Το φαινόμενο «Salted Caramel»

Όλοι πια έχουμε ακούσει είτε γλυκά, είτε παγωτά που έχουν αυτόν τον συνδυασμό αλμυρής και γλυκιάς γεύσης ταυτόχρονα. Ποιος όμως είναι ο δημιουργός αυτής της ξεχωριστής γεύσης που από εκκεντρική πολυτέλεια έχει γίνει σχεδόν καθημερινή συνήθεια και γιατί δεν μπορούμε να σταματήσουμε να τρώμε οτιδήποτε περιέχει Salted Caramel;

Οι ρίζες της αλατισμένης καραμέλας ξεκινούν πριν από περίπου τρεις δεκαετίες, από τη Βρετάνη της Γαλλίας, εκεί όπου ο βραβευμένος σοκολατοποιός Henri Le Roux πρωτοπόρησε δημιουργώντας μια από τις δημοφιλέστερες καινοτομίες στον χώρο της ζαχαροπλαστικής. Προερχόμενος από οικογένεια ζαχαροπλαστών, ο Le Roux σπούδασε σοκολατοποιός στην τότε μοναδική στον κόσμο σχολή ζαχαροπλαστικής και μετά τις σπουδές του ανέλαβε τη διαχείριση της οικογενειακής επιχείρησης.

Στην προσπάθειά του να διαφοροποιηθεί από τα άλλα ζαχαροπλαστεία, χρησιμοποίησε στις συνταγές του το προϊόν για το οποίο ήταν δημοφιλής η περιοχή, το αλατισμένο βούτυρο. Μετά από εκτεταμένες δοκιμές, ο Le Roux δημιούργησε μια καραμέλα αλατισμένου βουτύρου, η οποία έγινε γρήγορα best-seller βάζοντας το κατάστημά του στον γαστρονομικό χάρτη. Σήμερα, υπάρχουν πολλά καταστήματα Henri Le Roux σε όλη τη Γαλλία, όπου οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν αυτή την πρώιμη εκδοχή του Salted Caramel.

Γιατί είναι μια γεύση που ενθουσιάζει
Παρά τη μακρόχρονη ιστορία, η γεύση Salted Caramel έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στο ελληνικό κοινό τα τελευταία χρόνια, αφού τη συναντάμε παντού, από γλυκά καλών ζαχαροπλαστείων μέχρι σε απλές σοκολάτες και γκοφρέτες του περιπτέρου, ακόμη και σε γιαούρτια. Φυσικά, έχει κάνει την εμφάνισή της και στα ροφήματα, όπως είναι οι ζεστές σοκολάτες, οι καφέδες και τα ενεργειακά ποτά. Γιατί όμως αυτή η ιδιαίτερη γεύση έχει γίνει τόσο δημοφιλής στους καταναλωτές; Την εξήγηση την έχουν δώσει οι επιστήμονες και αποκαλείται «Ηδονική Κλιμάκωση».

H Ηδονική Κλιμάκωση μας συμβαίνει όταν όσο συνεχίζουμε να τρώμε ένα φαγητό έχει όλο και καλύτερη γεύση. Αντί τελικά να βαρεθούμε αυτό που τρώμε, μας αρέσει όλο και περισσότερο. Σύμφωνα με μελέτη, αυτό γίνεται συνήθως όταν ένα εύγευστο τρόφιμο αποτελείται από έναν συνδυασμό γεύσεων και το άτομο έχει την ικανότητα να αναγνωρίζει και τις δυο γεύσεις. Έτσι και στην περίπτωση του Salted Caramel, αυτός που το γεύεται μπορεί να διακρίνει και την αλμυρή και τη γλυκιά γεύση ταυτόχρονα. Επίσης, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η ηδονική κλιμάκωση μπορεί να αυξήσει την κατανάλωση και να επηρεάσει την επιλογή τροφίμων.

Δίκαια λοιπόν πολλές εταιρείες επενδύουν σε νέα προϊόντα με γεύση Salted Caramel, αφού οι καταναλωτές τα βάζουν ψηλά στη λίστα των επιλογών τους.

Οι νέες αγορές που επιχειρεί να ανοίξει το Υπουργείο Τουρισμού

Έχοντας πλέον εξασφαλίσει τη σταθερή ροή τουριστών από τις βασικές αγορές της Ελλάδας, το Υπουργείο Τουρισμού επιχειρεί και το άνοιγμα νέων αγορών, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη σεζόν.

Στο πλαίσιο αυτό, αυτές τις ημέρες υλοποιείται ταξίδι εξοικείωσης (fam trip) για τους εκπροσώπους πέντε μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων της Νότιας Κορέας σε Αθήνα-Αττική, Κορινθία, Ρόδο και Σαντορίνη, με τη συμβολή του ΕΟΤ, σε συνεργασία με την Ελληνική Πρεσβεία στη Σεούλ, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τη συνδρομή άλλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων.
Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται συναντήσεις με εκπροσώπους των τοπικών αρχών και των τουριστικών φορέων, καθώς και επισκέψεις σε ξενοδοχειακές και άλλες υποδομές, επίσκεψη σε οινοποιείο, καθώς και σε σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους των περιοχών.

Στόχος του fam trip είναι να καταστεί η Ελλάδα περισσότερο γνωστή στους Κορεάτες επαγγελματίες του κλάδου ως ένας ιδιαίτερος πολιτισμικός, ιστορικός, αρχαιολογικός και γαστρονομικός προορισμός, ώστε στην μετά-Covid εποχή να ενισχυθούν οι ροές επισκεπτών από αυτή τη σημαντική αναδυόμενη αγορά προς τη χώρα μας.

Στο ταξίδι εξοικείωσης συμμετέχουν οι εκπρόσωποι τριών κορυφαίων ταξιδιωτικών ομίλων της κορεατικής αγοράς με υψηλή δραστηριοποίηση στην Ευρώπη (Lotte Tour, Hana Tour και Hanjin Tour) και δύο ιδιαίτερα ανερχόμενων διαδικτυακών ταξιδιωτικών πλατφορμών, που προσφέρουν περισσότερα από 23.000 προϊόντα για ταξίδια στο εξωτερικό σε περισσότερες από 800 πόλεις παγκοσμίως (My Real Trip και Yellow Ballon).

Οι Κορεάτες πράκτορες συναντήθηκαν χθες στα γραφεία του ΕΟΤ με τη Γενική Διευθύντρια Σοφία Λαζαρίδου και στελέχη του Οργανισμού, παρουσία του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Πρωτοβουλίας «Επανεκκίνηση της Ελληνικής Οικονομίας», Δημήτρη Μουτούση. Η εκπρόσωπος της Hanjin Travel, θυγατρικής της Korean Air, επιβεβαίωσε την επανέναρξη απευθείας πτήσεων charter Σεούλ-Αθήνα-Σεούλ κατά τον προσεχή Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Κάλεσμα Κικίλια στην Emirates για πτήσεις από Θεσσαλονίκη
Μετά από πέντε χρόνια απευθείας πτήσεων της Emirates στη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε την αεροπορική εταιρεία να εντάξει και τη Θεσσαλονίκη στο πρόγραμμά της. Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας ζήτησε από την εταιρεία να εξετάσει τη δυνατότητα για απευθείας αεροπορική σύνδεση του Ντουμπάι και της Νέας Υόρκης και με το αεροδρόμιο “Μακεδονία” της Θεσσαλονίκης, το οποίο -όπως είπε- μπορεί να γίνει κόμβος για όλα τα Βαλκάνια.

«Οι κάτοικοι των Βαλκανικών χωρών προτιμούν να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μέσω της Θεσσαλονίκης. Το αεροδρόμιο “Μακεδονία” έχει αναβαθμιστεί σημαντικά. Οι επενδύσεις στον ξενοδοχειακό κλάδο είναι συνεχείς. Το λιμάνι της πόλης συνδέεται με το αεροδρόμιο για το check-in και τη μεταφορά των αποσκευών των ταξιδιωτών, ενώ η κρουαζιέρα -ειδικά για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης- παρουσιάζει αύξηση φέτος σε ποσοστό 250%, γεγονός που δείχνει τη δυναμική της πόλης», κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.

H Google γιορτάζει τα 15 χρόνια του Street View

Στις 29 Μαΐου το Google Street View θα γιορτάσει τα 15α γενέθλιά του. Με αφορμή τη μεγάλη αυτή γιορτή, η Google δοκιμάζει σε πιλοτικό επίπεδο μια νέα κάμερα που θα κυκλοφορήσει την επόμενη χρονιά και θα τη βοηθήσει να συλλέξει εικόνες από ακόμα περισσότερα μέρη.

Η νέα κάμερα διαθέτει όλη τη δύναμη, ανάλυση, και δυνατότητες επεξεργασίας που διαθέτει ένα πλήρως εξοπλισμένο Street View Car, συμπυκνωμένες σε ένα υπερ-μεταφερόμενο σύστημα κάμερας που έχει μέγεθος όσο μια γάτα. Αντίθετα με τις γάτες όμως, είναι έτοιμη να κατακτήσει απόμακρα νησιά, να σκαρφαλώσει βουνά ή να κάνει μια βόλτα στη πλατεία της γειτονιάς. Από το 2007 έως σήμερα, τα αυτοκίνητα του Street View έχουν συλλέξει πάνω από 220 δισεκατομμύρια εικόνες και έχουν διανύσει πάνω από 10 εκατομμύρια μίλια – όσο ο γύρος του κόσμου 400 φορές!

Σήμερα, η ομάδα της Google παρουσιάζει τα μέρη που τράβηξαν περισσότερο το ενδιαφέρον της την περασμένη χρονιά, καθώς και κάποιες από τις πιο αγαπημένες τοποθεσίες που επέλεξε να παρουσιάσει ειδικά για την περίσταση, η Google.

Στα μέρη αυτά, συγκαταλέγεται, και η Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα, η μοναδική Μονεμβάσια.

Ανοικτός διαγωνισμός για το θρυλικό Σάρλιτζα Παλλάς στη Λέσβο

Ανοικτό αρχιτεκτονικό διαγωνισμό προσχεδίων με σκοπό την επιλογή αναδόχου για την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης του έργου «Αξιοποίηση οικοπέδου Σάρλιτζα με δημιουργία κέντρου θερμαλισμού και πολιτιστικού συγκροτήματος», προκήρυξε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Ο διαγωνισμός στοχεύει στη συνολική αξιοποίηση ακινήτου 18.478 τ.μ. στην περιοχή της Θερμής Λέσβου, στο οποίο περιλαμβάνεται το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα του ξενοδοχείου «Σάρλιτζα Παλλάς». Το ξενοδοχείο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και σύμφωνα με τη Monumenta «αποτέλεσε στολίδι αρχιτεκτονικής και πόλο έλξης επισκεπτών υψηλού επιπέδου της ευρύτερης επικράτειας προσφέροντας στους θαμώνες του λουτροθεραπείες σε συνδυασμό με κοσμική ζωή».

Στα δωμάτιά του φιλοξενήθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Στρατής Μυριβήλης. Το ξενοδοχείο λειτούργησε έως και το 1982 όπου έκλεισε και εγκαταλείφθηκε. Πέντε χρόνια μετά κηρύχθηκε διατηρητέο. Στην έκκληση του 2019 η Monumenta υποστήριξε ότι «αν και από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ), για τη διάσωση και αξιοποίηση του κτιρίου αυτού, μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία ουσιαστική παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ παράλληλα χειροτερεύει η ήδη δραματική κατάσταση του κτιρίου».

Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου είχε απαντήσει ότι «βρίσκεται στην προετοιμασία του φακέλου για την έκδοση πολεοδομικής άδειας», ενώ για την ολοκλήρωση του φακέλου «εκκρεμεί, εκτός των άλλων, απόφαση του υπουργείου Τουρισμού με την οποία θα αναγνωρίζεται ως ιαματικός ο φυσικός αυτός πόρος»… Περισσότερα, στο Build

Διαγωνισμός για την εκμίσθωση του Ωκεανίδα στη βουλιαγμένη

Ηλεκτρονικό ανοιχτό πλειοδοτικό διαγωνισμό για τη μακροχρόνια εκμίσθωση του τουριστικού της ακινήτου Ωκεανίδα στην Ακτή Βουλιαγμένης προκήρυξε η ΕΤΑΔ, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της www.e-publicrealestate.gr. Η ΕΤΑΔ κατόπιν μακράς δικαστικής διαμάχης, δικαιώθηκε δικαστικά από το Εφετείο Αθηνών, με αποτέλεσμα να θέσει τέρμα στη μακροχρόνια καταπάτηση του εν λόγω ακινήτου της, αποβάλλοντας τους αυθαίρετους κατόχους του και ανακτώντας και πάλι πριν λίγες ημέρες τον έλεγχο της Ωκεανίδας.

Πρόκειται για είναι ένα εμβληματικό κτίριο, εντός της Ακτής Βουλιαγμένης, σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση με εκπληκτική θέα, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την σύγχρονη ιστορία της ακτογραμμής της Αττικής. Είναι ένα πρωτότυπο και μεγάλης επιρροής έργο των διακεκριμένων αρχιτεκτόνων Πρ. Βασιλειάδη, Π. Σακελλάριου, Εμ. Βουρέκα και του συνεργάτη τους Ν.Π. Χατζημιχάλη των αρχών της δεκαετίας του ‘60.

Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάπτυξη τουριστικής ή/και επισιτιστικής επιχείρησης σύμφωνα με τις ισχύουσες στην περιοχή διατάξεις και η ενεργειακή αναβάθμισή του. Η διάρκεια της εκμίσθωσης προβλέπεται για 10 έτη, με δυνατότητα παράτασης για 10 επιπλέον έτη, κατόπιν συμφωνίας της ΕΤΑΔ με τον ανάδοχο.

Προθεσμία και τόπος υποβολής του Φακέλου Δικαιολογητικών του διαγωνισμού, ορίζεται η Πέμπτη 28 Ιουλίου 2022, 14:00 ώρα Ελλάδος, στα γραφεία της ΕΤΑΔ Α.Ε., Βουλής 7 Σύνταγμα, Αθήνα.

Captain’s House: Ανέλαβε ο μισελενάτος σεφ Edgard Bovier

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin chef Edgard Bovier και ο Vania Cebula από το Lausanne Palace ανέλαβαν το ανανεωμένο Captain’s House του Grand Resort Lagonissi, ενός από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχεία της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

Οι δύο έμπειροι chef ετοίμασαν ένα καλοκαιρινό signature μενού, με έμπνευση από τις γεύσεις της Ιταλίας, της Ελλάδας, της Γαλλίας και της Ελβετίας. Ο Edgard Bovier, έχει διαπρέψει στις μεγαλύτερες κουζίνες παγκοσμίως (Badrutt’s Palace και Suvretta House στο St. Moritz, Vendôme στο Μπαχρέιν, Chésery και Olden στο Γκστάαντ) και από το 2004 ηγείται της ομάδας του Lausanne Palace. Μαζί του στο Captain’s House και ο Ιταλός Vania Cebula, ο οποίος μεταφέρει την εμπειρία από κορυφαία εστιατόρια σε Πάντοβα, (συμπεριλαμβανομένου και του Le Calandre, βραβευμένο με 3 αστέρια Michelin), Λονδίνο, Παρίσι και Κρήτη.

Με έμπνευση από τις γαστρονομικές παραδόσεις της Μεσογείου, το φετινό μενού του Captain’s House, βάζει στο επίκεντρο τις ποιοτικές ελληνικές πρώτες ύλες, με έμφαση στα φρέσκα ψάρια και στα θαλασσινά, χωρίς να λείπουν οι εξαιρετικές κοπές κρέατος και τα χειροποίητα ζυμαρικά. Κλασικά πιάτα επανασυστήνονται υπό τη σύγχρονη ματιά των chefs, όπως το vitello tonnato με ξύσμα αυγοτάραχου Μεσολογγίου και το λιμοντσέλο τιραμισού.

Το εστιατόριο με την υπέροχη βεράντα και την ειδυλλιακή θέα στη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα, ξεχωρίζει για την επηρεασμένη από τη θάλασσα διακόσμησή του, αλλά και για τη ζωντανή μουσική που ολοκληρώνει την εμπειρία.

Annie Fine Cooking: Συνεχίζει με νέο σεφ τον Στέφανο Μιχάλη

Μετά την αποχώρηση της Σταυριανής Ζερβακάκου που έβαλε στον γαστρονομικό χάρτη της πόλης το Annie Fine Cooking, στο πεζοδρόμιο της Μεναίχμου στον Νέο Κόσμο, την κουζίνα ανέλαβε εδώ και δύο μήνες ο Στέφανος Μιχάλης, που συνεχίζει στην ίδια κατεύθυνση της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής comfort κουζίνας, με ένα μενού που αλλάζει καθημερινά.

Ο σεφ που έχει θητεύσει στη Θεσσαλονικιώτικη «Μούργα», αλλά και στις αθηναϊκές γαστροταβέρνες «Σεϋχέλλες» και «Λίνου, Σουμπάσης & ΣΙΑ» συνεχίζει με αξιώσεις όσα έκαναν γνωστή την ελληνική κουζίνα του Annie Fine Cooking, που περνά μέσα της σύγχρονες επιρροές αλλά και νησιωτικά στοιχεία, αφού η θητεία του στην κουζίνα της Μαργαρίτας στην Ανάφη, έχει αφήσει το αποτύπωμά της στη μαγειρική του.

Στο μενού βρίσκει κανείς όσπρια συνδυασμένα με ψάρι όπως η οσπριοσαλάτα με σκουμπρί ή η φάβα από κουκιά με πετάλι και αγκινάρες, αχνιστά/μαγειρευτά πιάτα, όπως το ψάρι ημέρας ου σερβίρεται με λαχανικά, αλλά και κρέας, με έμφαση στο κατσίκι. Ο σεφ αγαπά τα τυριά και στον κατάλογο μπαίνουν κατσικίσια τυριά από μικρούς παραγωγούς, παστώνει και καπνίζει τα ψάρια που μπαίνουν στις συνταγές του και εμφιαλώνει τα δικά του φυσικά κρασιά, αφού είναι ο οινοποιός του Κτήματος Φλαμαρού, στην Ανάφη, τα οποία βρίσκουμε και στην κάρτα του Annie Fine Cooking.

Vegan κουζίνα: Η τάση που παραμένει δυνατή

Τα τελευταία στοιχεία του Google Trends δείχνουν ότι αυξάνονται οι αναζητήσεις για τα vegan εστιατόρια, ενώ έχουν πέσει οι αναζητήσεις για το βιγκανισμό γενικότερα. Το Google Trends, ένα εργαλείο ανάλυσης δεδομένων που ανήκει στην Google, επιτρέπει την ανάλυση και τη σχετική δημοτικότητα αναζήτησης διαφόρων θεμάτων σε όλο τον κόσμο.

Ο όρος βιγκανισμός άρχισε να ανεβαίνει σε δημοτικότητα από το 2004, όταν τα δεδομένα έγιναν για πρώτη φορά διαθέσιμα και κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2020.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα του Google Trends, οι σχετικές αναζητήσεις το πρώτο τρίμηνο του 2022 παρουσίασαν σημαντική πτώση σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2021 και του 2020, κάτι που μπορεί να οφείλεται και στη σταδιακή επαναφορά στην κανονικότητα μετά την πανδημία.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με μια νέα έκθεση από την ομάδα του Chef’s Pencil, υπάρχει ένα θετικό σημείο για τα εστιατόρια.

Η ομάδα χρησιμοποίησε διαφορετικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των τάσεων αναζήτησης της Google, του Google Adwords και άλλων πληροφοριών, τα οποία δείχνουν ότι οι αναζητήσεις που σχετίζονται με τα χορτοφαγικά εστιατόρια έχουν αυξηθεί.

Ακόμη, το Chef’s Pencil ανέλυσε τις αναζητήσεις για τις 500 πιο δημοφιλείς λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το βιγκανισμό σε μια περίοδο τεσσάρων ετών, κάτι που καλύπτει ένα ευρύ σύνολο αναζητήσεων που σχετίζονται με τη χορτοφαγία, από συνταγές και υλικά μέχρι εστιατόρια.