2,2 εκατ. αφίξεις τουριστών τον Μάιο

Με τις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις να αυξάνονται κατά 15% -17% κάθε εβδομάδα, τον Μάιο αναμένεται να έχουμε 2,2 εκατ. αφίξεις τουριστών στη χώρα μας. Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σε χθεσινή της ραδιοφωνική συνέντευξη. Αναφερόμενη στους Αμερικανούς τουρίστες τόνισε ότι καθημερινά έχουμε εννέα απευθείας πτήσεις στη χώρα μας, εβδομαδιαίως 63 πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τις κρατήσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένονται 470.000 Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι πρώτος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Είναι πρώτος προορισμός και για τους Ρουμάνους που επιλέγουν τον οδικό τουρισμό, ένας στους δύο Σέρβους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, επιλέγουν επίσης τη χώρα μας. Η Apollo και η Der Touristik προσθέτουν συνεχώς νέους προορισμούς συνεχώς, οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας -EasyJet, Jet 2, Ryanair και British Airways- παρουσιάζουν αύξηση των ταξιδιωτών από 20% έως 50% σε σχέση με το 2019, ενώ πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από το Ισραήλ ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο».

Δεν θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019
Την ανοδική πορεία των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων επιβεβαιώνουν και οι ξενοδόχοι, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους προορισμούς. Η Κρήτη και η Ρόδος, όπως αναμενόταν, κρατούν τα ηνία στις προτιμήσεις των τουριστών. Πρόκειται άλλωστε για κλασικούς τουριστικούς προορισμούς τους οποίους προωθούν οι tour operators στις βασικές αγορές τουριστών. Από την άλλη, στη Βόρεια Ελλάδα τώρα αρχίζει σταδιακά η σεζόν.

Έτσι, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που έχουν οι ξενοδόχοι, τον Ιούνιο μεσοσταθμικά οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 50% και θα κυμαίνονται, ανάλογα με την περιοχή, από 40% έως 80%. Το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 60-90%, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα δεν φαίνεται να καταφέρνει να πιάσει τα νούμερα του 2019, αν και θα τα πλησιάσει αρκετά.

Fam trip Γερμανών στην Κρήτη
Παρόλο που η Κρήτη είναι από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Γερμανούς, ωστόσο οι τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γερμανίας πραγματοποίησε στο νησί ταξίδι εξοικείωσης Γερμανών επαγγελματιών τουρισμού, στις 21-25 Μαΐου, σε συνεργασία με την Holidayland (μέλος του σημαντικού ομίλου RTK), την αεροπορική εταιρεία Condor, την Περιφέρεια Κρήτης και την Aldemar.

Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν ενημερωτικό workshop με επιμέρους παρουσιάσεις σχετικά με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, σε επίπεδο αεροπορικών συνδέσεων, προσφερόμενων πακέτων διανυκτερεύσεων αλλά και προτάσεων γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη, γαστρονομική εκδήλωση από την Aldemar, αλλά και δύο ημερήσιες περιηγήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν το εξαιρετικά ποικιλόμορφο προϊόν που διαθέτει το νησί.

Η νέα καλοκαιρινή τουριστική καμπάνια της χώρας

Δροσερή, διαφορετική και συναισθηματική η νέα καμπάνια του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού με πρωταγωνιστή τον Όττο, έναν Αυστριακό που επισκέφθηκε πριν χρόνια τη χώρα μας για να γευτεί το ελληνικό καλοκαίρι, όμως «αιχμαλωτίστηκε» από το συναίσθημα που του δημιούργησε η Ελλάδα και; Έμεινε για πάντα!

Μια πραγματική ιστορία είναι το storytelling της φετινής καμπάνιας του ΕΟΤ, που με επίκεντρο τις ομορφιές της χώρας, φιλοδοξεί να δείξει ότι η Ελλάδα δεν είναι τυχαία ο αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων επισκεπτών. Είναι ο τόπος που τους επανασυνδέει με όλα όσα είναι σημαντικά για εκείνους.

Είναι πολύ απλά, η απαραίτητη στάση για να επανεκτιμήσουν την αξία της ζωής. Η ανεπιτήδευτη γοητεία και η απλότητα της χώρας – τα στενά σοκάκια, οι φιλικοί άνθρωποί μας, τα άσπρα σπιτάκια, ο ζεστός ήλιος, η απέραντη ακτογραμμή της, η εξοχή, τα γραφικά ορεινά χωριουδάκια και οι παραδοσιακές γεύσεις μας… όλα αυτά μπορούν να λειτουργήσουν ως «επικίνδυνα» θέλγητρα για τους επισκέπτες, με αποτέλεσμα κάποιοι… να μη θελήσουν να φύγουν ποτέ. Η καμπάνια που προβάλλεται ήδη σε αγορές – στόχους για τον ελληνικό τουρισμό υλοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο ρόλος του Τουρισμού στο New European Bauhaus

Η Σοφία Ζαχαράκη υφυπουργός Τουρισμού, η Ελένη Ανδρεάδη Διευθύντρια Αειφόρου Ανάπτυξης SANI/IKOS resorts, η Χριστίνα Δεληγιάννη Public Policy officer Ινστιτούτο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και άλλοι, θα είναι ανάμεσα στους συμμετέχοντες στο πάνελ για τον Τουρισμό που θα γίνει στις 10 Ιουνίου το απόγευμα στα πλαίσια του New European Bauhaus Festival.

Το πάνελ συντονίζει ο Γιάννης Σωτηράκος διευθύνων σύμβουλος EY ZHN LIFE ο οποίος και θα εισαγάγει το θέμα δίνοντας έμφαση στον ρόλο που μπορεί να έχει η Ελλάδα στην ανάδειξη ενός νέου ρόλου για την Τουριστική Βιομηχανία στη νέα εποχή που ανατέλλει.

Το συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 9, 10, 11 & 12 Ιουνίου, στο The Ellinikon Experience Park, θα έχει θέμα «ECO-δομώντας το Μέλλον». Οι τρεις βασικοί στόχοι του Φεστιβάλ είναι οι εξής: οικοδόμηση της κοινότητας ώστε να γίνει η ετήσια συνάντηση φορέων και ενδιαφερόμενων μερών για να προωθηθεί το κίνημα, παρουσίαση παραδειγμάτων των καλών πρακτικών, των αποτελεσμάτων και της προόδου στην ανάπτυξη και την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων, και ενίσχυση του ρόλου της ΕΕ ως παγκόσμιας αναφοράς για το βιώσιμο μετασχηματισμό.

Στον ίδιο χώρο που θα γίνει το συνέδριο θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά δύο καινοτόμα projects στον χώρο του Τουρισμού.

Το CELL OF LIFE ένα καινοτόμο περιβαλλοντικό παρατηρητήριο που αξιοποιεί τεχνολογίες και προσέγγιση citizen science λειτουργώντας σαν τουριστικό – περιβαλλοντικό – πολιτισμικό “hub” για κάθε προορισμό (πάρκο, ξενοδοχείο, resort, δήμο ή περιφέρεια). Το XPLORE BLUE που στόχο έχει να μετατρέψει τουριστικά σκάφη, αλλά και παραλίες σε μικρογραφίες ωκεανογραφικών σταθμών. Δημιουργώντας νέες εμπειρίες για τους επισκέπτες (ή επιβάτες) και συνεισφέροντας στην προστασία των θαλασσών.

FedHATTA | Η σεζόν ξεκίνησε χωρίς ξενοδοχεία καραντίνας

Την επείγουσα ανάγκη διαχείρισης δυνητικών κρουσμάτων COVID επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία των Ενώσεων τουριστικών γραφείων FedHATTA. Όπως αναφέρει: «Τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διαχειριστούν ενδεχόμενα κρούσματα covid αναζητούν τα τουριστικά γραφεία, τα οποία υποδέχονται στις πύλες εισόδου της χώρας μας την πλειοψηφία των ταξιδιωτών και παραμένουν κοντά τους σε όλη τη διάρκεια της παραμονής τους.

Βρισκόμαστε μόλις στην έναρξη της υψηλής τουριστικής περιόδου και ήδη η Ομοσπονδία γίνεται αποδέκτης πληροφόρησης σχετικά με εξαιρετικά δυσάρεστα περιστατικά, καθώς δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί από την πολιτεία τα ξενοδοχεία τα οποία θα λειτουργήσουν ως ξενοδοχεία καραντίνας, όπως είχε γίνει τις δύο προηγούμενες χρονιές της πανδημίας.

Η Ομοσπονδία FedHATTA εδώ και μήνες ζητεί από τα αρμόδια Υπουργεία την κοινοποίηση καταλόγου με καταλύματα (είτε ξενοδοχεία, είτε ιατρικές δομές) στα οποία θα μπορούν να κατευθύνουν τα τουριστικά γραφεία ενδεχόμενα κρούσματα covid-19, τα οποία μπορεί να προκύψουν είτε κατά την άφιξη ταξιδιωτών στην Ελλάδα είτε κατά τη διάρκεια των διακοπών τους στη χώρα μας.

Είναι πολύ σημαντικό για τον κλάδο να έχει τη συγκεκριμένη πληροφόρηση αλλά και κάθε άλλου είδους οδηγίες έτσι ώστε να βρίσκεται σε ετοιμότητα να διαχειριστεί με ταχύτητα, ασφάλεια και αποτελεσματικότητα ενδεχόμενα κρούσματα.

Parfait Athens: Φαγητό με cabaret show

Σε μία από τις πιο διάσημες γειτονιές της Αθήνας για τη βραδινή διασκέδαση, στην οδό Τζαφέρη και στον χώρο που έχει στεγάσει θρυλικά μαγαζιά όπως το «Villa Mercedes» και το «Αριστερά – Δεξιά», άνοιξε το «Parfait Athens». H νέα πρωτοποριακή πρόταση ψυχαγωγίας, διεθνών προδιαγραφών, συνδυάζει την απόλαυση του δείπνου με το cabaret show και διαδραστικές εκπλήξεις.
Το διαδραστικό cabaret show με τους 30 καλλιτέχνες έχει ρυθμό, αισθησιασμό και μαγεία.

Η διακόσμηση του χώρου με την υπογραφή του καταξιωμένου interior designer Σάκη Κυριακίδη είναι ατμοσφαιρική, με φυτά που καλύπτουν τους τοίχους, κεριά στο πάτωμα, neon επιγραφές, βελούδινες κουρτίνες ενώ εντυπωσιακοί πολυέλαιοι συμπληρώνουν το σύνολο με τους καναπέδες και την εντυπωσιακή σκηνή.

Το σόου που σκηνοθετεί ο Γιώργος Βάλαρης, βάζει στο προσκήνιο χορευτές, τραγουδιστές και ακροβάτες με φαντασμαγορικά κοστούμια και περούκες, μάσκες που εναλλάσσονται σε αισθησιακά acts, με pole dancing και aerial strap υπό το φως των κεριών υπό τους ήχους διαχρονικών τραγουδιών από το φάσμα της disco, της Εurovision και το Bollywood που στοχεύουν στη δημιουργία ενός εκρηκτικού πάρτι.

Παράλληλα, το «Parfait Athens» προσφέρει μία γαστρονομική εμπειρία που συνοδεύεται από ευγενικό service και λίστα με εκλεκτές ετικέτες κρασιών και κοκτέιλ. Το μενού κινείται σε γευστικά μονοπάτια της διεθνούς κουζίνας που παντρεύονται με ελληνικά στοιχεία. Highlight το επιδόρπιο: σφαίρα σοκολάτας με γέμιση παγωτό Parfait –σαφή αναφορά στο όνομα- και κρέμα patisserie με άρωμα Bueno.

Ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης για δύο βραδιές στη Ρόδο

Δύο μοναδικές βραδιές οργανώνει στις 6 και 7 Ιουνίου, η ομάδα του Thalatta Fine Dining Restaurant με τον executive chef του «Lindos Village» Σταύρο Μανουσάκη και καλεσμένο τον βραβευμένο σεφ Ασημάκη Χανιώτη.

Το ξεχωριστό μενού γευσιγνωσίας 8 πιάτων, περιλαμβάνει γεύσεις εμπνευσμένες από τη θάλασσα του Αιγαίου και την ελληνική κουζίνα, όπως αστακό beurre monte ποσέ και σορμπέ ντομάτας, σαρδέλες με μάραθο και καπνιστά αυγά πέστροφας, feuille de brick τάρτα με μαρμελάδα βερίκοκο και παρφέ φράουλας με παγωτό βασιλικού και σύννεφου χαμομηλιού.

Ο σεφ Ασημάκης Χανιώτης που είναι ο νεαρότερος σεφ που κέρδισε αστέρι Michelin στο Λονδίνο γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά το πάθος του και η αγάπη του για το καλό φαγητό τον οδήγησαν στο Λονδίνο, όπου και ζει μέχρι σήμερα και εργάζεται ως executive chef στο Pied a Terre, ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Λονδίνου.

Είναι απόφοιτος της μαγειρικής σχολής Le Monde στην Αθήνα ενώ έχει φοιτήσει και στη σχολή μαγειρικής Le Cordon Blue στο Παρίσι, στην Ιαπωνία «Tokyo Sushi Academy», σε προγράμματα του βραβευμένου σεφ Alain Ducasse.

«Είμαι πολύ ενθουσιασμένος για τη συνεργασία με τα Lindos Hotels και για την ευκαιρία να μαγειρέψω ξανά στην Ελλάδα. Δηλώνω περήφανος Έλληνας και ανυπομονώ να δημιουργήσω τα πιο εκλεπτυσμένα πιάτα, με συνδυασμούς υλικών και γεύσεων από την Αθήνα και τη Ρόδο» ανέφερε ο ίδιος.

Σινεμά και finger food στη «Μεγάλη Βρετανία»

Για μία ακόμα χρονιά, το GB Pool του ξενοδοχείου «Μεγάλη Βρεταννία» υποδέχεται, για δεύτερη χρονιά, τη μαγεία της έβδομης τέχνης συνοδεία εκλεκτού finger food με την υπογραφή του Executive Chef Αστέριου Κουστούδη.

Στον 7ο όροφο του εμβληματικού ξενοδοχείου αγαπημένες κλασικές ταινίες του παγκόσμιου σινεμά προβάλλονται στη μεγάλη οθόνη προτείνοντας μια μοναδική εμπειρία για τις καλοκαιρινές βραδιές. Δίπλα στο GB Pool, το «Pool your Cinema» υποδέχεται ένοικους του ξενοδοχείου και επισκέπτες, μια μία εμπειρία θερινού σινεμά κάθε Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη 2 Ιουνίου (προσέλευση στις 9.15 μ.μ.), με την ταινία «La Piscine» (1969) με τους Αλέν Ντελόν και Ρόμι Σνάιντερ.

Στο γαστρονομικό κομμάτι, ο Αστέριος Κουστούδης με την ομάδα της κουζίνας και του ζαχαροπλαστείου έχουν επιμεληθεί ένα ατομικό set menu με finger food που περιλαμβάνει χειροποίητα nachos, πίτσα με ζυμάρι αργής ωρίμανσης, Black Angus cheese burger και καραμελωμένα ποπκόρν με βανίλια Μαδαγασκάρης και ανθό αλατιού.

Θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, οι ταινίες: How to Steal a Million (09-12/06), Dial M for the Murder (16-19/06) και Take the Money and Run (23-26/06) του Γούντι Αλεν.

Λειτουργική ενοποίηση δύο ξενοδοχείων στο Grand Hyatt Athens

Με απόφασή της η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης του υπουργείου Τουρισμού ενέκρινε την υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις για τη λειτουργική ενοποίηση δύο ξενοδοχειακών καταλυμάτων στο ξενοδοχειακό κατάλυμα με διακριτικό τίτλο «GRAND HYATT ATHENS» 1.096 κλινών, κατηγορίας 5*, με χώρο στάθμευσης 266 σε οικόπεδο εμβαδού 6880,41 τ.μ. εντός σχεδίου πόλεως επί της Λεωφ. Συγγρού 111 – 115 του Δήμου Αθηναίων της Περιφερειακής Ενότητας Κεντρικού Τομέα Αθηνών με φορέα την “Συγγρού 115 Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη ΑΕ”.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση, “Η Συγγρού 115 Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Μονοπρόσωπη ΑΕ φέρει ακέραια την ευθύνη για την τήρηση των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ) έστω και αν μέρος ή το σύνολο των εργασιών κατασκευής ή λειτουργίας πραγματοποιούνται από τρίτους.

Για οποιαδήποτε δραστηριότητα ή εγκατάσταση που αποτελεί μέρος του έργου, πρέπει προ της υλοποίησης και λειτουργίας της να έχουν εξασφαλιστεί όλες οι προβλεπόμενες από την κείμενη νομοθεσία άδειες και εγκρίσεις”.

Ryanair: Χαιρετίζει τη δικαστική απόφαση κατά της Lastminute στη Γαλλία

Η Ryanair χαιρέτισε την απόφαση του Εφετείου του Παρισιού κατά της Lastminute (Lastminute.fr) επιβεβαιώνοντας τη Διάταξη του Πρωτοδικείου, με την οποία η τελευταία υποχρεούται να σταματήσει άμεσα την παράνομη πώληση πτήσεων της Ryanair στη Γαλλία με ημερήσιο πρόστιμο € 1.000.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αερομεταφορέα, το Δικαστήριο διέταξε τη Lastminute να καταβάλλει στη Ryanair 50.000 ευρώ για free riding (επωφελήθηκε από τις ενέργειες και προσπάθειες άλλης εταιρείας χωρίς να καταβάλλει χρεώσεις ή να μοιραστεί κόστη) στον ιστότοπο της Ryanair χωρίς τη συγκατάθεση της Ryanair, και διέταξε τη Lastminute να καταβάλλει 10.000 ευρώ για τα νομικά έξοδα της Ryanair (επιπλέον των 10.000 ευρώ για τα έξοδα της Ryanair σε πρώτο βαθμό).

Η εκπρόσωπος της Ryanair, Dara Brady, δήλωσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου του Παρισιού που υποστηρίζει το δικαίωμα της Ryanair να καθορίζει το δικό της μοντέλο διανομής, το οποίο διασφαλίζεται από τη συνταγματική ελευθερία του εμπορίου και της βιομηχανίας στη Γαλλία. Το μοντέλο διανομής απευθείας σε πελάτες της Ryanair παρέχει στους πελάτες μας τις καλύτερες επιλογές, φροντίδα και τους χαμηλότερους ναύλους, ενώ μας επιτρέπει να διασφαλίζουμε ότι τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφάλειας πτήσεων και δημόσιας υγείας».