Ποια τα βασικά χαρακτηριστικά της Γιορτής;

Μ.Κ.: Η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας ξεκίνησε το 2009. Από τότε διοργανώνεται κάθε χρόνο -με εξαίρεση το 2020 λόγω πανδημίας- από τον Δήμο Αίγινας και την Κοινωφελή Επιχείρηση Δήμου Αίγινας, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Αττικής – Περιφερειακής Ενότητας Νήσων, σημειώνοντας σημαντική επιτυχία και επισκεψιμότητα που αγγίζει τα 20.000 άτομα. Πραγματοποιείται σταθερά το δεύτερο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου, καθώς τότε ολοκληρώνεται η συγκομιδή του πολύτιμου αιγινήτικου καρπού. Έτσι, εκτός από την εξ ορισμού τόνωση της τοπικής οικονομίας, ενισχύεται και η παράταση της τουριστικής περιόδου στο νησί.

Με τη συμμετοχή φιστικοπαραγωγών και λοιπών παραγωγικών τάξεων, τη συνδρομή καλλιτεχνών που έχουν επιλέξει το νησί ως τόπο κατοικίας, αλλά και εθελοντών, και υπό τις οδηγίες της Οργανωτικής Επιτροπής, το Aegina Fistiki Fest έχει καταφέρει να αναδειχθεί σε ένα από τα κορυφαία γεγονότα στον Αργοσαρωνικό. Ένα διεθνοποιημένο φεστιβάλ αφιερωμένο στο Π.Ο.Π. προϊόν του νησιού και πλούσιο σε εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση αναδεικνύει σφαιρικά την Αίγινα ως τουριστικό προορισμό με σημαντική ιστορία, ιδιαίτερη φυσική ομορφιά, πλούσια παράδοση και έντονη σύγχρονη δραστηριότητα.

Ποια η σημασία του γαστρονομικού σκέλους;

Μ.Κ.: Τα τελευταία χρόνια, το φιστίκι Αιγίνης έχει αναδειχθεί σε βασικό υλικό για γαστριμαργικές δημιουργίες υψηλών προδιαγραφών και απαιτήσεων. Όλο και περισσότεροι chefs και pastry chefs το χρησιμοποιούν στις συνταγές τους. Συνταγές που αρκετοί από αυτούς έχουν παρουσιάσει κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και πιο συγκεκριμένα στις εκδηλώσεις γαστρονομίας που διοργανώνονται κάθε χρόνο για μικρούς και μεγάλους. Αποκορύφωμα υπήρξε η καταχώριση το 2011 της Αίγινας στο Βιβλίο Γκίνες με αφορμή την παρασκευή, από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος, του μεγαλύτερου σε μήκος παστελιού από φιστίκι Αιγίνης, κατά τη διάρκεια της 3ης Γιορτής Φιστικιού Αίγινας.

Επιπλέον, στην εμπορική έκθεση που αναπτύσσεται κατά μήκος της κεντρικής παραλιακής λεωφόρου της πόλης και όπου συμμετέχουν τοπικοί παραγωγοί, επαγγελματίες και σύλλογοι, εκτίθενται προϊόντα σχετικά με το φιστίκι Αιγίνης – από τον ίδιον τον καρπό σε διάφορες εκδοχές έως και γλυκά και αλμυρά παράγωγά του.

Τι είδους εκδηλώσεις πλαισιώνουν τη Γιορτή;

Μ.Κ.: Σε κάθε διοργάνωση πραγματοποιού­νται ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, γλυπτικής, μικροναυπηγικής και σύγχρονης κεραμικής, αλλά και εικαστικά αφιερώματα σε σημαντικές προσωπικότητες της Τέχνης (όπως εκείνα στους Γιάννη Μόραλη, Κώστα Ανδρέου, Ανδρέα Βουρλούμη, Δημήτρη Πικιώνη κ.ά.). Επίσης, δράσεις όπως η Διαδρομή των Καλλιτεχνών στην οποία έργα εκτίθενται σε εμπορικά καταστήματα, δημιουργώντας για τον επισκέπτη μία πολιτιστική διαδρομή. Το 2021 εντάχθηκε στο φεστιβάλ το Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής το οποίο διήρκησε δεκαπέντε ημέρες (με master classes, ομιλίες και παρουσιάσεις) και φιλοξένησε σημαντικούς Έλληνες και ξένους κεραμίστες.

Δεν λείπουν οι επιμορφωτικές ημερί­δες. Κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τον Αγροτικό Σύλλογο Αίγινας, διορ­γανώνεται επιστημονική ημερίδα με θέματα που άπτονται της καλλιέργειας της φιστικιάς. Σταθερή αξία σε ετήσια βάση αποτελούν και οι συναυλίες, με συμμετοχή γνωστών ονομάτων της εγχώριας μουσικής σκηνής.

Τέλος, μία ξεχωριστή μικρή γιορτή για παιδιά στήνεται στον προαύλιο χώρο του Πύργου Μαρκέλλου, ενός από τα σημαντικότερα ιστορικά μνημεία του νησιού, με διαδραστικά παιχνίδια, δημιουρ­γικά εργαστήρια, κυνήγι θησαυρού, υπαίθριες θεατρικές παραστάσεις και πολλά ακόμη.

Πώς θα αποτιμούσατε τη δυναμική της διοργάνωσης στο πέρασμα του χρόνου;

Μ.Κ.: Η Γιορτή Φιστικιού Αίγινας σε όλη τη διαδρομή της, από τη σύλληψη της ιδέας έως και σήμερα, συνδέθηκε άρρηκτα με την παροχή εθελοντικής εργασίας εκ μέρους τόσο των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής όσων και πολιτών κάθε ηλικίας που με χαρά συνδράμουν στην όλη διοργάνωση. Έχοντας διανύσει ήδη την πρώτη δεκαετία με σημαντική επιτυχία, προχωρά στη δεύτερη, φροντίζοντας συνεχώς να εμπλουτίζεται, να εξελίσσεται και να αποτελεί πόλο έλξης συμμετεχόντων και επισκεπτών.

Η δυναμική που έχει αναπτύξει την έχει οδηγήσει κι εκτός ελληνικών συνόρων, με τους ξένους να ρωτούν ήδη από αρχές του έτους τις ημερομηνίες, ώστε να προγραμματίσουν να βρίσκονται στην Αίγινα το συγκεκριμένο τετραήμερο.