Τουριστική ανάκαμψη βλέπει η Alpha Bank

Τη σημαντική συμβολή του τουρισμού κατά τη δεκαετή κρίση και τη μετα-πανδημική του ανάκαμψη αναλύει σε νέα έκθεσή της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank με τίτλο “Greek Tourism Industry Reloaded: Post-pandemic Rebound and Travel Megatrends”. Η μελέτη στοχεύει να αναδείξει το αποτύπωμα της πανδημίας στον εγχώριο τουριστικό κλάδο, να αξιολογήσει την ταχύτητα και την ένταση της ανάκαμψης και να εμβαθύνει στις κύριες ευκαιρίες και απειλές που μπορεί να προκύψουν και να οδηγήσουν στην αναμόρφωση του τουριστικού κλάδου.

Τα 4 συμπεράσματα
Το πρώτο συμπέρασμα αφορά στη δομή του παραγωγικού υποδείγματος της χώρας μας, το οποίο μπορεί να παρομοιασθεί με τις «δύο όψεις του Ιανού». Από τη μία πλευρά, η Ελλάδα διαθέτει έναν ισχυρό και διεθνώς ανταγωνιστικό τουριστικό κλάδο που όχι μόνο δεν επηρεάστηκε από την εγχώρια οικονομική ύφεση της περασμένης δεκαετίας, αλλά στήριξε την ελληνική οικονομία. Ο «εξισορροπητικός» του ρόλος για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών είναι κομβικής σημασίας, αφού χρηματοδοτεί σημαντικό τμήμα των εισαγωγών καταναλωτικών και κεφαλαιουχικών αγαθών. Από την άλλη πλευρά, η μεγάλη εξάρτηση της χώρας μας από τον τουρισμό, αυξάνει τον βαθμό έκθεσής της σε αιφνίδιες εξωτερικές διαταραχές, που μπορεί να προκαλέσουν βαθιά ύφεση, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πρόσφατης πανδημικής κρίσης.

Το δεύτερο συμπέρασμα, είναι η ανάγκη για περαιτέρω επιστημονική έρευνα στο πεδίο άσκησης κρατικής πολιτικής, όσο και της ανάπτυξης των επικοινωνιακών στρατηγικών του ιδιωτικού τομέα, υπό το πρίσμα των αλλαγών στο παγκόσμιο τουριστικό σκηνικό. Λόγω των τεκτονικών αλλαγών που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθίσταται επιβεβλημένη η ανάγκη για νέες μελέτες αναφορικά με την ελληνική τουριστική αγορά, που θα πρέπει να επικεντρωθούν στην περαιτέρω αναβάθμιση του brand name της χώρας. Το βασικό μήνυμα μιας νέας επικοινωνιακής στρατηγικής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνει τον όρο βιωσιμότητα, σε όλα τα πεδία, κοινωνικό, περιβαλλοντικό και πολιτιστικό. Επιπλέον, θα πρέπει να αναδεικνύονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, στα οποία κυριαρχούν έννοιες όπως, το ευ ζην και η αυθεντικότητα.

Το τρίτο συμπέρασμα είναι ότι οι δράσεις που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αφορούν τον τουρισμό χρησιμεύουν ως «όχημα» για την αξιοποίηση ανεκμετάλλευτων ευκαιριών στην Ελλάδα. Η υλοποίηση των δράσεων του εν λόγω Σχεδίου, αναμένεται να συμβάλλει στην αναβάθμιση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος και συνεπώς στην αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάδειξη περισσότερων περιοχών, οι οποίες έως τώρα παραμένουν λιγότερο δημοφιλείς στους επισκέπτες.

Το τελευταίο συμπέρασμα αφορά στην ανάγκη προσαρμογής των επιχειρηματικών μοντέλων των τουριστικών επιχειρήσεων σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Ο πληθυσμός γηράσκει, οι προτιμήσεις των τουριστών βασίζονται περισσότερο στην κοινωνική υπευθυνότητα και την περιβαλλοντική ευσυνειδησία και η σημασία της βιωσιμότητας ενισχύεται. Τέλος, η προσωπική ανάπτυξη αποτελεί, πλέον, μια από τις προτεραιότητες του ατόμου, κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου του.

Άδεια έμειναν τα μισά δωμάτια στα ελληνικά ξενοδοχεία τον Απρίλιο

Παρά την αύξηση στις πληρότητες στο σύνολο των ξενοδοχείων στην Ελλάδα κατά τον Απρίλιο, σε σχέση με τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, τα ποσοστά κινήθηκαν κοντά στο 50%, ενώ ανοικτά ήταν εννέα στα δέκα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) που αφορά τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας ορεινού όγκου και πόλεων, για την αποτύπωση των βασικών παραμέτρων μέσης τιμής και πληρότητας, το σύνολο των ξενοδοχείων της χώρας τον Απρίλιο κατέγραψε μέση πληρότητα κατά 48,7%.

Το ποσοστό αυτό αναλογεί στο 90,3% των ανοικτών ξενοδοχείων, ενώ η μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου περιορίστηκε στα 62 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον Μάρτιο του 2022, ήταν ανοικτό το 85% των ξενοδοχείων της χώρας, που κατέγραψαν μέση πληρότητα 38,4% και μέση τιμή διάθεσης 53 ευρώ.

Τον Απρίλιο τα ξενοδοχεία πόλης συνεχούς λειτουργίας ήταν ανοικτά σε ποσοστό 90,4% και σημείωσαν μέση πληρότητα 51,0% και μέση τιμή διάθεσης δίκλινου δωματίου 60 ευρώ. Τον Μάρτιο του ’22 η πληρότητα ήταν στο 39,9% και η τιμή δωματίου στα 51 ευρώ.

Σχετικά με τα ορεινά ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας, αυτά ήταν επίσης ανοικτά σε ποσοστό 90,1% καταγράφοντας χαμηλότερη μέση πληρότητα που ανήλθε σε ποσοστό 37,7% και σημαντικά αυξημένη μέση τιμή διάθεσης των δωματίων στα 72 ευρώ. Το Μάρτιο που μας πέρασε αυτά τα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα 31,3% και τιμή διάθεσης 60 ευρώ.

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στη FedHATTA

Συσπειρώνοντας περισσότερες Ενώσεις από ποτέ στο δίκτυο συνεργατών-μελών της, και εκπροσωπώντας το σύνολο των τομέων του οργανωμένου τουρισμού της χώρας, η Ομοσπονδία FedHATTA πραγματοποίησε χθες, Τρίτη, 10 Μαΐου, στην Αθήνα το Τακτικό Συνέδριό της, όπου εξελέγη και συγκροτήθηκε το νέο Διοικητικό Συμβούλιο με τριετή θητεία, καθώς και η Εκτελεστική Γραμματεία.

Η σύνθεση της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας είναι η ακόλουθη: Πρόεδρος: Λύσανδρος Τσιλίδης, Α’ Αντιπρόεδρος: Άγγελος Λάμπρου, Β’ Αντιπρόεδρος: Μάρκος Σπυρομήλιος, Γενικός Γραμματέας: Νικόλας Κελαϊδίτης, Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας: Μάριος Καμμένος, Ταμίας: Λίτσα Καραμπατζάκη, Υπεύθυνος Στρατηγικής Ανάπτυξης & Επικοινωνίας: Ευριπίδης Σαμαράς.
Το τακτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε σε υβριδική μορφή.

Condor: Ξανά στην Αθήνα μετά από 25 χρόνια

Πτήσεις από οκτώ αεροδρόμια της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ελβετίας σε συνολικά 17 προορισμούς στην Ελλάδα περιλαμβάνει το φετινό πρόγραμμα της Condor, μεταξύ αυτών και η Αθήνα στην οποία ο γερμανικός αερομεταφορέας, μετά από περισσότερα από 25 χρόνια, προσγειώνεται και πάλι 6 φορές την εβδομάδα.

Πρόκειται για απευθείας πτήσεις από το Ντίσελντορφ και τη Λειψία. Χθες ο υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας είχε συνάντηση με τον διευθυντή πωλήσεων της Condor Airlines, Paul Schwaiger.

Όπως επισημάνθηκε, η χώρα μας βρίσκεται στους κορυφαίους προορισμούς για τους Γερμανούς τουρίστες, με τα πρώτα στοιχεία από τους δύο μεγαλύτερους tour operators -της TUI και της DER Touristik- να κάνουν λόγο ακόμη και για διπλασιασμό των κρατήσεων σε πολλούς ελληνικούς προορισμούς, τουλάχιστον μέχρι και τον Νοέμβριο.

Πρόκειται, δε, όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Τουρισμός για high spenders ταξιδιώτες, οι οποίοι παραδοσιακά αφήνουν σημαντικό εισόδημα στους κλάδους που σχετίζονται με τουρισμό, στηρίζοντας τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και της μέσης ελληνικής οικογένειας.

Tourism Awards 2022: Οι «πρωταθλητές» ανοίγουν τη σεζόν

Με μια λαμπερή τελετή και προσέλευση που ξεπέρασε τα 500 άτομα γιορτάστηκαν χθες βράδυ στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού κάποιες από τις σημαντικότερες πρωτοβουλίες στον ελληνικό τουρισμό. Στην ένατή τους διοργάνωση, τα βραβεία-θεσμός του κλάδου συνεχίζουν σταθερά να επιβραβεύουν τους πρωτοπόρους και τους καινοτόμους ενώ οι υποψηφιότητες φέτος ήταν περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά. Τον τόνο της βραδιάς έδωσε η Idra Kayne, ερμηνεύοντας επί σκηνής το «Εδώ είναι το ταξίδι» ενώ την σκυτάλη πήραν η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας για την απονομή των τιμητικών βραβείων.

Τιμητικά βραβεία απονεμήθηκαν στον Γιάννη Μαραγκουδάκη, πρόεδρο του Πανελλήνιου Ομίλου Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης για τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της εικόνας και της εμπειρίας του θαλάσσιου τουρισμού στην Ελλάδα και στο CapsuleT του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για την προώθηση και την ουσιαστική στήριξη της καινοτομίας.

Με βραβείο τιμήθηκε επίσης η μεγάλη ομάδα εθελοντών των Γιορτών Ρόκκας που πραγματοποιούνται κάθε Αύγουστο στα Χανιά και στον εμπνευστή της διοργάνωσης, Παναγιώτη Σημανδηράκη καθώς και στον Δημήτρη Σταυρακόπουλο, ιδρυτή της «Hermoupolis Heritage», για την ανάδειξη της της βιομηχανικής κληρονομιάς της Ερμούπολης Σύρου.

Τα platinum βραβεία της φετινής διοργάνωσης κέρδισαν οι: Eurobank, Περιφέρεια Κρήτης, Costa Navarino, Aria Hotels, Attica Group, Istion Yachting, Kythera Trails, Διεθνής Νυχτερινός Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης, MT Architects, The Tanneries Hotel & Spa, Novus Mind, Yahoo-Acrossmedia241 και Lux&Easy.

Ο Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, δήλωσε σχετικά με τη διοργάνωση: «Τα Tourism Awards έχουν μοναδική αξία γιατί αποτελούν επιβράβευση των επαγγελματιών του ευρύτερου κλάδου της φιλοξενίας από τους επαγγελματίες του χώρου. Χωρίς ανταγωνιστικά φίλτρα και παρωπίδες αναγνωρίζουμε το έργο, αλλά και τις προσπάθειες των συναδέλφων και τοποθετούμε την οικονομία της φιλοξενίας εκεί που πραγματικά βρίσκεται, στην κορυφή του οικονομικού βίου του τόπου».

Στη βραδιά ανακοινώθηκαν επίσης οι νικητές των Villa Awards. Φτιαγμένη από τους δημιουργούς των Tourism Awards, η διοργάνωση αυτή αναδεικνύει τα κορυφαία luxury rentals στην Ελλάδα.
Ο τίτλος Best Villa in Greece απονεμήθηκε στη Villa Nupandi στην Καρδαμύλη ενώ χρυσό βραβείο κέρδισαν οι Katikies Villas Mykonos, η Dikoarch Villa και η Villa Arte by Olive Villa Rentals.

Η φετινή τελετή έδωσε έμφαση στη σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα, και δη με το κρασί και το ελαιόλαδο. Οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τρεις γηγενείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα που επέλεξε η ομάδα του Heteroclito και οκτώ διαφορετικά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα στο olive-oil bar που δημιούργησε η Oliverse. Ξεχωριστή σημασία δόθηκε στην έννοια της καινοτομίας, με την παρουσία τρία διαφορετικών start ups του CapsuleT που παρουσίασαν τις καινοτόμες ιδέες τους στους παρευρισκόμενους. Παρουσιαστές της βραδιάς ήταν οι δημοσιογράφοι Μαρία Νικόλτσιου και Πέτρος Κουμπλής ενώ το κοινό είχε την ευκαιρία να φωτογραφηθεί στο ταξιδιάρικο insta spot της Minoan Lines.

Τα Tourism Awards διοργανώνει το Hotel&Restaurant Daily της Boussias με χορηγό την Fix, υποστηρικτή την TUV HELLAS / TUV NORD και χορηγούς επικοινωνίας τους: epixeiro.gr, Greek Travel Pages και TravelDailyNews.

Για τον πλήρη πίνακα των βραβευθέντων και για στιγμιότυπα της βραδιάς, μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα των βραβείων, www.tourismawards.gr.

New opening από τον γνωστό food blogger Γαβριήλ Νικολαΐδη

O Cool Artisan Γαβριήλ Νικολαΐδης μόλις άνοιξε το πρώτο του μαγαζί. Ο χώρος βρίσκεται στους Αμπελόκηπους (Λ. Μεσογείων 33-37) και την Παρασκευή 6 Μαΐου οι φαν του Comfort και υγιεινού φαγητού του αεικίνητου Gaby, που εκτός από τα επιτυχημένα βίντεο με τις συνταγές του γνωρίσαμε μέσα από το μενού του Beauty Killed the Beast αλλά και του Italus, σερβίρει πιάτα φτιαγμένα με προσεχτικά επιλεγμένα υλικά, νόστιμους συνδυασμούς, αγάπη και το μεράκι.

Το μενού κινείται σε comfort και healthy επιλογές, με brunch, ζυμαρικά, σαλάτες και desserts. Ενδεικτικά, ο αγαπημένος καγιανάς με αυγά, φρέσκες ντομάτες και φέτα συνοδεύεται από melted cheese, υπάρχουν bagel με κρέμα από σπανάκι, φέτα και μυρωδικά, αλμυρά pancakes από γλυκοπατάτα και βρώμη, σαγανάκι ταλαγάνι, αυγό και hollandaise sauce.

Στο κεφάλαιο ζυμαρικά, υπάρχουν οι πέννες ολικής σε σάλτσα από κρέμα τυρί light με σοτέ λαχανικά εποχής και μπιφτέκι από μπούτι κοτόπουλο αλλά και ζυμαρικά με τρούφα και νιόκι με σπανάκι.

Οι ελληνικές συνταγές έχουν την τιμητική τους με τα κρητικά σκιουφιχτά με σπιτική σάλτσα τσένταρ από κάσιους αλλά και σάντουιτς όπως αυτό με σαγανάκι μανούρι και απάκι κοτόπουλο σε φέτες. Υπάρχουν αρκετές vegan επιλογές όπως το κρουασάν με τοφουλέτα, τσιμιτσούρι και γύρο μανιταριών ενώ δε λείπει το burger από 100% μοσχαρίσιο κιμά.

Ολα αυτά συνοδεύονται από εξαιρετικό αρωματικό και γεμάτο specialty καφέ με προέλευση από την Αιθιοπία σε συνεργασία με τους Samba Coffee roasters.

To Gaby μεταφέρει τις γεύσεις του, μέσω της πλατφόρμας Wolt.

Feyrouz: Γενέθλια με καλεσμένους σεφ

Το μαγαζί που έμαθε τους Αθηναίους να τρώνε λαχματζούν και ταμπουλέ, βάζοντας το street food της Μέσης Ανατολής και του Λιβάνου στο μενού τους, κλείνει οκτώ χρόνια και το γιορτάζει ανοίγοντας την κουζίνα του σε καλεσμένους επαγγελματίες και μη. Το μικρό φεστιβάλ ξεκίνησε από τις 9 Μάη και συνεχίζεται ως έως το Σάββατο 14 Μάη.

Το μικρό στενάκι της Καρόρη, που πλημμυρίζει καθημερινά με αρώματα Ανατολής, και σήμερα, καλεσμένος είναι ο Alexandros Gkoutsi από το Meze στο Τουλούμ και το It beach, που ετοιμάζει λαχματζούν με shawarma και το βράδυ, η ομάδα του Line Athens μιξάρει το κοκτέιλ Levantine, ειδικά για τη βραδιά.

Αύριο, Πέμπτη 12/5, ο σεφ του burger project «Guerilla», Fahd-Αλέξανδρος Hassan Kassem, θα μαγειρέψει λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα, με σεϊτάν, ενώ η Σταυριανή Ζερβακάκου πειραματίζεται με το πλιγούρι και θα φτιάξει κεφτέδες με αριάν και ρυζόγαλο με κάρδαμο. Μαζί τους, η ομάδα του Create Athens θα ετοιμάσουν ibrik καφέδες.

Την Παρασκευή 13/5, ο Κλεομένης Ζουρνατζής από το Gastone θα σερβίρει γουρουνοπούλα πάνω σε ταμπουλέ, και η μικροζυθοποιία Strange Brew θα αναλάβει τις draft μπίρες, ενώ το απόγευμα ο Perry Παναγιωτακόπουλος ανοίγει επιλεγμένα κρασιά.

Άνοιξε το Asterion Suites & Spa στα Χανιά

Tο συγκρότημα 5 αστέρων Asterion Suites & Spa στα Χανιά, επίσημο μέλος της Louis Hotels και πρόσφατα βραβευμένο από την British Airways Holidays, άνοιξε τις πόρτες του φέτος πλήρως ανακαινισμένο. Το ξενοδοχείο 5 αστέρων έχει ενταχθεί στην Elegant Collection της Louis Hotels, η οποία το ενοικίασε στις αρχές του 2020 με σκοπό τη διαχείρισή του. Βρίσκεται σε μια γαλήνια αμμώδη παραλία στον Πύργο Ψηλονέρου στη δυτική ακτή της Κρήτης.

Tα 67 ανακαινισμένα δωμάτια και σουΐτες του Asterion Suites & Spa αποτελούν τη μετουσίωση του cretan chic. Πλήρως εξοπλισμένα με μοντέρνα επίπλωση, σύγχρονες ανέσεις, πολυτελή προϊόντα περιποίησης και ευχάριστες εκπλήξεις, έχουν ανασχεδιαστεί προσεκτικά, ακολουθώντας μινιμαλιστικές γραμμές. Στο Asterion Spa ο επισκέπτης απολαμβάνει θεραπείες σώματος και προσώπου, με χρήση επώνυμων καλλυντικών ή συνταγών από φυσικά κρητικά προϊόντα που είναι γνωστά για τα ευεργετικά τους οφέλη, όπως ελαιόλαδο, αρωματικά βότανα και αλόη.

Γαστρονομία
Η γαστρονομία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της κρητικής κουλτούρας και ως εκ τούτου αναπόσπαστο μέρος της εμπειρίας του Asterion Suites & Spa. Οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν ένα ταξίδι γευσιγνωσίας με την υπογραφή του έγκριτου Executive Chef της Louis Hotels, Κυριάκου Σωτηρίου, σε ένα από τα 2 εστιατόρια του ξενοδοχείου, το κεντρικό Matter ή το à la carte «35°» που είναι βασισμένο στη farm-to-fork φιλοσοφία.

H Ελλάδα κορυφαίος επενδυτικός προορισμός στον κλάδο του τουρισμού

Η θέση της Ελλάδας ως κορυφαίου επενδυτικού προορισμού στον χώρο του τουρισμού, επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια του διεθνούς Συνεδρίου International Hotel Investment Forum (IHIF), 3-5 Μαΐου 2022, στο Βερολίνο.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Enterprise Greece πραγματοποίησε ένα πλήρες πρόγραμμα 65 κατ’ ιδίαν συναντήσεων, οι 40, εκ των οποίων, αφορούσαν σε follow up με ήδη ώριμες επαφές (leads), οι οποίες ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν επένδυση στη χώρα μας.

Αξίζει να επισημανθεί ότι εκδηλώθηκε έντονο ενδιαφέρον για είσοδο στην Ελλάδα νέων παικτών του κλάδου και περαιτέρω επέκτασης των ήδη εγκατεστημένων αλυσίδων ξενοδοχείων. Η Enterprise Greece, εκτός του ειδικά σχεδιασμένου χώρου προβολής και τη διοργάνωση στρογγυλής τραπέζης αφιερωμένης στην Ελλάδα, συμμετείχε σε πάνελ με θέμα την ανάπτυξη προορισμών και τις επενδύσεις.