Αλλάζει ο ξενοδοχειακός χάρτης της Κρήτης

Αλλαγές στον ξενοδοχειακό χάρτη της Κρήτης πραγματοποιούνται το τελευταίο διάστημα με πολλούς ξενοδόχους να αποχωρούν και μεγαλύτεροι ή μικρότεροι επενδυτές να παίρνουν τη θέση τους. Στο πλαίσιο του γενικότερου μετασχηματισμού της τουριστικής βιομηχανίας, που επισπεύσθηκε και από την πανδημία, τα μεγάλα deals ήταν μάλλον λογικό να ξεκινήσουν από την Κρήτη, έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας, ο οποίος οφείλει να ακολουθήσει τις νέες ταξιδιωτικές τάσεις. Τάσεις που “υποδεικνύουν” μια σειρά από επενδύσεις σε υποδομές, τόσο δημόσιες (αεροδρόμιο, ΒΟΑΚ, δομές υγείας, κ.λπ.) όσο και ιδιωτικές, όπως είναι τα καταλύματα.

Άλλοι φεύγουν… κι άλλοι έρχονται
Οι πρόσφατες αποχωρήσεις από την Κρήτη των «παλαίμαχων» ομίλων Καψή, Μαμιδάκη, Αγγελόπουλου, δεν έπεσαν ως «κεραυνός εν αιθρία». Οι γνώστες της αγοράς έβλεπαν ότι οι έμπειροι αυτοί επιχειρηματίες είχαν αρχίσει να στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη δημιουργία τουριστικών προϊόντων που έχουν διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που ακολουθούσαν εδώ και δεκαετίες.
Άλλοι πάλι αναγκάστηκαν -λόγω εξωγενών παραγόντων- να τροποποιήσουν την επενδυτική τους πορεία, όπως ο Όμιλος Y&T Daskalantonakis Knossian, συμφερόντων Γιάννη και Τίνας Δασκαλαντωνάκη, που προέκυψε μετά την οικογενειακή διαμάχη, και πλέον διαχειρίζεται τα ξενοδοχεία που εξαγόρασε στην Κρήτη το επενδυτικό σχήμα της Henderson Park και της Hines. Πρόκειται για δύο ξενοδοχεία του Ομίλου Μαμιδάκη στον Άγιο Νικόλαο (Hermes και Coral), τρία ξενοδοχεία του Cyan Group σε Ηράκλειο (Santa Marina και Apollonia) και Σητεία (Sitia Beach) και το Out of the Blue της οικογένειας Καψή στην Αγία Πελαγία. Μάλιστα όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα, το Hermes πρόκειται να τεθεί από την επόμενη τουριστική χρονιά κάτω από το brand της IHG Hotels, και μετά από ανακαίνιση θα λειτουργήσει ως InterContinental Resort Crete.

Από την άλλη, ο όμιλος Mitsis Hotels έκλεισε συμφωνία με τον Όμιλο Aldemar για την απόκτηση των δυο μονάδων στην Κρήτη (Aldemar Royal Mare και Aldemar Cretan Village, στη Χερσόνησο). Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Aldemar και γιος του ιδρυτή του ομίλου Νίκου Αγγελόπουλου, ήθελε εδώ και καιρό να αλλάξει την επενδυτική κατεύθυνση και να απομακρυνθεί από την εξάρτηση από τους tour operators, όπως είχε πει στο H&R, από τον Μάρτιο του 2021. Όραμά του ο βιώσιμος τουρισμός με την ανάπτυξη «πράσινων» οικιστικών projects, όπως αυτό που ετοιμάζει στη Σκαφιδιά της Πελοποννήσου.

Τι ακολουθεί
Μια σειρά από μεγάλα projects – σύνθετες τουριστικές επενδύσεις έχουν ανακοινωθεί κατά διαστήματα. Η ρωσική συμφερόντων Mirum έχει ξεκινήσει τις εργασίες για την κατασκευή του Elounda Hills, ο Κυπριακός Όμιλος Leptos σχεδιάζει το Costa Nopia στην Κίσσαμο ενώ επιστρέφει και ο επίσης κυπριακός όμιλος Φωτιάδη, που αυτή τη φορά επιστρατεύει και ένα σαουδαραβικό fund για να αναπτύξει το μεγάλο τουριστικό project στην Τριόπετρα Ρεθύμνου που επιδιώκει εδώ και 20 χρόνια. Τέλος, η Sani/Ikos επενδύει στο Ikos Kissamos που εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει το 2025.

Στις 15 Ιουνίου ανοίγει το ξενοδοχείο της Kavana στην Πάρο

Το brand Kavana Hotel & Resorts ανακοίνωσε ότι το νέο ξενοδοχείο Cosme, a Luxury Collection Resort στη Νάουσα της Πάρου, πρόκειται να ανοίξει τις πόρτες του στις 15 Ιουνίου. Το ξενοδοχείο έχει κυκλαδίτικη αισθητική που επιμελήθηκε η ID Laboratorium. Περιλαμβάνει 40 πολυτελείς σουίτες, οι οποίες εξισορροπούν τις παραδοσιακές επιφάνειες και την τοπική πέτρα με διακόσμηση από σύγχρονους Έλληνες καλλιτέχνες. Οι σουίτες περιλαμβάνουν επίσης αφιερώματα στην παραδοσιακή ζωή της Πάρου και τη ναυτική της παράδοση.

Το Cosme διαθέτει πισίνα σε σχήμα ημισέληνου που θυμίζει την ακτή της Νάουσας, και περιλαμβάνει σοκάκια που δίνουν την αίσθηση του χωριού. Ο σεφ Γιάννης Κιόρογλου είναι επικεφαλής του εστιατορίου του ξενοδοχείου, δημιουργώντας πιάτα που συνδυάζουν Μεσογειακές και Ελληνικές γεύσεις.

Κάθε πιάτο αντλεί έμπνευση από τις παραδοσιακές γεύσεις και τα συστατικά της Πάρου, της Ελλάδας και τη θάλασσας της Μεσογείου. Το ξενοδοχείο περιλαμβάνει επίσης μια όαση ευεξίας στον χώρο Elios, που ενδείκνυται και για γιόγκα και διαλογισμό, με θέα στη Νάουσα και την ιδιωτική παραλία του Cosme.

«Ξεκολλάει» το ξενοδοχείο Κάστρο στη Λήμνο

Φαίνεται πως ξεκόλλησε για τα καλά η πρόταση αξιοποίησης του Ξενοδοχείου “Κάστρο”, μιας και το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε δημόσια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής σε διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωσή του. Το ξενοδοχείο “Κάστρο“, στο Ρωμαίικο γιαλό, αποτελεί μέρος του Κληροδοτήματος του αείμνηστου Β. Τραταρού, ο οποίος στις τελευταίες επιθυμίες του συμπεριέλαβε και το Γηροκομείο της Λήμνου.

Η δημόσια πρόσκληση αφορά εκδήλωση ενδιαφέροντος για μίσθωση του ακινήτου διάρκειας 49 ετών, με τιμή εκκίνηση 7526,17 ευρώ μηνιαίως / 90.314 ευρώ ετησίως για ανακατασκευή και λειτουργία ως ξενοδοχείο 4 αστέρων. Το ενοίκιο, που μόνο τον πρώτο χρόνο θα είναι το μισό της Προσφοράς, θα παραμένει το ίδιο για τα πρώτα 30 χρόνια. Από το 31ο έτος το ενοίκιο θα διπλασιαστεί και το ελάχιστο ποσό θα είναι 15,846 € το μήνα και 190.153 ετησίως.

Το επενδυτικό σχέδιο θα υλοποιηθεί εντός μεγίστου χρόνου 24 μηνών από την υπογραφή της μισθωτικής σύμβασης και την έκδοση όλων των απαραίτητων αδειών και εγκρίσεων. Το εκτιμώμενο ποσό των επισκευών, που θα βαρύνει τον Μισθωτή, θα είναι το ελάχιστο 2.000.000,600 ευρώ.

Τον μισθωτή επίσης βαρύνει ο όρος που αποτυπώνεται στις διαθήκες των διαθετών περί καταβολής ενός επιπλέον μισθού στο τέλος κάθε έτους, σε κάθε υπάλληλο του ξενοδοχείου.

Η Προθεσμία για το Διαγωνισμό είναι 3 μήνες από την ανάρτηση της Προκήρυξης, για την προετοιμασία του Φακέλου, που θα περιέχει, μαζί με τα άλλα, την τεχνοοικονομική μελέτη με όλα τα απαιτούμενα των επισκευών, δομικά και αρχιτεκτονικά, στοιχεία. Και 15 ημέρες αργότερα θα πρέπει να κατατεθούν οι προσφορές, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2023.

Αλλα δύο ξενοδοχεία για τη Μπλε Κέδρος

Δημόσια προσφορά μετοχών θα πραγματοποιήσει 6 – 8 Ιουνίου η Μπλε Κέδρος ΑΕΕΠ με στόχο στις 14 του μήνα να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στόχος είναι να αντληθούν περί τα 16,68 εκατ. ευρώ από τη δημόσια προσφορά, τα όποια όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξής τύπου ο Μάικ Ευμορφίδης, εκ των δύο βασικών μετόχων μαζί με τον Πωλ Ευμορφίδη, θα αξιοποιηθούν για δύο νέες επενδύσεις.

Η πρώτη αφορά ένα νέο ξενοδοχείο 117 δωματίων στην οδό Φαλήρου 22 στην Αθήνα και η δεύτερη μια μικτή επένδυση με 59 κατοικίες και ξενοδοχείο 33 σουιτών στη Μονεμβασιά. Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας περιλαμβάνει 10 καταστήματα με μισθωτή την Cocomat των αδερφών Ευμορφίδη, έξι ξενοδοχεία, δύο βιομηχανικά ακίνητα, τρία οικιστικά ακίνητα και 10 οικόπεδα.

Lucinda: Pizza από τρεις μετρ της γεύσης

O Αντώνης Δρακουλαράκος του Sushimou, σεφ και ιδιοκτήτης του κορυφαίου sushi bar της Αθήνας, και ο Κυριάκος Λιοδάκης, της Granello pizza, και ο γνωστός από τα Juicy Grill Δημοσθένης Κουβαράκης που έγινε διάσημο για τα burgers στον Χολαργό, αποφάσισαν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν ένα σποτ για καλή πίτσα στον Χολαργό, στον χώρο που, από το 2011, μέχρι πριν από δύο χρόνια, φιλοξενούσε το Juicy Grill.

Το νέο σποτ έχει το όνομα Lucinda – το λογότυπο που σχεδίασε η γραφίστρια Κανέλλα Αράπογλου- στον χώρο κυριαρχούν οι λευκοί καθαροί τόνοι και σερβίρει το αγαπημένο έδεσμα της γείτονος.

Με μετρ τον Κυριάκο Λιοδάκη, που πολλοί ορκίζονται στις γνώσεις του για την πίτσα, επενδύουν στο καλό αλεύρι τους, τη μοτσαρέλα fior di latte, την κόκκινη σάλτσα από ντομάτες San Marzano, ξεκινώντας από τη βάση. Το ζυμάρι έχει την απαραίτητη προσοχή που απαιτεί, το φτιάχνουν καθημερινά με μαγιά και προζύμι και το αφήνουν να ωριμάσει για τριάντα έξι ώρες. Το αποτέλεσμα δίνει μια crispy εξωτερικά ζύμη και πιο μαστιχωτή στο εσωτερικό.

Στο μιξ μπαίνουν και ελληνικές πρώτες ύλες: rezzana τριαντάμηνης ωρίμανσης του Ιδρύματος Tοσίτσα, σαλάμι Λευκάδος, ξύγαλο Σητείας, φρέσκο χειροποίητο λουκάνικο.

Ο κατάλογος περιέχει δέκα πίτσες, που ψήνονται στον ξυλόφουρνο, λίγες σαλάτες, κάποια ορεκτικά και τρία γλυκά. Από τις κλασικές ιταλικές, με την μαργαρίτα να δείχνει την αρτιότητα της απλότητας, αλλά και πιο σύνθετες και πληθωρικές επιλογές, όπως η μπουράτα με μορταδέλα και φιστίκι, η melanzane με μελιτζάνα, crispy onion, παρμεζάνα, πεκορίνο και ξύγαλο και η πικάντικη πίτσα με πεπερόνι, ενώ υπάρχουν και πίτσες ημέρας.

Στο κεφάλαιο σαλάτες, επενδύουν στην αγαπημένη όλων Caesar’s, που φτιάχνουν με γαλλική σαλάτα, kale, κρουτόν, πανσέτα, rezzana 30μηνης ωρίμανσης, και παναρισμένο φιλέτο κοτόπουλου, στα ορεκτικά υπάρχουν οι κλασικές ιταλικές ρυζοκροκέτες: τα arancini με ragu ή με μανιτάρια και κρέμα μαύρης τρούφας, μοσχαρίσιο καρπάτσιο, καθώς και το αγαπημένο όλων vitello tonnato.

Προς το παρόν η κατηγορία ζυμαρικά, έχει μόνο μια χειροποίητη pasta με παρμεζάνα και regato, ως μια άλλη ανάγνωση του κλασικού mac n’ cheese, ενώ προτείνεται και η αμαρτωλή επιλογή της pizza fritta με πατέ ντομάτας, ξύγαλο, σαλάμι Λευκάδος και λάδι βασιλικού. Τέλος, από τη λίστα κρασιών με ελληνικές και μερικές ξένες ετικέτες, υπάρχουν αρκετές επιλογές και σε ποτήρι, ιταλική μπίρα και τέσσερα κοκτέιλ, ένα κλασικό Spritz και ένα signature, μια παραλλαγή του Νegroni και μια fizzy Pina Colada. Η Lucinda συνεργάζεται με τη Wolt για παραγγελίες από το σπίτι.

Γιώργος Κατάρας: Μια βραδιά στη Σίφνο

Ο ταλαντούχος σεφ του εστιατορίου «Vanderveen» στο Άμστερνταμ –που γνωρίσαμε και στη «Hytra»- θα βρίσκεται αύριο για μια βραδιά στην αγαπημένη «Cantina» στα Σεράλια της Σίφνου του σεφ-ιδιοκτήτη Γιώργου Σαμοϊλη.

Ουσιαστικά μεταφέρει το concept που είχε ξεκινήσει την περίοδο του lockdown στο Άμστερνταμ, μπροστά από το «Vanderveen», όπου εκτός από φαγητό έπαιζαν και ωραίες μουσικές, κάτι που χαρακτηρίζει τον σεφ, που είναι συλλέκτης βινυλίων. Το event είχαμε απολαύσει και τον περασμένο Δεκέμβριο στο αθηναϊκό Diego.

Για τη Σίφνο, έχει διαμορφώνει ένα μενού γευσιγνωσίας οκτώ σταδίων (70€) που σερβίρεται με οίνους που επιμελείται το wine bar «Loggia» του Κάστρου (30€). Στο μενού φιγουράρουν πιάτα όπως: τοματόσουπα με καπνιστό χοιρινό λίπος, καλαμάρι, πίτα με ταραμά και βρύα, ψάρι ημέρας με βλήτα, καπνιστό πιτσούνι και φρέσκο τυρί με πεπόνι και παρφέ φράουλας με βασιλικό.

To FNL διευκρινίζει

Η μεγάλη οικογένεια του FNL γνωστοποιεί προς κάθε επιχείρηση εστίασης, αλλά και στο καταναλωτικό κοινό ότι η θετική δημοσιότητα των FNL Best Restaurant Awards 2022, δυστυχώς άνοιξε την… όρεξη σε διάφορους επιτήδειους απατεώνες που εμφανίζονται σε επιχειρήσεις και ζητούν χρηματικά ποσά για τη συμμετοχή καταστημάτων στη διαδικασία της βράβευσης ή και στην προβολή μέσω του ιστοτόπου των βραβείων.

Τα FNL Best Restaurant Awards διευκρινίζουν ότι δεν ανήκουν στην κατηγορία των “πληρωμένων” βραβεύσεων (“vanity awards”), ούτε υπάρχει διαδικασία αυτοπρότασης των επιχειρήσεων, με αντίτιμο ή χωρίς.

Επομένως οποιοδήποτε πρόσωπο εμφανίζεται να τα εκπροσωπεί για τέτοιους σκοπούς, επιχειρεί να τελέσει το ποινικό αδίκημα της απάτης. «Ήδη έχουν παρουσιαστεί τέτοια “κρούσματα”, για τα
οποία θα κινηθούμε τάχιστα με κάθε νόμιμο μέσο», σημειώνουν οι διοργανωτές των βραβείων σε σχετική τους ανακοίνωση.

Τα FNL Best Restaurant Awards καλούν τα εστιατόρια να τους ειδοποιήσουν άμεσα, εφόσον έρθει σε επικοινωνία μαζί τους οποιοδήποτε πρόσωπο έρθει σε επικοινωνία μαζί τους που ισχυρίζεται ότι τους εκπροσωπεί, για σκοπούς όπως οι ανωτέρω.

Ο τουρισμός υπαίθριων δραστηριοτήτων χρειάζεται υπευθυνότητα

Την ώρα που διακηρύσσεται η στροφή του ελληνικού τουρισμού προς εναλλακτικές μορφές, οι υπαίθριες δραστηριότητες είναι ένας τομέας που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με ευθύνη και γνώση. Και οι πιστοποιήσεις είναι απαραίτητο συστατικό αυτής της διαδικασίας. Η Ομοσπονδία FedHATTA συμμετείχε στην απονομή των πιστοποιητικών που διοργάνωσε στο καταφύγιο Μπάφι της Πάρνηθας, το μέλος της, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Υπαίθριων Δραστηριοτήτων Αναψυχής (ΣΕΤΕΥΔΑ).

Η διοργάνωση αφορούσε πιστοποιήσεις μέσω του ΕΣΥΔ (Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης στον κλάδο των Τουριστικών Υπαίθριων Δραστηριοτήτων), οι οποίες απονεμήθηκαν στους επιτυχόντες από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας εταιρειών τουριστικών υπαιθρίων δραστηριοτήτων EC-OE, Jean Yves Lapeyrere, τον διευθυντή του φορέα πιστοποίησης Ελλάδας DQS Hellas Παναγιώτη Γιαννούτσο, τον πρόεδρο της ΣΕΤΕΥΔΑ Στέφανο Σιδηρόπουλο, και τον Πρόεδρο της FedHATTA Λύσανδρο Τσιλίδη.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο καταφύγιο Μπάφι προς τιμή του Μιχάλη Τσουκιά, του εμπνευστή του σχήματος πιστοποίησης των οδηγών και στελεχών υπαίθριων δραστηριοτήτων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της FedHATTA, Λύσανδρος Τσιλίδης: «Έχει μεγάλη σημασία να αισθάνεται ασφαλής ο ταξιδιώτης που έχει επιλέξει τη χώρα μας για να πραγματοποιήσει περιπάτους, ανάβαση, αναρρίχηση ή οποιαδήποτε άλλη υπαίθρια δραστηριότητα».