Τα 4 megatrends στον Τουρισμό που πρέπει να υιοθετήσουν οι επιχειρήσεις

Το παγκόσμιο τουριστικό φαινόμενο εισέρχεται σε φάση αλλαγών, οι περισσότερες από τις οποίες εντάθηκαν ή εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και αναμένεται να μεταβάλουν σημαντικά τη μελλοντική πορεία του.

Η Alpha Bank, στη μελέτη της με τίτλο Greek Tourism Industry Reloaded: Post-pandemic Rebound and Travel Megatrends, καταγράφει τα megatrends που δημιουργούν τόσο ευκαιρίες (chances) για την ανάπτυξη του τουρισμού, όσο και απειλές (threats) που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο τομέας. Οι τάσεις αυτές κατηγοριοποιούνται σε:

  • Σχετικές με τον σχεδιασμό πολιτικής: περιλαμβάνουν την πράσινη μετάβαση και την προώθηση του προσβάσιμου τουρισμού.
  • Τεχνολογικές: πρόκειται για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών του τουρισμού στη βελτιστοποίηση της εμπειρίας (αναζήτηση υπηρεσιών, αντιστοίχιση προτιμήσεων, αξιοποίηση βάσεων δεδομένων και μηχανικής μάθησης για τιμολόγηση και εξομάλυνση περιόδων αιχμής) και εφαρμογών ρομποτικής.
  • Συμπεριφορικές: αφορούν στην κληρονομιά της πανδημίας (κοινωνική αποστασιοποίηση, προτεραιοποίηση των υγειονομικών συνθηκών), στη ζήτηση για προσβάσιμο τουρισμό, αλλά και σε νέα ταξιδιωτικά πρότυπα τα οποία συνδέονται με την ευελιξία στην αγορά εργασίας (μακροχρόνιες άδειες, sabbaticals, τηλεργασία).
  • Δημογραφικές: δηλαδή η γήρανση του πληθυσμού, η οποία φαίνεται ότι δημιουργεί προοπτικές για την ανάπτυξη νέων αγορών στον τουριστικό τομέα.

Τι ζητούν οι ταξιδιώτες
Ταυτόχρονα, η μελέτη της Alpha Bank καταγράφει τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις των ταξιδιωτών αλλά και τις αναγκαίες προσαρμογές των επιχειρηματικών μοντέλων της τουριστικής βιομηχανίας στις νέες συνθήκες.

Από την πλευρά της ζήτησης και σε ό,τι αφορά τις νέες προτιμήσεις των ταξιδιωτών, αυτές περιλαμβάνουν: (i) επιλογές που γίνονται με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος, (ii) την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής που βρίσκουν εφαρμογή και στις ταξιδιωτικές προτιμήσεις, (iii) την αυξημένη ζήτηση για νέες εμπειρίες και για την απόκτηση γνώσης, (iv) έναν νέο τρόπο ζωής που συνδυάζει την εργασία με τα ταξίδια και (v) την αυξημένη ζήτηση για προσβάσιμες υποδομές σε τουριστικούς προορισμούς.

Τι πρέπει να κάνουν οι επιχειρήσεις
Από την πλευρά της προσφοράς, οι επιχειρήσεις στον τουριστικό τομέα αναμένεται να αλλάξουν τα επιχειρηματικά μοντέλα τους (changing business models), προκειμένου να προσαρμοστούν, να αποκτήσουν συγκριτικά πλεονεκτήματα και να ανταποκριθούν στις μεταβαλλόμενες ανάγκες των τουριστών μέσω: της ανάλυσης των αναθεωρημένων προτύπων συμπεριφοράς, της ενίσχυσης των πρωτοκόλλων ασφαλείας και υγιεινής, της επένδυσης σε πράσινες και προσβάσιμες υποδομές και της ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Βρετανική απόβαση στην Ελλάδα τον Μάϊο

Σταθερά αυξανόμενος ο αριθμός των προγραμματισμένων αεροπορικών θέσεων προς την Ελλάδα, με το Recovery Tracker του ΙΝΣΕΤΕ να καταγράφει 2.134.000 θέσεις εντός
του Μαΐου. Την πρώτη εβδομάδα, από 2 έως 8 Μαΐου ο αριθμός αεροπορικών θέσεων ήταν 493.000.

Την επόμενη, ο αριθμός αυξήθηκε σε 500.000. Στην εβδομάδα από 16 έως 22 Μαΐου ο αριθμός αυξήθηκε σε 532.000 θέσεις και εκτοξεύτηκε στις 609.000 προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις την εβδομάδα από 23 έως 29 Μαΐου. Πρώτος προορισμός για τους ξένους επιβάτες τον Μάιο είναι η Αθήνα, με 735.000 προγραμματισμένες θέσεις.

Έπεται το αεροδρόμιο του Ηρακλείου με 312.000 προγραμματισμένες θέσεις και ακολουθούν Ρόδος με 243.000 θέσεις, Θεσσαλονίκης με 209.000 θέσεις, Κέρκυρα με 150.000 θέσεις, Κως με 123.000 θέσεις και Χανιά με περίπου 100.000 θέσεις.

Πρώτη εθνικότητα στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις τον Μάιο είναι οι Βρετανοί (574.000 προγραμματισμένες θέσεις), και ακολουθούν Γερμανοί με 516.000 θέσεις, Γάλλοι με 155.000 θέσεις, Ιταλοί με 132.000 θέσεις και Ολλανδοί με 124.000 θέσεις. Για τους Αμερικανούς είναι προγραμματισμένες περίπου 60.000 θέσεις τον Μάιο.

Kea Retreat: Ένα ξενοδοχείο για yoga

Το Κea Retreat στη Τζιά, το πρώτο ολιστικό boutique ξενοδοχείο των Κυκλάδων, αποκλειστικά αφιερωμένο στις θεραπείες της yoga, ανοίγει τις πόρτες του τον Ιούλιο του 2022.
Στην παραλία Ψαθί της Κέας, το Kea Retreat προσφέρει στους επισκέπτες του ένα all inclusive πακέτο που συνδυάζει την ξενοδοχειακή διαμονή, τη διακεκριμένη διατροφή αλλά και τα καθημερινά yoga retreats. Το ρόστερ του περιλαμβάνει τους πιο έγκριτους Έλληνες και διεθνείς δασκάλους yoga, γνήσιες γαστρονομικές επιλογές που ενστερνίζονται τη φιλοσοφία του “from farm to table” και επιλογές διαμονής.

Το Kea Retreat είναι προϊόν πάθους του Ισραηλινού επιχειρηματία Zviki Eshet και της συζύγου του Anat, οι οποίοι αποφάσισαν να στήσουν εδώ το δικό τους “βωμό”, αφιερωμένο στη μόνιμη αναζήτησή τους για νόημα και ψυχική υγεία και ισορροπία, αλλά και στον μακροχρόνιο έρωτά τους με τον ελληνικό πολιτισμό. Ο ένας γιος του ζευγαριού, Yoni έχει αναλάβει χρέη διευθυντή αλλά και κάποιων διδασκαλιών yoga, ο άλλος γιος, Uriel, κρατά τα ηνία της κουζίνας και της φάρμας, χάρη στη θητεία του σε Michelinάτα εστιατόρια όπως το ηχηρό Noma στην Κοπεγχάγη, ενώ η Anat, εξειδικευμένη στη σωματοκεντρική ψυχοθεραπεία, δανείζει την τεχνογνωσία της για την υποστήριξη του θεραπευτικού προγράμματος.

Αρχιτεκτονική & Σχεδιασμός
Η αρχιτεκτονική και ο σχεδιασμός αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του Kea Retreat. Μια σειρά από προϋπάρχουσες πετρόκτιστες κατασκευές 400 ετών (“Καθικιές” όπως τις ονομάζουν οι ντόπιοι) έχουν μετατραπεί σε λιτά, αλλά κομψά δωμάτια, με θέα στη θάλασσα, ιδιωτικές βεράντες και υπαίθρια ντους. Οι κατά παραγγελία ιδιοκατασκευές έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για το Kea Retreat από ντόπιους artisans, αλλά και τα διακοσμητικά έχουν κατασκευαστεί από απομεινάρια που βρέθηκαν εδώ και αξιοποιήθηκαν καλλιτεχνικά από τον ισραηλινό Avri Regev.

Autohellas: Σημαντική βελτίωση στην κερδοφορία α΄ τριμήνου

Αύξηση 12,4% παρουσίασε η Autohellas στο πρώτο τρίμηνο του 2022, σε επίπεδο ενοποιημένου κύκλου εργασιών, ο οποίος ανήλθε σε €144,8εκ. έναντι €128,8εκ. το 2021.

Τα λειτουργικά κέρδη (ΕΒΙΤ) του πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν σε €13,4εκ. έναντι €10,4εκ. το 2021, καταγράφοντας αύξηση 29,9%.

Τα κέρδη μετά από φόρους (ΕΑΤ) του Ομίλου για το πρώτο τρίμηνο 2022, που λόγω εποχικότητας του τουρισμού είναι πάντα το πιο αδύναμο του έτους, ανήλθαν στα €8εκ. έναντι €4,5εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο παρουσιάζοντας αύξηση 79,3%.

Celestyal Cruises: HOME PORT η Θεσσαλονίκη

Η Celestyal Cruises, με αφορμή τη δεύτερη προγραμματισμένη προσέγγιση του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Crystal στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το εγκαινίασε ως ένα λιμάνι από-επιβίβασης (homeport) για τις κρουαζιέρες της, προσελκύοντας επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά και από τις αναδυόμενες Βαλκανικές αγορές.

Στο πλαίσιο της υποδοχής του Celestyal Crystal στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση στο κρουαζιερόπλοιο, παρουσία εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης και του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης, καθώς και άλλων τοπικών φορέων.

Το Celestyal Crystal θα προσεγγίσει 30 φορές τη Θεσσαλονίκη, έως και τις 2 Οκτωβρίου ενώ σχεδιάζονται περισσότερες από 40 προσεγγίσεις, το 2023.

Επιστρέφει το Taste of Athens 2022

Το γαστρονομικό event Taste of Athens επανέρχεται, για τέσσερις ημέρες γεμάτες γεύση. Το φεστιβαλικό “μενού” περιλαμβάνει δέκα από τα καλύτερα εστιατόρια της χώρας, κορυφαίους chef, εμβληματικά πιάτα και ένα stage όπου καλλιτέχνες και συγκροτήματα θα δίνουν τον τόνο της διασκέδασης. Οι φετινοί άξονες του φεστιβάλ περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την κυκλική οικονομία, τη φιλοσοφία μηδενικών απορριμμάτων (zero-waste) και την ενίσχυση της ισότιμης εκπροσώπησης των δύο φύλων.

Από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Ιουλίου, τα εστιατόρια Delta, Fuga, Gastone, Herve, Hytra, The Zillers Roof Garden, Σπονδή και Σχεδία Home θα σερβίρουν ένα ειδικό μενού γευσιγνωσίας με μερικά από τα signature πιάτα τους στις προνομιακές τιμές των 3, 6, 9 και 12 ευρώ.

Live εμφανίσεις από DJs του En Lefko 87.7 αλλά και συγκροτήματα όπως οι Swingin’ Cats, οι Οnirama, Μαρίνα Σάττι θα αναλάβουν το soundtruck του φεστιβάλ, ενώ το εμβληματικό Περιστύλιο του Ζαππείου θα φιλοξενήσει το πολυτελές VIP Business Lounge by AEGEAN, με welcome drink και κέρασμα, προσωπικό service και happenings.

Επιπλέον, στη σκηνή του Taste Theater σεφ θα μαγειρεύουν ζωντανά και θα μοιράζονται τα μυστικά και την εμπειρία τους στα Cooking Masterclasses. Sustainability και μαγειρική, Zero Food Waste συνταγές και οι πιο σύγχρονες τάσεις στη γαστρονομία, με τη μορφή Taste Talks. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκπαιδευτικές θεματικές ενότητες για τα παιδιά στο Kids Zone του φεστιβάλ με παιχνίδι και ειδικά lunch boxes.

Η διοργάνωση τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού και του Δήμου Αθηναίων, ενώ το φεστιβάλ είναι μέρος της παγκόσμιας πλατφόρμας Taste Festivals, που διοργανώνονται σε περισσότερες από είκοσι μητροπόλεις του πλανήτη.

Η 2άστερη Stéphanie Le Quellec στο «Over Water» του Sani

Συνεργασία μας με την παγκοσμίου φήμης, βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin σεφ, Stéphanie Le Quellec ξεκίνησε το Sani resort στο γαστρονομικού εστιατόριο Over Water του Sani Asterias.
Η Γαλλίδα σεφ, εμπνευσμένη από την κουζίνα της Νότιας Γαλλίας χρησιμοποίησε τη μαγειρική της ιδιοφυΐα και την έμφυτη κατανόηση των γεύσεων για να δημιουργήσει ένα αποκλειστικό μενού εκλεπτυσμένων γαλλικών πιάτων με μοντέρνα πινελιά για τους επισκέπτες του Sani Resort.

Η Stéphanie Le Quellec έχει στο βιογραφικό της μια εντυπωσιακή καριέρα με αφετηρία τη νίκη της στο γαλλικό Top Chef το 2011, και είναι μια από τις πιο δυνατές υπογραφές της γαλλικής κουζίνας, με μαγειρική προσωπικότητα και ένα στυλ κουζίνας με αποχρώσεις.

Η δουλειά της στο εστιατόριο “La Scène” του 5άστερου ξενοδοχείου Prince de Galles το 2014 της χάρισε το πρώτο της αστέρι Michelin και το 2019 το δεύτερο. Το μενού της διάσημης σεφ που είχε μαγειρέψει ξανά στο Sani Gourmet το 2019 περιλαμβάνει χαρακτηριστικά της πιάτα βασισμένα στη φιλοσοφία της, που όπως λέει η ίδια: «Μου αρέσει να μπαίνω στην ουσία του θέματος. Θέλω η μαγειρική μου να είναι κατανοητή. Για να έχουν νόημα οι συνθέσεις μου, επινοώ μενού που είναι σύντομα, αποτελεσματικά, εποχιακά και διασκεδαστικά».

Eτοιμο το Μαγικό Βουνό 2021

Ολοκληρώθηκε η εμφιάλωση της εσοδείας του 2021 για το “Μαγικό Βουνό Λευκό”, το φημισμένο κρασί της NICO LAZARIDI από 100% Sauvignon Blanc, που έβαλε την Δράμα στον οινικό χάρτη αποτελεί την κορύφωση της αδιάκοπης αναζήτησης του οινοποιείου. Το Μαγικό Βουνό Λευκό προέρχεται από έναν τόπο που περιβάλλεται από τα όρη Φαλακρό και φέρει την ονομασία «Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη Αγορά», μια αμπελουργική περιοχή.

Συνεχίζοντας την παράδοση που θέλει τις ετικέτες για τον Λευκό & Ερυθρό οίνο Μαγικό Βουνό να κοσμούν πρωτότυπα έργα καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο Γιάννης Νίκου, η Όπυ Ζούνη, ο Γιάννης Βαλυράκης, ο Γιώργος Ταξίδης και άλλοι, την φετινή συλλεκτική ετικέτα κοσμεί το ζωγραφικό έργο που έχει φιλοτεχνήσει η Ελληνίδα εικαστικός Μικαέλλα Θεοφανοπούλου, με το έργο «Στιγμές»: μία αναπόσπαστη γραμμή σε ελεύθερη ροή ξεκινά και καταλήγει να αγκαλιάζει χρώματα, ματιές, εκφράσεις και χαμόγελα. Αξίζει να αναφερθεί ότι η εσοδεία του 2020, με ετικέτα που τιμούσε την επέτειο των 200 ετών της Ελληνικής Επανάστασης, εξαντλήθηκε σε λιγότερο από 9 μήνες.

Το κρασί ωριμάζει σε επιλεγμένα δρύινα βαρέλια για 6 μήνες και έχει δυνατότητα παλαίωσης και φύλαξης ως και 8 χρόνια που αναδεικνύουν αρώματα με αποξηραμένα φρούτα, μαρμελάδα ροδάκινο, νότες μελιού, ξηρούς καρπούς, ginger και καραμέλα.

Στις 15 Μαΐου ξεκινά το Kouzina 2022

Την Κυριακή 15 Μαΐου, στο Στανό Χαλκιδικής, η πρεμιέρα της γαστρο-πολιτιστικής γιορτής KOUZINA, η οποία πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην Ανατολική Χαλκιδική από τις 15 Μαΐου μέχρι και τις 15 Ιουνίου, μετρώντας 32 κύριες και περίπου 200 παράλληλες δραστηριότητες.

Η μηνιαία διοργάνωση, που πραγματοποιείται από το Δήμο Αριστοτέλη, τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, το Επιμελητήριο Χαλκιδικής και την Αριστοτελική Σύμπραξη Επαγγελματιών του Δήμου Αριστοτέλη, στηρίζεται φέτος από: 22 τοπικούς πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους γυναικών, 54 τοπικές επιχειρήσεις τουρισμού, 19 τοπικούς chef και 6 guest chef και περίπου 1000 εθελοντές, σε όλο το γεωγραφικό εύρος του Δήμου Αριστοτέλη.

Επικεφαλής chef της διοργάνωσης είναι η Ντίνα Νικολάου, η οποία επιμελείται τη γαστρονομική ενότητα της γιορτής, ενώ υπεύθυνη για τα πολιτιστικά δρώμενα είναι η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αριστοτέλη, Ελένη Καραντώνα.

Φέτος το KOUZINA είναι πολιτιστικά αφιερωμένο στα «100 χρόνια από τη μικρασιατική καταστροφή», φέροντας τον τίτλο «100 χρόνια στη νέα πατρίδα». Μια μεγάλη και τιμητική συνεργασία, αυτή με το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, έρχεται να επισφραγίσει την εν γένει ποιοτική πολιτιστική προσέγγιση του Δήμου Αριστοτέλη.

Τιμώμενος ελληνικός προορισμός της διοργάνωσης είναι η Δράμα, με την οποία ο Δήμος Αριστοτέλη δικτυώνεται οινικά, δημιουργώντας την πρώτη οινική διαδρομή με τίτλο «από το Αιγαίο Πέλαγος στη Μαύρη Θάλασσα». Τιμώμενος μεσογειακός προορισμός είναι το Μαυροβούνιο.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το πρόγραμμα της διοργάνωσης.

TUI: Ευοίωνες οι προοπτικές για τον ελληνικό τουρισμό

Η προετοιμασία και οι προοπτικές για την τουριστική περίοδο του 2023, αλλά και τα δεδομένα που διαμορφώνονται στη σαιζόν που μόλις ξεκίνησε συζητήθηκαν σε μια πολύ σημαντική εκδήλωση που οργάνωσε η TUI στο ξενοδοχείο Grecotel Cape Sounio την Πέμπτη 5 Μαΐου. 170 ξενοδόχοι από όλη τη χώρα και την Κύπρο ενημερώθηκαν από τα κορυφαία στελέχη της TUI για τις προοπτικές που ανοίγονται στη φετινή τουριστική σαιζόν από τις κύριες αγορές που αφορούν την Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, αλλά και τη Σκανδιναβία.

Στη διάρκεια των εργασιών της εκδήλωσης, τα στελέχη της TUI είχαν την ευκαιρία να ενημερώσουν τους ξενοδόχους για την προνομιακή θέση πλέον του ελληνικού τουρισμού στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών. Η δημοφιλία των ελληνικών προορισμών στο ενδιαφέρον των παραθεριστών και για τη φετινή χρόνια αλλά και για το 2023 είναι πολύ μεγάλη.