«Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων», λένε οι ξενοδόχοι

Με μεγάλη προσέλευση ξενοδόχων από όλη την Ελλάδα – για πρώτη φορά ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας – πραγματοποιήθηκε χθες στο ξενοδοχείο Electra Metropolis στην Αθήνα, η ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, Προστασίας του Πολίτη κ. Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης και Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, οι διοικητές ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής και ΟΑΕΔ/ΔΥΠΑ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης και συντονίστρια του Προγράμματος “Ένα στα Πέντε” του Συμβουλίου της Ευρώπης Έλενα Ράπτη, η Γ.Γ. Τουριστικής Πολτικής και Ανάπτυξης Ολυμπία Αναστασοπούλου, ο Γ.Γ. του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, καθώς και οι πρόεδροι του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος, του ΞΕΕ Αλέξανδρος Βασιλικός, κ.ά.

«Εθνικό στόχο υπηρετούμε κάθε σεζόν. Και βγάζουμε την Ελλάδα ασπροπρόσωπη! Κι αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με όλες μας τις δυνάμεις» σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΞ κ. Γρηγόρης Τάσιος και πρόσθεσε:

«Η υψηλή ζήτηση, οι αφίξεις και η αποφασιστικότητά μας να βάλουμε τα δυνατά μας για το κοινό καλό, δε σημαίνει πως τα ταμεία των ξενοδοχείων μπορούν να είναι οι “κότες που γεννάνε χρυσά αυγά”. Η ανάκαμψη των αφίξεων δεν αντανακλάται με αυτόματο τρόπο στην ανάκαμψη των ταμείων των ξενοδοχείων. Είναι παραμορφωτικός ο καθρέπτης των αφίξεων. Πρώτον διότι ένα μεγάλο κομμάτι των αφίξεων χάνεται μέσα στη γκρίζα περιοχή της παραοικονομίας διαμοιρασμού. Δεύτερον, διότι το βαρύ πλήγμα της πανδημίας έχει αφήσει ανοιχτές πληγές που μεταφράζονται σε υποχρεώσεις προς το δημόσιο και τις τράπεζες. Τρίτον, όπως λέει μια σοφή παροιμία της Χαλκιδικής «απάνω στο σπυρί κουκούδι».

Μετά το σοκ της πανδημίας αντιμετωπίζουμε ένα παγκόσμιο τσουνάμι ανατιμήσεων στην ενέργεια και στα προϊόντα, την ώρα που συμβαίνει ένας πόλεμος στην Ευρώπη και επιδεινώνει καθημερινά την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε το λειτουργικό κόστος ανά δωμάτιο διανυκτέρευσης είναι αυξημένο 25-30%».

Τέλος Ιουλίου οι δόσεις της επιστρεπτέας
Την παράταση έως το τέλος Ιουλίου της προθεσμίας για την εφάπαξ εξόφληση ή την πληρωμή της πρώτης από τις 96 δόσεις της επιστρεπτέας προκαταβολής εξήγγειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είπε οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις θα εκδοθούν τις επόμενες ημέρες, έως τη Δευτέρα. Μετά την έκδοση των αποφάσεων η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει στην έκδοση των εκκαθαριστικών με τα ποσά που πρέπει να επιστρέψουν στο κράτος οι περίπου 700.000 επιχειρήσεις και επαγγελματίες.

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε ότι θα διατηρηθούν οι χαμηλοί συντελεστές ΦΠΑ στην εστίαση και τις μεταφορές έως το τέλος του 2022.

Κικίλιας: Επενδύσεις με προστασία του τουριστικού προϊόντος

Στην αναπτυξιακή προοπτική της χώρας και στις νέες μεγάλες επενδύσεις που έρχονται στον ξενοδοχειακό κλάδο αλλά και στην επιτακτική ανάγκη διαφύλαξης της μοναδικής φυσικής ομορφιάς της Ελλάδας αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας μιλώντας χθες στην Ετήσια Συνέλευση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ).

Ο κ. Κικίλιας απευθυνόμενος στους Έλληνες ξενοδόχους τόνισε ότι η κυβέρνηση αγκαλιάζει τις επενδύσεις, αλλά πρωταρχικό μέλημα είναι η προστασία του μοναδικού τουριστικού προϊόντος της χώρας και η ξεχωριστή εμπειρία που προσφέρει στους επισκέπτες της, η οποία, όπως ξεκαθάρισε, δεν πρόκειται να αλλοιωθεί σε καμία των περιπτώσεων υπό οποιαδήποτε επένδυση.

Στο ερώτημα αν η Ελλάδα καταφέρει αυτή τη χρονιά να έχει στον τουρισμό τα θεαματικά αποτελέσματα του 2019, ο κ. Κικίλιας εξέφρασε την εκτίμηση ότι «θα πάμε πάρα πολύ καλά.

Ωστόσο, οι όποιες προβλέψεις θα πρέπει να γίνονται υπό το πρίσμα ότι κάθε εβδομάδα, η οποιαδήποτε πολιτική απόφαση λαμβάνεται σε ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο, από το ΝΑΤΟ, από τη Ρωσία μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα» κατέληξε ο Υπουργός Τουρισμού.

Τα ταξίδια το 2022 θα ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν την πανδημία

Δυναμική ανάκαμψη παρουσιάζουν τα επαγγελματικά ταξίδια και τα ταξίδια αναψυχής σε παγκόσμια κλίμακα το 2022, ενώ οι αεροπορικές κρατήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Παράλληλα, οι δαπάνες σε κρουαζιέρες, λεωφορεία και τρένα σημειώνουν εξίσου σημαντική βελτίωση.

Αυτά είναι μερικά από τα βασικά συμπεράσματα που συμπεριλαμβάνονται στη νέα έρευνα του Mastercard Economics Institute, Travel 2022: Trends and Transitions, όπου αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην τουριστική βιομηχανία σε 37 αγορές. Σύμφωνα με την έρευνα, εάν οι αεροπορικές κρατήσεις συνεχιστούν με τον τρέχοντα ρυθμό, εκτιμάται ότι το 2022 θα υπάρξουν πάνω από 1,5 δισ. περισσότεροι επιβάτες παγκοσμίως σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης έως τον Απρίλιο 2022

  • Οι αεροπορικές κρατήσεις ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2019 κατά 25%, ενώ οι κρατήσεις μικρών και μεσαίων αποστάσεων αυξήθηκαν κατά 25% και 27%, αντίστοιχα.
  • Οι παγκόσμιες δαπάνες για κρουαζιέρες αυξήθηκαν κατά 62 ποσοστιαίες μονάδες, παρότι παραμένουν κάτω από τα επίπεδα του 2019. Παράλληλα, τα ταξίδια με αυτοκίνητο διατηρούν την ήδη αυξημένη τους ζήτηση, με τις δαπάνες για διόδια και ενοικιάσεις αυτοκινήτων να αυξάνονται σχεδόν κατά 19% και 12%, αντίστοιχα.
  • Οι δαπάνες σε βιωματικά ταξίδια αυξήθηκε κατά 34% σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Τα μπαρ, τα νυχτερινά κέντρα, τα λούνα παρκ, τα μουσεία, οι συναυλίες και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότητες σημείωσαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις δαπανών.
  • Οι πλέον κορυφαίοι προορισμοί για τουρίστες παγκοσμίως είναι οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία, η Ισπανία και η Ολλανδία.

Η μεγαλύτερη γιορτή του cocktail στην Αθήνα, 20 & 21 Μαΐου

Στον ρυθμό του πρώτου Athens Cocktail Festival θα κινείται για 10 ημέρες η πόλη. Με υποστηρικτή τον Δήμο Αθηναίων και το This is Athens City Festival και χορηγό το Schweppes, στις 20 & 21 Μαΐου, στον χώρο του Φάρου του ΚΠΙΣΝ, πολλά από τα μεγαλύτερα και πιο εμβληματικά brands της παγκόσμιας σκηνής, θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ.

Σε 17 bar θα σερβίρονται 34 διαφορετικά cocktail υπό τις μουσικές του Best Radio 92.6. Με τη λήξη του φεστιβάλ, η δράση μεταφέρεται στο κέντρο της Αθήνας με το Athens Cocktail Week, όπου 40+ κορυφαία bar της πόλης, από τις 22 έως και τις 28 Μαΐου θα έχουν ένα ειδικό μενού που θα προτείνουν δύο signature κοκτέιλ τους στην τιμή των 8€.

Και στις 28 Μαΐου, το Closing Night, στον κήπο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134.

Νέα στέκια: Από το Σύνταγμα και το Παγκράτι ως την Κυψέλη

Η Αθήνα παραμένει ανήσυχη στο γαστρονομικό φάσμα και ενόψει του καλοκαιριού οι επιχειρηματίες βρίσκονται σε εγρήγορση προσθέτοντας ενδιαφέρουσες προτάσεις.

Ευέλικτα μενού, προτάσεις street food και κοκτέιλ που ιντριγκάρουν παρέα με δημιουργικούς μεζέδες που προκαλούν το sharing, είναι οι τάσεις που κυριαρχούν, ενώ οι έννοιες εποχικότητα και οι zero waste πρακτικές, φαίνεται να κερδίζουν έδαφος.

Εντός ξενοδοχείων
Η νέα γαστρονομική πρόταση από τα Electra Hotels στο κέντρο της Αθήνας, έχει το όνομα Λobby και βρίσκεται πλάι στο Electra Metropolis (Βουλής 30). Με υπέρκομψο design και urban διάθεση είναι ανοιχτό και τις επτά ημέρες της εβδομάδας από τη 1 το μεσημέρι μέχρι 1 το βράδυ. Το ευέλικτο μενού προτείνει comfort πιάτα όπως burger από Wagyu και Black Angus, αλλά και burger με αστακό, προσεγμένα hot dogs, tapas, μαζί με ωραία κοκτέιλς, κρασιά και μεγάλη γκάμα από ελληνικές μπίρες.

Στην ίδια γειτονιά στην οδό Λέκκα 19 στο ισόγειο του ξενοδοχείου «Φως», εκεί που βρισκόταν το bar restaurant του Σταύρου Θεοδωράκη άνοιξε το wine bar «Λάιτ». Στον ανανεωμένο χώρο που ανοίγει από το πρωί για καφέ και brunch, όσο προχωρά η μέρα το μενού «επενδύει» στις pinsa, τα πλατό τυριών και αλλαντικών και τα μίνι μπέργκερς που συνδυάζονται με ελληνικά και κάποια διεθνή κρασιά, πολλά από τα οποία σερβίρονται και σε ποτήρι.

Στα Ιλίσια για γαστροκουτούκι
Την πλατεία Βραζιλίας στα Ιλίσια που ενισχύεται διαρκώς με νέες προτάσεις και εξε­λίσσεται σε hot spot της πόλης, επέλεξε και ο σεφ Σήφης Μανουσέλης για τον Tsiftis Gastrokutuki+. Σ΄ έναν χώρο (Μιχαλακοπούλου & Σεβαστείας) που μοιάζει με μεταμοντέρνο χωριάτικο σπίτι, θα υλοποιεί τη δική του εκδοχή για ένα «γαστροκουτούκι» που θα σερβίρει ελληνικά και πρωτότυπα πειραγμένα πιάτα ελληνικής κουζίνας, με έμφαση στην εποχικότητα, δικά του τυριά, αλλαντικά και πιάτα κατάλληλα για να μοιράζονται. Το μενού θα περιέχει τυρί από βουβαλίσιο γάλα, σουτζούκι μπακαλιάρου, καψαλισμένη λακέρδα με χόρτα, ταρτάρ-σουτζουκάκια με χόρτα και κέτσαπ από ντομάτες ζύμωσης αλλά και καραβίδες με σος από πιπεριές χαλαπένιος. Στο κεφάλαιο του ποτού η έμφαση δίνεται στις μπύρες και τα κοκτέιλς, ενώ τη λίστα κρασιών υπογράφει ο Φώτης Κοτσάκης και περιλαμβάνει 50 ετικέτες από τον ελληνικό και τον διεθνή αμπελώνα.

Στο Παγκράτι για burgers
Στο Παγκράτι που επίσης είναι από τις γειτονιές που παραμένουν δημοφιλείς για έξοδο, προσγειώθηκε πρόσφατα το θεσσαλονικιώτικο μπεργκεράδικο Tarantino (Ευφράνορος 8), που λειτουργεί ήδη ένα ακόμη αθηναϊκό… παράρτημα στο Κουκάκι.

Η ιδέα που ξεκίνησε από το Food Fest του ‘18, δίνει έμφαση στην πρωτοτυπία των συνδυασμών και των slow τεχνικών, την ποιότητα των υλικών με τον 100% black angus κιμά, τα ψωμάκια brioche και τις comfort γεύσεις. Από το ομώνυμο Tarantino Special με Black Angus και τραγανό μπέικον, στο Spicy Chorizo με jalapenos, iceberg και sriracha, και το Italian με τυρί προβολόνε, ντομάτα και pesto βασιλικού.

Σερβίρει επίσης sandwiches, όπως το Jerk Chicken σε ψωμί pretzel με κοτόπουλο και Caribbean sauce. Στα plus και οι hip hop και soul μουσικές που φτιάχνουν ατμόσφαιρα.

Στην Κυψέλη γιατί… “Έπρεπε”
Στην έτερη περιφερειακή γειτονιά του κέντρου, την Κυψέλη, τελευταία γίνεται πολύς λόγος για το πρόσφατο άνοιγμα του μπαρ «Έπρεπε» κοντά στη Φωκίωνος Νέγρη (Αγ. Ζώνης 1) από την ομάδα που βρίσκεται πίσω από τις αγαπημένες «Σεϋχέλες» στον Κεραμεικό.

Οι τηγανητοί γίγαντες που προσφέρονται μαζί με τα ωραία ποτά, η όμορφη ατμόσφαιρα, οι πολύ καλές μουσικές και τα ωραία ποτά από τον Νίκο Μοσχονά (Three Donkeys και Prickly Bear στην Τήνο) που ακολουθούν τη λογική των twisted classics με τουίστ. Δε λείπει η Μαργαρίτα με μανταρίνι και το καπνιστό ντράι μαρτίνι.

Η λογική του zero waste και της εποχικότητας περνάνε στη λίστα με τα cocktails ενώ υπάρχει και μικρή κάβα με προσεκτικά επιλεγμένες ετικέτες, με φυσικούς οίνους από τον ελληνικό αμπελώνα, αλλά και μπίρες, με highlight αυτή που η Noctua έχει δημιουργήσει αποκλειστικά για το μπαρ. Εκτός των σνακ, η κάρτα φαγητού περιλαμβάνει ψωμιά και spreads, σαρδέλες σε σαβόρο και ημίπαστο σκουμπρί και burgerάκια με μοσχαρίσια γλώσσα.

Ιδιαίτερα καλά ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στα νησιά του Νότιου Αιγαίου

Ιδιαίτερα εντυπωσιακά ξεκίνησε η τουριστική περίοδος στα νησιά του νότιου Αιγαίου, γεγονός που έχει προκαλέσει ικανοποίηση στους τουριστικούς επιχειρηματίες των νησιών αλλά και αισιοδοξία για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν από την Πρωτοβουλία Νοτίου Αιγαίου για τον Τουρισμό, που απαρτίζουν οι φορείς της Αυτοδιοίκησης και οι τουριστικοί φορείς της περιοχής, ο πρώτος μήνας έκλεισε με περισσότερους επισκέπτες από την αντίστοιχη περίοδο του 2019 και συγκεκριμένα με αύξηση 13,07% όσον αφορά τις διεθνείς απευθείας αφίξεις στα πέντε αεροδρόμια του Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, και τα πέντε νησιά με διεθνείς αερολιμένες ξεκίνησαν πολύ δυναμικά, ξεπερνώντας μέχρι τις 30 Απριλίου κατά 13,07%, τον αριθμό των επισκεπτών του 2019, με περισσότερες από 1.300 διεθνείς πτήσεις, με υψηλές πληρότητες, που έφεραν στα νησιά ήδη περισσότερους από 200.000 επιβάτες.

Η Περιφέρεια του Νότιου Αιγαίο άλλωστε έκανε την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου για τη χώρα, με τις πρώτες απευθείας διεθνείς πτήσεις να φτάνουν στα νησιά ήδη από τις 27 Μαρτίου, νωρίτερα από κάθε χρονιά.

Καλύτερα από το 2019 με αύξηση έως και 42%
Ειδικότερα, στη Ρόδο, προορισμό-ναυαρχίδα για τον ελληνικό τουρισμό, προσγειώθηκαν μέχρι τις 30 Απριλίου 700 πτήσεις, μεταφέροντας 114.844 επιβάτες, έναντι 102.664 το αντίστοιχο διάστημα της χρονιάς-ορόσημο, πετυχαίνοντας αύξηση της τάξης του 12%.

Υπήρχε δε μέρα που στο Αεροδρόμιο Διαγόρας προσγειώθηκαν 56 αεροπλάνα και 9.500 επιβάτες, αριθμοί που συναντώνται στην κορύφωση της τουριστικής περιόδου, κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Εντυπωσιακό υπήρξε το ξεκίνημα για τη Σαντορίνη, που σημείωσε αύξηση 42% (!) από το «άπιαστο» έως σήμερα 2019. Μέχρι τις 30 Απριλίου, η Σαντορίνη προσέλκυσε 38.257 επισκέπτες, κατά τουλάχιστον 10.000 περισσότερους από το 2019, οι οποίοι έφταναν τους 26.927.

Ομοίως και η Κως ξεπέρασε, αν και οριακά το 2019, με 32.280 τουρίστες, σε σύγκριση με τους 31.597 το 2019, ενώ η Μύκονος κινείται σε εφάμιλλα του 2019 επίπεδα, έχοντας υποδεχθεί μέχρι σήμερα 17.455 ταξιδιώτες (18.189 το 2019).

Το ισχυρό τουριστικό ρεύμα κατά τις πασχαλινές διακοπές και όλες οι πρώτες ενδείξεις, παρά τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά στοιχεία για την πορεία της τουριστικής σεζόν, δείχνοντας επιστροφή στα «ψηλά» του 2019.