Νέα επένδυση αθλητικού τουρισμού αναψυχής στη Ρόδο

Μία μοναδική εγκατάσταση αθλητικού τουρισμού αναψυχής είναι υπό εξέλιξη στη Ρόδο, το Αθλητικό Πάρκο Περιπέτειας Rhodes Skate Park που αποτελεί τη Β’ Φάση του Επενδυτικού Σχεδίου Αθλητικού Τουρισμού Αναψυχής, μετά το Surfpower Sports Resort που κατασκευάστηκε και ήδη λειτουργεί, στο πλαίσιο του Project “Sports Tourism Greece”, που ιδρύθηκε από τον Αχιλλέα Τζίμα και τον Χρήστο Πετρέα, και ασχολείται από το 2004 με την προώθηση του αθλητικού τουρισμού αναψυχής.

Το Rhodes Skate Park είναι μοναδικό γιατί συνδυάζει μία σειρά αθλητικών δραστηριοτήτων αναψυχής σε έναν ενιαίο χώρο. Πρόκειται για επένδυση ύψους €500.000 (Β’ Φάση του επενδυτικού προγράμματος) ενός Αθλητικού Πάρκου Περιπέτειας, διεθνών προδιαγραφών, που λειτουργεί ήδη από το καλοκαίρι του 2018, στην παραλία Ιαλυσού, στη Ρόδο.

Η ανάπτυξη των δραστηριοτήτων περιπέτειας σε συνδυασμό με την αθλητική ενασχόληση, έχουν επισημανθεί εδώ και αρκετά χρόνια και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού και από διάφορες μελέτες και έρευνες, ότι είναι από τις γρηγορότερα αναπτυσσόμενες τουριστικές δραστηριότητες, ιδιαίτερα δε μετά την πανδημία, γιατί τα ατομικά σπορ δημιουργούν και αίσθημα ασφάλειας, που πλέον είναι σημαντικός παράγων επιλογής προορισμού. Άλλωστε εκτιμάται ότι περίπου 5% των επισκεπτών – τουριστών της Ρόδου, έρχονται συγκεκριμένα για να ασχοληθούν με αθλητισμό αναψυχής, κυρίως για θαλάσσια αθλήματα, και επιπροσθέτως, εκτιμάται ότι το 10% των επισκεπτών – τουριστών κατά την παραμονή τους στη Ρόδο, κάνει κάποια αθλητική δραστηριότητα.

Το Rhodes Skate Park θα διαθέτει καντίνα υψηλού επιπέδου γαστρονομίας, πλατεία τραπεζοκαθισμάτων για την εστίαση, και υπηρεσίες μουσικής με DJ – active music, για την τοπική και την τουριστική νεολαία. Επίσης θα διατίθενται υπηρεσίες WIFI, TV, και Webcams. Για την πρόσθετη εξυπηρέτηση των πελατών προβλέπονται εγκαταστάσεις προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ, παροχή Πρώτων Βοηθειών, τουαλέτες με ντους, τουαλέτα ΑΜΕΑ, χώρος αποθήκευσης (lockers) πελατών, χώρος στάθμευσης ποδηλάτων, ενοικίαση ποδηλάτων και άλλου adventure σπορ εξοπλισμού.
Στον ίδιο χώρο του Rhodes Skate Park, θα είναι τα Γραφεία του Τουριστικού Γραφείου PLUS-TOUR, που λειτουργεί ως Local DMC, για δραστηριότητες περιπέτειας και οργανωμένες δράσεις αθλητισμού αναψυχής στην ύπαιθρο.

Το Rhodes Skate Park ακολουθεί τις αρχές της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.

Με την προϋπόθεση της ομαλοποίησης των διεθνών εξελίξεων η νέα επένδυση του Rhodes Skate Park θα είναι λειτουργική στις αρχές του 2023.

«Πρωταγωνίστρια» στη ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις η Ελλάδα

Σε νέα ύψη διαμορφώνεται η ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις στην Ελλάδα το τρίμηνο Ιουνίου – Σεπτεμβρίου, καθώς τα στοιχεία της AirDNA αποκαλύπτουν “εκτόξευση” του ρυθμού ζήτησης κατά 237,3%, με τη χώρα να αναδεικνύεται σε “πρωταθλήτρια” στην Ευρώπη.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, που καταγράφουν τη ζήτηση από τις 9 Μαΐου, η Ελλάδα ηγείται του καλοκαιρινού ρυθμού ζήτησης στην Ευρώπη, με την Κροατία να ακολουθεί στη δεύτερη θέση (209%), την Πορτογαλία στην τρίτη (200%), την Ιταλία στην τέταρτη (153,1%) και την Ουγγαρία στην πέμπτη θέση (140,3%). Αμέσως επόμενες η Αυστρία (136,1%), η Νορβηγία (134,3%), η Ισπανία (112,9%), η Τσεχία (107,4%) και η Πολωνία (105%), συμπληρώνουν την πρώτη δεκάδα.

Σε επίπεδο πόλεων, τα στοιχεία του ρυθμού ζήτησης έως τις 9 Μαΐου καθόρισαν τη Βενετία (414,8%) και τη Φλωρεντία (410,4%) της Ιταλίας, μαζί με το Πόρτο της Πορτογαλίας (532,3%), ως τους ισχυρότερους καλοκαιρινούς προορισμούς των 50 μεγαλύτερων αγορών STR της Ευρώπης, σε σύγκριση με πέρυσι, με την Αθήνα να βρίσκεται λίγο πιο πίσω (367,9%).

Παράταση σύμβασης για το Astir Egnatia Alexandroupoli

Ως τον Δεκέμβριο του 2033 παρατείνεται η σύμβαση παραχώρησης της δημοτικής ξενοδοχειακής μονάδας «ΕΓΝΑΤΙΑ» (νυν Αστέρας) στον Όμιλο Δασκαλαντωνάκη, μετά από αίτημα της εταιρείας και απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου.

Η σύμβαση μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ξεκίνησε από το 2001, προβλέπονταν να λήξει μετά από 30 έτη, δηλαδή το 2031.

Ωστόσο, μέσα από τη δυνατότητα που δίνει η νομοθεσία, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που προκάλεσε ο COVID19, η διάρκεια των συμβάσεων μίσθωσης κύριων ξενοδοχειακών καταλυμάτων, παρατείνεται για δύο έτη από την ημερομηνία λήξης τους, κατόπιν μονομερούς δήλωσης του μισθωτή.

Γαστρο-τουριστική συνεργασία

Με στόχο τη δρομολόγηση κοινών δράσεων για την ενίσχυση και προβολή της γαστρονομικής ταυτότητας της Θεσσαλονίκης, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου υπέγραψε Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Αντιπρόεδρο της Λέσχης Αρχιμαγείρων Βορείου Ελλάδος κ. Χρήστο Γκότση, στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης.

Αντικείμενο του Συμφώνου Συνεργασίας είναι η συγκέντρωση, η επεξεργασία και η υλοποίηση προτάσεων, για το βέλτιστο τρόπο ανάπτυξης και προβολής του γαστρονομικού και οινικού τουρισμού της Θεσσαλονίκης, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο την γαστρονομική της ταυτότητα.

Οι Οινοποιοί της Κρήτης στη μεγαλύτερη Διεθνή έκθεση Κρασιού

Για ακόμα μία χρονιά οι Οινοποιοί της Κρήτης (Wines of Crete) βρέθηκαν στο Düsseldorf της Γερμανίας, όπου με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης συμμετείχαν στην Διεθνή Έκθεση Κρασιού PROWEIN, η οποία πραγματοποιήθηκε ξανά μετά από δύο χρόνια λόγω της πανδημίας.

Τη συμμετοχή των μελών του στήριξε και το Επιμελητήριο Ηρακλείου, ενώ οι συνέργειες αλλά και η επί χρόνια επιτυχημένη συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης με το Wines of Crete συνεχίζονται, στοχεύοντας πάντοτε στην προβολή της Κρήτης ως σημαντική οινοπαραγωγική περιοχή, αλλά και ως έναν ενδιαφέρον οινικό προορισμό.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της έκθεσης, τη φετινή χρονιά συμμετείχαν πάνω από 5.700 εκθέτες από 62 έθνη, ενώ επισκέφτηκαν την έκθεση 38.000 επαγγελματίες από 145 χώρες.
Στο περίπτερο της Κρήτης συμμετείχαν οκτώ (8) κρητικά οινοποιεία, ενώ σε ενιαίο wine bar του Wines of Crete οι επισκέπτες δοκίμασαν ετικέτες από τα 36 οινοποιεία μέλη του Δικτύου και πληροφορήθηκαν για τον Κρητικό αμπελώνα.

Το εν λόγω wine bar υποστήριζε η οινοχόος Υρώ Κολιακουδάκη DIP WSET και το επισκέφθηκε πλήθος επαγγελματιών, μεταξύ των οποίων εισαγωγείς κρασιών, οινοπαραγωγοί, οινολόγοι, καθηγητές και φοιτητές πανεπιστημίων, συγγραφείς οίνου, εκπαιδευτές και ερευνητές στον χώρο του κρασιού, οινοδημοσιογράφοι, bloggers και δημοσιογράφοι από το σπουδαίο περιοδικό οίνου Wine Enthusiat.

Σκιάθος: Βike friendly για 2η χρονιά

Για δεύτερη χρονιά, ο Δήμος Σκιάθου σφραγίζει τη στρατηγική του για ανάπτυξη ήπιων μορφών μετακίνησης των τουριστών και αναδείξεις όλων των τουριστικών σημείων ενδιαφέροντος και του φυσικού του κάλους.

Η Σκιάθος διαθέτει όλες τις πιστοποιημένες προϋποθέσεις ενός ποδηλατικού προορισμού. Το δίκτυο ποδηλατικών διαδρομών στο νησί που προσφέρει ποικίλες διαδρομές ποδηλασίας για όλα τα γούστα και τις ηλικίες. Η κατάλληλη σήμανση και η ευνοϊκή μορφολογία του εδάφους των διαδρομών καθιστούν το νησί τον “απόλυτο” προορισμό για μεμονωμένους ή οργανωμένους ποδηλάτες, καθώς και γενικότερα για τους φίλους των ειδικών-θεματικών μορφών τουρισμού.

Η Σκιάθος πληροί μια σειρά από κριτήρια με υπηρεσίες και υποδομές φιλικές προς ποδηλάτες. Ορισμένα από αυτά είναι:
1) Ύπαρξη ποδηλατικών διαδρομών στα γεωγραφικά όρια του Δήμου. Το δίκτυο των μονοπατιών επεκτείνεται με νέες διαδρομές για πεζοπόρους, ποδηλάτες και ΑΜΕΑ.
2) Δυνατότητα ενοικίασης και επισκευής ποδηλάτων από επιχειρήσεις που εδρεύουν στον Δήμο, με διαθεσιμότητα νέων ηλεκτρικών ποδηλάτων και με δίκτυο διανομής στα καταλύματα.
3) Διοργάνωση εκδηλώσεων για το ποδήλατο στα γεωγραφικά όρια του Δήμου, με στόχο την καλλιέργεια της ποδηλατικής κουλτούρας.
4) Συμμετοχή του Δήμου σε τουριστικές εκθέσεις και workshops για το ποδήλατο.
5) Σημεία φόρτισης ηλεκτρικών ποδηλάτων σε κοινόχρηστους χώρους (λιμάνι κ.ά.)
6) Ύπαρξη πιστοποιημένων Bike Friendly Hotels και καταλυμάτων στον Δήμο.

FedHATTA: Χάνονται πολύτιμες αγορές

Την ανάγκη για συντονισμένες ενέργειες προκειμένου να μην πέσουν στο κενό οι προσπάθειες που καταβάλλουν τα τουριστικά γραφεία να τονώσουν την εισερχόμενη τουριστική κίνηση στην Ελλάδα από χώρες με σημαντικούς αριθμούς ταξιδιωτών που επιθυμούν να επισκεφθούν τη χώρα μας, αλλά διάφορα προσκόμματα -κυρίως γραφειοκρατικά- τους εμποδίζουν να το κάνουν, επισήμανε η Ομοσπονδία FedHATTA με επιστολή της προς τα αρμόδια Υπουργεία.

Η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών Προξενείων και η λειτουργία visa center είναι το κλειδί που θα «ανοίξει» τη στρόφιγγα για περισσότερες τουριστικές ροές από μη παραδοσιακές αγορές, έτσι ώστε να αντισταθμιστούν τόσο οι αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας όσο και η απώλεια μεγάλου μεριδίου ταξιδιωτών από χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας, παράγοντες που η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει λάβει σοβαρά υπόψη στην πορεία της προς την τουριστική ανάκαμψη.

Η Ομοσπονδία κατέγραψε αναλυτικά τις χώρες και τις περιοχές στις οποίες αντιμετωπίζονται οι περισσότερες δυσκολίες, στις οποίες θα πρέπει να εστιασθούν οι ενέργειες για τη διευκόλυνση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων εισόδου. Οι χώρες αυτές είναι η Ινδία, το Καζακστάν, το Ουζμπεκιστάν, η Αρμενία, οι τουριστικές αγορές Νότιας και Ανατολικής Ασίας, το Ιράν και η Βραζιλία.
Οι τουριστικές αγορές των αναπτυσσόμενων χωρών παρουσιάζουν έντονο ενδιαφέρον για την Ελλάδα και οι τουρίστες που προέρχονται από αυτές είναι υψηλού εισοδηματικού επιπέδου.

Για να επιτευχθεί ταχύτερη, αποτελεσματικότερη και πιο ευέλικτη εξυπηρέτηση των υποψήφιων ταξιδιωτών, ειδικά για τις χώρες στις οποίες διαπιστώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον, είναι επιβεβλημένη η ενίσχυση της στελέχωσης των ελληνικών προξενείων και η συνεργασία με visa center.

Στο 6% ο ΦΠΑ στα πρότυπα του ΕΛΟΤ

Στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ 6% μετατίθεται από 1ης Ιουνίου 2022 το σύνολο των προτύπων του Ελληνικού Οργανισμού Τυποποίησης (ΕΛΟΤ), που σήμερα βρίσκονται
στον υψηλότερο συντελεστή (24%).

Πρόκειται για την πρώτη κίνηση στο πλαίσιο της ευρύτερης αναθεώρησης της τιμολογιακής πολιτικής των προτύπων του ΕΛΟΤ, προκειμένου αυτά να είναι προσιτά από πλευράς κόστους στις επιχειρήσεις και γενικότερα στο ευρύ κοινό.

Δέκα χρόνια «Τραβόλτα»

Η ψαροταβέρνα «Τραβόλτα» των Σπυρου και Βαγγέλη Λιάκου, δέκα χρόνια μετά το άνοιγμά της, παραμένει σημείο αναφοράς για όσους αγαπούν βαθιά το ψάρι δίνοντας ρεσιτάλ γευσεων.
Με ψαρικά που μοσχοβολούν ιώδιο, παραμένει στο προσκήνιο κι έχει δημιουργήσει ένα πιστό φαν κλαμπ. Ο σεβασμός στην πρώτη ύλη αλλά και η αλυσίδα της προμήθειας που επιτυγχάνεται με την αποκλειστική συνεργασία με τρία ψαροκάικα εξασφαλίζει την καθημερινή ψαριά, για το μενού της ημέρας, χωρίς διακρίσεις σε πρώτα και δεύτερα ψάρια αλλά με μόνη έγνοια τη φρεσκάδα και τη γεύση της θάλασσας.

Η εποχικότητα, η ηθική μεταχείριση, και ο σεβασμός στον καιρό και τη θάλασσα, παρμένουν βασικές αρχές, ενώ ο έλεγχος στη μεταχείρισή της έχει ως αποτέλεσμα μια κουζίνα, η οποία με τον Ανέστη Λαμπρόπουλο στο τιμόνι, παραδίδει με συνέπεια ψάρι με άψογο ψήσιμο, από τα καλύτερα «ωμά» της πόλης, μαγειρευτά εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση, αλλά και λιχουδιές στη «σούβλα». Από το ξεκίνημά τους το ζητούμενό ήταν να αναδείξουν το ταπεινό ψάρι, αυτό που τρώνε οι ψαράδες πάντα φρέσκα και πρώτης διαλογής.

Η επετειακή χρονιά, βάζει στο τραπέζει τα best seller πιάτα τους, τα περίφημα «ωμά»: καρπάτσιο σφυρίδας με αχινό και ξύσμα λάιμ, καρπάτσιο φαγκρί με αυγά πέστροφας, σόγια και λάιμ, το χέλι τυλιγμένο με λαρδί από μαύρο χοίρο, το καλαμάρι κοντοσούβλι οι τηγανητές σαρδέλες με κρέμα παντζάρι, στημένες σε πυργάκι, αλλά και το ριζότο με μελάνι σουπιάς και κεφαλοτύρι από την Ιο, το χιουνκιάρ μπεγεντί με τσιπούρα, πρωτότυπες μακαρονάδες και φρέσκα ελληνικά όστρακα. Τέλος, το ζεστό κιουνεφέ με τραγανό κανταΐφι, τυρί και παγωτό μαστίχα ολοκληρώνει τη φημισμένη του ψαροφαγία.

O σπουδαίος Alex Atala στο «Zillers»

Ο παγκοσμίου κλάσης Βραζιλιάνος σεφ έρχεται καλεσμένος του εστιατορίου Zillers και του βραβευμένου σεφ Παύλου Κυριάκη για ένα 4 hands στις 25 Ιουνίου.

Ενα από τα πιο ηχηρά ονόματα της διεθνούς γαστρονομικής σκηνής, έρχεται από το Σάο Πάολο στο roof garden του Zillers, με την εκπληκτική θέα της Ακρόπολης για να χαρίσει μαζί με τον Π.Κυριάκη ένα μενού 8 σταδίων βασισμένο στη φιλοσοφία και το προσωπικό μαγειρικό στυλ τους.

Το δείπνο στο «Zillers» θα συνοδεύσουν κρασιά του MW Γιάννη Καρακάση.Με καριέρα πάνω από 30 χρόνια, ο βραβευμένος Βραζιλιάνος σεφ, έχει ανεβάζει τις βραζιλιάνικες γεύσεις σε νέα ύψη ενώ το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριό του στο Σάο Πάολο, D.O.M., βρίσκεται στη λίστα των World’s 50 Best Restaurants. Άνοιξε το 1999, και ήταν το πρώτο βραζιλιάνικο εστιατόριο που βραβεύτηκε με δύο αστέρια Michelin.

Γνωστός για τον τρόπο που μεταμορφώνει τα παραδοσιακά βραζιλιάνικα πιάτα με την προσθήτη γαλλικών και ιταλικών τεχνικών, το 2013, ίδρυσε το Atá, ένα ινστιτούτο για το φαγητό με μια ομάδα ειδικών που μοιράζονται γνώσεις σχετικά με το φαγητό, τη μαγειρική, την παραγωγή και τη φύση. Το νεότερο εγχείρημά του είναι το Bio – Comer Saudável, που άνοιξε τον Μάιο του 2017 και προσφέρει ένα μενού εστιασμένο στα βιώσιμα τρόφιμα.