Ξενοδοχείο για αθλητικό τουρισμό εγκαινιάζεται στη Λήμνο

Η άνοδος του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να υποστηριχθεί και από τις ανάλογες υποδομές. Εκτός από τις διάφορες αθλητικές διοργανώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η χώρα μας αποτελεί ιδανικό προορισμό και για προπονήσεις ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία που έκανε η Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή με τα ξενοδοχεία Sivota Retreat, στα Σύβοτα της Ηπείρου και Porto Myrina στην Αυλώνα της Λήμνου, και τα δύο ιδιοκτησίας του Λημνιού επιχειρηματία Περικλή Χαλαμανδάρη.

Τα δύο ξενοδοχεία είναι Powered by Playitas και μαζί με το Playitas Resort στη Φουερτεβεντούρα στα Κανάρια Νησιά και τα άλλα δύο Powered by Playitas ξενοδοχεία, το La Pared Playitas επίσης στη Φουερτεβεντούρα και το Aqua Vista Resort – By Pickalbatros στη Χουργκάντα της Αιγύπτου, αποτελούν μέρος του DER Touristik Nordic AB (μέλος του γερμανικού ομίλου REWE), στον οποίο ανήκουν και οι tour operators Apollo και Apollo Sports. Από αυτούς τους tour operators προέρχεται και η μεγαλύτερη πλειοψηφία των πελατών του Sivota Retreat και του Porto Myrina. Το Porto Myrina θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 26 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ενισχυμένου κυβερνητικού κλιμακίου ενώ θα φτάσει και το πρώτο γκρουπ αθλητών.

Πώς έγινε η συμφωνία
Το Porto Myrina – powered by Playitas είναι το δεύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, μετά από αυτό στα Σύβοτα, το οποία ενέκρινε η Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας. Ο ιδιοκτήτης των δύο ξενοδοχείων κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια για να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και να το φέρει σε επίπεδα που να καλύπτει τις προδιαγραφές προετοιμασίας ολυμπιακών ομάδων. Το Porto Myrina διαθέτει γυμναστήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών, WOD box (για CrossFit), 3 γήπεδα padel (συνδυασμός τέννις και squash), πολλαπλών χρήσεων αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, κέντρων θαλάσσιων σπορ, κ.ά.

Στις αρχές του έτους, ο Υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τον CEO Βόρειας Ευρώπης του Apollo και μέλος του International Board της DER Touristik Leif Vase Larsen και την εμπορική Διευθύντρια Nina Hornewall. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε το Υπουργείο να στηρίξει την ανάπτυξη του αθλητικού – προπονητικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Apollo είναι ο μεγαλύτερος tour operator της Σκανδιναβίας για τους ελληνικούς προορισμούς και φέτος προγραμματίζει να φέρει 500.000 επισκέπτες στη χώρα μας.

Τα οφέλη για την Ελλάδα
Με δεδομένο ότι οι προπονήσεις γίνονται κατά κύριο λόγο εκτός της περιόδου αιχμής, η ανάπτυξη και ενίσχυση του αθλητικού-προπονητικού τουρισμού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου των προορισμών. Επιπλέον τα ξενοδοχεία έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις αθλητικές υποδομές που δημιουργούν, προσφέροντας πακέτα που περιλαμβάνουν αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες πλέον έχουν μεγάλη ζήτηση.

Αυξήθηκε ο τζίρος καταλυμάτων και εστίασης το α΄τρίμηνο

Σημαντική αύξηση κατά 611,5 εκατ. ευρώ σημείωσε το α’ τρίμηνο εφέτος ο τζίρος των επιχειρήσεων της χώρας που δραστηριοποιούνται στην εστίαση, ενώ αυτός των επιχειρήσεων με καταλύματα αυξήθηκε κατά 190,22 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ:

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των καταλυμάτων, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 283.075.798 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 204,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 92.855.293 ευρώ.

Μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ρόδου (560,1%) και η μικρότερη στην Περιφερειακή Ενότητα Κω (66,7%).

Στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου των υπηρεσιών εστίασης, ο κύκλος εργασιών το α’ τρίμηνο 2022 ανήλθε σε 1.117.240.187 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 120,9% σε σχέση με το α’ τρίμηνο 2021, όπου είχε ανέλθει σε 505.773.774 ευρώ. Για τις επιχειρήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων με συνεισφορά στον συνολικό κύκλο εργασιών το 2021 μεγαλύτερη από 1%, η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Θήρας (350,2%) και η μικρότερη καταγράφηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου (86,1%).

Ελλάδα ψηφίζουν Αυστριακοί και Άγγλοι για διακοπές φέτος το καλοκαίρι

Εξαιρετικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό που έρχονται από την Αυστρία, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΕΟΤ, με τη ζήτηση για τη φετινή τουριστική περίοδο να ξεπερνά κάθε προσδοκία. Την ίδια στιγμή διαπιστώνεται ισχυρό ενδιαφέρον από τους βρετανούς για οικογενειακές διακοπές στην Ελλάδα καθώς συνεχίζεται η προβολή της χώρας μας στη βρετανική αγορά. Τα άκρως ενθαρρυντικά αυτό στοιχεία προέκυψαν σε δύο δράσεις προβολής της Ελλάδας σε Αυστρία και Αγγλία από τις αντίστοιχες υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού(Αυστρίας και Ην. Βασιλείου & Ιρλανδίας) που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες το προηγούμενο διάστημα.

Αυστρία
Το 98% των πτήσεων charter από τη Δυτική Αυστρία και συγκεκριμένα από το αεροδρόμιο του Innsbruck (πρωτεύουσα του Τυρόλου) έχουν ως προορισμό την Ελλάδα.

Αυτό προέκυψε στη εκδήλωση προβολής της Ελλάδας που συνδιοργάνωσε με τον μεγαλύτερο διοργανωτή ταξιδίων της Δυτικής Αυστρίας τον Ideal Tours, η Υπηρεσία ΕΟΤ Αυστρίας. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαΐου στους χώρους του αεροδρομίου του Innsbruck, παρουσία 120 πρακτόρων, στελεχών τουριστικών Γραφείων, εκπροσώπων του αεροδρομίου Τυρόλου και δημοσιογράφων. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη εκδήλωση τουριστικού ενδιαφέροντος που διοργανώνεται στη χώρα μετά την πανδημία. Την παρουσίαση ελληνικών προορισμών ακολούθησε η προβολή φιλμ του ΕΟΤ και σειρά επαφών και συζητήσεων με παράγοντες της τουριστικής αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αεροδρόμιο του Innsbruck συνδέεται απευθείας με 6 ελληνικούς προορισμούς: Καλαμάτα/Πελοπόννησος, Χαλκιδική, Καβάλα/Θάσος (νέος προορισμός για το 2022), Ήπειρος, Λευκάδα και Κεφαλονιά. Η ζήτηση για Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αναμένεται η χρονική διεύρυνση του προγράμματος του Ideal Tours για το 2022 αλλά και η προσέλκυση άλλων διοργανωτών ταξιδίων.

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι το 90% των κρατήσεων πραγματοποιούνται μέσω τουριστικών Γραφείων και όχι διαδικτυακά, σύμφωνα με την τάση που επικρατούσε προ πανδημίας. Η Ελλάδα είναι ο δημοφιλέστερος αεροπορικός ταξιδιωτικός προορισμός διακοπών από την Αυστρία.

Βρετανία
Με τη συμμετοχή του ΕΟΤ σε δύο θεματικά road shows (Family & Mediterranean) που απευθύνονταν στους σημαντικότερους TOs σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποιήθηκαν τα Travel Bulletin Showcases σε Γλασκόβη (05/04/22) και Southampton (16/05/22). Τα δύο θεματικά road shows απευθύνονταν στους σημαντικότερους τουριστικούς πράκτορες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και διοργανώθηκαν από το επαγγελματικό περιοδικό “Travel Bulletin”.

Η Ελλάδα πρόβαλε το εμπλουτισμένο τουριστικό της προϊόν σε Σκωτία και Νότια Αγγλία, επιδιώκοντας την ενδυνάμωση των επαγγελματικών σχέσεων με σημαντικό αριθμό ανώτερου επιπέδου τουριστικών πρακτόρων και επαγγελματιών τουρισμού που ειδικεύονται στις οικογενειακές διακοπές και στο χώρο ποιοτικού τουρισμού στη Μεσόγειο. Συμμετείχαν 70 επαγγελματίες του Τουρισμού συνολικά, από τις υψηλού εισοδήματος πόλεις της Γλασκώβης και του Southampton, όπως οι: Barrhead, TUI, Not Just Travel, Travel Planet Scotland, Kandala Travel κ.α.
Τις εκδηλώσεις προλόγισαν η κα Jeanette Ratcliffe και ο κος Simon Eddolls, Publisher και Sales Director του Travel Bulletin αντιστοίχως, ενώ ακολούθησαν δεκάλεπτες παρουσιάσεις από εκπροσώπους προορισμών και εταιρειών, μεταξύ αυτών και του ΕΟΤ.

Ημερίδα για την online διεθνή αγορά στα Ιωάννινα

Ημερίδα με θέμα «Αύξηση των online κρατήσεων μέχρι και τα οφέλη του προορισμού μέσα από την συνεργασία με μια διεθνή αλυσίδα» διοργανώνει η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Ιωαννίνων την Τετάρτη 25 Μαΐου στις 17.30 στη Φρόντζου Πολιτεία.

Θα αναπτυχθεί από έμπειρους ομιλητές η σημασία της προώθησης των online κρατήσεων που αποτελούν το μέλλον των πωλήσεων στον κλάδο.

ELAIA Restaurant: Η farm to table κουζίνα του Νίκου Θωμά

Ο executive chef Νίκος Θωμάς συνεχίζει για τρίτη χρονιά να βρίσκει νέα έκφραση για την κρητική κουζίνα στο εστιατόριο του Kapsaliana Village Hotel, ανανεώνοντας την γαστρονομική άποψη του μενού που σερβίρεται στον υπέροχο οικισμό του 16ου αιώνα που μετατράπηκε σε πολυβραβευμένο boutique hotel.

«Είναι μαγικός τόπος, έχω γνωρίσει φοβερούς ανθρώπους, παραγωγούς με μεράκι, τυροκόμους, τσοπάνηδες, αποστακτήρια με ρακές. Εχουμε μποστάνι, το 80% της μαναβικής που χρησιμοποιούμε παράγεται από εμάς. Εχουμε ξυλόφουρνους, δικό μας κοτέτσι για φρέσκα αυγά, είναι ένας παράδεισος» λέει ο Νίκος Θωμάς στο H&R που ως γνώστης πλέον του χαρακτήρα της πλούσιας παράδοσης της κουζίνας της Μεγαλονήσου έχει εντρυφήσει στα φρέσκα προϊόντα της Κρήτης, και μαζί με τις πολύ καλά δουλεμένες τεχνικές του αλλά και την έμπνευση από το τοπίο της ενδοχώρας του Ρεθύμνου, έχει δημιουργήσει έναν «χάρτη Κρητικής γευσιγνωσίας».

Με συνοδοιπόρο τον αρχιτέκτονα Μύρωνα Τουπογιάννη που μετέτρεψε το εγκαταλελειμμένο μετόχι της Μονής Αρκαδίου σε παραδοσιακό ξενώνα, ο χαρισματικός chef ανέπτυξε φιλίες με τους «ιδανικούς» παραγωγούς, μπήκε στα τυροκομεία, ανακάλυψε τις ρακές με αρώματα, εντρύφησε στην αυθεντική αλλά και στις πειραγμένες συνταγές των ντόπιων για να καταλήξει στη δική του πρόταση. Μαζί του ο ανερχόμενος Χανιώτης chef Αντώνης Μπατσίνης, που έχει και την ευθύνη για τα τρία μποστάνια του χωριού.

Η κάρτα περιλαμβάνει προτάσεις για comfort μεσημεριανό γεύμα & pool menu και στη συνέχεια σερβίρεται το δείπνο με θέα το Κρητικό Πέλαγος κάτω από τα αστέρια του ουρανού των Καψαλιανών. Πρωταγωνιστές όλα τα λαχανικά και τα ζαρζαβατικά της ευλογημένης κρητικής γης, τα «διάσημα» βότανα, τα εκλεκτά κρεατικά που ήρθαν από επιλεγμένες φάρμες και τα μοναδικά τυριά του Ρεθύμνου.

Ο σεφ βάζει στάκα στα κολοκυθάκια και τρίχρωμες ντομάτες στο carpaccio με αχινό, παντρεύει το χέλι με ζυγούρι στο γαμοπίλαφο, κάνει πέστο από μαϊντανό, ρίχνει πούδρα αυγοτάραχου, στολίζει το αρνί με ροζ βρώσιμα ανθάκια αρμπαρόριζας, και σιγομαγειρεύει τον κόκορα με ξινόχοντρο.

Το εστιατόριο Elaia είναι ανοικτό και για τους πελάτες εκτός ξενοδοχείου και περιλαμβάνει επίσης ένα ανανεωμένο μπαρ ελαιολάδου, για το οποίο έχει διακριθεί διεθνώς για την προβολή του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου, μέσα από τις γευσιγνωσίες που πραγματοποιεί κατόπιν συνεννόησης.

Albert Adrià: Αφήνει το fine dining, για το fun dining

Ξεχάστε την avant-garde κουζίνα, τα μεγάλα μενού γευσιγνωσίας και τα κοκτέιλ μπαρ. Ο Albert Adrià επιστρέφει και σηματοδοτεί μια νέα εποχή στο Enigma, με μια εντελώς νέα ιδέα την οποία αποκαλεί «διασκεδαστικό φαγητό».

Το Enigma θα ανοίξει ξανά στις 7 Ιουνίου, αλλά μόνο το όνομα θα παραμείνει το ίδιο. Η ομάδα του διάσημου Ισπανού σεφ δημιουργεί έναν νέο all-day χώρο στη Βαρκελώνη, ο οποίος θα έχει μια πιο χαλαρή και ανεπίσημη προσέγγιση στο fine dining, με την πρόθεση να είναι ένα διασκεδαστικό μέρος για σνακ και cocktails οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, από το μεσημέρι έως το βράδυ, με την κουζίνα να παραμένει ανοιχτή καθημερινά από τις 13:00 έως τις 9:00 μ.μ.

Το concept θέλει τους πελάτες για το μεσημέρι να μπορούν να φάνε à la carte, με μικρά πιάτα και κοκτέιλ βασισμένα στις ιδέες του elBulli, ενώ μετά το μεσημεριανό, η κουζίνα θα σερβίρει σε μια εορταστική ατμόσφαιρα γνωστή ως «tardeo» στα ισπανικά, απογευματινά ποτά με καλό ποτό, φαγητό και μουσική.

Θυμίζουμε ότι ο Albert Adria κατέβασε μόνιμα ρολά στα εστιατόρια του ElBarri Group – που ίδρυσε μαζί με τους αδερφούς Iglesias- λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ενώ το Enigma, το οποίο άνοιξε για πρώτη φορά το 2016, ήταν το μόνο έργο του Καταλανού σεφ που επιβίωσε.

H Accor προσθέτει το θρυλικό Queen Elizabeth 2 στο χαρτοφυλάκιό της

H Αccor, ηγέτιδα δύναμη στον κλάδο της φιλοξενίας παγκοσμίως με περισσότερα από 400 ξενοδοχεία σε Ινδία, Μέση Ανατολή, Αφρική και Τουρκία έρχεται να προσθέσει το παγκοσμίου φήμης κρουαζιερόπλοιο Queen Elizabeth 2 (QE2), στο χαρτοφυλάκιό της, αναλαμβάνοντας τη λειτουργία του από τον Μάιο του 2022. Το κρουαζιερόπλοιο θα υποβληθεί σε περαιτέρω αναβαθμίσεις και ανακαινίσεις πριν γίνει μέλος της MGallery Hotel Collection.

Ο Όμιλος συνεργάζεται με έναν από τους μεγαλύτερους κυβερνητικούς οργανισμούς του Ντουμπάι, τον Ports, Customs and Free Zone Corporation (PCFC) Investments LLC, που ιδρύθηκε επίσημα το 2001 και περιλαμβάνει έναν μεγάλο αριθμό φορέων και αρχών που λειτουργούν κάτω από την ομπρέλα του. Η PCFC Investments LLC (PCFCI) είναι μια boutique private equity firm με πρωταρχικό στόχο τις επενδύσεις σε εμπορικές επιχειρήσεις και το asset management. Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας επικεντρώνεται στην επένδυση, την ιδιοκτησία, την ανάπτυξη και τη διαχείριση εμπορικών ακινήτων.

Η τοποθεσία του QE2 στο Port Rashid του Ντουμπάι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την οδό Sheikh Zayed, προσφέροντας εύκολη σύνδεση με όλα τα κύρια αξιοθέατα της πόλης.
Μόλις ολοκληρωθεί η ανακαίνιση, το νέο MGallery Queen Elizabeth 2 θα διαθέτει 447 δωμάτια ξενοδοχείου, εννέα εστιατόρια και μπαρ, δέκα αίθουσες συσκέψεων, 5.620 τ.μ. διαθέσιμα για υπαίθριες εκδηλώσεις, έξι καταστήματα λιανικής, πισίνα και γυμναστήριο.

Η Περιφέρεια Αττικής συμμετείχε στο 8ο Travel Trade Athens

Η Διεύθυνση Τουρισμού της Περιφέρειας Αττικής, συμμετείχε και φέτος στη δράση τουριστικής προβολής του Δήμου Αθηναίων «8th Travel Trade Athens», (9 και 10 Μαΐου 2022) στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία», με στόχο την προώθηση του Τουρισμού στην πρωτεύουσα, όπως και την προώθηση του συνεδριακού τουρισμού, του τουρισμού κινήτρων και της διοργάνωσης εκδηλώσεων με την πρόσκληση καταξιωμένων buyers από το εξωτερικό.

Την πρώτη ημέρα οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το οπτικοακουστικό υλικό τουριστικής προβολής της Περιφέρειας Αττικής. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν 15 B2B συναντήσεις με κορυφαίους επαγγελματίες του τουρισμού από διάφορες χώρες.

Τη δεύτερη ημέρα πραγματοποιήθηκαν workshops με παρουσιάσεις των ΕΑΤΑ, Viator, Athens by Fork!, Destinations International, ΙΝΣΕΤΕ, Global Sustainable Tourism Council.