«Ένα υπέροχο τουριστικό 2022»

Συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο είχε χθες στη Ρόδο ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Στη συνάντηση, συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες και οι παρεμβάσεις που υλοποιούνται με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, τη βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς και την περαιτέρω ανάδειξη νησιών του Ν. Αιγαίου.

Ο Υπουργός Τουρισμού επεσήμανε ότι η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και τα νησιά της είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της μεγάλης προσπάθειας που γίνεται, ευχαριστώντας τον κ. Χατζημάρκο για τη στενή συνεργασία που έχουν από το Φθινόπωρο και για όλους τους μήνες χρόνου. Μεταξύ άλλων έκανε έκκληση στους επιχειρηματίες στον τουρισμό «να δώσουν ποιοτικές θέσεις εργασίας στους εργαζομένους τους, έτσι ώστε όλοι να είναι ευχαριστημένοι».

«Έχουμε μπροστά μας ένα υπέροχο τουριστικό 2022», είπε ο κ. Χατζημάρκος σχολιάζοντας τα μέχρι στιγμής στοιχεία, καλώντας τους νησιώτες «να δώσουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό να αντιμετωπίσουμε όλες τις προκλήσεις που έχει η χρονιά αυτή, να δώσουμε στους επισκέπτες μας την καλύτερη δυνατή εμπειρία, να γίνουνε διαφημιστές μας, να επιστρέψουν ξανά σε έναν τόπο ο οποίος συνέχεια αναβαθμίζεται σε όλα τα επίπεδα.

Το comeback του Mykonos Theoxenia

Ένα κτίριο ορόσημο μπροστά από την εποχή του, που έσπασε όλους τους κανόνες, ένας οραματιστής αρχιτέκτονας και μια συγκλονιστική τοποθεσία που έχει χαρακτηριστεί πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO: το θρυλικό Mykonos Theoxenia, μέλος των Design Hotels, ανακαινίστηκε ριζικά από την Vois Architects, αναβιώνοντας από τον ερχόμενο Ιούλιο μια αυθεντική Greeknessence ιστορία που ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60, αλλάζοντας τον ρου του ελληνικού τουρισμού. Η επανεκκίνηση του πιο πρόσφατου αποκτήματος της γνωστής αλυσίδας Louis Hotels, σε συνεργασία με την εταιρεία hotel management Trésor Hospitality, που διαχειρίζεται ήδη περισσότερα από 10 ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα, πρόκειται αναμφισβήτητα για το πολυαναμενόμενο γεγονός του καλοκαιριού.

Το ιστορικό Xenia Mykonos, χαρακτηριστικό έργο του τολμηρού μεταμοντέρνου αρχιτέκτονα του ΕΟΤ, Άρη Κωνσταντινίδη, κτίστηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’60 και αποτέλεσε πόλο έλξης πολλών celebrities, την εποχή που η Μύκονος θεωρούνταν ο πιο hot μεσογειακός προορισμός του διεθνούς και εγχώριου jet set. Το αγαπημένο ξενοδοχείο του Αριστοτέλη Ωνάση και της Τζάκι Κένεντι, το πρώτο ξενοδοχείο πέντε αστέρων στο νησί των ανέμων, γεννήθηκε από την ίδια πέτρα που περιβάλλει τα θαλάσσια τείχη του, σε μία απαράμιλλη καταπράσινη τοποθεσία στην άκρη της πόλης, που αποτελεί προστατευόμενη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO, λίγα μόλις βήματα από τους επιβλητικούς ανεμόμυλους.

Greeknessence
Για την ολική επαναφορά αυτού του ζωντανού μύθου επιστρατεύτηκε η ταλαντούχα ομάδα της Vois Architects, που σε συνεργασία με τον σχεδιαστή Cosmoanima και με απόλυτο σεβασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική των Κυκλάδων, εκλήθησαν να συνεχίσουν την ιστορία και να μετατρέψουν το όραμα του αρχετυπικού ελληνικού καλοκαιριού, την πεμπτουσία του Greeknessence, σε μια εκλεπτυσμένη πραγματικότητα για τον σύγχρονο ταξιδιώτη, μιλώντας κατευθείαν στην καρδιά του, διατηρώντας ωστόσο τον γνήσιο χαρακτήρα της θρυλικής εκείνης δεκαετίας. Το αποτέλεσμα είναι ένας γοητευτικός διάλογος μεταξύ των αέρινων εσωτερικών χώρων του κτιρίου με τον έντονα γραμμικό ρυθμό και των εκπληκτικών εξωτερικών χώρων με τη θέα τη Δήλο.

Τα 74 εξαιρετικά κομψά, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια με design έπιπλα και αυστηρά επιλεγμένα διακοσμητικά στοιχεία, καθώς και οι 4 signature σουίτες με ιδιωτική πισίνα και βεράντα, αποτελούν την επιτομή του στυλ. Τα μονοπάτια μέσα από τους αχανείς αρωματικούς κήπους που οδηγούν στα εστιατόρια, τα μπαρ και την πισίνα, ενισχύουν την ψυχική σύνδεση με το μοναδικό τοπίο.

Ο Γ.Γ. του ΕΟΤ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Ντάβος

Στο Νταβός της Ελβετίας βρίσκεται ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης για να πάρει μέρος στο World Economic Forum 2022 που πραγματοποιείται από 22 έως 26 Μαΐου 2022. Στο πλαίσιο του Greek House Davos, σήμερα, στις 8 το βράδυ, o Γ.Γ. του ΕΟΤ θα συμμετάσχει σε συζήτηση με θέμα «Μετασχηματισμός του τουρισμού για τη Δράση για το κλίμα:

Ένα νέο μοντέλο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης» μαζί με τον Πρόεδρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, Ριχάρδο Λαμπίρη και τον Τζο Γκέμπια, Συνιδρυτή και CEO της Airbnb. Η βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, ένας από τους βασικούς πόλους ανάπτυξης της στρατηγικής του ΕΟΤ για την επόμενη δεκαετία, είναι κι ένα από τα κεντρικά θέματα που απασχολούν Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Είναι η πρώτη φορά φέτος που η Ελλάδα θα έχει οργανωμένη και θεσμική παρουσία στο World Economic Forum μέσα από το Greek House Davos. Πρόκειται για έναν ανεξάρτητο μη κερδοσκοπικό οργανισμό που έχει ως στόχο την προώθηση της Ελλάδας στο Forum ως πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και ανάπτυξης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Galazia Hytra: Ανοίγει 1η Ιουνίου στην Πάρο

Το εστιατόριο Galazia Hytra του 5άστερου Summer Senses Luxury Resort στην Πάρο, ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους επισκέπτες του από την 1η Ιουνίου. Επενδύοντας για μία ακόμη χρονιά στη δημιουργική κουζίνα της ανανεωμένης ομάδας του, το μενού βασίζεται στην ελληνική κουζίνα με φρέσκα υλικά και ενδιαφέροντα twists.

Από το 2019 όπου και πρωτοάνοιξε τις πόρτες του, το εστιατόριο που ατενίζει το Αιγαίο με φόντο το γραφικό Πίσω Λιβάδι, κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στη γαστρονομική σκηνή του νησιού, ανοίγοντας τον δρόμο για το fine dining.

Η κουζίνα του εστιατορίου εμπνευσμένη από το αδελφό και βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο Hytra στην Αθήνα, αναδεικνύει τις γεύσεις και τα αρώματα από τις Κυκλάδες με συνταγές που συνδυάζουν την απλότητα με τις υψηλού επιπέδου τεχνικές αλλά και την ελληνική παράδοση με τις νέες γαστρονομικές επιρροές.

Ενδεικτικά, η κάρτα –που είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε – περιλαμβάνει λαβράκι με αγγούρι-σέλερυ, χυμό μήλου με μάραθο και αυγοτάραχο, σαλάτα με άγρια ρόκα, κολοκυθάκια, λούντζα και παλιωμένη μυζήθρα με την πολύ ταιριαστή προσθήκη από φρέσκιες βανίλιες.

Στα ζεστά ορεκτικά, ξεχωρίζουν οι καραβίδες στα κάρβουνα με λευκά σπαράγγια, μυρωδικά, σταφύλι και μέλι πεύκου, το μπαρμπούνι σαβόρο και το γιουβέτσι με φρέσκο αστακό, ενώ στα κυρίως, πλασάρονται ο βιολογικός κόκορας με κρέμα καλαμποκιού και το αρνίσιο κότσι με πουρέ λευκής μελιτζάνας.

Η ενημερωμένη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και διεθνή αμπελώνα προσφέρει επιλογές για τη συνοδεία του δείπνου, ενώ δε λείπουν και οι προτάσεις από δροσιστικά signature cocktails.

Η έκθεση ροζέ οίνων στο Ζάππειο Μέγαρο

Τα ροζέ κρασιά παραμένουν από τις νούμερο ένα τάσεις στον χώρο του οίνου και η έκθεση Drink Pink την Κυριακή 29 Μαΐου στον εμβληματικό χώρο του Ζαππείου Μεγάρου, θα παρουσιάσει περισσότερα από 150 ροζέ κρασιά της αγοράς. Στόχος της εκδήλωσης στην οποία οι επισκέπτες δοκιμάζουν όποιο κρασί τους ενδιαφέρει, παρουσία έμπειρων οινοχόων οι οποίοι προσφέρουν επιπλέον εξηγήσεις, ενώ στον ενημερωμένο κατάλογο της έκθεσης θα υπάρχουν πληροφορίες για το στυλ του κρασιού, τον τρόπο παραγωγής του, το πως αυτό συνδυάζεται με διάφορα εδέσματα.

Αξίζει να αναφερθεί πως στα ροζέ κρασιά εσοδείας 2021 υπάρχουν πολλές νέες κυκλοφορίες, αφού η συγκεκριμένη κατηγορία οίνων εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά, ενώ δεν θα λείπουν οι συμμετοχές από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και celebrity-ετικέτες παγκοσμίου εμπορικής επιτυχίας.

Επιβεβαιώνεται επίσης η στροφή της ελληνικής παραγωγής προς ακόμα πιο προσεγμένα ροζέ υψηλής ποιότητας, συχνά σε ανοιχτόχρωμες αποχρώσεις εμπνευσμένες από τα αντίστοιχα γαλλικά της Προβηγκίας, που κάνουν θραύση στα ελληνικά νησιά.

Τα ροζέ κρασιά φρέσκα και ελαφριά θεωρούνται ιδιαίτερα ευπροσάρμοστα στο pairing και ταιριάζουν με πολλά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Γι’ αυτό, τα κρασιά του Drink Pink 2022 θα είναι κατανεμημένα σε τρεις κατηγορίες, ανάλογα με τον γευστικό χαρακτήρα τους, ο οποίος αντιστοιχεί σε συγκεκριμένες ομάδες φαγητών. Η είσοδος στην έκθεση Drink Pink 2022 κοστίζει 12€ και περιλαμβάνει αναλυτικό κατάλογο και ποτήρι γευσιγνωσίας.

OURSE: Καλοκαιρινές προτάσεις

Η εποχή του παγωτού ήρθε στο Ourse, με νέα υλικά και ευφάνταστους συνδυασμούς που φέρουν έντονα την γαλλική επιρροή και ξεχωρίζουν για τις τεχνικές και τις γεύσεις τους.
Ο βραβευμένος pastry chef, Σπύρος Πεδιαδιτάκης με έμπνευση από παραδοσιακές γεύσεις, ταξίδια και αναμνήσεις, αλλά και από ιδιαίτερα αγαπημένα προϊόντα, δημιούργησε το νέο μενού που αποτελείται από 16 προτάσεις παγωτού και σορμπέ που θα εμπλουτίζονται κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού με νέες γεύσεις, ακολουθώντας την εποχικότητα.

Τα κλασσικά, παραδοσιακά -και κάποια αντισυμβατικά-, παγωτά περιλαμβάνουν πιο απλές γεύσεις, όπως Βανίλια με αυθεντική, βανίλια Μαδαγασκάρης ή σοκολάτα Gianduja, έως τις πιο εξεζητημένες, όπως το φιστίκι Αιγίνης με ανθό αλατιού, λευκή καραμελωμένη σοκολάτα με passion fruit & crumble κακάο και το καϊμάκι με τσουρέκι και καραμελωμένα βύσσινα.

Υπάρχει επίσης ποικιλία από σορμπέ όπως Λεμόνι/Lemongrass/Βασιλικό, Μάνγκο, Καρύδα/Lime, Φράουλα και γλυκά κατάψυξης όπως το αρκουδάκι με το κέλυφος λευκής σοκολάτας και γέμιση παγωτό λευκής καραμελωμένης σοκολάτας με passion fruit, αλμυρή καραμέλα και μέλι ή το Sable, το τραγανό μπισκότο με παγωτό αλμυρής καραμέλας και ανθό αλατιού και η πιο νέα προσθήκη: μπάρα σοκολάτας με το τραγανό peanut, παγωτό φυστικοβούτυρο και καραμέλα.

ξενοδοχείο, επενδύσεις, openings

Η δέσμευση του κλάδου του travel retail στη βιωσιμότητα αποτέλεσε το θέμα του Workshop «Μαζί στη Βιώσιμη Ανάπτυξη» που φιλοξένησε πρόσφατα ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών ως μέρος μιας σειράς πρωτοβουλιών, τις οποίες σχεδιάζει το αεροδρόμιο με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της συναντίληψης και των προσπαθειών των συμμετόχων του κλάδου για την προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης. Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σοφία Ζαχαράκη.

Το πρώτο αυτό travel retail workshop ταυτίζεται με το όραμα της επιτάχυνσης της προσπάθειας του ταξιδιωτικού κλάδου για βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, όπως το εξέφρασε κατά την έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος της ETRC – European Travel Retail Confederation, Dr Jennifer Cords.

Η Υφυπουργός Τουρισμού, κ. Σοφία Ζαχαράκη, δήλωσε: «Μόνο μέσω των συνεργειών του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα μπορούμε να επιτύχουμε αυτόν τον στόχο για ένα βιώσιμο μέλλον. Δεν είναι απλώς μια επιλογή – είναι καθήκον και υποχρέωσή μας για τις επόμενες γενιές».

Τον ΣΕΤΕ εκπροσώπησε η Γενική Διευθύντρια, κ. Μαρία Γάτσου, η οποία επισήμανε: «Ο ΣΕΤΕ, με ορίζοντα το 2030, έχει ως στόχο να επικεντρωθεί τόσο στον δικό του μετασχηματισμό σε όρους βιωσιμότητας όσο και στον συντονισμό του τομέα μέσω μιας σειράς πρωτοβουλιών που θα λειτουργήσουν ως καταλύτης για ένα καλύτερο κοινό μέλλον».

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών εκπροσωπήθηκε από τον κ. Γιώργο Καλλιμασιά, Γενικό Διευθυντή Στρατηγικής & Επικεφαλής Θεμάτων Βιώσιμης Ανάπτυξης, ο οποίος, μαζί με τον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της HTTC (Hellenic Travel Trade Confederation – Ελληνικό Παράρτημα του ETRC), κ. Κωνσταντίνο Τριβυζά, καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες καλώντας τους σε έναν ανοιχτό διάλογο με διακεκριμένα μέλη της τουριστικής κοινότητας.

Ο κ. Καλλιμασιάς, επισήμανε την ειλικρινή και πέραν των υποχρεώσεων συμμόρφωσης δέσμευση του ΔΑΑ σε όλες τις πτυχές της βιωσιμότητας. Ο κ. Τριβυζάς, τόνισε τη σημασία της μετάδοσης της γνώσης του κλάδου του ταξιδιωτικού λιανικού εμπορίου στις νεότερες γενιές, για τη δημιουργία του εδάφους για ένα βιώσιμο μέλλον, βασισμένο σε άτομα υψηλής ειδίκευσης με νοοτροπία ανοιχτή στην καινοτομία και την επικοινωνία μεταξύ των γενεών.

Στο πάνελ που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του Workshop και συντονίστηκε από τον Διευθυντή Εμπορικών Υπηρεσιών του ΔΑΑ, κ. Αργύρη Ευμορφόπουλο, οι συμμετέχοντες ανέπτυξαν αναλυτικά τη διαδρομή προς την «επόμενη κανονικότητα» των αεροπορικών ταξιδιών, εμβαθύνοντας στη στρατηγική προσέγγιση της ETRC και της Gebr. Heinemann, καθώς και στη μετάβαση της Aeroporti di Roma S.p.A. (AdR) προς τη «δίδυμη» ψηφιακή και «πράσινη» μετάβαση.