Μαζί με τους τουρίστες στα ξενοδοχεία, έρχονται και οι… απατεώνες

Η έντονη ανάγκη των ανθρώπων να αποδράσουν μετά από τα δύο χρόνια της πανδημίας, έχει οδηγήσει στην επανεκκίνηση των ταξιδιών, αλλά και στην έξαρση των απατεώνων. Στο στόχαστρό τους μπαίνουν τόσο οι τουριστικοί επιχειρηματίες όσο και οι ταξιδιώτες.

Πώς λειτουργούν οι scammers
Στο στόχαστρο των επιτήδειων βρίσκονται -μεταξύ άλλων- και ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία, το τελευταίο διάστημα πολλοί επαγγελματίες του κλάδου έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικής απάτης, έχοντας χάσει σημαντικά χρηματικά ποσά από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Συνήθως οι δράστες, για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο. Έτσι, επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς. Συνήθως στέλνουν μήνυμα με κάποιον σύνδεσμο που παραπέμπει σε ιστοσελίδα, η οποία προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου ο επαγγελματίας καλείται να καταχωρίσει τους προσωπικούς του τραπεζικούς κωδικούς και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς.

Η αστυνομία συμβουλεύει τους επαγγελματίες να μην καταχωρούν όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής τους τραπεζικής σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούν σε άλλα άτομα τους προσωπικούς τους κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Οι απατεώνες δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο
Η βρετανική αρχή Action Fraud, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών σε περιπτώσεις υπόπτων που υποδύονται νόμιμες ταξιδιωτικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων «κλώνων» ιστοτόπων σύγκρισης τιμών, ιστοτόπων αεροπορικών εταιρειών και ιστοτόπων καταλυμάτων διακοπών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το διάστημα 2021-2022, η Action Fraud δέχτηκε 4.244 καταγγελίες για απάτες σχετικές με ταξίδια, αριθμός αυξημένος κατά 120% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα θύματα φαίνεται να έχουν χάσει σχεδόν 7,4 εκατ. λίρες, με μέσο όρο 1.868 λίρες ανά άτομο.

Σε κάποιες περιπτώσεις, τα θύματα αναζητώντας αεροπορικά εισιτήρια στο διαδίκτυο, μπήκαν σε ιστότοπο που θεωρούν ότι ανήκει στην αεροπορική εταιρεία. Σε άλλες περιπτώσεις, ακολούθησαν έναν σύνδεσμο μέσω διαφήμισης σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή χρησιμοποίησαν ιστότοπο που θεώρησαν ότι κάνει σύγκριση τιμών. Κάποια θύματα μάλιστα δεν αντιλήφθηκαν την απάτη, παρά μόνο όταν φτάνοντας στο αεροδρόμιο, δεν μπόρεσαν να κάνουν check-in.

Η Action Fraud συνιστά στους καταναλωτές να κάνουν ενδελεχή έλεγχο στις ιστοσελίδες πριν αποφασίσουν να καταχωρίσουν τα τραπεζικά τους στοιχεία. Και σε κάθε περίπτωση να αναφέρουν περιπτώσεις απάτης.

Με άνοδο αφίξεων και εισπράξεων ξεκίνησε η χρονιά

Τα στοιχεία για το ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών του α’ τριμήνου ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος. Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 342,2% την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2022 και η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση αυξήθηκε κατά 295,8%. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία ανά χώρα προέλευσης.

Το α’ τρίμηνο, η πρώτη χώρα προέλευσης τουριστών ήταν η Γερμανία με 151.400 ταξιδιώτες που άφησαν στην Ελλάδα 66,1 εκατ. ευρώ (αυξημένα κατά 279,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021) και δεύτερη η Βρετανία με 91.600 ταξιδιώτες και εισπράξεις 47,1 εκατ. ευρώ (+550%). Ακολούθησαν, οι ΗΠΑ με 37.700 ταξιδιώτες και εισπράξεις 34,5 εκατ. ευρώ (+2093%) και η Γαλλία με 53.700 ταξιδιώτες και εισπράξεις 23,6 εκατ. ευρώ (+567,7%), κάνοντας εμφανή τη σημαντική διαφορά στη μέση κατά κεφαλή δαπάνη των Αμερικανών τουριστών.

Από την άλλη, η αγορά της Ρωσίας είχε ξεκινήσει με πολύ καλές προοπτικές. Η ταξιδιωτική κίνηση από τη Ρωσία αυξήθηκε κατά 1.429,3% και διαμορφώθηκε σε 8.600 ταξιδιώτες, με τις εισπράξεις να φτάνουν στα 5,8 εκατ. ευρώ. Ο πόλεμος στην Ουκρανία όμως ανέκοψε την πορεία αυτής της αγοράς.

Ο Ομιλος Φάις επεκτείνεται στην Κέρκυρα

Σήμερα ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη Mελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί από το σχήμα του ομίλου Φάις και της Bluehouse, στο οποίο κατόπιν σχετικού διαγωνισμού που πραγματοποίησε το ΤΑΙΠΕΔ, πέρασε το ιστορικό ακίνητο Castello Bibelli. Σύμφωνα με το σχέδιο, θα αναπτυχθούν ένα ξενοδοχείο 5 αστέρων, παραθεριστικές κατοικίες, χώροι εστίασης και αναψυχής, καθώς και υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις σε ένα ακίνητο συνολικής έκτασης 77 στρεμμάτων.

Το ξενοδοχείο θα έχει δυναμικότητα 51 κλινών και ο χώρος φιλοξενίας υψηλών προδιαγραφών θα υλοποιηθεί με την αποκατάσταση και επανάχρηση του κεντρικού κτηρίου, που στο εξής θα ονομάζεται Castello. Το εν λόγω κτήριο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο εξαιρετικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς, νεογοτθικού ρυθμού, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το αίθριο και τους δύο πυργίσκους. Με την αναπαλαίωση του κτίσματος θα δημιουργηθούν 17 πολυτελείς σουίτες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι εργασίες εκτιμάται ότι θα διαρκέσουν περίπου 48 μήνες. Την ίδια στιγμή, ο επιχειρηματίας επιδιώκει να επεκτείνει την παρουσία του στον τουρισμό, με το ενδιαφέρον του να εστιάζεται, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, στην Κρήτη και στην Εύβοια.

Υπογραμμίζεται ότι το πρώτο ξενοδοχείο του ομίλου Φάις, το Radisson Blu Zaffron Resort, στη Σαντορίνη, έκανε το ντεμπούτο του στον ξενοδοχειακό κλάδο τον περασμένο Αύγουστο.

Η Θεσσαλονίκη σε περιοδικό μόδας

O Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το γραφείο ΕΟΤ Κάτω Χωρών και την αναπληρώτρια διευθύντρια κ. Άντζελα Τζίφα φιλοξένησαν την ομάδα παραγωγής φωτογράφισης μόδας, του γυναικείου εβδομαδιαίου περιοδικού Vrouw που κυκλοφορεί κάθε Σάββατο ως ένθετο περιοδικό με την εφημερίδα De Telegraaf και κάθε δύο μήνες σε πολυτελή έκδοση glossy με 124 σελίδες.

Η ομάδα παραγωγής τεσσάρων ατόμων συνοδευόμενη την art director Jolien Strookappe και την ταξιδιωτική αρθρογράφο Sabine Leenhouts επέλεξαν τη Θεσσαλονίκη ως ιδανικό «σκηνικό» φωτογράφισης μόδας αλλά και για την προβολή της Θεσσαλονίκης ως ταξιδιωτικό προορισμό.

Αξίζει να σημειωθεί πως το έντυπο περιοδικό Vrouw έχει 1,2 εκ αναγνώστες μηνιαίως και 1,8 εκ αναγνώστες μηνιαίως στην online έκδοση https://www.telegraaf.nl/vrouw/vrouw-magazine και https://www.telegraaf.nl/vrouw/glossy. Eπίσης έχει 145.000 ακολούθους στο Facebook & 38.000 στο Instagram. Απευθύνεται σε γυναίκες σε ποσοστό 65% ηλικίας 30-55 ετών και υψηλού εισοδηματικού επιπέδου. Η πολυτελής glossy έκδοση έχει 350.000 αναγνώστες. Η απήχηση της glossy έκδοσης είναι τόσο μεγάλη που η αξία μίας σελίδας διαφήμισης ανέρχεται σε 24.983 ευρώ.

Με τα δεδομένα αυτά η Θεσσαλονίκη προβάλλεται μέσα από τη φωτογράφηση και την αρθρογραφία, στο δυναμικό γυναικείο κοινό που είναι και οι decision makers για τις οικογενειακές διακοπές.

Η προβολή της αρθρογραφίας γίνεται σε περίοδο ιδανική για την αύξηση των προκρατήσεων και επιπλέον θα έχει διάρκεια 4 μηνών με επαναλαμβανόμενη στόχευση, μέσω διαφορετικών μέσων και καναλιών. Η δημοσιογράφος Sabine Leenhouts που ταξίδεψε με την παραγωγή για την παραγωγή του τουριστικού άρθρου, συνεργάστηκε με τον Οργανισμό Τουρισμού για το περιεχόμενο της φωτογράφισης αλλά και για τα σημεία της πόλης που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών.

Άνοιξε η TUI fly το πρόγραμμα του 2023

Τρία εκατομμύρια θέσεις, εκ των οποίων περισσότερες από τις μισές αφορούν τα ελληνικά νησιά, άνοιξε η TUI fly προς κράτηση για το καλοκαίρι του 2023. Κορυφαίοι προορισμοί του προγράμματος είναι η Κρήτη και η Μαγιόρκα, με 70 εβδομαδιαίες πτήσεις για καθεμία.

Για τη σεζόν του 2023, η TUI fly θα προσφέρει περισσότερες από 500 εβδομαδιαίες συνδέσεις με 23 ηλιόλουστους προορισμούς της Ευρώπης, της Β. Αφρικής και της Τουρκίας.

Tα Κύθηρα πρωτοπορούν στη βιωσιμότητα

Τι ακριβώς περιλαμβάνει το πρόγραμμα Kythera Trails;

Ν.Γ.: Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που έχει στόχο τη διάσωση και τον εμπλουτισμό της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυθήρων, συμβάλλοντας παράλληλα στην ευημερία της τοπικής κοινωνίας. Περιλαμβάνει την αποκατάσταση παλιών μονοπατιών αλλά και παραδοσιακών δραστηριοτήτων κατά μήκους αυτών, ενώ πλαισιώνεται από καινοτόμες δράσεις όπως η πιστοποίηση Green Flag Trails, που επιφέρουν θετικό περιβαλλοντικό, κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο. Βασικό εργαλείο στην προ­σπάθεια αυτή αποτελεί η προσέγγιση INCREAte του Μεσογειακού Ινστιτούτου για τη Φύση και τον Άνθρωπο (MedINA), που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στα Κύθηρα. Στο πλαίσιο αυτό διαμορφώθηκε η «Στρατηγική για τον Τουρισμό στα Κύθηρα» με έξι αλληλένδετους θεματικούς άξονες, βάσει της οποίας επιτεύχθηκε σύμπραξη του MedINA με το ΚΙΠΑ, το Δήμο Κυθήρων και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων & Αντικυθήρων (ΕΕΠΚΑ).

Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά των μονοπατιών των Κυθήρων;

Ρ.Ζ.: Το δίκτυο Kythera Trails αποτελείται από 11 κυκλικές θεματικές διαδρομές συνολικού μήκους 100 χλμ. Παράλληλα με την αποκατάσταση των παλιών παραδοσιακών μονοπατιών, αναπτύχθηκε μια διαδρομή via ferrata, εκδόθηκε οδηγός canyoning για επτά φαράγγια, ενώ ξεκινάει η κατασκευή διαδρομών ορεινής ποδηλασίας και η περαιτέρω επέκταση του δικτύου μονοπατιών. Τρεις από τις θεματικές αυτές διαδρομές έγιναν οι πρώτες στην Ευρώπη που βραβεύτηκαν με την πιστοποίηση Green Flag Trails. Με τη χρήση της νέας ιστοσελίδας και της εφαρμογής για κινητά, οι επισκέπτες έχουν πρόσβαση σε 417 αφηγήσεις που συνοδεύουν τα σημεία φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς.

Με ποιους τρόπους συνεισφέρει το Kythera Trails στη βιωσιμότητα;

Ν.Γ.: Συμβάλλοντας στην επέκταση της τουριστικής περιόδου και διασπείροντας χωρικά και χρονικά τον τουρισμό στο νησί, το Kythera Τrails προσπαθεί, και εν μέρει τα έχει καταφέρει, να πείσει την τοπική κοινωνία να ακολουθήσει ένα διαφορετικό τουριστικό μοντέλο σε σχέση με αυτό του μαζικού τουρισμού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Με αυτό τον τρόπο και σε συνδυασμό με διάφορες δράσεις διαχείρισης υδατικών πόρων, συμβάλει επίσης στην άμβλυνση του υδατικού ελλείμματος, η οποία κορυφώνεται απότομα το καλοκαίρι λόγω τουρισμού. Έργα όπως η αποκατάσταση των παλιών παραδοσιακών μονοπατιών και μικροφραγμάτων, είναι αειφόρες πράσινες υποδομές χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος που ευθυγραμμίζονται με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Τέλος, με το έργο ‘Terra Kytheria’ προάγουμε τη βιώσιμη γεωργία στα Κύθηρα. Πρόκειται για ένα σύστημα καλλιέργειας και πιστοποίησης, προσαρμοσμένο στις τοπικές μεθόδους, το οποίο διατηρεί τη βιοποικιλότητα και τα παραδοσιακά αγροτικά τοπία του νησιού. Με σκοπό την ενίσχυση των ελαιοπαραγωγών και την ανάδειξη του κυθηραϊκού ελαιόλαδου, θα αναπτυχθούν επιχειρηματικές και πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ τουρισμού και πρωτογενούς παραγωγής.

Ποια η κοινωνική διάσταση του προγράμματος;

Ρ.Ζ.: Βασικός στόχος είναι η οικοδόμηση ενός επιχειρηματικού οικοσυστήματος το οποίο ενισχύει τη δικτύωση των επιχειρηματιών και τις συνέργειες σε τοπικό επίπεδο. Το πρόγραμμα στηρίζει εμπράκτως τις υφιστάμενες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις του νησιού, κάποιες από τις οποίες έχουν καταγράψει αύξηση επισκεπτών εκτός τουριστικής σεζόν 20-30% ετησίως, σύμφωνα με τη σχετική έρευνα του 2021. Παράλληλα, έχει το­νωθεί η νεανική επιχειρηματικότητα, με πρωτοβουλίες στον τομέα των υπαίθριων δραστηριοτήτων και νέες θέσεις εργασίας μεγαλύτερης διάρκειας. Για το σκοπό αυτό διοργανώθηκαν δωρεάν σεμινάρια ξενάγησης ερμηνείας που οδηγούν στη σχετική πιστοποίηση ξεναγών. Σημαντική είναι η ενδυνάμωση της τοπικής κοινωνίας. Η δράση «Υιοθέτησε ένα Μονοπάτι» κάθε χρόνο βρίσκει περισσότερους αναδόχους (τοπικοί σύλλογοι, ιδιώτες, επιχειρήσεις) που φροντίζουν τις διαδρομές. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι τα μονοπάτια του νησιού δεν τα χρησιμοποιούν μόνο οι επισκέπτες, άλλα και οι κάτοικοι. Έχουν διοργανωθεί πάνω από 80 κυριακάτικες ξεναγήσεις αλλά και μια σειρά αθλητικών εκδηλώσεων του πρωταθλήματος ‘Svelta’. Το κλειδί για όλες τις μικρές ή μεγάλες επιτυχίες, είναι οι συνέργειες των ανθρώπων και φορέων που δρουν στο νησί, οι οποίοι οραματίζονται και εργάζονται σκληρά για ένα βιώσιμο μέλλον στον τόπο τους.

ΔραμΟΙΝΟγνωσία 2022: Το δραμινό κρασί γιορτάζει

Ξεκίνησε η φετινή «ΔραμΟΙΝΟγνωσία», ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ οίνου της Ελλάδας, η οποία θα διαρκέσει έως την Κυριακή 29 Μαΐου 2022 φέρνοντας στο επίκεντρο το φημισμένο δραμινό κρασί. Μάλιστα, αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μάη θα είναι ανοικτά τα οινοποιεία του νομού για τους επισκέπτες με εκδηλώσεις, συναυλίες, γευσιγνωσία, masterclasses και εκθέσεις.

Επειτα από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας λόγω της πανδημίας, η 7η Δραμοινογνωσία δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να διασκεδάσουν, να ενημερωθούν, να γνωρίσουν τις ομορφιές και την ιστορία της Δράμας, να επισκεφτούν οινοποιεία της περιοχής, ακόμη και να αθληθούν, αφού την Κυριακή 29 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος αγώνας δρόμου, Drama Wine Trail στην περιοχή της Αδριανής με τους αθλητές να ακολουθούν διαδρομές μέσα από αμπελώνες και οινοποιεία.

Ανάμεσα στις ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις περιλαμβάνονται η φωτογραφική παρέμβαση «Click-Wine-Drink» στον σιδηροδρομικό σταθμό Δράμας (Παρασκευή 27 Μαΐου). Το Σάββατο 28 Μαΐου το «Τεμπελαρχείο» θα φιλοξενήσει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου, όπου γυναίκες του χωριού θα μαγειρέψουν και θα μοιράσουν ντόπιες λιχουδιές με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων ενώ την ίδια μέρα πραγματοποιείται και το «Γαστρονομικό ταξίδι με οδηγό τον οίνο και την πατάτα Κάτω Νευροκοπίου» στην πλατεία Κάτω Νευροκοπίου.

Τα οινοποιεία που παραμένουν ανοιχτά είναι το Κτήμα Παυλίδη που θα φιλοξενήσει μία επιστημονική ημερίδα, σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, με θέμα: «Αξιοποίηση του μικροβιακού terroir των αμπελώνων της εταιρείας «Κτήμα Παυλίδη», για την ανάδειξη των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών των τοπικών οίνων-PavlidisTerroir».

Καθώς και τα κτήματα Oenops (Kαρατζά), το κτήμα Τέχνη οίνου στο Μικροχώρι με ξεναγήσεις και δοκιμασίες των κρασιών με την συνοδεία μουσικής, το Κτήμα Γέννημα Ψυχής Μανωλεσάκη Ανδριανή, το Κτήμα Οινογένεσος Αδριανή, το Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη, Κτήμα Μιχαηλίδη Αγιος Αθανάσιος, και το Château Nico Lazaridi, που θα φιλοξενήσει ξεναγήσεις κατά τις οποίες οι άνθρωποι του οινοποιείου θα οδηγήσουν τους επισκέπτες στους χώρους συλλογής και επεξεργασίας σταφυλιών, στις δεξαμενές, στους χώρους οινοποίησης, στην υπόγεια κάβα και φυσικά στην περίφημη πινακοθήκη «Μαγικό Βουνό».

Δροσερή πρόταση για Aperitivo

Το αγαπημένο ιταλικό ποτό Campari παρουσιάζει το Campari Spritz, μια δροσερή πρόταση για ένα Aperitivo cocktail. Το εμβληματικό και διαχρονικό ποτό μέσα από ένα νέο τηλεοπτικό σποτ του Red Passion που βγαίνει στον τηλεοπτικό αέρα για πρώτη φορά φέτος, προτείνει ένα ταξίδι στα εκλεπτυσμένα αρώματα βοτάνων, που απογειώνουν τη γλυκόπικρη γεύση του ιταλικού ποτού. Η συνταγή του κοκτέιλ είναι απλή: σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο προσθέτετε 90ml Cinzano Το-Spritz, 60ml Campari, 30ml Schweppes Soda Water και με μια φέτα πορτοκάλι.

Με αφορμή την παρουσίαση της νέας πρότασης, το Campari καλεί τους λάτρεις του Aperitivo να ανακαλύψουν όλα τα Campari Spritz passion spots στην Ελλάδα, να γνωρίσουν το Campari Spritz με δράσεις και ενέργειες με τη συμμετοχή της brand ambassador Τόνιας Σωτηροπούλου.

Η μυστική συνταγή του Campari έχει τις ρίζες της στο 1860, στη Νοβάρα της Ιταλίας και παραμένει αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων. To Campari είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από το trend των bitters που εξαπλώνεται παγκόσμια.

To Manouka έγινε ενός έτους

Το αγαπημένο wine restaurant που βρίσκεται στον έβδομο όροφο του ξενοδοχείου Utopia στην Ερμού, παρά τις δύσκολες συνθήκες κατάφερε να εξελιχθεί, και να σβήσει το πρώτο του κεράκι. Με ατού τη συγκλονιστική θέα στην Ακρόπολη, ανοιχτό από το πρωί για καφέ και πρωινό και στη συνέχεια για lunch και dinner, επενδύει σε πιάτα της ελληνικής κουζίνας αλλά και στην ενημερωμένη λίστα κρασιά, που τιμούν το ελληνικό teroir και τις ξεχωριστές γηγενείς ποικιλίες από τον head sommelier, Βασίλη Παπαδόπουλο.

Στο νέο μενού όλα τα πιάτα πατάνε στο αρχέτυπο της παράδοσης και της ελληνικής διατροφικής συνήθειας και εμπλουτίζονται με τις κατάλληλες δόσεις εξωτισμού και fusion μαεστρίας. Για να πάρετε μια πρώτη γεύση τέτοια περίπτωση είναι το αναπάντεχο dumpling λαχανοντολμάς ή το παπουτσάκι αλλιώς, με ταρτάρ μοσχάρι και πουρέ καπνιστής μελιτζάνας.

Στη γευστική πατίνα του manouka παραμένουν οι θησαυροί του τόπους μας το λάδι, το βούτυρο, το μέλι, τα χόρτα, τα αλλαντικά, τα ψάρια τα οποία όμως γίνονται καμβάς γαστρονομικής πρωτοτυπίας κάτι όπως το επιδόρπιο ελαιολάδου λευκής σοκολάτας με παγωτό πράσινης ελιάς και πίκλα αγγούρι. Και δεν είναι μόνο τα πιάτα αλλά και τα cocktails, που σερβίρονται όλες τις ώρες της ημέρας, κάνοντας ακόμη μεγαλύτερο γκελ τη στιγμή του πιο ωραίου ηλιοβασιλέματος.

Ikies Santorini: Τοπικές γεύσεις… κατ’ιδίαν

Φέτος, το IKIES Santorini απογειώνει την υπηρεσία Private Dining, προσθέτοντας νέα γευστικά πιάτα με την υπογραφή του Chef Σωκράτη Μαλιγκάνη. Ο Σωκράτης Μαλιγκάνης, είναι ένας νέος Chef με 15ετή εμπειρία σε πολυτελή ξενοδοχεία και εστιατόρια στη Σαντορίνη, τη Ρόδο και τη Χαλκιδική. Φιλοσοφία του είναι να αναδεικνύει τα τοπικά προϊόντα με διεθνείς τεχνικές μαγειρικής.

Έχει δημιουργήσει ένα νέο μενού, χάρη στο οποίο οι καλεσμένοι του IKIES μπορούν να απολαύσουν αυθεντικές Ελληνικές γεύσεις και διεθνή πιάτα σε απόλυτη ισορροπία με ιδιαίτερη έμφαση στις ποιοτικές πρώτες ύλες.

Οι επισκέπτες του IKIES Santorini μπορούν να απολαύσουν πιάτα εμπνευσμένα από την ελληνική κουζίνα, φτιαγμένα από τοπικά προϊόντα όπως: Φάβα Σαντορίνης με καπνιστό χοιρινό ‘Απάκι’ και καραμελωμένα κρεμμύδια, παραδοσιακοί Ντοματοκεφτέδες Σαντορίνης με σάλτσα γιαουρτιού και κόλιανδρο, παραδοσιακή Κρητική Πίτα με μυτζήθρα και βιολογικό θυμαρίσιο μέλι, Άγρια Χόρτα, Χτένια με σάλτσα λεμόνι και πολλά άλλα. Το IKIES Santorini προσφέρει επίσης ένα All-Day menu, που περιλαμβάνει σαλάτες, σνακ, επιδόρπια και μια μεγάλη ποικιλία από Κυκλαδίτικα τυριά.

Οι γεύσεις και τα αρώματα των πιάτων αναδεικνύονται με τη σωστή επιλογή κρασιού από μικρά τοπικά οινοποιεία της Σαντορίνης προσεκτικά επιλεγμένα από τον Sommelier του ξενοδοχείου.