Με τις εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις να αυξάνονται κατά 15% -17% κάθε εβδομάδα, τον Μάιο αναμένεται να έχουμε 2,2 εκατ. αφίξεις τουριστών στη χώρα μας. Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, σε χθεσινή της ραδιοφωνική συνέντευξη. Αναφερόμενη στους Αμερικανούς τουρίστες τόνισε ότι καθημερινά έχουμε εννέα απευθείας πτήσεις στη χώρα μας, εβδομαδιαίως 63 πτήσεις, υπογραμμίζοντας ότι με βάση τις κρατήσεις μέχρι τέλος Οκτωβρίου αναμένονται 470.000 Αμερικανοί τουρίστες στην Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος μιλώντας στο συνέδριο της ΕΣΕΕ, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα είναι πρώτος προορισμός για τους Γάλλους ταξιδιώτες. Είναι πρώτος προορισμός και για τους Ρουμάνους που επιλέγουν τον οδικό τουρισμό, ένας στους δύο Σέρβους που θα ταξιδέψουν στο εξωτερικό, επιλέγουν επίσης τη χώρα μας. Η Apollo και η Der Touristik προσθέτουν συνεχώς νέους προορισμούς συνεχώς, οι μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες της Μεγάλης Βρετανίας -EasyJet, Jet 2, Ryanair και British Airways- παρουσιάζουν αύξηση των ταξιδιωτών από 20% έως 50% σε σχέση με το 2019, ενώ πολύ θετικά είναι τα μηνύματα από το Ισραήλ ειδικά για τον μήνα Σεπτέμβριο».
Δεν θα φτάσουμε τα νούμερα του 2019
Την ανοδική πορεία των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων επιβεβαιώνουν και οι ξενοδόχοι, όχι όμως με τον ίδιο ρυθμό σε όλους τους προορισμούς. Η Κρήτη και η Ρόδος, όπως αναμενόταν, κρατούν τα ηνία στις προτιμήσεις των τουριστών. Πρόκειται άλλωστε για κλασικούς τουριστικούς προορισμούς τους οποίους προωθούν οι tour operators στις βασικές αγορές τουριστών. Από την άλλη, στη Βόρεια Ελλάδα τώρα αρχίζει σταδιακά η σεζόν.
Έτσι, με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις που έχουν οι ξενοδόχοι, τον Ιούνιο μεσοσταθμικά οι πληρότητες θα ξεπεράσουν το 50% και θα κυμαίνονται, ανάλογα με την περιοχή, από 40% έως 80%. Το τρίμηνο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου, οι πληρότητες εκτιμάται ότι θα κυμανθούν μεταξύ 60-90%, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα δεν φαίνεται να καταφέρνει να πιάσει τα νούμερα του 2019, αν και θα τα πλησιάσει αρκετά.
Fam trip Γερμανών στην Κρήτη
Παρόλο που η Κρήτη είναι από τους δημοφιλείς προορισμούς για τους Γερμανούς, ωστόσο οι τρέχουσες γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες, δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Στο πλαίσιο αυτό, η Υπηρεσία ΕΟΤ Εξωτερικού Γερμανίας πραγματοποίησε στο νησί ταξίδι εξοικείωσης Γερμανών επαγγελματιών τουρισμού, στις 21-25 Μαΐου, σε συνεργασία με την Holidayland (μέλος του σημαντικού ομίλου RTK), την αεροπορική εταιρεία Condor, την Περιφέρεια Κρήτης και την Aldemar.
Στο πρόγραμμα περιλαμβανόταν ενημερωτικό workshop με επιμέρους παρουσιάσεις σχετικά με το τουριστικό προϊόν της Κρήτης, σε επίπεδο αεροπορικών συνδέσεων, προσφερόμενων πακέτων διανυκτερεύσεων αλλά και προτάσεων γνωριμίας με την αυθεντική Κρήτη, γαστρονομική εκδήλωση από την Aldemar, αλλά και δύο ημερήσιες περιηγήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος των Νομών Ηρακλείου και Λασιθίου, προκειμένου οι επισκέπτες να γνωρίσουν το εξαιρετικά ποικιλόμορφο προϊόν που διαθέτει το νησί.