Πώς ξεκίνησε η ιδέα για τη δημιουργία ενός επισκέψιμου μελισσοκομείου;

Ε.Α.: Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την μελισσοκομία ερασιτεχνικά το 2014 και στη συνέχεια επαγγελματικά. Διερευνώντας διαφορετικά επιχειρηματικά μοντέλα, επέλεξα να απευθύνω τα προϊόντα μου σε ξένους καταναλωτές που επισκέπτονται την Ελλάδα για τις διακοπές τους. Και με τον ίδιο τρόπο που τα οινοποιεία άνοιξαν τις μονάδες τους στους επισκέπτες σκέφτηκα να κάνω το μελισσοκομείο μου στην Παλλήνη επισκέψιμο. Έτσι δημιουργήθηκε η ιδέα του μελισσοτουρισμού. Λίγο αργότερα, μου ζητήθηκε κατά σύμπτωση από ένα ξενοδοχείο της Αθήνας να δεχθώ στο μελισσοκομείο ένα γκρουπ από VIP Βρετανούς τουρίστες που ενδιαφέρονταν για αυτήν ακριβώς την εμπειρία. Και το αποτέλεσμα ήταν τόσο καλό που το αρχικό μου σχέδιο έγινε πια πράξη.

Τι περιλαμβάνει σήμερα η εμπειρία αυτή;

Ε.Α.: Περιλαμβάνει την επίσκεψη σε ενεργή κυψέλη, μετά από μία παρουσίαση σχετικά με τις μέλισσες, την κοινωνία τους αλλά και τη σημασία τους για τη διατήρηση των ισορροπιών στη φύση. Προετοιμάζουμε τους επισκέπτες για το τι θα συναντήσουμε ανοίγοντας μία κυψέλη, τους δείχνουμε τον εξοπλισμό, τους προμηθεύουμε με στολές μελισσοκομικής και πηγαίνουμε στην κυψέλη. Το δεύτερο κομμάτι της εμπειρίας είναι η εξοικείωση με τα μελισσοκομικά προϊόντα και η δοκιμή τους και το τρίτο είναι το εργαστήριο όπου φτιάχνουμε είτε παραδοσιακά προϊόντα, όπως το παστέλι και το ρακόμελο, είτε καλλυντικά και θεραπευτικές κηραλοιφές.

Σε ποιες χώρες έχει αναπτυχθεί περισσότερο ο μελισσοκομικός τουρισμός;

Ε.Α.: Η Σλοβενία έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο επισκέψιμων μελισσοκομείων τόσο στην χώρα, όσο και πανευρωπαϊκά. Η Ελλάδα συμμετέχει μέσω του BeePath Net που έχει ξεκινήσει από τη Νέα Προποντίδα και την κυρία Φανή Χατζήνα, επιστήμονα του ΕΛΓΟ Δήμητρα και υπεύθυνη του εργαστηρίου μελισσοκομίας στη Βόρειο Ελλάδα. Στο δίκτυο συμμετέχουν περισσότερα από δέκα μελισσοκομεία από διάφορες περιοχές της χώρας: από τα Κύθηρα και τη Νάξο, μέχρι την Κεφαλλονιά και τη Θεσσαλονίκη.

Με ποια άλλα προϊόντα συνδυάζεται η διαδικασία του Honey tasting;

Ε.Α.: Εμείς συνδυάζουμε τη δοκιμή του μελιού με το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, με το κρασί και με τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά – τα οποία και είναι ούτως ή άλλως άμεσα συνδεδεμένα με τη μέλισσα. Έχει πολύ ενδιαφέρον και μεγάλες δυνατότητες το παιχνίδι του συνδυασμού του μελιού με το ελαιόλαδο. Έχουμε συνδυάσει για παράδειγμα σε άλειμμα για το ψωμί ελαιόλαδο από Κορωνέικη ποικιλία με κρυσταλλωμένο ανθόμελο. Το γεγονός ότι το μέλι είναι φυσικά κρυσταλλωμένο δίνει στο άλειμμα την ιδανική υφή αλλά και μια εξαιρετική γεύση. Στην Ελλάδα δεν το συνηθίζουμε αλλά, στο εξωτερικό, από τα κρυσταλλωμένα μέλια φτιάχνεται η λεγόμενη κρέμα μελιού, αφού αυτό χτυπηθεί σε μίξερ.

Πόσο αποδοτικό είναι το μοντέλο του μελισσοτουρισμού;

Ε.Α.: Πέρα από το ότι προωθούμε το προϊόν μας σε μία πολύ καλή τιμή σε σχέση με αυτήν που θα δίναμε σε έναν χονδρέμπορο, έχουμε και την ικανοποίηση της επαφής με καταναλωτές που εκτιμούν το προϊόν μας. Παρατηρήσαμε δε ένα ακόμα πλεονέκτημα. Την περίοδο της καραντίνας που ανοιχτήκαμε στους Έλληνες, διαπιστώσαμε ότι και οι ντόπιοι ενδιαφέρονται να μας επισκεφτούν. Και το θεωρήσαμε μέρος του ρόλου μας να τους εκπαιδεύσουμε. Οι άνθρωποι μαθαίνουν κοντά μας ότι το μέλι -όπως και το κρασί και το ελαιόλαδο- διαφέρει ανάλογα με τη βοτανική του προέλευση, ανάλογα με το σημείο και την χρονιά παραγωγής. Τέλος, προσπαθούμε να διαμορφώσουμε μία περιβαλλοντική συνείδηση και μιλάμε στους επισκέπτες για το φαινόμενο της απώλειας των μελισσών που παίρνει τρομακτικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια και για το γεγονός ότι, αν χαθούν οι μέλισσες, θα χαθεί το ένα τρίτο των τροφίμων που καταναλώνουμε. Διατηρούμε όμως την αισιοδοξία μας ότι τα πράγματα θα πάνε καλά.