Η Κρήτη επικεφαλής του sucess story

Σε βασικό προορισμό αναδεικνύεται φέτος η Κρήτη, με τις αφίξεις ήδη βρίσκονται «μια ανάσα» από τα νούμερα του 2019. Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία αφίξεων του Απριλίου στο αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης» του Ηρακλείου, που έφτασαν συνολικά τις 233.000, έναντι 240.600 τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Σύμφωνα με τον αερολιμενάρχη Ηρακλείου, Γιώργο Πλιάκα, το φετινό Απρίλιο έφτασαν στο «Ν. Καζαντζάκης» 182.000 επιβάτες από το εξωτερικό και 51.000 επιβάτες από το εσωτερικό, όταν το 2019 οι επιβάτες πτήσεων από το εξωτερικό ήταν 185.600 και 55.000 εσωτερικού. Έτσι, ο φετινός Απρίλιος έκλεισε με απώλειες περίπου 3% συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2019.

«Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, αλλά στο μυαλό των περισσοτέρων στην Ευρώπη έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, διότι ο κόσμος δεν αντέχει άλλο. Ο πόλεμος δεν μας έχει επηρεάσει σημαντικά, αν εξαιρεθούν οι αφίξεις από Ρωσία και Ουκρανία που αποτελούν το 8% του συνόλου της κίνησης του αεροδρομίου Ηρακλείου, ποσοστό που μπορεί να καλυφθεί εν μέρει από αφίξεις από άλλες χώρες. Είναι πολύ πιθανό να φτάσουμε τα νούμερα του 2019 ή και να τα ξεπεράσουμε. Εκεί θα κυμανθούμε, αν και δύσκολα μπορεί να γίνει πρόβλεψη, δεδομένου ότι ο τουρισμός είναι πολύ ευαίσθητο προϊόν, μπορεί εύκολα να επηρεαστεί αρνητικά ή θετικά. Αυτή τη στιγμή η τάση είναι θετική. Όταν βλέπουμε ότι η κίνηση τον Απρίλιο έφτασε το 96,5% του 2019, γιατί να μην συμβεί το ίδιο και στη συνέχεια;», είπε ο κ. Πλιάκας.

Ενισχύει τις πτήσεις προς Κρήτη η Jet2
Περισσότερες πτήσεις στην Κρήτη πρόσθεσαν για το καλοκαίρι η Jet2.com και η Jet2holidays. Ειδικότερα, ο όμιλος jet2 έχει προσθέσει πάνω από 7.500 θέσεις προς την Κρήτη, με περισσότερες πτήσεις προς το Ηράκλειο από το Λιντς Μπράντφορντ και το Μπέρμιγχαμ, καθώς και επιπλέον αναχωρήσεις για τα Χανιά από το Μάντσεστερ και το Στάνστεντ.

Στη γραμμή Λιντς Μπράντφορντ-Ηράκλειο προστίθεται ένα ακόμη δρομολόγιο μεταξύ 25 Ιουλίου και 26 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν έως και έξι εβδομαδιαίες αναχωρήσεις. Το ίδιο και στη γραμμή Μπέρμιγχαμ-Ηράκλειο μεταξύ 26 Ιουλίου και 27 Σεπτεμβρίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρχουν έως και επτά εβδομαδιαίες αναχωρήσεις.

Στο Μάντσεστερ προστίθεται μια επιπλέον αναχώρηση την εβδομάδα για Χανιά μεταξύ 14 Ιουλίου και 1ης Σεπτεμβρίου, ενώ ένα επιπλέον δρομολόγιο Stansted- Χανιά θα αναχωρεί τις Δευτέρες μεταξύ 18 Ιουλίου και 19 Σεπτεμβρίου.

Αυτό το διευρυμένο πρόγραμμα σημαίνει ότι η Jet2.com και η Jet2holidays θα εκτελούν περισσότερες από 50 εβδομαδιαίες πτήσεις προς την Κρήτη από 10 βρετανικές βάσεις κατά τις περιόδους αιχμής, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη αεροπορική εταιρεία. Καθιστά επίσης τη Jet2.com τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου προς το Ηράκλειο από άποψη συχνότητας αυτό το καλοκαίρι.

Ο όμιλος jet2 προφέρει επίσης ένα διευρυμένο χαρτοφυλάκιο καταλυμάτων, με σχεδόν 200 ξενοδοχεία στην Κρήτη αυτό το καλοκαίρι, μια σημαντική αύξηση σε σχέση με το καλοκαιρινό πρόγραμμα του 2019.

Ο τουρισμός στο 1st Greece-Cyprus Business Summit

Υπουργοί της Ελλάδας και της Κύπρου, εκπρόσωποι από το χώρο της ναυτιλίας, του τουρισμού και του επιχειρείν, αλλά και CEOs οργανισμών, συμμετείχαν στο «1st Greece – Cyprus Business Summit», που πραγματοποιήθηκε στις 6 Μαΐου, στην Αθήνα, υπό την αιγίδα των Ελληνικών Υπουργείων Οικονομικών και Τουρισμού, του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) Ελλάδος, και της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ).

Στην ενότητα του Τουρισμού η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια του καθολικού Πάσχα έφτασαν στην Ελλάδα πολλές πτήσεις με μεγαλύτερης χωρητικότητας αεροσκάφη ενώ τα ξενοδοχεία που άνοιξαν σημείωσαν πληρότητες 60-90%, με τις εκτιμήσεις νακάνουν λόγο για συνέχιση της ανόδου.

Ο υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου, Σάββας Περδίος, σημείωσε ότι μέχρι στιγμής, τα δεδομένα είναι καλά, με το πρώτο τετράμηνο να φτάνει στο 70% της αντίστοιχης περιόδου του 2019. Εκτίμησε ότι η Κύπρος δεν θα φτάσει στα επίπεδα του 2019 (4 εκατ. αφίξεις), λόγω της εξάρτησης από ρωσόφωνες χώρες (το 20% των αφίξεων του 2019). Πάντως σημείωσε ότι θα μετράσει τις απώλειες (ανέμενε 800.000 αφίξεις ρωσόφωνων), μέσω της ανάπτυξης σε άλλες αγορές.

Στο δίκτυο μελών της FedHATTA η ένωση Τουριστικών Γραφειων Μακεδονιας – Θρακης

Στην Ομοσπονδία Ελληνικών Συνδέσμων Γραφείων Ταξιδίων & Τουρισμού, FedHATTA, εντάχθηκε η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης. Στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, και η ανάγκη συνένωσης για την ενδυνάμωση των συλλογικών διεκδικήσεων και του συντονισμού των φορέων προκειμένου να μπορέσουν να υποστηρίξουν επαρκώς τα μέλη τους.

Ο πρόεδρος της FedHATΤΑ, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, δήλωσε: «Καλωσορίζουμε με χαρά τη δυναμική και αντιπροσωπευτική της Βόρειας Ελλάδας, Ένωση, την ΕΤΓΜΘ, στο διευρυνόμενο δίκτυο μελών της FedHATTA.

Με κάθε νέα Ένωση/ Σύνδεσμο που εντάσσεται στην Ομοσπονδία, η δύναμη της FedHATTA διευρύνεται, οι διεκδικήσεις της γίνονται πιο αντιπροσωπευτικές των αναγκών του κλάδου των γραφείων ταξιδίων και χαράσσεται μια πιο ολοκληρωμένη στρατηγική για το καλό ολόκληρης της τουριστικής αλυσίδας, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά για ένα ακόμη πιο ποιοτικό και βιώσιμο μέλλον για τον ελληνικό οργανωμένο τουρισμό».

Ανοίγει το Summer Senses Luxury Resort

Ανοίγει τις πόρτες του στις 13 Μαΐου το Summer Senses Luxury Resort προκειμένου υποδεχτεί για 4η χρονιά παλιούς και νέους φίλους στην Πάρο. Οι φιλοξενούμενοί του θα ζήσουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία διαμονής και γαστρονομίας, καθώς μια επίσκεψη στο εστιατόριο Galazia Hytra θα τους καλωσορίσει στην ελληνική high-end κουζίνα με γεύσεις που θα τους μείνουν αξέχαστες.

Καθιερωμένο πλέον ως το πιο πολυτελές ξενοδοχείο της Πάρου και αποσπώντας διεθνείς διακρίσεις (Condé Nast Readers’ Choice Awards, TripAdvisor Travellers’ Choice Best of the Best, Tablet Hotels, a Michelin® Experience), το Summer Senses Luxury Resort εντάχθηκε στα Small Luxury Hotels of the World™ και στο Condé Nast Johansens®.

Επιπλέον, οι εξειδικευμένοι συνεργάτες του Anassa Spa by Idolo υπόσχονται να φροντίσουν ώστε οι επισκέπτες να ζήσουν μια εμπειρία ευεξίας που περιέχει από μασάζ, περιποιήσεις προσώπου και σώματος μέχρι ειδικές συνεδρίες για τη φροντίδα του σώματος μετά την έκθεση στον ήλιο.

Αύξηση 25% στις κρατήσεις κρουαζιέρας φέτος έναντι του 2019

Στη διεθνή έκθεση Seatrade Cruise Global 2022 με θέμα την κρουαζιέρα και τον θαλάσσιο τουρισμό που διεξήχθη στο Μαϊάμι μεταξύ 25 και 28 Απριλίου, συμμετείχε ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Ένωσης Λιμένων Ελλάδος κ. Δημήτρης Ιατρίδης, όπου είχε σειρά συναντήσεων με κορυφαίους εκπροσώπους του κλάδου της κρουαζιέρας και των λιμένων, όπως την κ. Marie-Caroline Laurent, Γενική Διευθύντρια της CLIA (Cruise Lines International Association), τον κ. Patrick VerhoevenΔιευθύνοντα Σύμβουλο της IAPH (International Association of Ports and Harbors) την ηγεσία της MedCruise, διευθυντικά στελέχη της Celestyal Cruises, της Windstar Cruises, του Κέντρου Κρουαζιέρας της Σιγκαπούρης, του Mwani Qatar, οργανισμού που διαχειρίζεται τα λιμάνια του Κατάρ και επικεφαλής οργανισμών λιμένων της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων χωρών.

Στις συναντήσεις του, ο κ. Ιατρίδης επιβεβαίωσε το ισχυρό και διαρκώς αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για την κρουαζιέρα στη χώρα μας, γεγονός που αποτυπώνεται στη σημερινή εικόνα των κρατήσεων για το 2022 αλλά και τη μέχρι τώρα πορεία του κλάδου τους 4 πρώτους μήνες του έτους.

Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι οι κρατήσεις αφίξεων στα ελληνικά λιμάνια για τη φετινή χρονιά παρουσιάζουν αύξηση κατά 25% σε σχέση με το 2019, την τελευταία χρονιά προ πανδημίας, με αναγνώριση πάντα του γεγονότος ότι τα τελικά αποτελέσματα εξαρτώνται από την επίδραση του πολέμου.

Σήμα ποιότητας για τα λουκάνικα της Ανατολικής Χαλκιδικής

Σήματα Ποιότητας ως Τοπικό Προϊόν από την Αριστοτελική Σύμπραξη, απέσπασαν πριν από λίγες ημέρες, τα ιδιαίτερα λουκάνικα της Αρναίας, της Μεγάλης Παναγίας και της Ιερισσού. Τα τοπικά αυτά εδέσματα που αποτελούν μέρος της διατροφής για πολλές δεκαετίες, πλέον εκτός από τα τοπικά εστιατόρια, εντάσσονται σταδιακά στα ξενοδοχεία αντικαθιστώντας τα αλλαντικά και τις μεταποιημένες τροφές.

«Το λουκάνικο Αρναίας δεν είναι αλλαντικό» λέει ο νεαρός παραγωγός Παναγιώτης Καραγιάννης, ο οποίος παρασκευάζει λουκάνικο φτιαγμένο από χοιρινό κρέας και λίπος, σύμφωνα με τη συνταγή της μητέρας του για το «λουκάνικο Αρναίας» που μετρά σήμερα πάνω από έναν αιώνα ιστορίας στην περιοχή του ορεινού όγκου του Δήμου Αριστοτέλη. Με κύριο γευστικό χαρακτηριστικό του την έντονη μυρωδιά των εσπεριδοειδών, που -χωρίς να καλύπτουν τη γεύση του κρέατος- αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της σύνθεσης, στη γέμιση προσθέτει κρεμμύδια, πορτοκάλια και λεμόνια πολτοποιημένα με τη φλούδα και τη σάρκα τους, φρέσκα μυρωδικά, βότανα και μπαχαρικά.

«Η δοσολογία κάθε συστατικού στη συνταγή είναι αλάνθαστη» λέει ο Παναγιώτης, ο οποίος σπούδασε την τέχνη του κρεοπώλη και την εξελίσσει μεθοδικά.

Το εν λόγω λουκάνικο σερβίρεται ήδη στο restaurant «Μπακατσιάνος», στο μεζεδοπωλείο «Η Λανάρα», στη χασαποταβέρνα «Ο Πλάτανος», στη Λέσχη Στρατωνίου, στα πρωινά του Alpe Luxury Accommodation και «Λιοτόπι» στην Ολυμπιάδα, ενώ προετοιμάζονται περαιτέρω δικτυώσεις με τους f&b υπεύθυνους τοπικών εστιατορίων και καταλυμάτων.

Το παραδοσιακό «λουκάνικο Μεγάλης Παναγίας», το οποίο παρασκευάζεται από τον επίσης νεαρό κρεοπώλη Δημήτρη Φούκα, φτιάχνεται και αυτό με ντόπιο χοιρινό κρέας, ενώ στη γέμιση προστίθεται 12% λίπος. Εκτός από τα εσπεριδοειδή, που χαρακτηρίζουν και τη δική του συνταγή, ο Δημήτρης προτείνει στο κοινό το «λουκάνικο με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα Ιερισσού», αξιοποιώντας στο έπακρο την παραγωγή ντόπιου κίτρινου τυριού. Ακόμη, λουκάνικο με πράσο και μια πικάντικη εκδοχή με σκόρδο και ξύδι από τη ζύμωση του μεγαλοπαναγιώτικου οίνου.

Ξεχωριστή θέση στη λίστα με τα λουκάνικα της Ανατολικής Χαλκιδικής κατέχει το «λουκάνικο Ιερισσού», το οποίο περιέχει στη γέμισή του ολόκληρα πολτοποιημένα πορτοκάλια, ακολουθώντας τη συνταγή των παραδοσιακών λουκάνικων της Χαλκιδικής. Παράγεται από έναν ακόμη δραστήριο νεαρό κρεοπώλη, τον Βασίλη Καραβασίλη, ο οποίος πέρα από την πατροπαράδοτη δημιουργία, εμπνεύστηκε μία καινοτόμα γεύση, αυτήν που «παντρεύει» το ντόπιο χοιρινό κρέας με το κατσικίσιο λευκό τυρί της Ιερισσού. Έτσι ο Βασίλης διαφοροποιεί την τοπική κληρονομιά, αφήνοντας σε αυτήν το δικό του γαστρονομικό αποτύπωμα, ισχυριζόμενος ότι «όταν δύο τοπικές γεύσεις ενώνονται, τότε παράγουν νέα, βελτιωμένη γαστρονομική εκδοχή».

Σοκολάτα από μπύρα; Γίνεται!

Το εστιατόριο Amass της Κοπεγχάγης, έπειτα από τρία χρόνια δοκιμών, δημιούργησε μια σοκολάτα από υπολείμματα παραγωγής μπύρας, τόσο γευστική όσο η αυθεντική.
Το εστιατόριο παραμένει, εδώ και πολύ καιρό, πρωταθλητής στην έρευνα για τη χρήση υποπροϊόντων τροφίμων στο μενού του, ενώ προμηθεύεται σχεδόν όλα τα υλικά του από την τοπική παραγωγή, αγροκτήματα στη Σκανδιναβία και από τον κήπο του με τις 80 βρώσιμες ποικιλίες φυτών. Η απόφασή του να είναι 100% βιώσιμο και τοπικό, δοκιμάστηκε από συστατικά όπως το κακάο, που δεν μπορεί να αναπτυχθεί στις σκανδιναβικές καιρικές συνθήκες, παρότι παραμένει αγαπημένο υλικό για τους Δανούς.

Πριν από την πανδημία, διέθετε ένα ζυθοποιείο, το οποίο παρήγαγε μεγάλη ποσότητα χρησιμοποιημένων κόκκων μπύρας. «Ήταν λογικό για εμάς να δούμε αν μπορούσαμε να φτιάξουμε κάτι νόστιμο από αυτό», ανέφερε ο Christian Alexander Møller Bach, διευθυντής του Amass Research Space. Η ομάδα πειραματίστηκε πολλαπλώς μέχρις ότου βρήκε έναν συνδυασμό που οδήγησε στη μετατροπή των κόκκων σε κάτι που έμοιαζε με σοκολάτα.

Το κατάφεραν χρησιμοποιώντας κόκκους από σπόρους βύνης κριθαριού που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μπύρας, οι οποίοι βυθίζονται σε ζεστό νερό το οποίο απελευθερώνει ένζυμα που διασπούν το άμυλο του κόκκου σε σάκχαρα. Η σοκολάτα χωρίς κακάο που παράγεται, έχει σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά μιας πραγματικής σοκολάτας και μπορεί να λιώσει, να πήξει ή να θρυμματιστεί.

«Ενδιαφερόμαστε να αναπτύξουμε νέα προϊόντα από πόρους που διαφορετικά θα είχαν σπαταληθεί. Με την τρέχουσα κρίση πιστεύουμε ότι είναι πιο σημαντικό από ποτέ να χρησιμοποιήσουμε τους πόρους μας στο μέγιστο βαθμό», κατέληξε ο Møller Bach.

Grecotel: Κέντρο αριστείας για την υγεία και την ευεξία

Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων παγκοσμίου φήμης και της Grecotel, του ηγετικού ομίλου στον Τουρισμό στη χώρα μας. Το Κέντρο έχει στόχο την προώθηση των αξιών του Ελληνικού πολιτισμού με αιχμή του δόρατος τη Μεσογειακή Διατροφή που βασίζεται στην Κρητική Δίαιτα και έχει αποδειχθεί εδώ και δεκαετίες διεθνώς ως ο πιο υγιεινός τρόπος ζωής (7 Countries Study).

Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Κέντρου ανήκει στον επιφανή επιστήμονα Στέφανο Κάλη, καθηγητή στο Χάρβαρντ στον τομέα Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας και Έλληνα τρίτης γενιάς της Αμερικής. Η υλοποίηση του οράματος αυτού πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ομίλου Νίκου Δασκαλαντωνάκη – Grecotel, καθώς αποτελεί την κορυφαία εταιρεία στον Τουρισμό υψηλού επιπέδου, αλλά και τον πρωτοπόρο στην Ελλάδα στην επιτυχημένη διασύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα λόγω της μεγάλης αγάπης του ιδρυτή του για τη μητέρα γη.

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης γέννημα-θρέμμα της κρητικής γης ξεκίνησε την επαγγελματική του σταδιοδρομία προωθώντας το κρητικό λάδι, δημιούργησε την πρότυπη βιολογική παραδοσιακή φάρμα της Grecotel στο Ρέθυμνο, που έγινε ο φύλακας άγγελος ποικιλιών που κινδυνεύουν να χαθούν στο διάβα του χρόνου και η μήτρα προϊόντων AgrecoFarms που κάνουν το γύρο του κόσμου, αντάξιοι πρεσβευτές του πραγματικού πλούτου της Κρήτης και της Ελλάδας.

Τα εγκαίνια του Κέντρου πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του ΕΟΤ και της Περιφέρειας Κρήτης σε μια λαμπερή εκδήλωση στο Amirandes Grecotel Boutique Resort παρουσία των τοπικών αρχών και των μελών του Advisory Board του Κέντρου.

Προτάσεις για πακέτα ήπιου τουρισμού

Το Τμήμα Τουρισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης ως αναθέτουσα αρχή του ευρωπαϊκού έργου Med Pearls προσκαλεί εταιρείες τεχνολογίας να καταθέσουν προτάσεις που θα συμπληρώνουν και θα ενισχύουν πακέτα ήπιου τουρισμού.

Θα επιχορηγηθούν οι δύο καλύτερες ιδέες έως του ποσού των 25.000 ευρώ καθεμία. Η πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι ανοιχτή σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των νεοφυών επιχειρήσεων και επιχειρηματιών που εργάζονται στον τομέα λύσεων ΤΠΕ.

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά στην Αγγλική γλώσσα και στην πλατφόρμα medpearls.oncat.eu. Οι αιτήσεις υποβάλλονται έως τις 16/06/2022 και ώρα 18:00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης).