Πώς ξεκίνησε ο ξενώνας και οι δράσεις του;
Μ.Μ.: Ο Ξενώνας Δημοσθένης είναι το πρώτο ενταγμένο στον ΕΟΤ κατάλυμα που άνοιξε στη Γουμένισσα και δημιουργήθηκε από τον πατέρα μου το 1986. Το 2008 εγκαταστάθηκα η ίδια στην Γουμένισσα και έκτοτε, μαζί με τον σύζυγό μου Dirk, προσκαλούμε τους φιλοξενούμενούς μας να βιώσουν όλα όσα αγαπάμε οι ίδιοι στη ζωή μας εδώ. Κάπως έτσι ξεκίνησε πριν από εννέα χρόνια η δράση «Πυγολαμπίδες στη Γουμένισσα», ένα βραδινό πικ-νικ που διοργανώνουμε για οικογένειες με μικρά παιδιά τα σαββατοκύριακα του Ιουνίου. Ξεκινάμε το απόγευμα από την πλατεία και ακολουθούμε μια παραποτάμια διαδρομή μέσα από το πλατανόδασος της περιοχής. Μετά από μία περίπου ώρα πεζοπορίας, φτάνουμε στην τοποθεσία Δύο Ποτάμια όπου κάνουμε μαθήματα τοξοβολίας και ακολουθεί το πικ-νικ, με τσαντάκια που έχουμε φροντίσει για κάθε οικογένεια ξεχωριστά. Η βραδιά κορυφώνεται βέβαια με την παρατήρηση του φωτεινού χορού των πυγολαμπίδων. Φέτος, οι «Πυγολαμπίδες» θα συνεχιστούν και τον Ιούλιο σε περιοχή με μεγαλύτερο υψόμετρο. Στα Μεγάλα Λιβάδια, θα συνδυάσουμε την παρατήρηση τους και το βραδινό πικ νικ με οικογενειακή ποδηλασία για αρχάριους στο οροπέδιο του Πάικου.
Ποια η φιλοσοφία των δράσεών σας;
Μ.Μ.: Θέλουμε να βοηθήσουμε τις οικογένειες να «ξεφοβηθούν» τη φύση. Η ζωή στην πόλη μας κάνει -και, ιδίως, τους γονείς- να φοβόμαστε τα πάντα από τα έντομα μέχρι το ανώμαλο έδαφος και τις καιρικές συνθήκες. Ζούμε σε εποχές που η κουλτούρα του φόβου, δυστυχώς, κυριαρχεί. Θέλουμε λοιπόν να βοηθήσουμε όλους όσους συμμετέχουν στα προγράμματά μας να νιώσουν άνετα με το φυσικό στοιχείο και να ακολουθήσουν έναν αργό ρυθμό, που τους επιτρέπει να παρατηρήσουν τι συμβαίνει γύρω -αλλά και μέσα τους. Στόχος είναι πάντα το μοίρασμα στιγμών και η δημιουργία αναμνήσεων. Στην ίδια λογική σχεδιάζουμε σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες, ένα πρόγραμμα σιωπηλών περιπάτων για την επόμενη χρονιά. Πέρσι, με έμπνευση την επίδραση που έχει επάνω μας η καραντίνα, δημιουργήσαμε ένα πρόγραμμα με θέμα τη μεταμόρφωση των γυρίνων. Η δράση αυτή αφορά την επίσκεψη σε μια γκιόλα, όπως λέγονται από τους ντόπιους οι αποταμιευτήρες νερού, που βρίσκεται σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία και την παρατήρηση των οργανισμών που ζουν σε αυτήν -ανάμεσά τους, και τους γυρίνους που μεταμορφώνονται σε βατράχους. Η δράση περιλαμβάνει πικ-νικ και βαρκάδα με raft συνοδεία οδηγού νερού.
Πόσο στενά συνδέονται οι δράσεις σας με τη γύρω περιοχή;
Μ.Μ.: Μας γοητεύει η ομορφιά του φυσικού τοπίου της Γουμένισσας και του Πάικου και θεωρούμε ότι υπάρχει ένας τεράστιος πλούτος εμπειρίας στον πρωτογενή τομέα. Έτσι, εκτός από τις διαδρομές στη φύση που προαναφέραμε, υλοποιούμε προγράμματα για μικρά παιδιά σε συνεργαζόμενα οινοποιεία. Εκεί, οι οικογένειες έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το αμπέλι και, ανάλογα με την εποχή, να συμμετάσχουν σε εργασίες όπως το κορφολόγημα ή το μάζεμα αμπελόφυλλων. Για φιλοξενούμενους που επιλέγουν να μείνουν στον ξενώνα για δύο ή περισσότερες μέρες, διοργανώνουμε επίσης εκδρομή στους καταρράκτες του Σκρα -μια εξαιρετική εναλλακτική για καλοκαιρινές βουτιές. Για να επιστρέψουμε όμως στη φύση, θεωρούμε ότι -σχεδόν όπως το αλκοόλ- μας βοηθά να χαλαρώσουμε και να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Το ζητούμενο για μας είναι η επικοινωνία αυτή να είναι όσο γίνεται πιο βαθιά και ουσιαστική. Όλες οι απαντήσεις βρίσκονται στη φύση!
Ποιες είναι οι καλύτερες στιγμές του χρόνου για να βιώσει
Ο επισκέπτης την εμπειρία των χάλκινων, της μουσικής για την οποία φημίζεται η περιοχή;
Μ.Μ.: Όποια εποχή κι αν επισκεφτεί κανείς τη γειτονιά του Αγίου Γεωργίου Γουμένισσας, είναι πολύ πιθανό να ακούσει κάποιους από τους 300 μουσικούς της να εξασκούνται στην τέχνη τους. Ξεχωριστή εμπειρία αποτελεί ο επιτάφιος της Μεγάλης Παρασκευής όπου οι βυζαντινοί ύμνοι και η μελωδία του «Ω γλυκύ μου έαρ» ακούγεται από 300 πνευστά ταυτόχρονα κατά την περιφορά αλλά και η προπαραμονή των Χριστουγέννων με τις φωτιές στο έθιμο Κόλιντε Μπάμπω. Μεγάλες γιορτές γίνονται στο πανηγύρι των Θεοτοκίων το οποίο κλείνει με τη μεγάλη συναυλία των Χάλκινων στις 17 Αυγούστου και στα τέλη Οκτωβρίου και αρχές Νοεμβρίου όταν οι αποστάξεις του τσίπουρου στα καζάνια, συνοδεύονται από γλέντια με χάλκινα.