Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά του Archipelagos All Suites;

Τ.Π.: Σχεδιάσαμε το ξενοδοχείο ως μια τελείως διαφορετική πρόταση στο νησί, εισάγοντας μια πιο «ήσυχη» άποψη περί πολυτέλειας. Αποτελείται από 20 ξεχωριστές σουίτες, οι οποίες όλες έχουν ιδιωτική πισίνα ή τζακούζι, σε έναν λόφο με απρόσκοπτη θέα στη θάλασσα της Ελιάς, ενώ οι υπηρεσίες μας είναι συνδεδεμένες με τη φιλοσοφία της εσωτερικότητας και της αξίας του χρόνου και των αυθεντικών εμπειριών. Το Archipelagos All Suites είναι το νέο μέλος του ομίλου μας, στον οποίο ανήκει και το πολυβραβευμένο 5στερο Archipelagos Hotel στο Καλό Λιβάδι. Θεωρώ τη Μύκονο ως έναν από τους πιο ολοκληρωμένους, αλλά και συγχρόνως απαιτητικούς τουριστικούς προορισμούς της Ελλάδας, ως συνώνυμο της φινέτσας, της ποιότητας, της καλής ζωής. Είναι όμως ταυτόχρονα ένα νησί με μακρά παράδοση, γαστρονομία, πολιτιστική κληρονομιά, καθώς και μέρη στα οποία μπορεί κάποιος να απομονωθεί, αν απο­ζητήσει ηρεμία. Έτσι, στο ξενοδοχείο μας, με έμπνευση την αυθεντικότητα του προορισμού, προσφέρουμε ένα πλήρως διαφοροποιημένο προϊόν με στόχο να ενισχύουμε συνεχώς την ποιότητα της εμπειρίας.

Ποιες ευρύτερες πρακτικές αειφορίας εντάσσονται στον στρατηγικό σχεδιασμό σας;

Τ.Π.: Από την αρχή της αρχιτεκτονικής σύνθεσης, εφαρμόστηκαν οι βασικές αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού στην τοποθέτηση των κτηριακών όγκων και στον προσανατολισμό αυτών, αλλά και με στόχο να εξοικονομήσουμε ενέργεια για τη θέρμανση, τον δροσισμό και τον φωτισμό. Οι τοιχοποιίες από φυσική πέτρα είναι ο τρόπος δόμησης που χρησιμοποιούνταν ανέκαθεν στα νησιά μας, και εξασφαλίζουν ένα δροσερό περιβάλλον διαβίωσης, όπως άλλωστε και τα υπόσκαφα κτήρια, με επιπρόσθετο πλεονέκτημα της ομαλής ένταξής τους στο φυσικό περιβάλλον και τη διασφάλιση της οπτικής ομοιομορφίας με το κυκλαδίτικο τοπίο. Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι φιλικά προς στον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως οι ξύλινες πέργκολες από φυσική καστανιά, οι τεχνοτροπίες με μάρμαρο και οι φυσικοί σοβάδες στους τοίχους των κτηρίων.

Επιπρόσθετα, θέτουμε συνολικά για τον όμιλό μας, πρακτικές που αφο­ρούν στη μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος, καθώς και την καταλ­ληλότερη διαχείριση των φυσικών πόρων, με άμεσο στόχο την παραγωγή των λιγότερο δυνατών αποβλήτων σε όλες μας τις δραστηριότητες, από τη διαχείριση νερού έως και τη διαχείριση του φαγητού.

Ποιες παραδοσιακές τεχνοτροπίες των Κυκλάδων εφαρμόστηκαν κατά τη δημιουργία του Archipelagos All Suites;

Τ.Π.: Επενδύουμε τα τελευταία 22 χρόνια στις παραδόσεις μας, τα τοπικά υλικά, τους τοπικούς παραγωγούς, την ελληνική φύση, την ελληνική παραδοσιακή γαστρονομία, τις ελληνικές τεχνοτροπίες. Έτσι, και σε αυτό το ξενοδοχείο, έχουμε αξιοποιήσει σε όλα τα στάδια της κατασκευής παραδοσιακές τεχνοτροπίες και υλικά των Κυκλάδων, όπως είναι το σαρδελωτό, τα υπόσκαφα και το μωσαϊκό. Επίσης, ενσωματώσαμε παραδοσιακά στοιχεία στην εσωτερική διακόσμηση, όπως είναι τα πήλινα αντικείμενα ειδικά κατασκευασμένα για εμάς από το μοναδικό κεραμείο της Σερίφου.

Ποιοι οι στρατηγικοί στόχοι του Archipelagos Hospitality World για την επόμενη τριετία;

Τ.Π.: Η Μύκονος έχει αναδειχθεί σε ένα παγκόσμιο τουριστικό προορισμό σταθερά από τη δεκαετία του ’50 και μετά. Σίγουρα κατά τη διάρκεια της κορυφής της τουριστικής περιόδου, αναδεικνύονται σημάδια κορεσμού στον προορισμό και οι τιμές ανεβαίνουν. Δεν συμμερίζομαι όμως την άποψη ότι το νησί μας απευθύνεται αποκλειστικά και μόνο σε τουρίστες υψηλού εισοδήματος. Υπάρχουν πολλές επιλογές ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του κάθε επισκέπτη. Επίσης πιστεύω ότι ο μεγάλος όγκος του τουρισμού δεν σημαίνει το τέλος της αυθεντικότητας, εφόσον ο προορισμός επενδύει σταθερά σε υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Εκτιμώ λοιπόν πως πρέπει να συμβάλουμε για να διαφυλάξουμε την ιδιαίτερη ταυτότητα του νησιού μας, ενώ οι αρμόδιοι φορείς να προστατεύσουν πρώτα απ’ όλα τον παραδοσιακό χαρακτήρα του και τις φυσικές ομορφιές του. Πιστεύω επίσης ότι η Μύκονος χρειάζεται ενίσχυση βασικών υποδομών υγείας και ασφάλειας.

Η Μύκονος είναι η διαφήμιση της χώρας μας σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι να διαμορφώσουμε τη νέα εικόνα της Μυκόνου, αναβαθμίζοντας συνεχώς την ποιότητα των υπηρεσιών μας.