Πώς θα περιγράφατε τη ζήτηση για ελληνικά προϊόντα διατροφής στην αγορά των ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια;
Ph. K.: Τα ελληνικά προϊόντα γνωρίζουν επιτυχία στις ΗΠΑ δεδομένης της αυξημένης διάδοσης της μεσογειακής διατροφής, την οποία οι καταναλωτές ενσωματώνουν στην καθημερινότητα και στον τρόπο ζωής τους. Η πρόκληση για τα ελληνικά προϊόντα συνεχίζει να είναι η αδυναμία τους να έχουν πρόσβαση στα κύρια κανάλια διανομής, ώστε να μπορούν να τοποθετηθούν κατάλληλα στα ράφια των παραδοσιακών σουπερμάρκετ και στα μενού των μεγάλων αλυσίδων εστιατορίων. Το χάος του COVID που συνεχίζει να αναστατώνει τις αλυσίδες εφοδιασμού σε όλο τον κόσμο είναι ένα ακόμη σημαντικό εμπόδιο που πλήττει πλέον τους Έλληνες παραγωγούς τροφίμων. Τα στοιχεία των ελληνικών εξαγωγών δείχνουν πόσο γρήγορες και αυξανόμενες ήταν οι εξαγωγές. Ο όγκος θα συνεχίσει να είναι δύσκολο να ικανοποιηθεί καθώς τα ελληνικά προϊόντα επεκτείνουν τα κανάλια διανομής τους στις ΗΠΑ. Η στόχευση σε μεγάλα σουπερμάρκετ και η ένταξη των προϊόντων σε μεγάλες αλυσίδες εστιατορίων είναι μια πολύ μεγάλη και σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές εταιρείες τροφίμων, σε αντίθεση με την περίπτωση των Ιταλών, Ισπανών και Γάλλων παραγωγών τροφίμων.
Ποιες σύγχρονες διατροφικές -αλλά και κοινωνικές- τάσεις επηρεάζουν θετικά την προτίμηση στα ελληνικά προϊόντα;
Ph. K.: Και πάλι, η αποδοχή και η κατανόηση της μεσογειακής διατροφής, και συγκεκριμένα της ποικιλίας υγιεινών και φυσικών προϊόντων που την χαρακτηρίζει, οδηγούν στη δοκιμή αυθεντικών ελληνικών, και γενικότερα μεσογειακών, προϊόντων.
Ποιες συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών ασχολούνται περισσότερο με τα ελληνικά τρόφιμα;
Ph. K.: Πέρα από την κατηγορία των καταναλωτών που έχουν εκτεθεί σε αυτά τα προϊόντα κατά τη διάρκεια των ταξιδιών τους, το πιο ενδιαφέρον κοινό είναι η μεγάλη κατηγορία των millennials που απολαμβάνει πλέον υψηλότερο εισόδημα και είναι αφοσιωμένο σε έναν πιο πειθαρχημένο τρόπο ζωής, με κεντρικό του στοιχεί τη σωστή διατροφή. Η ρουτίνα υγείας και ευεξίας έχει σημαντική θέση στην καθημερινότητά τους. Αυτή η ομάδα ενδιαφέρεται πολύ περισσότερο για τις ετικέτες των συστατικών τις οποίες και διαβάζει αναλυτικά αφού νοιάζεται για την επίδραση των συστατικών στο σώμα και την υγεία τους.
Υπάρχει χώρος για την εισαγωγή νέων και καινοτόμων προϊόντων;
Ph. K.: Ναι, υπάρχει όρεξη για καινοτομία, ωστόσο οι περιορισμοί της εφοδιαστικής αλυσίδας σήμερα δυσχεραίνει την ένταξη τέτοιων προϊόντων. Και πάλι, το κλειδί της επιτυχίας βρίσκεται στο σύστημα διανομής και όχι στην εφευρετικότητα των προϊόντων.
Υπάρχουν αμερικανικές εταιρείες τροφίμων που χρησιμοποιούν πρώτες ύλες από την Ελλάδα για να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα διατροφής;
Ph. K.: Υπάρχουν κάποιες που προμηθεύονται συστατικά και στη συνέχεια πωλούν προϊόντα χρησιμοποιώντας την δική τους ετικέτα ή επωνυμία. Ωστόσο, σε σχέση με το σύνολο της αμερικάνικης αγοράς, αυτή τη στιγμή αποτελούν μια πολύ, πολύ μικρή ομάδα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πέρα από τα προϊόντα που προέρχονται από ειδικές αγορές τροφίμων και εθνικών αγορών, δεν υπάρχουν πολλά προϊόντα που παρασκευάζονται με ελληνικά συστατικά που δείχνουν ότι είναι «προϊόν της Ελλάδας». Στην περιοχή αυτή εντοπίζονται τεράστιες ευκαιρίες.
Το αυξανόμενο κόστος των τροφίμων επηρεάζει την εισαγωγή ελληνικών προϊόντων;
Ph. K.: Στο τρέχον πληθωριστικό περιβάλλον, όταν όλα τα προϊόντα διατροφής παρουσιάζουν σημαντικές αυξήσεις τιμών, το κόστος όλων των εισαγωγών είναι ανάλογο με τον πληθωρισμό των τροφίμων που υπάρχει και προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται. Συνήθως, η πλειονότητα των εισαγόμενων προϊόντων τροφίμων θεωρούνται premium και έχουν πάντα τιμές πάνω από τα παραδοσιακά προϊόντα που μπορεί να είναι συγκρίσιμα.
Ο Phil Kafarakis είναι ένας από τους ομιλητές του διεθνούς συνεδρίου «Cretan Lifestyle: Mediterranean Tradition & Modern Applications» που διοργανώνει το Κέντρο Αριστείας για την Υγεία και την Ευεξία. Το βιωματικό αυτό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί 7 με 11 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο Cretan Palace Resort στο Ρέθυμνο (https://mediterraneanhealth.org/). Το όραμα του Κέντρου Αριστείας είναι, σύμφωνα με τον ο Δρ. Στέφανο Κάλη, Καθηγητή Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ και ιδρυτή του κέντρου, «η προώθηση του υγιεινού τρόπου ζωής, με την κρητική παράδοση σαν πρωτότυπο. Φυσικά, με τις εκδηλώσεις μας θέλουμε να υποστηρίξουμε τα γνήσια ελληνικά προϊόντα και τον τουρισμό στην πατρίδα μας. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν γιατροί, διατροφολόγοι, αλλά και άνθρωποι από τον χώρο της γαστρονομίας και των επιχειρήσεων, καθώς και όσοι θέλουν να γνωρίσουν καλύτερα την Κρήτη».