Πώς προέκυψε η ιδέα για railbiking στα Μέγαρα;

Γ.Τσ.: Η ιδέα του Railbiking in Greece δεν γεννήθηκε ξαφνικά Ξεκίνησε από το 2011, με μια απροσδόκητη παρατήρηση του εγκαταλελειμμένου σιδηροδρόμου και έπειτα ακολούθησε πολύ έρευνα και πειραματισμοί ώστε αυτό τελικά να ωριμάσει σε ξεκάθαρο όραμα για την Ελλάδα. Ξεκινήσαμε από το μηδέν και χρειάστηκε μεγάλος κόπος και πολλές θυσίες για να γίνει η ιδέα του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού πραγματικότητα.

Το Σεπτέμβρη 2021, έπειτα από πιλοτικό project που κράτησε 3 χρόνια, καταφέραμε να φτιάξουμε ένα πλαίσιο λειτουργίας σε συνεργασία με τον ΟΣΕ. Οι περιηγήσεις ποδηλασίας πάνω σε ράγες του τρένου στην Ελλάδα είναι πλέον γεγονός και είμαστε οι πρώτοι που παρέχουμε περιηγήσεις χρησιμοποιώντας τουριστικές ποδηλατοδρεζίνες στο ανενεργό δίκτυο στην περιοχή Μεγάρων ως τα Πολυβολεία της Κακίας Σκάλας.

Πόσα railbikes έχετε φτιάξει και από ποια σημεία περνά η διαδρομή;

Γ.Τσ.: Παρέχουμε τακτικές ομαδικές εκδρομές, υπό τον κανονισμό που έχει συμφωνηθεί με τον ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ, στα αξιοθέατα που είναι παράπλευρα με την σιδηροδρομική γραμμή καθώς και αποκλειστικές υπηρεσίες ενοικίασης ποδηλατοδρεζινών σε ιδρύματα, οργανώσεις και ιδιώτες. Οκτώ διθέσιες ποδηλατοδρεζίνες είναι διαθέσιμες για τους επισκέπτες μας. Ξεκινάμε από το κέντρο της πόλης των Μεγάρων και σταδιακά βγαίνουμε στην πεδιάδα με τους ελαιώνες. Συνεχίζουμε στο κομμάτι της Κακιάς Σκάλας με θέα τον Αργοσαρωνικό και τα νησιά του φτάνοντας στον αρχαίο τάφο του Καρός, του πρώτου βασιλιά των Μεγάρων. Επόμενη στάση είναι στην περιοχή του Στίκα στο παλιό ασβεστοκάμινο και το εγκαταλειμμένο σταθμαρχείο. Στην συνέχεια σταματάμε στην διάβαση στο σημείο των ιχθυοκαλλιεργειών και την μεταλλική γέφυρα όπου οι επισκέπτες θα περνούν με ασφάλεια θαυμάζοντας τα τόπια. Συνεχίζοντας σταματάμε στα πολυβολεία.

Τέλος οι επιβάτες θα έχουν την ευκαιρία ξεκούρασης στην μικρή πλατεία απολαμβάνοντας μικρό γεύμα και ποτά που έχουν φέρει μαζί τους ενώ οι υπάλληλοι γυρίζουν της δρεζίνες για επιστροφή. Η συνολική διάρκεια της εκδρομής δεν ξεπέρνα τις 3 ώρες. Διεξάγονται δυο εκδρομές ημερησίως ενώ το συνολικό μήκος της διαδρομής είναι στα 7,5 χιλιόμετρα.

Πρόκειται λοιπόν για μία εμπειρία που δεν περιορίζεται στην ποδηλασία αλλά περιλαμβάνει και μία νοερή διαδρομή στην ιστορία;

Γ.Τσ.: Όχι μόνο. Πρόκειται για βιωματική εμπειρία οπού ο αναβατής βλέπει την ιστορία από την σκοπιά ενός εργαζόμενου στο σιδηρόδρομο γιατί του δίνουμε την ευκαιρία να είναι οδηγός πάνω σε ράγες όχι άπλα επιβάτης. Επίσης μπορεί να παρατηρήσει το μοναδικό γεωλογικό τοπίο και να ανακαλύψει τη μοναδική πανίδα και χλωρίδα της περιοχής. Θεματικά η εμπειρία αύτη συνδυάζει ένα μικρό ταξίδι στην μυθολογία, αρχαία ελληνική ιστορία, την βιομηχανική κληρονομιά, εξερεύνηση του φυσικού τοπίου και μύηση του κοινού στην αξία της οικολογίας και της αειφόρου ανάπτυξης.

Ποιο είναι το κοινό που υποδέχεστε και ποια τα μελλοντικά σας σχέδια;

Γ.Τσ.: Γενικά, οι ποδηλάτες του σιδηρό­δρομου αναζητούν μια διασκεδαστική εμπειρία ή μια χαλαρωτική εκδρομή στην εξοχή. Και τα δύο στοιχεία συνδυάζονται στην εμπειρία που προσφέρουμε.
Η ποδηλατοδρεζίνα είναι πολύ εύκολη στη χρήση της και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από παιδιά και μεγάλους, συνεπώς οι επισκέπτες μας είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών.

Προς το παρόν δεχόμαστε παιδιά που είναι πάνω από 10 χρονών και 1.40 ύψος για να μπορούν να κάνουν πετάλι. Στο μέλλον, σχεδιάζουμε οχήματα για μικρότερα παιδιά, άτομα με κινητικά προβλήματα, και κατοικίδια διευρύνοντας την πρόσβαση σε μεγαλύτερο μέρος του κοινού.

Επιπροσθέτως, οι ποδηλατοδρεζίνες δύναται να χρησιμοποιηθούν και ως μέσο μετακίνησης των πολιτών για όσους ντόπιους επιθυμούν να μετακινηθούν με οικολογικό τρόπο στις κοντινές παραλίες, πάντα υπό την επίβλεψη μας.

Σχεδιάζουμε επίσης και ειδικές θεματικές διαδρομές όπως βόλτα με την πανσέληνο, local food tour με θέα το άγριο τοπίο, πειρατικός θησαυρό για τα παιδιά, ημερήσια τουρ με επίσκεψη σε τοπικές παραλίες και εστιατόρια αλλά και ειδικού ενδιαφέροντος όπως πάρτι γενεθλίων, επαγγελματική φωτογράφιση και βιντεοσκόπηση. Τέλος, αναζητούμε επενδύτες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην ιδέα του σιδηροδρομικού ποδηλατοτουρισμού, αναπτύσσοντας και άλλες διαδρομές στην Ελλάδα.