Η άνοδος του αθλητικού τουρισμού στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε παρά να υποστηριχθεί και από τις ανάλογες υποδομές. Εκτός από τις διάφορες αθλητικές διοργανώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, η χώρα μας αποτελεί ιδανικό προορισμό και για προπονήσεις ομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συμφωνία που έκανε η Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή με τα ξενοδοχεία Sivota Retreat, στα Σύβοτα της Ηπείρου και Porto Myrina στην Αυλώνα της Λήμνου, και τα δύο ιδιοκτησίας του Λημνιού επιχειρηματία Περικλή Χαλαμανδάρη.

Τα δύο ξενοδοχεία είναι Powered by Playitas και μαζί με το Playitas Resort στη Φουερτεβεντούρα στα Κανάρια Νησιά και τα άλλα δύο Powered by Playitas ξενοδοχεία, το La Pared Playitas επίσης στη Φουερτεβεντούρα και το Aqua Vista Resort – By Pickalbatros στη Χουργκάντα της Αιγύπτου, αποτελούν μέρος του DER Touristik Nordic AB (μέλος του γερμανικού ομίλου REWE), στον οποίο ανήκουν και οι tour operators Apollo και Apollo Sports. Από αυτούς τους tour operators προέρχεται και η μεγαλύτερη πλειοψηφία των πελατών του Sivota Retreat και του Porto Myrina. Το Porto Myrina θα εγκαινιαστεί την Πέμπτη 26 Μαΐου, παρουσία εκπροσώπων της Σουηδικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ενισχυμένου κυβερνητικού κλιμακίου ενώ θα φτάσει και το πρώτο γκρουπ αθλητών.

Πώς έγινε η συμφωνία
Το Porto Myrina – powered by Playitas είναι το δεύτερο ξενοδοχείο στην Ελλάδα, μετά από αυτό στα Σύβοτα, το οποία ενέκρινε η Σουηδική Ολυμπιακή Επιτροπή για την προετοιμασία της Ολυμπιακής ομάδας της χώρας. Ο ιδιοκτήτης των δύο ξενοδοχείων κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια τα τελευταία πέντε χρόνια για να αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και να το φέρει σε επίπεδα που να καλύπτει τις προδιαγραφές προετοιμασίας ολυμπιακών ομάδων. Το Porto Myrina διαθέτει γυμναστήριο Ολυμπιακών προδιαγραφών, WOD box (για CrossFit), 3 γήπεδα padel (συνδυασμός τέννις και squash), πολλαπλών χρήσεων αθλητικές εγκαταστάσεις, spa, κέντρων θαλάσσιων σπορ, κ.ά.

Στις αρχές του έτους, ο Υπουργός Τουρισμού συναντήθηκε με τον CEO Βόρειας Ευρώπης του Apollo και μέλος του International Board της DER Touristik Leif Vase Larsen και την εμπορική Διευθύντρια Nina Hornewall. Στη συνάντηση συμφωνήθηκε το Υπουργείο να στηρίξει την ανάπτυξη του αθλητικού – προπονητικού τουρισμού στην Ελλάδα.

Ο Apollo είναι ο μεγαλύτερος tour operator της Σκανδιναβίας για τους ελληνικούς προορισμούς και φέτος προγραμματίζει να φέρει 500.000 επισκέπτες στη χώρα μας.

Τα οφέλη για την Ελλάδα
Με δεδομένο ότι οι προπονήσεις γίνονται κατά κύριο λόγο εκτός της περιόδου αιχμής, η ανάπτυξη και ενίσχυση του αθλητικού-προπονητικού τουρισμού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου των προορισμών. Επιπλέον τα ξενοδοχεία έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν τις αθλητικές υποδομές που δημιουργούν, προσφέροντας πακέτα που περιλαμβάνουν αθλητικές δραστηριότητες, οι οποίες πλέον έχουν μεγάλη ζήτηση.