Ποια τα χαρακτηριστικά της δράσης αγροτουρισμού που διοργανώσατε με θέμα τη λεβάντα;

Χ.Μ.: Διοργανώσαμε φέτος πιλοτικά την πρώτη δράση αγροτουρισμού σε κτήματα λεβάντας στην Ελλάδα. Οι θάμνοι της λεβάντας βρίσκονται σε ανθοφορία τον Ιούνιο και συνθέτουν ένα πανέμορφο σκηνικό, ειδικά σε κτήματα πολλών στρεμμάτων όπως το δικό μας. Σκεφτήκαμε λοιπόν να δημιουργήσουμε συνθήκες τέτοιες που να μπορεί κάποιος να επισκεφτεί το κτήμα και να απολαύσει ένα πικ-νικ περιτριγυρισμένος από λεβάντες. Η εμπειρία αυτή περιέλαβε τη δοκιμή τοπικών οίνων και εδεσμάτων συνοδεία ζωντανής μουσικής και πραγματοποιήθηκε λίγο πριν το ηλιοβασίλεμα. Ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού κάτω από την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε η δράση, μας παρότρυναν να δώσουμε έμφαση στα προϊόντα του αγροδιατροφικού τομέα οπότε και επιλέξαμε κρασί, γαλακτοκομικά και αλλαντικά παραγωγών του Έβρου.

Ποιος είναι ο στόχος σας μέσα από τη δράση αυτή;

Χ.Μ.: Σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να ενταχθούμε στη λογική του εναλλακτικού τουρισμού αλλά και να δώσουμε μια εναλλακτική μορφή διασκέδασης για τους ντόπιους. Η Ορεστιάδα δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένη τουριστικά ενώ ταυτόχρονα φέρνει στο νου των περισσότερων τις δυσκολίες της παραμεθόριου. Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε αυτόν τον συ­σχετισμό και να τονώσουμε το ηθικό των ανθρώπων της περιοχής μας. Για να σχεδιάσουμε την εμπειρία, ταξιδέψαμε στο Σασσουόλο της Ιταλίας όπου γίνονται παρόμοιες δράσεις εδώ και χρόνια. Οι άνθρωποι εκεί μοιράστηκαν μαζί μας την τεχνογνωσία τους αλλά αντιληφθήκαμε ότι η δράση πρέπει να προσαρμόζεται στις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής.

Τι προβλέπεται για τη συνέχεια της δράσης;

Χ.Μ.: Φέτος διοργανώσαμε δύο βραδιές και προσκαλέσαμε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Τον επόμενο Ιούνιο σχεδιάζουμε να παρέχουμε την ίδια εμπειρία για περισσότερες μέρες αλλά και να προσελκύσουμε επισκέπτες που θα μείνουν τρεις ή και πέντε μέρες στην περιοχή ώστε να επισκεφτούν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Ενδεχομένως να προσκαλέσουμε και κάποιον επώνυμο σεφ να δημιουργήσει ένα μενού με προϊόντα της περιοχής μας. Παράλληλα, σχεδιάζουμε να αγοράσουμε κάποια παραδοσιακά οικήματα και να δημιουργήσουμε ένα κατάλυμα σε πολύ μικρή απόσταση από το κτήμα με τις λεβάντες. Η περιοχή δεν είναι καθόλου ανεπτυγμένη τουριστικά και αυτό μας δίνει σήμερα την ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τη δυναμική της στη λογική του εναλλακτικού τουρισμού. Η Ορεστιάδα αποτελεί τη νεότερη πόλη της Ελλάδας αφού ιδρύθηκε μόλις εκατό χρόνια πριν και το Διδυμότειχο υπήρξε πρωτεύουσα του Βυζαντίου. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Σουφλί, με τις διαδρομές του μεταξιού, και το απολιθωμένο δάσος της Δαδιάς. Κάλλιστα μπορεί κανείς να περάσει μία εβδομάδα στην περιοχή, είτε επιλέξει να εξερευνήσει τα παραπάνω σημεία, είτε τα συνδυάσει με θαλάσσια μπάνια στην Αλεξανδρούπολη.

Παρέχετε και άλλες εμπειρίες στον χώρο του αγροτουρισμού;

Χ.Μ.: Έχουμε ενταχθεί στο δίκτυο των Open Farms και υποδεχόμαστε αρκετούς επισκέπτες -κυρίως σχολικούς. Μάλιστα λειτουργούμε και σαν μέντορες επιχειρηματικότητας για τα νέα παιδιά. Όποιος μας επισκεφτεί έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τις διαδικασίες της παραγωγής στα εργαστήριά μας. Τα βασικά προϊόντα που παράγουμε είναι τα αιθέρια έλαια, ο αποξηραμένος ανθός λεβάντας και τα καλλυντικά. Τόσο μέσα από τα προϊόντα, όσο και μέσα από τις υπηρεσίες μας, θέλουμε να προσφέρουμε στον τόπο μας. Είμαστε μία δυναμική ομάδα νέων ανθρώπων και πιστεύουμε ότι μέσα από τον σωστό σχεδιασμό και τις σωστές συνέργειες μπορούμε να βάλουμε την Ορεστιάδα στον χάρτη του εναλλακτικού τουρισμού.