στην εσωτερική ταξιδιωτική αγορά.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ, μέχρι τις 26 Ιουνίου οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις στις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις ξεπερνούν τα 3 εκατομμύρια. Άλλωστε την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος τοποθετήθηκε για πρώτη φορά φέτος, και επιβεβαίωσε ότι ο Ιούνιος εξελίσσεται καλά για όλους τους προορισμούς και η πληρότητα στα ξενοδοχεία είναι πολύ καλή. Υπό το πρίσμα αυτό, ο πρόεδρος της ΠΟΞ εκτίμησε ότι είναι εφικτός ο στόχος των τουριστικών εσόδων στα 15 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι θα έχει επιτευχθεί το 80% των εσόδων του 2019.

Αυξάνονται οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις
Η έντονη ζήτηση για ταξίδια στην Ελλάδα έχει οδηγήσει τις αεροπορικές εταιρείες να αυξάνουν από εβδομάδα σε εβδομάδα τις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις. Έτσι, για την εβδομάδα από τις 30 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου είχαν προγραμματιστεί 702.232 αεροπορικές θέσεις, για την εβδομάδα από 6 έως 12 Ιουνίου 739.744 θέσεις, για την τρέχουσα εβδομάδα, από 13 έως 19 Ιουνίου 779.835 θέσεις και για την εβδομάδα από 20 έως 26 Ιουνίου 817.879 αεροπορικές θέσεις. Η αύξηση μεταξύ 5% και 5,5% στις αεροπορικές θέσεις κάθε εβδομάδα επιβεβαιώνει την ισχυρή ζήτηση που καταγράφεται για την Ελλάδα.

Πρώτη εθνικότητα στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις από 30 Μαΐου έως 26 Ιουνίου είναι οι Βρετανοί, με πάνω από 730.000 θέσεις. Ακολουθούν οι Γερμανοί (πάνω από 650.000 θέσεις), οι Ιταλοί (276.000 θέσεις), οι Γάλλοι (210.000 θέσεις), ενώ οι Αμερικανοί βρίσκονται στην 11η θέση με 71.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις.

Η Αθήνα παραμένει σταθερά ο πρώτος προορισμός, με 881.000 θέσεις έως τις 26 Ιουνίου. Ακολουθεί το Ηράκλειο με 462.000 θέσεις, η Ρόδος με 388.000 θέσεις, η Κέρκυρα με 261.000 θέσεις και η Θεσσαλονίκη με 222.000 θέσεις.

Θεαματική άνοδο σημειώνουν οι αφίξεις τουριστών στην Πάρο
Και οι μικρότεροι προορισμοί φαίνεται ότι ακολουθούν σημαντικά ανοδική πορεία. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πάρου, η οποία ήδη από τον Μάιο προσελκύει χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν στο νησί τόσο αεροπορικώς όσο και ακτοπλοϊκώς.

Συγκεκριμένα, τον Μάιο έφθασαν στο νησί 13.094 επισκέπτες σε 261 πτήσεις, ενώ κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2019 είχαν φθάσει 8.319 επισκέπτες σε 178 πτήσεις.
Η άνοδος είναι θεαματική και αγγίζει σε ποσοστό το 60% για τους αφιχθέντες τουρίστες και το 46% για τις αφιχθείσες πτήσεις συγκριτικά με το 2019, ενώ συγκριτικά με το 2021, που ήταν επίσης μια επιτυχημένη χρονιά η αύξηση φθάνει το 129%.

Και οι ακτοπλοϊκές αφίξεις του Μαΐου υπερέβησαν κατά 7% τις αντίστοιχες του ίδιου μήνα του 2019, την ίδια στιγμή που ακόμα και η αύξηση κατά 22% των ιδιωτικών αυτοκινήτων υποδηλώνει πρόθεση μεγαλύτερης διάρκειας παραμονής, που αποτελεί σημαντικό ζητούμενο για να κριθεί μια τουριστική χρονιά επιτυχημένη.

Πρωτοφανής ζήτηση εισιτηρίων από ΗΠΑ για Ελλάδα φέτος

Περισσότεροι από 500.000 Αμερικανοί αναμένονται μόνο στην Αθήνα και μόνο με απευθείας πτήσεις μέχρι το τέλος της φετινής σεζόν. Ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας κατά τη συνάντηση που είχε την περασμένη Παρασκευή με τον νέο Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, αναφέρθηκε στη στρατηγική συνεργασία που αναπτύχθηκε με τις ΗΠΑ όλο το προηγούμενο διάστημα ενώ επανέλαβε ότι αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται απευθείας από Αμερική 9 πτήσεις την ημέρα, ένας αριθμός που αντιστοιχεί δηλαδή σε 63 πτήσεις την εβδομάδα.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Πρέσβης στη χώρα μας εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα δώσουν ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην εξαιρετική συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα τουρισμού. Επιπλέον σημείωσε ότι η ζήτηση των αεροπορικών εισιτηρίων από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για την καλοκαιρινή σεζόν.

Επί τάπητος, βρέθηκαν συγκεκριμένες προτάσεις για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, καθώς και για την προσθήκη νέων προορισμών με την καθιέρωση περισσότερων απευθείας πτήσεων από τις ΗΠΑ προς τη χώρα μας.

Χατζηδάκης: Ψηφιακή κάρτα εργασίας τον Ιούνιο του 2023 σε τουρισμό και εστίαση

Η ψηφιακή κάρτα εργασίας τον Ιούνιο του 2023 θα ισχύει -μεταξύ άλλων- και στον τουρισμό και στην εστίαση. Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο 10ο περιφερειακό συνέδριο Regional Growth Conference στην Πάτρα.

«Αποτελεί μέτρο επανάσταση» τόνισε ο υπουργός Εργασίας καθώς όπως ανάφερε θα σταματήσουν οι εργοδότες να λειτουργούν εις βάρος των εργαζομένων και να δηλώνουν τα 8ωρα ως 4ωρα.

Ανέφερε πως θα φέρει ξανά εργατική δικαιοσύνη καθώς θα καταγράφεται ο χρόνος εργασίας, οι υπερωρίες και θα είναι «ψηφιακά» αποθηκευμένα τα συγκεκριμένα δεδομένα για δέκα χρόνια.

Fine dining στο ανανεωμένο Grande Albergo Delle Rose

Με ανανεωμένη εικόνα, το ιστορικό ξενοδοχείο της Ρόδου, Grande Albergo delle Rose άνοιξε τα καλοκαιρινά του τμήματα με πρωτότυπες γαστρονομικές προτάσεις, και βραδιές με ζωντανή μουσική στους χώρους του μπροστά στη θάλασσα.

Το δυναμικό ξεκίνημα του Grande Albergo delle Rose στη νέα σεζόν συμπληρώνεται με μία σημαντική πιστοποίηση. Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας απένειμε στο Ξενοδοχείο την πιστοποίηση «Boutique Hotel» βάσει ενός συνδυασμού αυστηρών κριτηρίων: η υψηλού επιπέδου εξατομικευμένη εξυπηρέτηση, η απαράμιλλη αισθητική, οι καινοτόμες υπηρεσίες και το μικρό και ευέλικτο μέγεθος συνθέτουν την ξεχωριστή φυσιογνωμία του ιστορικού μας καταλύματος ανεβάζοντας τον πήχη της φιλοξενίας.

Aqua Pool bar Café αλλά και Garden Café
Από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, το Aqua Poll Bar δίπλα στην πισίνα μέσα σε έναν καταπράσινο κήπο είναι το σημείο συνάντησης για ένα δροσιστικό ρόφημα ή ένα signature cocktail, συνοδεία πρωτότυπων snacks όπως το wrap καπνιστού σολομού, καθώς και μία ποικιλία από δροσιστικές σαλάτες. Ταυτόχρονα η DJ θα ανεβάζει τα vibes στα decks.

Κατόπιν, η γαστρονομική «δράση» μεταφέρεται στο Garden Café, στον κήπο του ξενοδοχείου, υπό τους βελούδινους ήχους του σαξοφώνου. Ο κορυφαίος Chef Andrea Salomakhin υπόσχεται αξέχαστες γαστρονομικές εμπειρίες μέσα από μία μεγάλη ποικιλία προτάσεων όπως το λαβράκι Marco Polo με σπόρια κόλιανδρου, σαλάτα wakame και tobiko, την παραδοσιακή μαραθόπιτα, τον φημισμένο μαύρο μπακαλιάρο μαριναρισμένο με miso paste και sake, τα δροσερά επιδόρπια και πολλά ακόμα.

Ο Nobu Matsuhisa έρχεται στην Ελλάδα

Ο Nobu Matsuhisa, ένας από τους πιο επιτυχημένους σεφ του κόσμου, αποτελεί συνώνυμο της ιαπωνικής αλλά και της nikkei κουζίνας, την οποία διέδωσε σε όλο τον κόσμο.

Οπως κάθε χρόνο, ο διάσημος σεφ, βρίσκεται για ακόμη χρονιά στην Ελλάδα, με αφορμή το Nobu Food Festival, που φιλοξενείται στα εστιατόρια Matsuhisa στην Αθήνα και τη Μύκονο. Τα φημισμένα πιάτα του Nobu σερβίρονται ως σήμερα, 14 Ιουνίου, στην εμβληματική βεράντα του Matsuhisa Athens, παρέα με signature cocktails στο ειδυλλιακό Umi Bar.

Από αύριο, 15 Ιουνίου, έως τις 21 του μήνα, θα βρίσκεται στο Matsuhisa Mykonos, μέσα στο ανανεωμένο περιβάλλον του Belvedere Hotel. Το Matsuhisa Mykonos διανύει τον 19ο χρόνο λειτουργίας του και πρόκειται για το πρώτο open-air Matsuhisa στον κόσμο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Nobu Food Festival στην Αθήνα και τη Μύκονο, ο chef Nobu βρίσκεται στα εστιατόρια και υποδέχεται τους επισκέπτες με διάθεση να μοιραστεί τα μυστικά της κουζίνας του, ενώ στο menu θα υπάρχουν special dishes με τις ιδιαίτερες Nobu style τεχνικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην μεγάλη οικογένεια των εστιατορίων του σεφ, που μετράει πάνω από 28 εστιατόρια στον κόσμο, βρίσκονται επίσης, τα Matsuhisa St. Moritz (Badrutt’s Palace Hotel), Matsuhisa Porto Cervo (Cala di Volpe Hotel), Matsuhisa Munich (Mandarin Oriental Hotel), Matsuhisa Paris (Le Royal Monceau–Raffles Hotel), Matsuhisa Limassol (Amara Hotel), καθώς και το πιο πρόσφατο Matsuhisa St. Tropez (Château de la Messardière), τα οποία επίσης συμμετέχουν στο Nobu Food Festival.

Ohh boy: Για δεύτερη χρονιά στη Σαντορίνη

Το αγαπημένο meeting point του Παγκρατίου μεταφέρει για μια ακόμη χρονιά το επιτυχημένο concept της Μαργαρίτας Σιδερίδου και του Κλέωνος Γρηγοριάδη στο νησί του ηφαιστείου. Σε ένα όμορφο σημείο, στη ριβιέρα των Φηρών, ακριβώς πάνω από το παλιό λιμάνι και το τελεφερίκ, το Ohh Boy της Σαντορίνης ήδη έχει κάνει αισθητή την παρουσία του στον γαστρονομικό χάρτη του νησιού.

Η all day εμπειρία στο κυκλαδίτικο σκηνικό ξεκινά με μια ποικιλία comfort και healthy επιλογών, επιλεγμένων με γνώμονα τις διαφορετικές γευστικές προτιμήσεις και αναζητήσεις των επισκεπτών του, εντάσσοντας τις τοπικές πρώτες ύλες.

Από porridge με γάλα βρώμης, κανέλα, σπιτική γκρανόλα και σιρόπι σφενδάμου μέχρι γλυκά pancakes πρωτεΐνης χωρίς αλεύρι με καρύδια και βιολογικά αυγά που δίνουν επιλογές για νόστιμες και υγιεινές προτάσεις για το πρωινό, ενώ πλούσια burgers, σάντουιτς και σαλάτες συμπληρώνουν τις επιλογές για brunch και γεύματα στην πορεία της ημέρας μέχρι το βραδινό.

Η ώρα του ηλιοβασιλέματος, δίνει τα σκήπτρα στη fine drinking εμπειρία με signature cocktails και επιλεγμένη λίστα κρασιών και ποτών, ενώ γνωστοί μουσικοί παραγωγοί δημιουργούν ατμόσφαιρα πάρτι στη μαγική νησιωτική του βεράντα.