Ξεκινούν οι εργασίες για τη δημιουργία του αυστραλιανών συμφερόντων υπερπολυτελούς ξενοδοχειακού συγκροτήματος «Gundari Folegandros», ένα έργο που προτάσσει τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη. Η τελετή εγκαινίων έναρξης εργασιών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 5 Ιουνίου, στη Φολέγανδρο, με την παρουσία του Αυστραλού πρέσβη στην Ελλάδα, κ. Αθανάσιου Σπύρου, του Επάρχου της Περιφερειακής Ενότητας Θήρας, κ. Χαράλαμπου Δαρζέντα, της Δημάρχου Φολεγάνδρου, κας Ευθαλίας Παπαδοπούλου, και εκπροσώπων ΜΜΕ.

Η επένδυση, η οποία αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 εκατ. ευρώ, θα αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα του νησιού. Πρόκειται για ένα τουριστικό έργο, που, στην πλήρη ανάπτυξή του, θα συνδυάζει την πολυτέλεια στη φιλοξενία με τον απόλυτο σεβασμό στο χαρακτήρα και το απλό και ήπιο προφίλ της νήσου Φολεγάνδρου.

Το έργο χωρίζεται σε δύο φάσεις ανάπτυξης: Η πρώτη, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο από τώρα και προβλέπει τη λειτουργία 26 δωματίων, ενώ η δεύτερη, προβλέπει τη λειτουργία επιπλέον 25 δωματίων και αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των επόμενων δύο ετών.

Στην ομαλή έκδοση κρίσιμων αποφάσεων, εγκρίσεων και αδειών για την επένδυση έχει εμπλακεί εδώ και τρία χρόνια και η Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων και Εξωτερικού Εμπορίου (Enterprise Greece) η οποία μερίμνησε για την επιτάχυνση διαδικαστικών θεμάτων που ανέκυπταν και εξακολουθεί να μεριμνά για την υλοποίηση της επένδυσης μέχρι και σήμερα, επιταχύνοντας εγκρίσεις που απαιτούν οι τοπικές αρχές του νησιού.

Ο αειφόρος τουρισμός στην πράξη
Το έργο δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση ενέργειας, τον απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και την προσαρμογή στο ιδιαίτερο τοπίο της περιοχής. Βιοκλιματικά κτήρια, ενεργειακή αυτάρκεια βασιζόμενη σε ανανεώσιμες πηγές, πολιτική μηδενικών αποβλήτων, μη χρήση πλαστικών και πρόγραμμα φύτευσης δέντρων και φυτών, αποτελούν κεντρικά στοιχεία του όλου σχεδιασμού, τα οποία εξήρε το σύνολο των επίσημων καλεσμένων. Ο σχεδιασμός προβλέπει επίσης σουίτες και βίλες με αυτόνομες θερμαινόμενες πισίνες και μοναδική θέα στο Αιγαίο, δύο μεγάλες θερμαινόμενες πισίνες και spa 400 τ.μ. µε υδροθεραπευτικές εγκαταστάσεις.

Το «Gundari Folegandros» αποτελεί επένδυση υψηλής προστιθέμενης αξίας, καθώς στη συμβολή στην τοπική και εθνική οικονομία έρχεται να προστεθεί και η δέσμευση των επενδυτών για δημιουργία νέου κέντρου υγείας στο νησί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο.