Ποια η θέση των λουκουμάδων στις πολιτιστικές παραδόσεις της Κέρκυρας;

Σπ.Π.: Η γαστρονομική παράδοση της Κέρκυρας λόγω της γεωγραφικής της θέσης, της εύφορης γης και των πολλών κατακτητών που πέρασαν από αυτή είναι ιδιαίτερα πλούσια και έχει δεχτεί επιρροές τόσο από τη δύση όσο και από την ανατολή. Αυτό αποτυπώνεται και στα διάφορα είδη τηγανίτας που συναντάμε στο νησί κάποια από τα οποία είναι οι φρίτολες (από τα ιταλικά fritelle, τηγανίτες που φτιάχνονται στην Ιταλία την εορτή του San Giuseppe, στη γιορτή του πατέρα), τα τζαλέτια (giallo στα ιταλικά σημαίνει κίτρινο και είναι τηγανίτες από καλαμποκάλευρο και σταφίδες) και οι λουκουμάδες που οι ντόπιοι αποκαλούν τηγανίτες.

Οι λουκουμάδες στην Κέρκυρα είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με ένα έθιμο, όχι ευρέως γνωστό, το έθιμο της τηγανίτας τ’ Αγιού. Κατά τη διάρκεια του τριήμερου εορτασμού του Αγίου Σπυρίδωνα στις 11, 12 και 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιείται ολονύκτια λειτουργία στην εκκλησία και οι πιστοί σπεύδουν να προσκυνήσουν το σκήνωμα. Για να αντέξουν την κούραση και την ταλαιπωρία της αγρυπνίας, οι ντόπιοι καταναλώνουν λουκουμάδες με ζάχαρη άχνη και κανέλα. Αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χειμώνα -και ειδικά στις γιορτές- οι λουκουμάδες, ή τηγανίτες, είναι αναπόσπαστο κομμάτι του οικογενειακού τραπεζιού. Τέλος οι λουκουμάδες προσφέρονται και ως κέρασμα, το λεγόμενο τραταμέντο.

Ποια η σχέση του Στάζει Μέλι με την παράδοση αυτή;

Σπ.Π.: Το γλυκοπωλείο Στάζει Μέλι ξεκίνησε τη δραστηριότητά του το 2011 με σκοπό να προσφέρει αυτό το τοπικό γαστρονομικό έδεσμα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου σε ντόπιους και επισκέπτες. Σε αυτή την πορεία, έπρεπε να αλλάξουμε κάποια στερεότυπα που είχαν οι πελάτες για τους λουκουμάδες, πολλές φορές όχι άδικα. Να τους πείσουμε ότι αν παρασκευαστούν με ποιοτικές πρώτες ύλες υπό αυστηρές συνθήκες υγιεινής και σερβιριστούν φρέσκοι, μπορούν να καταναλωθούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας και να αποτελέσουν ένα γεύμα υψηλής θρεπτικής αξίας. Έτσι λοιπόν την πρώτη πενταετία της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας επικεντρωθήκαμε σε αυτό ακριβώς το κομμάτι, φτιάχνοντας μια μεγάλη ποικιλία από γλυκούς και αλμυρούς λουκουμάδες. Παράλληλα, το Στάζει Μέλι είτε μόνο του, είτε σε συνεργασία με άλλες επιχειρήσεις της γειτονιάς, ξεκίνησε να διοργανώνει μουσικές εκδηλώσεις στον εξωτερικό χώρο του καταστήματος. Τη δεύτερη πενταετία κι αφού εδραιωθήκαμε στην τοπική αγορά, δώσαμε έμφαση στις λεπτομέρειες. Οι λουκουμάδες έγιναν πλέον κύρια επιλογή πρωϊνού / brunch μαζί με ομελέτες. Δημιουργήθηκαν επιλογές vegan και φτιάχτηκε ιστοσελίδα που δέχεται ηλεκτρονικές παραγγελίες. Ενδυναμώθηκε η παρουσία μας στα social media και γίναμε μέλος της γαστρονομικής κοινότητας της Κέρκυρας στο πλαίσιο του προγράμματος Γαστρονομικές Κοινότητες- Gastronomy and Wine Tourism.

Πώς αποφασίσατε να δημιουργήσετε ένα ντοκιμαντέρ σχετικά με το έθιμο της τηγανίτας τ’ Αγιού;

Σπ.Π.: Το 2017 ξεκίνησε η προσπάθεια παραγωγής ενός ντοκιμαντέρ μεσαίου μήκους με ελληνικούς και αγγλικούς υπότιτλους μαζί με τον κινηματογραφιστή Σπύρο Μπάντιο, με θέμα το έθιμο αυτό, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2021. Το ντοκιμαντέρ έκανε παγκόσμια πρεμιέρα σε φεστιβάλ στο Cape Town ενώ στην Ελλάδα προβλήθηκε για πρώτη φορά στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης. Συνολικά και μέχρι στιγμής έχει ταξιδέψει σε άλλα είκοσι φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο αποσπώντας πολύ καλές κριτικές και δύο βραβεία καλύτερου ντοκιμαντέρ. Στις 10 Δεκεμβρίου 2021 πραγματοποιήθηκε προβολή σε κινηματογράφο του νησιού ενώ στις 24 Δεκεμβρίου ξεκίνησαν οι προβολές στο Cosmote History και θα επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια του έτους. Το 2022 το ντοκιμαντέρ θα ταξιδέψει σε άλλα 20 φεστιβάλ.

Επίσης το 2019, το Στάζει Μέλι ξεκίνησε την προσπάθεια το έθιμο της τηγανίτας τ’Αγιού να ενταχθεί στον εθνικό κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού. Σκοπός μας η καταχώρηση, ανάδειξη και προστασία του εθίμου, γεγονός που θα καταστήσει τους λουκουμάδες αναπόσπαστο κομμάτι του γαστρονομικού χάρτη της χώρας μας. Έπειτα από τρεις φάσεις αξιολόγησης, η επιστημονική επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού αποφάσισε το 2021 το έθιμο να ενταχθεί στον κατάλογο άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας.

Από τον Οκτώβριο του 2021, το γλυ­κοπωλείο ανέλαβε ο Βασίλης Πρίφτης, ο οποίος σχεδιάζει με όρεξη και αισιοδοξία τη νέα εποχή του Στάζει Μέλι.